Bir Fatura İle Başlayın.

İhracat Faturası Kılavuzu

ihracat faturası

Yurt dışına satış denince akla, hemen onun adı gelir: ihracat faturası. Bildiğiniz üzere İhracatçı Birliği genel sekreterliğinden kayıt yaptıran tüm işletmeler, şirket unvanı fark etmeksizin ürün veya hizmetlerini sınır ötesine taşıyabiliyor. Ancak her satışın resmi nitelikte belgelendirmesi de gerektiğinden ihracat faturası düzenleme, kesme, gönderim aşamalarında oldukça dikkat isteyen fatura senaryolarından biri. Bununla birlikte Gümrük ve Ticaret Bakanlığı (GTB) ile Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) başarılı işbirliği sayesinde Türkiye’nin e-dönüşüm sürecindeki e-belge uygulamalarına e-ihracat faturası kolaylığını da getirdi.

Böylece hem ülke ekonomisine katkı sağlayıp gelir elde etmeyi kolaylaştırdı hem de mükellefleri uğraştıran prosedürlerden kurtarmış oldu. Fatura senaryoları ile ilgili yazımızda ihracat senaryosunu atlayarak başka bir yazıda ayrıca yer vereceğimizi söylemiştik. Dolayısıyla en çok soru aldığımız konular arasında ipi göğüsleyenlerden biri olan ihracat faturası hakkında öğrenmek isteyebileceğiniz tüm bilgileri burada bir araya getirdik.

Sınır ötesine yapılan tüm ticari faaliyetler için düzenlenen faturalar ihracat faturası olurken, elektronik ortamda kesilmiş versiyonu elbette e-ihracat faturası nedir sorusuna yanıt buluyor. Matbu haliyle kıyaslandığında hem içerik hem de resmi geçerlilik bakımından hiçbir farkı bulunmayan ihracat e-fatura, aynı şekilde Gümrük Çıkış Beyannamesi (GÇB) ekindeki mal ihracını beyan eden elektronik faturalardır. Başka bir deyişle ihracat ve gümrük mevzuatına uygun şekilde yurt dışına e-fatura kesilmiş olur. Aşağıda BirFatura programında kesilmiş bir e-ihracat faturası örneği üzerinden de inceleyebilirsiniz:
ihracat faturası örneği

İhracat Faturasında Neler Olmalı?

Yukarıda gördüğünüz gibi bir e-ihracat faturasında bulunması zorunlu bazı alanlar var. Aşağıda anlatılanların biri veya birkaçının eksik-hatalı olması e-ihracat faturanızın reddedilmesine ve yeniden uğraşmanıza sebep olabilir. Bu bilgiler ise şöyledir:

  • Teslim Şartı (Delivery Terms): Bu bilgi taşıma bilgilerini ifade eder ve Incoterms’e göre 11 farklı taşıma yolu vardır. Gönderim yönteminiz hangisi ise ilgili uluslararası kısaltmayı seçmeniz önemlidir. Önceden anlaşmış olduğunuz teslim şartı durumlarında FAS, FOB, CFR, CIF; karayolu, havayolu, demiryolu, deniz, iç su yolu gibi gönderim şekilleri için EXW, FCA, CPT, CIP, DAP, DPU, DDP kodları kullanılabilir.
  • GTİP Numarası (GTİP/HS Code): Açılımı Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu olan GTİP kodunda ihracatı yapılabilen ürünlere göre oluşturulmuş bir tarife vardır. Her ürün 12 haneli bir numaraya sahiptir. Satışını yaptığınız ürünlerin GTİP kodunu öğrenmek için GTB’nın pratik GTİP sorgulama aracını kullanabilirsiniz. GTİP numaraları hakkında detaylu bilgiyi “Gümrükteki Anahtar Kod GTİP Nedir?” başlıklı yazıdan öğrenebilirsiniz.
  • Gönderim şekli (Shipped by)
  • Eşya birim fiyatı (Pcs. Price)
  • Eşya miktarı (Quantity)
  • Eşya kap cinsi (Type of Case)
  • Kap adedi (Case Qty.)
  • Teslim/Bedel Ödeme Yeri (Delivery/Place of Payment)
  • Satıcının cari bilgileri (VKN, ünvan, şirket adresi vb.)
  • Alıcının cari bilgileri
  • Gümrük takip numarası
  • Ödeme yapılacak IBAN
  • Ödeme şartları ve şekli

Mal ihracatı yapıyorsanız ihracat e-fatura zorunluluğu kapsamında söz konusu üç durum ile karşılamanız olasıdır:

  • e-Fatura kullanmadığınız halde mecburi geçiş şartlarını da taşımıyorsanız, e-ihracat faturası şeklinde düzenlemek zorunda değilsiniz.
  • VUK tebliğine istinaden 1 Ocak 2020’den itibaren yurt dışına yaptığınız satışlar 30 bin TL’Yİ geçiyor ise, e-arşiv ve e-faturanın her ikisini de kayıtlı olmamanız durumunda da e-arşiv ihracat faturası kesmeniz gerekir.
  • Eğer hali hazırda zaten e-fatura kullanıyor iseniz işiniz son derece kolaylaşır. Portaldan veya programınızdan fatura senaryosunu ihracat olarak seçerek ilerlediğiniz ihracat faturası e-fatura olur ve ekinde ise GÇB mutlaka bulunmalıdır.

Hizmet İhracat Faturası

Peki eğer ürün veya mal değil de, hizmet satışı yapıyorsanız süreç nasıl devam eder? Böyle durumlarda hizmet ihracat faturası düzenlemeniz gerekir. Hizmet ihracatı kapsamına danışmanlık, eğitim, yazılım-teknoloji, haberleşme, emlak yönetimi gibi mal niteliği taşımayan pek çok faaliyet girebilir.

Yapılan düzenleme sebebiyle 1 Ocak 2022’den itibaren kesilen hizmet ihracatı faturası e-fatura değil e-arşiv şeklinde düzenlenmelidir. Ancak alıcı taraf serbest bölgede ve e-fatura kullanıcısı ise e-fatura olmalıdır. Burada dikkat edilecek bir diğer nokta ise e-fatura kesilirken senaryo ihracat değil temel veya ticari seçilmeli, fatura tipi ise istisna seçilmelidir.

Mikro İhracat Faturası Nedir?

Yurt dışından az miktarda sipariş alan işletmeler için gümrük masrafları, beyanname ücretleri, müşavirlik hizmetleri gibi tutarlar yüklü gider kalemleri oluşturuyordu. Büyümelerini sınırlayan bu durum sadece yurt içinde faaliyet göstermelerine neden oluyordu. Ancak GTB’nın mikro ihracat uygulaması sunması sayesinde bu ödemelerden muaf tutulduğundan çok daha az maliyetli şekilde dışarıya satış yapabilir oldu.

Fakat günümüze dönmek gerekirse mikro ihracat faturası kesebilir olmak için bazı şartları sağlamak gerekir: B2C modeli, yani işletmeden tüketiciye satış yapmak, ürün veya hizmet gelirlerinin 15.000 Euro ve malların toplam ağırlığının 300 kilogramı geçmiyor olması (bu değerler yıllık olarak değişiklik gösterebilir). Burada bir diğer husus ise taşımacılığın uluslararası kargo firmaları aracılığı ile yapılıyor olmasıdır.

Faturalandırma işlemleri Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi (ETGB) sayesinde matbu çıktıya ihtiyaç duymadan yapılır. Devlet belli kargo firmalarına ETGB oluşturma yetkisi vermiştir. Yetki belgesi alarak ve ETGB formu doldurarak başvuran ihracatçı şirket bu sayede gümrük maliyetlerini kısmen azaltmış olur. 

İhracat Faturası Kesmeden Önce Nelere Dikkat Etmeli?

Keseceğiniz fatura ister ihracat ister e-ihracat faturası olsun, dikkat etmenizde fayda olacak belli başlı noktalar aşağıdaki gibidir:

  • İhracat faturası KDV muaf bir fatura senaryosu olduğundan KDV’nin 0 olmasına 301 İstisna Kodunu seçtiğinizden emin olmalısınız.
  • GÇB ile faturadaki bilgilerin birbirini tutuyor olduğunu mutlaka kontrol edin.
  • Mikro ihracat faturaları için ETGB düzenlediğinizden emin olun. e-arşive kayıtlı iseniz e-arşiv fatura, değilseniz matbu olarak düzenlemeniz gerekir.
  • Proforma faturalar gerçek fatura niteliği taşımadığından kağıt halde düzenleyebilirsiniz.
  • Eğer ürünleriniz GÇB ile yurt dışına çıkıyorsa mutlaka e-fatura ihracat faturası olarak gönderilmelidir, aynı durum bedelsiz ihracat faturası ve serbest bölgelerdeki şirketler için kesilecek faturalar için de geçerlidir. Ekte bulunmuyorsa kağıt veya e-arşiv şeklinde olabilir.
  • Tedbirli olmak açısından hem Türkçe hem de İngilizce düzenlenebilir.
  • Yurt dışındaki şirketlerin vergi kimlik numaraları Türkiye sistemine tanımlı olmadığından e-ihracat faturası vergi no ve alıcı adı için GTB’nın bilgileri yazılmalıdır. Ticaret Bakanlığı vergi numarası ise 1460415308’dir.

İhracat Faturası Nasıl Kesilir?

İhracat faturası kesmek için iki farklı opsiyondan birini tercih edebilirsiniz. Bunlar Ticaret Bakanlığı’nın e-ihracat faturası portalı ve özel entegratöre ait yazılımlardır. İhracat e-fatura kullanım kılavuzu da portal üzerinden kesim işlemlerini kolaylaştırabilir.

Mikro İhracat Faturası Nasıl Kesilir?

Mikro ihracat faturasında kullandığınız e-arşiv programı hangisi ise İstisna tipini seçerek oradan yürütebilir, değilseniz matbu kesmeye devam edebilirsiniz. Ayrıca gümrük beyannamesi ekine tanımladıysanız mutlaka e-ihracat olarak kesmelisiniz. Mikro ihracatı kolaylaştıran platformlardan biri olan Ali Express’te mağaza açıp BirFatura ile entegre ettikten sonra nasıl mikro ihracat faturası kesmeniz gerektiğini buraya tıklayarak öğrenebilirsiniz.

Hizmet İhracat Faturası Nasıl Kesilir?

Hizmet faturalarında bir mal ihracı söz konusu olmadığından KDV 0, İstisna olmak koşuluyla ihracat tipini değil, temel veya ticari senaryolardan birini seçerek ilerlemelisiniz.

e-Fatura İhracat Faturası Nasıl Kesilir?

Öncelikle ihracat e-fatura kullanabilir olmanız için e-fatura mükellefi de olmanız gerektiğinden portala hali hazırda var olan mali mührünüz ile giriş yapmalısınız. Entegratörün programında zaten bunlara gerek olmadığından daha kolay yapabilirsiniz. Her iki yöntemde de sisteme giriş yaptıktan sonra ihracat fatura senaryosunu ve istisna fatura tipini seçmeniz gerekir. Burada unutulmaması gereken bir diğer nokta mikro, hizmet ihracat faturalarında KDV oranının 0 olmasıdır. Faturada bulunması zorunlu alanları eksiksiz doldurup onayladıktan sonra resmileştirdiğinizde GTB’nın onayına sunulmuş olur.

Gümrük beyannamesinde istenen tüm bilgileri eksiksiz doldurmalı ve kestiğiniz veya keseceğiniz ihracat e-faturasındaki bilgilerle paralel olmasına dikkat etmelisiniz. Bununla birlikte yalnızca 23 haneli TPS ID kodu alınmış faturalar beyannameye eklenebilir. Beyannameye gerek yok ise ihracat e-faturası şeklinde düzenlemek zorunda değilsiniz. Fatura kesim aşamalarının benzerliğinden dolayı e-ihracat faturası nasıl kesilir sorusunu Birfatura yazılımı üzerinde açıkladık:

İhracat Faturası Nasıl İptal Edilir?

İhracat faturası iptalinde gümrük beyannamesinde kullanılmış olanların portal üzerinden iptali mümkün değildir. Bunun için gümrük müşaviriniz ile iletişime geçip faturanızın iptal edilmesini ve beyannameden düzeltilip boşa çıkarılmasını talep etmelisiniz. Fatura keserken bilgileri eksik girmenizden kaynaklı olarak GTİP kodu geçersiz, birim kodu geçersiz, döviz kodu geçersiz, ülke kodu geçersiz gibi hatalar alırsanız otomatik iptal olduğu anlamına geldiğinden ayrıca iptal etmeye gerek yoktur. Beyannameye eklenmemiş faturalar ihracat e-fatura portalından veya kullandığınız özel programdan iptal edilebilir.

Sonuç olarak hem yıllık ciro sınırı hem de sektör bazlı e-fatura zorunluluk şartlarını taşımıyorsanız ihracatınızdaki faturalandırmayı e-ihracat faturası şeklinde yapmanıza şimdilik gerek yoktur. Görmüş olduğunuz gibi özel entegrasyon programları üzerinden ihracat faturası kesmenin son derece kolay olmasının yanı sıra hata payını oldukça azaltmaya da yardım eder. Konuyla alakalı sıkça merak edilen diğer sorular için de aşağıdaki bölümü okuyabilirsiniz:

Malın fiili ihraç tarihinden itibaren 7 gün içerisinde fatura kesilmesi zorunludur. Bununla birlikte 10 gün içerisinde de kayıtlara alınmış olmalıdır.

Fiili ihracat yapılan ay içerisinde beyanname açılmalıdır.

Hem Türk Lirası hem de diğer para birimlerinde kesilebilir.

Tüm ihracat tiplerinde fatura KDV’siz olarak kesilir.

Gümrük Çıkış Beyannamesinin kapanma tarihindeki Merkez Bankası alış kuru baz alınır. Burada bu tarihin bir önceki gününün 15.30 saati kapanışta esastır. Yani ihracın gerçekleştiği tarihin 1 önceki günü saat 15.30’dur. Örneğin faturası 20 Ocak 2023’te kesilen bir satış, yurt dışına 25 Ocak 2023’te çıkıyorsa 24 Ocak 2023 saat 15.30 olduğu anlamına gelir.

Fiili ihraç tarihinden maksimum 10 gündür.

Fiili ihraç tarihinden itibaren 180 gündür. Vergi dairesine ihbar edilen mücbir sebeplerden dolayı bu süre uzatılabilir.

e-irsaliyeye kayıtlı olmanız durumunda geçmez, sevkiyat işleminden önce ayrıca irsaliye düzenlemek gerekir. Ancak değilseniz ihracat e-faturası irsaliye yerine geçer. İrsaliye yerine geçer ibaresinin bulunması, düzenleme tarihi, saati, dakikasının yazılması gerekir.

Bu bilgilerin faturada gösterilmesi zorunlu değildir. Ayrı satır olarak girmeden aynı kalem içerisinde tutarları yazabilir, açıklama kısmında da belirtebilirsiniz.

Beyannamenin kapanış tarihidir. VEDOP sorgulama ekranından öğrenebilirsiniz.

Konsinye ihracat, ihracatçıların şubelerine, komisyonculara satışı sonradan yapılmak üzere gönderilen mallardır. Bu nedenle iş akışı açısından farklı olması sebebiyle ihracat e-fatura şeklinde düzenlenmez, alıcı e-faturaya kayıtlı ise e-fatura, e-arşiv ise e-arşiv, ikisini de kullanmıyorsa kağıt kesebilir. Ayrıca gümrük beyannamesine “Konsinye ihracattır” ibaresi eklenmelidir.

Ticaret Bakanlığı’nın portalını veya özel entegrasyon yöntemini kullanabilir.

Tax free ihracat e-faturasında portal üzerinden iptal mekanizması yoktur. İade ya da iptal gerektiren durumlarda ürün, gider pusulası ile geri alınmalıdır.

BirFatura

BirFatura

Tüm pazaryerlerine entegre;
Hızlı, kolay ve güvenli faturalandırma sistemi!

Yazıyı paylaşın: