5.000 TL ve üzeri faturalandırma işlemi yapacaksanız eğer bunu iki şekilde yapabilirsiniz.
- E-Fatura’ya Geçebilirsiniz.
- GİB (Gelir İdaresi Başkanlığı) Sisteminden Yapabilirsiniz.
İçindekiler:
1. E-Fatura’ya Geçebilirsiniz.
5.000 TL ve üzeri fatura kesiyorsanız eğer entegratör firmanın uygulamasını kullanabilirsiniz. Ancak bu uygulama için mali mühürünüzün olması gerekmektedir. Mali mühür sertifikası için http://mm.kamusm.gov.tr/fiyatlandirma.jsp adresinden başvuru yapabilirsiniz. 3 yıllık mali mühür sertifikası tüzel kişi için 289,10 TL (245 TL + KDV), gerçek kişi ise 182,90 TL (155 TL + KDV) dir. E-Fatura uygulaması E-Fatura takibi yapabilir, zamandan ve kağıttan tasarruf edebilirsiniz ayrıca faturalarınız dijital ortamda arşivlenir ve istediğiniz zaman ulaşabilirsiniz. Faturalarınızın 10 yıl arşivleme süresi vardır. Hem yer açısından hem de faturaları koruma açısından daha avantajlıdır. Gelen ve kesilen fatura adedine göre kontör ücreti satın almalısınız. BirFatura da kontör ücretleri 50 Kontör 13.50 TL, 100 Kontör 22.00 TL, 250 Kontör 50.00 TL, 500 Kontör 85.00 TL, 1000 Kontör 170.00 TL ve 2000 Kontör 340.00 TL‘dir. BirFatura kontör ücretlerini daha detaylı öğrenmek için tıklayınız.BirFatura ile e-faturaya geçmek oldukça hızlı ve pratiktir. Eğer şahıs şirketi iseniz 1 günde, tüzel kişilik iseniz en fazla 10 günde tüm işlemleriniz bizim tarafımızdan takip edilerek geçişiniz sorunsuz olarak tamamlanır. BirFatura da E-Fatura’ya geçmek isterseniz eğer mali mühürünüzün ve kontörünüzün olması yeterlidir. Detaylı bilgi için tıklayınız.
E-Fatura’ya geçiş yaptıysanız bundan sonra artık hiç kağıt (matbu) fatura kesmemeniz gerekmektedir. Bu durumda elinizdeki kağıt faturaları vergi dairesine götürerek geçersiz kıldırabilirsiniz.
2. GİB (Gelir İdaresi Başkanlığı) Sisteminden Yapabilirsiniz.
01.01.2020 tarihinden itibaren vergi mükellefi olan müşterilerinize düzenlenecek KDV dâhil 5.000 TL’yi aşan faturalar ile vergi mükellefi olmayan müşterilerinize düzenlenecek KDV dâhil 30.000 TL’yi aşan faturalar Gelir İdaresi Başkanlığı https://ebelge.gib.gov.tr adresinden (verilecek şifreyle) E-Arşiv Fatura olarak kesilmesi zorunludur.
NOT: Aynı gün içinde aynı kişiye kesilen faturalar toplamı yukarıda bahsedilen tutarlara ulaştığında mevcutta olan kâğıt faturalarını iptal etmeli ve E-Arşiv fatura olarak GİB portalından kesilmelidir.
e-Belge düzenleme portalından düzenlenmesi zorunluluğu gelmiştir. Aynı günde aynı kişilere düzenlenen faturaların topluca birlikte değerlendirilerek vergiler dâhil tutar toplamının aşması halinde faturalar E-Arşiv fatura olarak düzenlenmesi ve alınması zorunluluğu vardır.
e-Belge düzenleme portalı mali mühür veya elektronik imza gerek olmadan İnteraktif Vergi Dairesi (ivd.gib.gov.tr) kullanıcı kodu ve şifresini kullanarak giriş yapabilmektedirler. Kod ve şifresi olmayan mükellefler ivd.gib.gov.tr adresinden kayıt olarak kullanıcı kodu ve şifresi alabilirler.
e-Belge Portalı kullanımına ilişkin hazırlanan videoyu izlemek için tıklayınız.
NOT: GİB portalı ücretsizdir. Saklama işlemleri ve gerçekleşebilecek olan riskler tamamen size aittir. Ayrıca sisteme faturalarınızı manuel olarak girmeniz gerekmektedir.