Bir Fatura İle Başlayın.

Başarılı e-Ticaret Sitesi Kurmak için 4 Yol

E-TİCARET SİTESİ NASIL kurulur

Dükkanınızda yıllardır sürdürdüğünüz ticareti dijital ortama taşımaya karar verdiniz veya şirket kurarak hangi ürünleri satacağınızı netleştirip iş planı oluşturdunuz, hedef kitleyi belirlediniz, kargo firmasıyla anlaştınız ya da anlaşmak üzeresiniz. Artık iş, sanal mağazanızın açılışının hangi yazılım altyapısıyla yapılmasına kaldı; o da e-ticaret sitesi kurmak. Açmak istediğiniz web sitesi markanızın internetteki yüzü olacağından öncelikle uygun e-ticaret sitesi altyapısını seçmek gerekiyor.

Hızlı gelişen yazılım teknolojileri sayesinde hızlı, kullanıcı odaklı, güvenli ödeme seçenekleri sunabileceğiniz e-ticaret sitesi kurabilirsiniz. Zira alternatifler o kadar çok ki; kendi yazılımınız, hazır e-ticaret sitesi, açık kaynak e-ticaret sitesi, satılık e-ticaret sitesi gibi. Dolayısıyla seçim yapmayı kolaylaştırmak amacıyla e-ticaret sitesi nasıl açılır konusuyla birlikte, özellikleri neler, nasıl olmalı ve kurulum öncesi göz önünde bulundurmanız gerekenlerin üzerinde durduk.

Teknik olarak bir e-ticaret web sitesi, tek domain ile birbirine bağlanan ve sunucular üzerinde görüntülenen web sayfaları bütünüdür. Genellikle anasayfa, kurumsal, kategori, blog, iletişim sayfalarından oluşur. Aynı zamanda sanal poslar ve diğer ödeme entegrasyonları sayesinde sanal halde listelenen ürünlerin satın almayı mümkün kılar. Tıpkı cadde üzerinde tuttuğunuz dükkan gibi, web sitenizin kapladığı alanı hosting hizmetleriyle belirli süreler içerisinde kiralar, dükkana astığınız tabelayla benzer şekilde sitenin adını oluşturan alan adı alırsınız. O zaman, sitenizin ziyaretçileri karşıladığı tasarımı dükkanın dekorasyonu gibi düşünülmelidir.

Dolayısıyla e-ticaret siteleri kullanıcının aradığını kolaylıkla bulabildiği ve gezinebildiği bir mağazalar olmalıdır. Mağazanıza yaptığınız her yatırımı daha iyi alışveriş deneyimi sunmak için yaparsanız sektörde hızla yer edinebilirsiniz. O halde kullanışlı bir e-ticaret sitesi özelliklerini şu şekilde özetlemek mümkün:

1) Sınırsız Trafiğe Uygunluk

e-ticarete başlarken sitenizde yoğun ziyaretçi girişi olmayabilir, ancak zaman geçtikçe bilinirliğiniz artarken sosyal medya, reklam, organik kanaldan gelen trafik yoğunluğu siteye girişlerde zorluk çıkarabilir. Bu nedenle ağ genişliği sınırlandırması olmayan altyapı tercihi en yoğun olan özel günlerde dahi istediğiniz miktardaki trafik çekmeye müsait olur.

2) Responsive (Mobil Uyumlu) Tasarım

Google, Yandex gibi arama motorları tasarımınız ile yakından ilgili olacaktır. İnsanlara iyi kullanıcı deneyimi sunmak isteyen bu platformlardan arama yapan kişiler sitenizi bulup girdiğinde siteniz son derece hızlı açılmalı ve her cihazda mükemmel görünmelidir. Hedef kitleniz sadece laptop ya da masaüstü bilgisayardan değil, tablet ve akıllı telefondan da giriş yapacağı için her aygıtta kullanılabilir olması mobil uyumlu tasarımlar sayesinde mümkündür. Aksi halde kalite puanı azalarak sıralama kayıpları yaşanmaya başlayabilir.

3) Sınırsız Depolama Alanı

Web sitenize her içerik, görsel, video girdiğinizde sahip olduğu depolama alanında yer kaplar. Başlangıçta zararsız gibi gözükse de markanızın ihtiyaçları doğrultusunda, blog, kurumsal sayfa, ürün-kampanya görselleri, banner gibi eklemeler hafızanın dolmasına sebep olabilir. Bulut tabanlı sınırsız depolama imkanı sunan e-ticaret sitesi yükseltme gerektirmeden özgürce hareket etmenize yardım eder.

4) Kullanımı Kolay Arayüz

Kullanıcı dostu tasarıma sahip mağazalar gelen ziyaretçilerin kolaylıkla gezinmesine yardımcı olur. Aynı zamanda tercih ettiğiniz tema da sade, göz yormayan yapıda olmasının yanı sıra ürünler için iyi gruplandırılmış bir kategori ağacı oluşturulmalı, kullanıcı aradığı her ürünü kolaylıkla bulabilir ve arama çubuğunda arayabilir olmalıdır. Ürün sayfaları ürünü satın alanların puanlama ve değerlendirme yapabileceği şekilde ta

5) Üst Seviye Güvenlik

Kişisel Verileri Koruma Kanununun bir gerekliliği olarak müşterilerinizin verilerini korumak esas önceliğiniz olmalıdır. Ödeme bilgileri başta olmak üzere hiç kimseyle paylaşılmamalıdır. Belki de en önemlisinin SSL sertifikası olduğunu söyleyebiliriz: SSL sertifikaları basitçe yapım aşamasındayken “http” haldeki web sitesi adresininin, “https” şeklinde görünmesini sağlar; böylece arama motorları siteniz güvenli olarak algılar. Diğer yandan “http” uzantılı bir mağazadan kimse alışveriş yapmak istemez.

6) Gelişmiş Sipariş ve Ürün Yönetimi

Gelişmiş filtreleme sistemi ürün ve siparişlerinizi kolay bulup değişiklik yapmanıza imkan tanır. Diğer yandan farklı kampanyalar tanımlayabilme, sipariş durum değişikliği yapabilme özelliklerinin olması da önemlidir. Ürün bilgilerini toplu güncelleyebilmek, renk, beden seçeneklerine göre varyant tanımlayabilir olması gerekir.

7) Çoklu Ödeme Sistemleri

Ziyaretçilerinize birden fazla ödeme seçeneği sunmak e-ticaretin olmazsa olmazı denebilir. Sanal pos ile anlaşıp sitenize entegre etmeniz kredi kartı ödemeleri almanız açısından mutlaka bulunmalıdır. Bununla birlikte kapıda ödeme, havale/EFT ödemeleri için de ödeme ayarları yapılmalıdır.

8) SEO Uyumlu Altyapı

Kod yapısı arama motorlarında kolay sıralama alacak şekilde tasarlanmış web siteleri daha hızlı indekslendiğinden SEO yönünden kalite puanının artmasına yardımcı olurken, bu yönde hazırlanan içeriklerle de desteklenerek reklamsız sıralamanın yükselmesini sağlar. Hem sayfa sayısı çok daha kullanıcı odaklı hem de hızı çok daha yüksektir.

9) Sepet Hatırlatma Bildirimleri

Sepetine eklediği ürünleri satın almadan çıkan kullanıcılara SMS, e-posta aracılığıyla bildirimler yollayan bir e-ticaret sitesi dönüşümleri artırmada oldukça etkilidir. Bu faydalı hatırlatma aracı ilgi duyabilecekleri başka ürün ve teklifleri içeren dikkat çekici bildirimlerdir. 

10) Tüm Satış Kanallarınızı Bağlayabileceğiniz Entegrasyonlar

Web sitenize ek olarak pazar yerlerinde de satış yapmaya başladığınızda, ürün, fiyat ve stoklarınızı senkronize etme ihtiyacı ortaya çıkar. Diğer yandan müşterilerinize elektronik fatura göndermeniz gerektiğinden otomatik fatura kesebilir olmanız büyük kolaylık sunacaktır. Bu nedenle web siteniz entegrasyona uygun olmalıdır.

e-Ticaret Sitesi Nasıl Kurulur?

Eğer hazır bir altyapı seçerseniz aşağıdaki adımların hiçbirini yapmanıza gerek olmadığından açık kaynak veya özel yazılımlar ile e-ticaret web sitelerini oluşturmak isteyen girişimcilerin dikkate alması daha doğru olabilir. e-Ticaret sitesi kurmak için gerekenler adım adım şöyledir:

1. İşletmenizin hedef kitlesini belirleyin ve müşteri ihtiyaçlarını anlayın.

2. e-Ticaret platformu seçin. Popüler seçenekler arasında Shopify, WooCommerce ve Magento yer alır.

3. Alan adı ve hosting hizmeti seçin.

4. Site tasarımınızı seçin ve web sitesi içeriği oluşturun.

5. Ürünlerinizin fotoğraflarını ve açıklamalarını hazırladıktan sonra yükleyin. Ürünlerinizi doğru bir şekilde kategorize etmek, açıklamalarını düzenlemek ve fiyatlarını belirlemek gerekir.

6. Uygun menü, footer, kategori ağacı oluşturun.

7. Ödeme işlemlerini işlemek için sanal pos firması ile anlaşın. PayTr ve iPara gibi seçenekler mevcuttur.

8. Kargo anlaşması yaparak siteye entegre edin.

9. SSL sertifikası alarak web adresine https uzantısı ekleyin.

10. Web sitenizi test edin ve yayına hazırlayın.

11. Pazarlama stratejinizi belirleyin ve müşterilerinize web sitenizi tanıtın. Site performansınızı ve satışlarınızı izlemek için analitik araçlar kullanın.

Hangi e-Ticaret Sitesi Altyapısı?

e-Ticaret sitesi açmak zahmetli bir süreç olsa da online bir işletme başlatmak için harika bir yoldur. İnternet ticareti konusunda deneyimli e-ticaret sitesi yapan firmalar sayesinde neredeyse 1 gün gibi kısa süre içerisinde internet sitesi sahibi olabilirsiniz. e-Ticaret sitesi kurmak istiyorum diyenler için 4 ayrı opsiyon bulunuyor: Özel yazılım geliştirme, açık kaynak, hazır e-ticaret sitesi ve e-ticaret sitesi satın almak.

Özel Yazılım Geliştirme

e-Ticaret sitenizi tam olarak ihtiyaçlarınıza göre özelleştirmenizi sağlar. Ancak bu seçenek, daha pahalı ve zaman alıcı olabilir. Özel yazılım geliştirme için bir yazılım firması veya geliştirici ile çalışmanız gerekebilir. Diğer yandan e-ticaret özelliklerine uyum, tam verim alma gibi yönlerden risk barındırır.

Açık Kaynak e-Ticaret Sitesi

Birçoğu ücretsiz e-ticaret sitesi kurmaya yardım eden açık kaynak e-ticaret yazılımı, kodlarınızı özelleştirerek kendi sitenizi oluşturmanızı sağlayan bir yazılım türü. Bu seçenek, ücretsiz olarak kullanılabildiğinden daha uygun maliyetlidir. Bazı popüler açık kaynak e-ticaret yazılımları arasında Magento, WooCommerce ve OpenCart yer alır.

Hazır e-Ticaret Sitesi

Hazır e-ticaret platformları, e-ticaret sitesi oluşturmak için en kolay ve hızlı seçenektir. Hatta ürünlerinizi yüklemek, web site içeriklerini girmek dışında neredeyse hiçbir şey yapmanıza gerek olmadığından firmalar anahtar teslim mağazanızı kısa süre içerisinde oluşturur. Çoğu platform, siteyi oluşturmanıza yardımcı olacak bir kullanıcı arayüzü, ödeme entegrasyonları, ürün katalogları ve müşteri yönetim araçları sunar. Ayrıca, birçok platform, şablonları ve sitenizi markanıza göre özelleştirmenizi sağlar. Bazı popüler hazır e-ticaret platformları arasında Shopify, İdeasoft, T-Soft ve BigCommerce yer alır.
hangi e-ticaret sitesi daha uygun

Satılık e-Ticaret Sitesi

Satılık e-ticaret sitesi satın almanın iyi olup olmadığına karar vermek, satın alınacak siteye ve alma amacınıza bağlıdır. Öncelikle, almayı düşündüğünüz e-ticaret sitesinin performansını, trafik ve gelirlerini, müşteri tabanını, ürün portföyünü ve müşteri memnuniyetini araştırmanız gerekir. Bu bilgiler, sizin için bir fikir oluşturacak ve o siteye ne kadar yatırım yapmanız gerektiğine karar vermenize yardımcı olacaktır. e-ticaret sitesi satın almanın avantajları olabileceği gibi dezavantajları da yok değil. İlk önce avantajlarından başlayalım:

  • Başlangıç aşamasında zaman ve para tasarrufu sağlar.
  • Müşteri tabanı ve trafiği olan bir siteye sahip olursunuz.
  • Zaten etkin şekilde çalışan bir işletme olduğundan, riskleri azaltır ve potansiyel kazançları artırır.
  • İşletme için gerekli yazılım, araçlar ve teknolojik altyapıya sahip olduğundan, sizin için her şeyi hazır hale getirir.

Dezavantajları ise şunlar olabilir:

  • Önceki sahibinin işleyiş tarzına ve stratejilerine bağlı olabilir. Bu da, kendi vizyonunuzu gerçekleştirmenizi engelleyebilir.
  • Pazarlama faaliyetleri, müşteri hizmetleri ve ürün yönetimi gibi konularda eksiklikler içerebilir.
  • Belirli bir ürün veya hizmet kategorisine özgü olma olasılığı işletmenin gelecekteki büyüme potansiyelini sınırlandırabilir.
Sonuç olarak satılık e-ticaret sitesinde karar kılmadan önce detaylı araştırma ve işletme hedeflerinize uygun seçim yapmak yapmanız önemlidir. Ayrıca, bir işletme avukatı, muhasebeci gibi kişilerle birlikte işletmenin mali durumu ve yasal yükümlülükleri hakkında ayrıntılı analiz yapmanızı öneririz. Özetle, hazır e-ticaret platformları en hızlı ve kolay seçenek olsa da, özel yazılım geliştirme veya açık kaynak e-ticaret yazılımı kullanarak daha fazla özelleştirme ve kontrol sağlayabilirsiniz. Ayrıca, platform seçerken özellikler, özelleştirme seçenekleri ve fiyatlandırma gibi faktörleri dikkate almanız gerektiğini unutmayın.

e-Ticaret Sitesi Kurma Maliyeti Ne Kadar?

e-Ticaret sitenizi hangi platformda oluşturacağınıza bağlı olarak maliyetler değişebilir. Örneğin, Shopify veya WooCommerce gibi hazır e-ticaret platformları kullanarak bir sitenin kurulması daha ucuz olabilirken, özel bir e-ticaret platformu geliştirmek daha yüksek maliyetlere neden olabilir. Hazır e-ticaret paketleri işletmelerin ihtiyaçları doğrultusunda oluşturulduğundan buradaki e-ticaret sitesi fiyatları çok daha farklılaşır. Yıllık olarak alınan ücretler yukarıda anlatılan birçok özelliği kapsadığından uzun vadede oldukça avantajlıdır. Bununla birlikte sitede yaşadığınız teknik aksaklıklar ve eklemek istediğiniz özelliklerle ilgili karşınızda bir destek ekibi bulmanız sürecin kolay ilerlemesine katkıda bulunur.

30’dan fazla e-ticaret altyapısına entegre BirFatura e-ticaret entegrasyonları sayesinde çok kanallı satış stratejinizi rahatlıkla yürütebilir, e-fatura/e-arşiv faturaları alıcılarına tek tıkla iletebilirsiniz.

Ücretsiz denemek için tıklayın!

BirFatura

BirFatura

Tüm pazaryerlerine entegre;
Hızlı, kolay ve güvenli faturalandırma sistemi!

Yazıyı paylaşın: