Son yıllarda Türkiye’de ve dünyada finansal teknolojiler yükselişte. Finansal teknolojiler çok geniş bir alan ve her geçen gün yeni inovatif ürünler ortaya çıkmakta. BirFatura olarak biz de bu finansal teknolojiler ekosisteminin faturalandırma kısmında yer alıyoruz.
FinTek alanında dünyada yeni çıkan ürünlere bakarak, finansal teknolojilerin çok daha fazla gelişeceğini söyleyebiliriz. Türkiye’nin bu alandaki vizyonu ile İstanbul’u bir finans merkez haline getirmek istemesi bizce çok doğru bir adım ve bu yönde atılması gereken adımlar bulunuyor.
Pandemi döneminde finansal teknolojiler birçok teknolojik alanda olduğu gibi hızlanarak, yeni ve pratik ürünler ortaya çıkardı. Örneğin temassız ödemeler daha da önem kazandı.
Ayrıca yeni ihtiyaçlar da belirlemeye başladı. İnsanlar sadece bir imza ya da kişisel doğrulama işlemlerini bankaya gitmeden evde bankacılık hizmetleri kullanarak yapmak istedikleri için, bankacılıkta uzaktan etkileşim ve doğrulama teknolojileri önem kazandı.
Eğer finansal teknolojiler konusunda bir merkez haline gelmek istiyorsak hızla regülasyonları geliştirmemiz ve uyum sağlamamız gerekiyor. Örneğin geçtiğimiz haftalarda bankacılık sektöründe uzaktan doğrulama alanında bir yasal düzenleme yapıldı ve bu sayede artık bankaya gitmeden uzaktan müşteri olma ve imza gerektiren bazı işlemlerin uzaktan yapılabilmesinin önü açılmış oldu.
Buna benzer yeni regülatif değişikliklerin de kısa zamanda yapılacağından yana hiç şüphemiz yok.
Biz BirFatura olarak finansal teknolojilerin ve özellikle e-ticaretin faturalandırılması alanında hizmet veriyoruz. Hedefimiz, e-ticaret otomasyon sistemimiz ile bir siparişin 3 sn. gibi bir sürede insan müdahalesi olmadan faturalandırılabilmesi. Şu anda bu işlemleri Türkiye çapında gerçekleştirebilmekteyiz. Hatta Türkiye’de kesilen e-ticaret faturalarının %7’si bizim sistemimiz üzerinden kesilmekte.
Gelişimin devlet ve startup iş birliğine bağlı olduğunu düşünüyoruz. Çünkü startuplar her zaman bir boşluğu doldurur ve devletin buna uygun altyapıyı oluşturması beklenir. Sadece finansal teknolojiler için dahi devlet tarafında bir birim kurulabilir. Ülkemizden global pazara açılabilecek ürünlerin çıkabileceğini düşünüyoruz.
Hedefimiz ilk olarak yurt dışı pazarlarına açılmak. Globalleşmeyi önemsememizin bir nedeni de bunun ülkemiz için yapabileceğimiz en iyi şey olduğuna inanmamız. Tabi ki bu aynı zamanda bizim daha global bir ürün geliştirmemiz gerekliliğini gösteriyor.
Finansal teknolojiler; regülasyonlar barındıran, hatanın tolere edilemeyeceği bir alan. Bu yüzden yeni ürünlerin çok dikkatli hesaplarla çıkarılması gerektiğine inanıyoruz. Uzman olunmayan alanlarda bir uzmandan danışmanlık almak veya kurucu ortak olarak bir şirkete alınmanın da çok faydalı olacağını düşünüyoruz.