Bir Fatura İle Başlayın.

e-Arşiv Fatura İptal Etme

e-arşiv fatura iptali nasıl yapılır
Her faturada olduğu gibi e-arşiv faturayı da iptal edebilirsiniz. Üstelik elektronik fatura uygulamalarının artılarından biri de iptal prosedürlerini gayet hızlı ve kolay şekilde yapabilmeniz. Bazen ufak dalgınlıklar sebebiyle tutarı, KDV oranı ve daha pek çok kalemde yanlışlıklar yaşayabilirsiniz; bu gibi zamanlarda e-arşiv fatura iptal etmek veya gelen talebi onaylamak durumunda kalmanız oldukça doğal. Dolayısıyla bu yazının konusunu da e-arşiv fatura iptal süreci ile ilgili bilmeniz gerekenler oluşturmakta.

Size kesilen ve kendi düzenlediğiniz e-arşiv faturaları iptal etmek için GİB portal veya entegrasyon programı kullanıyor olabilirsiniz, bu nedenle her ikisi üzerinden anlatmak daha anlaşılır olacaktır. Entegrasyon programı kullanıyorsanız portaldan işlem yapmanıza gerek yoktur. Bununla birlikte “Temel ve Ticari Fatura Senaryosu Hakkında Her Şey” başlıklı yazıda bahsettiğimiz gibi alıcı kişi nihai tüketici değilse ve vergi mükellefi ise gönderdiğiniz talebi kabul veya reddedebilir. Ancak düzenleyen taraf her iki yöntemle de yasal süre içerisinde iptal edebilir. O zaman aşağıdaki gibi 2 şekilde işlem yapabilirsiniz:

Entegrasyon Programından e-Arşiv Fatura İptali

Her senaryo ile kestiğiniz e-arşiv faturalarınızı entegrasyon programı üzerinden saniyeler içerisinde iptal edebilirsiniz. Bunun için aşağıdaki adımları takip etmeniz yeterli:

  1. Panele giriş yapıp “Satışlar” sekmesine geldikten sonra “Faturalar” bölümüne tıklayın.
  2. İptal etmek istediğiniz e-arşiv faturayı sol tarafında kutucuk ile seçip sağ üst köşedeki “İşlemler” sekmesinden “Seçili Olanları İptal Et” tuşuna basın.
  3. Açılan pencereden iptal sebebini belirterek onaylayın. Ayrıca alıcı, e-arşiv fatura iptal talebini onaylayınca fatura iptal edilmiş olur.
  4. Belge iptal nedenlerini “Rapor İndir” alanından toplu indirerek görüntüleyebilirsiniz.

Gördüğünüz gibi işlem bu kadar kısa; nasıl yapıldığını izlemek isterseniz aşağıdaki videoya tıklayabilir veya “e-Arşiv Fatura İptali Nasıl Yapılır?” başlıklı destek sayfasından görüntüleyebilirsiniz.

GİB e-Arşiv Fatura İptali

Portal’a giriş yapmadan önce hem e-imza veya mali mühürden hangisini kullanıyorsanız hem de imzalama programının açık olduğundan emin olmalısınız (Entegrasyon yazılımı ile başvurudan sonra e-imza veya mali mühüre gerek yoktur). Çalıştırın ve arka planda açık kalsın. Ardından e-Arşiv Fatura İptal Portalı sayfasına giriş yaptıktan sonra aşağıdaki adımları uygulayabilirsiniz:

  • “Düzenlenen Belgeler” sekmesine tıklayın.
  • Düzenleme tarihini filtreleyip ilgili fatura/faturaları seçerek “İptal Talebi Oluştur” butonuna bastıktan sonra gerekçesini belirterek onaylayın.
  • e-Arşiv fatura iptal aşamasında ne demek: Onayladıktan sonra “İptal Aşamasında” yazacaktır; alıcı kabul edince iptal edildi ibaresi görünür. Sağ taraftaki “İptal/itiraz Durumu”ndan süreci takip edebilirsiniz.
  • İnteraktif Vergi Dairesi’nden dilekçe ile bildirmeniz gerekir.
  • Yine aynı şekilde alıcı talebi onaylayınca işlem tamamlanmış olur.
  • e-Arşiv fatura iptal talebi onaylamak için ise “Gelen İptal/İtiraz Talepleri” bölümünü kullanabilirsiniz.
  • Düzenlediğiniz her fatura gibi bu belgeyi de kaydetmeyi unutmayın (6 aydan uzun süre belgeleriniz portalda saklanmaz).

e-Arşiv Temel Fatura İptali

Temel, ticari gibi senaryolar e-arşiv fatura uygulamasında yer almaz. e-Arşiv için alacağınız aksiyonlar vergi mükellefi veya tüketici olup olmadığınıza göre değişiklik gösterir. e-Arşiv fatura kullanıcısı olan mükellefler kestikleri e-arşiv temel faturaları entegrasyon yazılımı ve GİB portal üzerinden yukarıda anlatıldığı şekilde iptal edebilirler. Ancak nihai tüketiciler kendilerine düzenlenen temel faturaları iptal etme hakkına sahip olmadığından sadece itirazda bulunabilirler.

e-Arşiv Fatura İptali Kaç Gün?

e-Arşiv fatura iptal süresi belgenin kesildiği tarihten itibaren maksimum 8 gündür. Bu süre içerisinde iptal talebi açılmayan faturalar Türk Ticaret Kanunu gereği kabul edilmiş sayılır. Bu süreyi hesaplarken birçok mükellefin kafası karışabilir. Ancak en kısa yol süreyi, hizmet veya mal ticaretinin yapıldığı tarihin ertesi gününe 7 gün ekleyerek bulmaktır. Diğer yandan entegrasyon yöntemini kullanıyorsanız süre uzayabilir.

e-Arşiv Fatura İptal Süresi Geçerse Ne Olur?

7-8 günlük süre geçerse geriye dönük e-arşiv fatura iptali yapma ihtimali ortadan kalkar. Bu gibi durumlarda alıcı taraftan iade faturası düzenlemesini talep edebilirsiniz.

e-Arşiv Fatura İptal Onay Süresi Ne Kadar?

Yukarıda işlemleri yaparak fatura alıcısına iptal talebi gönderdiniz, fakat karşı taraf henüz aksiyon almadı. Bunun için de yasada belirtilen süre 7 gündür. Yani sizin iptal talebinize 7 gün içerisinde kabul veya red gibi herhangi bir aksiyon alınmazsa, sistem otomatik olarak kabul etmiş varsayarak onaylayacaktır.

Online mağazalarınıza kolayca entegre edebileceğiniz e-Arşiv fatura entegrasyonu sayesinde zaman, maliyet ve fatura saklama problemlerinden kurtulabilir, faturalandırma süreçlerindeki her türlü işlemi saniyeler içinde gerçekleştirebilirsiniz. 

Ücretsiz Denemek için Hemen Tıklayın!

BirFatura

BirFatura

Tüm pazaryerlerine entegre;
Hızlı, kolay ve güvenli faturalandırma sistemi!

Yazıyı paylaşın: