Bir Fatura İle Başlayın.

e-Fatura Durum Kodları ve Anlamları

e-fatura durum kod listesi

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), e-fatura kullanan mükellefler arasında ortak bir standart oluşturmak için sistemdeki her faturanın o anki halini ifade eden e-fatura durum kodu veya GİB durum kodları ile numaralandırır. Aynı zamanda fatura sağlıklı bir şekilde takip edilmiş olur. Tıpkı faturaların tek bir kağıt zarfa konulup postayla yollanması gibi özel entegratör altyapısından gönderilen ve tek tek iletilmeyen e-faturalar elektronik zarf içerisinde toplu olarak iletilir. Zarf başarıyla iletildiğinde veya hata aldığında içerisindeki tüm faturalar aynı e-fatura hata kodunu alır.

Dolayısıyla elektronik fatura keserken karşılaşabileceğiniz e-fatura durum kodlarının bir liste halinde elinizin altında bulunmasının faydalı olabileceğini düşündük ve merak edilen soruları yanıtladık.

Şema kontrolleri alıcı tarafında da gerçekleştiğinden e-fatura 1160 hata kodu, karşıdaki XML kontrollerinden geçemediğini gösterir ve alıcıyı bu konuda bilgilendirmek daha doğru olur.

e-Fatura Durum Kodu 1163

Bu durum, posta kutusuna merkez tarafından gönderilen zarfın gönderimi başarılı olmuşsa, e-fatura durum kodu 1220 -Hedeften Sistem Yanıtı Gelmedi- şeklinde gözükür. Çünkü, aynı fatura veya ETTN numarasıyla ikinci kez gönderilmiş olabilir. Zarftaki faturaların biri veya tamamı yeni bir zarf ile gönderilirse e-fatura 1163 hata kodu – Gönderilen Zarf Sistemde Daha Önce Kayıtlı Olan Bir Faturayı İçermektedir- yanıtı gelir. Aynı yanıt ile e-fatura kodu 1300 almış zarfların tekrar gönderiminde de karşılaşılır.

e-Fatura Durum Kodu 1170

Fatura, GİB’in belirlediği schematron standartlarına uygun olmadığında bu e-fatura hata kodu ile karşılaşılır. İşleme sırasında aynı yanıt görülürse, statü “GİB’e İşlenemedi” şeklinde güncellenip süreç sonlanır ve alıcıya iletilmemiş olur.

e-Fatura Durum Kodu 1195

e-fatura 1195 hata kodu, sistemdeki herhangi bir hata sonucu oluşabilir, aynı ETTN koduyla faturalar tekrar gönderilmelidir.

e-Fatura Durum Kodu 1200

Zarf işleme, kontrol ve merkez sistem aşamalarında bir hata alınmamışsa “Zarf Başarıyla İşlendi” durumuna geçer. Aynı zamanda GİB’e İşlendi ve Alıcıya Gönderilecek yanıtı geldiğinden herhangi bir sorun olmadığını ifade eder.

e-Fatura Durum Kodu 1210

e-fatura 1210 hata kodu, alıcıya gitme aşamasında oluşur. İletiyi aynı alıcıya 4 kez göndermeyi deneyen GİB, ilkinde başarısız olduğunda 1210 kodu gözükür. Tekrar deneme başarılı olursa 1300, olmazsa 1215 kodu alınır. 1210 cevabından sonra 1215, 1220, 1230 ya da 1300 durumuna geçmesi beklenmelidir.

e-Fatura Durum Kodu 1215

e-fatura 1215 hata kodu, 1210 yanıtı gelmesiyle ve 4 kez daha gönderiminden sonra başarısız olduğunda alınır. Merkez birim, 8 saat boyunca aynı zarfı ikişer saat arayla toplamda 4 defa iletmeyi dener, sonuncu denemede de olmazsa 1215- Doküman Gönderimi Başarısız. Tekrar Gönderme Sonlandı” yanıtı gözükür.

e-Fatura Durum Kodu 1220

e-fatura 1220 hata kodu, başarılı olan gönderimin, alıcıdan merkeze yanıt gelene kadar 1220-Hedeften Sistem Yanıtı Gelmedi şeklinde gözükmesinden kaynaklanır. Tam bir hata anlamına gelmese de ERP statüsü “Alıcıya Gönderildi” olur. GİB böyle durumlarda karşı tarafa bilgilendirme maili gönderse de, alıcıya bizzat haber verilmesi süreci hızlandırabilir. İkinci kez göndermek gereksizdir.

e-Fatura Durum Kodu 1230

Başarısız zarf işlenmesinden dolayı 1220 kodunun e-fatura 1230 hata koduna dönüşmesiyle gerçekleşir. ERP statüsü “Alıcıda İşlenemedi” olur, bu nedenle İptal etmeye gerek yoktur ve yeniden gönderilebilir.

Her şey yolunda gittiğinde aşağıdaki zarf aktivitesi görülür:

basarili-bir-e-fatura-durum-kodu örneği

İşte en sık karşılaşılan kodlar:

e-fatura-durum-kod-listesi
e-fatura-durum-kod-listesi-2
e-fatura-durum-kod-listesi-3
e-fatura-durum-kod-listesi-4

“e-fatura neden hataya düşer?” sorusuna yanıt olabilecek pek çok sebep olabilir. İster özel entegrasyon programı ister GİB portal üzerinden fatura kesiyor olun, GİB durum kodu, çeşitli sebeplerle hataya dönüşebilir. Merkez birimdeki yoğunluk, sunucu, yazılımsal aksaklıklar vb. daha birçok nedenden kaynaklanması oldukça doğal olsa da hata ile ilgili olanlarla nadiren karşılaşılır. e-fatura kesmenin en kolay yolunu test etmek için programımızı 30 gün ücretsiz kullanabilirsiniz.

Ayrıca bir e-faturanın anatomisini oluşturan terimler aşağıdaki gibi açıklanabilir:

UUİD ya da ETTN numarası aynı anlamlara gelir. Türkçede evrensel benzersiz tanımlayıcı demek olan ETTN, e-faturaya ait benzersiz bir numaradır. Her belge üzerinde sol üst köşede yer alırken örneğin “51d3bb18-9650-4c8e-825d-5a7f845be630” şeklinde yazılır ve alınan XML dosyalarına da otomatik kaydedilir. 

32 karakterden oluşan ID numarasıdır.

İlk üç hanesi şirketin oluşturduğu harfler, sonraki 4 rakam yılı, kalan 9 hane de müteselsil numarayı içeren 16 karakterlik fatura numarasıdır, belgenin sağ üst köşesinde bulunur.

XML dosyaları içerisinde faturanın orjinal olup olmadığını anlamaya yardımcı, harf ve numaralar içeren değerdir. UUİD değerinden farklı olmakla birlikte imza alanındaki DigestValue kısmında yer alır.

Posta kutusu ve gönderici birim etiketinden oluşan kısım firmaların adres, VKN, ünvan gibi bilgilerinin bulunduğu alandır, her faturada olması zorunludur.

GİB merkezine iletilen faturaların sıralandığını ve işlenmeyi bekliyor olduğunu ifade eder.

BirFatura

BirFatura

Tüm pazaryerlerine entegre;
Hızlı, kolay ve güvenli faturalandırma sistemi!

Yazıyı paylaşın: