Bir Fatura İle Başlayın.

e-Müstahsil Makbuzu Nedir?

e-mm nedir

Müstahsil makbuzu da e-müstahsil makbuzu, kısaca e-MM’ye dönüşerek e-belge dünyasındaki yerini aldı. Matbu ortamdakinden hiçbir farkı bulunmamakla birlikte, hem mükelleflerin ve mali müşavirlerin işini hem de Maliye Bakanlığı’nın kayıt tutma, vergi takibi gibi işlemlerini kolaylaştırma amaçlanmıştır. 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 487 sıra numaralı tebliği ile duyurulan e-müstahsil makbuzu, GİB’in belirlediği şematron standartlarına göre elektronik ortamda düzenlenecek.

Müstahsil makbuzu nedir, kısaca hatırlamak gerekirse; kazancı basit usul göre tespit edilerek defter tutan, birinci ve ikinci sınıf tüccar olan çiftçilerin, gerçek usulde vergiye tabi olmayan çiftçilerden satın aldıkları mal karşılığı düzenledikleri makbuzdur. Yani defter tutan çiftçiler, tutmayan çiftçilere müstahsil makbuzu kesmiş olur. Tüm elektronik belge çeşitlerinde olduğu e-MM, kağıt maliyetinden zaman tasarrufuna kadar aynı avantajlara sahiptir. Siz de yetiştirdiğiniz ürünleri satarak geçim sağlıyorsanız e-MM başvurusu yaparak müstahsil makbuzlarını kolayca kesebilir, anında alıcılarına iletebilirsiniz.

VUK 509 sayılı revizyonuna göre e-müstahsil makbuzu zorunluluğu üç şartı taşıyan mükellefler için geçerlidir: e-faturaya yıllık ciro limiti nedeniyle geçiş zorunluluğu olan, Hal Kayıt Sistemi (HKS) üzerinden ticaret yapan ve GİB tarafından yazılı bildirim ile geçmesi tebliğ edilen çiftçiler. Başkanlık incelemeye alarak vergi uyum düzeyi düşük ve riskli işletmelere ciro limitine bakmaksızın talep gönderebilir; en az 3 gün süre tanıyarak mükellefin geçiş için uygun şartları sağlaması ve başvurması istenir. Dolayısıyla bu mükellefler dışındaki çiftçilerin e-müstahsil makbuzuna geçme zorunluluğu yoktur. e-MM’ye geçmeden önce e-fatura ve e-arşiv fatura başvurularının tamamlanması gerekir. e-fatura geçiş işlemleri hakkında “e-Fatura Başvurusu Nasıl Yapılır?” başlıklı yazıya göz atabilirsiniz.

e-mustahsil-makbuzu-ornegi

e-Müstahsil Makbuzu Nasıl Düzenlenir?

Elektronik sertifika ile imzalanıp çevrimiçi ortamda düzenlenen e-müstahsil makbuzunun e-serbest meslek makbuzu ve diğer e-belgelerden farklı olarak matbu çıktısının karşı tarafa verilmesi gerekir; alıcının az 1 nüsha çıktısını alıp her iki tarafını da imzalayarak satıcı çiftçiye vermesi, satıcının da o şekilde muhafaza etmesi; alıcı çiftçinin ise elektronik ortamda saklaması istenir. e-müstahsil makbuzu düzenleme süresi faturadaki gibi değildir, satın alımın yapıldığı sırada düzenlenmelidir, bu nedenle “e-müstahsil makbuzu kaç gün geriye dönük kesilir?” diye araştıranların aradıkları yanıt olabilir. 

e-Müstahsil Makbuzu Nasıl Kesilir?

GİB portaldan veya özel entegrasyon yöntemiyle e-MM keserken, satan ve satın alan çiftçinin ad-soyadı, varsa unvanı, VKN, TC numarası ve adresinin yanı sıra satın almanın tarih, saat, dakikası, malın cinsi, miktarı, stopaj ve diğer kesintiler mutlaka girilmelidir. e-MM’yi elektronik ortamda saniyeler içerisinde oluşturabilirsiniz.

  • Panele giriş yapıp, sol taraftaki “e-MM” sekmesinden “Makbuz Oluştur” butonuna tıklayın.
e-mm nasıl kesilir
  • Makbuz alıcı bilgilerini ister önceden kaydederek veya işlem esnasında girerek tarih bilgilerini belirleyin. Ürünlerinizi de önceden kaydedip, ürün ekle kısmından çekebilirsiniz.
e-müstahsil makbuzunda bulunması zorunlu bilgiler
  •  Stopaj kesintisini de ekleyip kaydedin.
e-müstahsil makbuz düzenleme
  • Panelin sol kısmındaki e-MM sekmesinden “Gönderilen Makbuz” bölümüne tıklayarak taslağı “Seçili Olanları Kes Gönder” komutunu vererek resmileştirip işlemi sonlandırabilirsiniz.
e-müstahsil makbuz gönderimi

e-Müstahsil Makbuzu İptali Nasıl Yapılır?

GİB’e raporlanan bir e-MM maksimum 8 gün içerisinde göndericisi tarafından iptal edilebilir. Karşı taraf ise KEP ve noterden itiraz talebinde bulunabilir.

e-Müstahsil Makbuzunun Avantajları Nelerdir?

GİB’in e-dönüşüm çalışmalarının bir parçası olan e-MM vergi mükellefi olan ve olmayan çiftçilerin işini oldukça kolaylaştırmıştır. İnternetin olduğu her yerden kullanıma açık olmasına ek olarak tüm elektronik belgeler gibi, hem tek tek hem de toplu halde kesilebileceği için zamandan tasarruf etmenizi sağlarken aynı zamanda kağıt masrafından kurtarmış olur. Arşivlemenin zorunlu olması sebebiyle BirFatura’nın güvenli sunucularında 10 yıl boyunca farklı bir yerde depolamaya ihtiyaç duymadan saklayabilirsiniz. Bununla birlikte istediğiniz makbuzu anında bulabilir, kaybolma riskini ortadan kaldırabilirsiniz.

e-Müstahsil Makbuzu Başvurusu Nasıl Yapılır?

Tüm e-belgelerle benzer olarak e-MM başvurusu yapmak için üç alternatiften biri tercih edilebilir: Özel entegratörler, şahsi yazılımlar ve GİB portal. e-müstahsil makbuzu GİB başvurusu için buraya tıklayabilirsiniz. Her üçünde de başvuruya geçmeden önce e-imza başvurusu da yapmalısınız; Bir e-İmza’yı aynı iş günü içerisinde teslim alacağınız için işlemlerinizi hızlandırmak mümkündür. BirFatura’nın uygun üyelik ve kontör fiyatlarıyla hem e-MM hem de e-faturaya geçişi destek ekibimiz eşliğinde zahmetsizce yapabilir, dilerseniz 30 gün boyunca ücretsiz test edip karar verebilirsiniz. Ücretsiz denemek için tıklayın.

BirFatura

BirFatura

Tüm pazaryerlerine entegre;
Hızlı, kolay ve güvenli faturalandırma sistemi!

Yazıyı paylaşın: