Kendinize ait bir şirket kurmaya karar verip özellikle e-ticaret sektörüne giriş yapmayı hedefliyor, ancak işe nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız aslında çok da gözünüzün korktuğu kadar olmadığını şimdiden söyleyelim. Elbette daha önce bir şirket nasıl kurulur tanık olmamanız hangi belgelerin gerektiğini, nereye başvurulduğunu araştırma sürecini biraz zahmetli kılabilir. Bu amaçla bir önceki “Şirket türleri nelerdir?” başlıklı yazımızda e-ticaret için hangi şirket kurmak online satış faaliyetlerine daha uygun, şirket türlerini tanıtmaya çalışarak şirket kuruluş işlemlerine kolaylık sağlamak istemiştik. Bu içeriğimizde ise e-ticaret için şirket kurmayı hedefleyen girişimcilere özel şirket kurmak için gerekli belgelerin neler olduğuna ve ilgili şirket türlerine odaklandık. O zaman, şirket kurmak istiyorum ne yapmalıyım diyorsanız hemen okumaya başlayın:
İçindekiler:
Şirket Kurmak için Neler Gerekli?
Şirket kurmadan önce tam olarak ne yapacağınıza dair bir iş planı hazırlamak sonradan çok işinize yarayacağı gibi aynı zamanda faaliyet alanı ya da alanlarını saptamak ileriki yazılarda paylaşacağımız Nace kodlarını belirlemeniz bakımından oldukça önemlidir. Çünkü bu kodlar kuruluş sonrasında vergi levhasında yer alacak ve firmanıza bir kimlik kazandırmış olacak; “NACE Kodu Nedir, Nasıl Alınır?” başlıklı yazıya tıklayabilirsiniz Ayrıca ürün veya hizmetlerinizi pazarlayacağınız, gönderimini yapacağınız bir işyeriniz var mı, yoksa kiralanacak mı veya yaşadığınız yeri mi ofise dönüştüreceksiniz, bunları netleştirip o şekilde şirket kuruluşuna geçmeyi düşünmelisiniz.
Ardından şirket türü konusunda karar kıldıktan sonra, ticaret odasına sicil ve ilgili vergi dairesine mükellef kaydı yapmak olmak üzere iki aşamadan oluşan şirket kurulumuna geçebilirsiniz. Muhasebeci olmadan şirket kurmak tercihinize kalmış olsa da, bir mali müşavir varlığında bu işlemleri hem daha doğru hem de kısa sürede yapabilirsiniz. Her şirket türüne göre değişiklik gösterse de şirket açmak için gerekenlerin ayrıntılı anlatıldığı Türk Ticaret Bakanlığı rehberi içerisinde süreç adım adım şu şekilde listelenmiştir:
- Öncelikle sizin veya muhasebecinizin Ticaret Bakanlığı’nın MERSİS birimine giriş yapıp kuruluş sürecini başlatması gerekir, buradan üyelik hesabı oluşturmak ücretsizdir.
- Sistem; ortaklar, unvan, adres, amaç-konu, Nace kodu, sermaye, payların dağılımı, yönetici/yetkili gibi bilgileri eklemenize olanak sağlayarak ana sözleşmeyi oluşturmanıza yardımcı olur. Ana sözleşmeyi sistemde oluşturduktan sonra mali müşavirinize kontrol ettirmek, ekstra uğraştırıcı işlerin önüne geçmeye yardımcı olacaktır.
- Eğer kurucu veya kurucular Türk vatandaşı ise kimlik numaraları, yabancı olması durumunda pasaport numaraları ile kayıt olabilir, ancak öncesinde vergi dairesinden vergi numarası edinmeleri ve bu numarayla kendilerini bizzat MERSİS’e başvurarak kaydettirmeleri gerekir.
- Oluşan sözleşmeyi imzalayıp artık notere tasdik ettirme mecburiyetiniz vardır. Noter, sözleşmeyi onaylar ve muhasebecinin işlemleri sizin adınıza yapabilmesi sebebiyle vekalet onayı verir. Onaylama işlemini kooperatif ve limited ise şirket merkezinin bulunduğu ticaret sicili müdürlüğünde de yapabilirsiniz (ticaret sicil müdürlüğü veya noter onayına sunulurken sözleşmenin fiziki çıktısını almaya gerek yoktur).
- Noterin onaylaması amacıyla MERSİS’ten alınan takip numarasıyla başvurmanız yeterlidir.
- Ardından onaylı sözleşmeyle birlikte şirket adına banka hesabı açtırın, eğer sermayeli şirket açıyorsanız, paranın ¼’ünü bankaya yatırmanız gerekir. Şirket kurulduktan sonra paraya konulan bloke kalkar.
- Onaylanan resmi defterlerinizi mali müşavirinizin veya sizin ticaret sicil müdürlüğünden teslim almanızın akabininde vergi dairesine bir dilekçe ile başvuru yaparak vergi levhasını çıkarın. Bu sayede şirketiniz resmen kurulmuş olur.
- Vergi dairesinden gelen görevli memur şirket adresi olarak gösterdiğiniz lokasyona gelip yoklama yapacağından mutlaka hazır bulunmalısınız, eğer olmazsanız tekrar talep açmanız gerekir.
Şahıs Şirket Nasıl Kurulur?
Şahıs şirket kurmak, hem internetten satış yapmak hem de şirket açma maliyeti açısından en zahmetsiz çözümlerden bir tanesidir. Neredeyse 1-2 iş günü gibi kısa bir süre içerisinde e-devlet üzerinden bile açabilmeniz, sizi zaman alan prosedürlerden kurtarır. Kollektif, adi komandit, adi şirket adı altında üç türü bulunan şahıs şirketleri arasından kollektif şirkete e-ticaret yapmak için şirket kurmak bakımından uygun olmaması sebebiyle burada sadece adi komandit ve adi şirket kuruluşuna yer verdik.
Başlangıç kısmında öncelikle İnteraktif Vergi Dairesi web sitesine e-devlet şifreniz ile giriş yapıp menü içerisinden Başlat > Mükellefiyet İşlemleri > İşe Başlama Bildirimi kısmını seçin. Sistem firmanıza ait faaliyet kodu, işyeri gibi tüm gerekli bilgileri girmenizi sağlar. Sonrasında stopaj ödemelerini, işçi çalıştıracaksanız kaç adet olduğunu, basit veya gerçek usul olmak üzere vergilendirme türünü ve işe başlama tarihinizi belirleyerek e-tebligat bildirim kanallarını seçin. Başvuruyu tamamladığınızda birkaç gün içerisinde yoklama amacıyla görevliler geldikten sonra yine sistemden vergi levhanızı indirebilirsiniz. Şahıs şirket kurmak için gerekenler ise şöyledir:
- Nüfus cüzdanı fotokopisinin noter onaylı örneği,
- Vesikalık fotoğraf,
- Kendiniz başvuru işlemlerini yapmayacaksanız, mali müşavirinize vereceğiniz vekalet belgesi,
- İş yeri adresinize ait kira kontratı veya size ait ise tapusu,
- İmza beyannamesi ve sirküleri belgeleri şahıs şirketi kurmak için gerekli evraklardır.
Aşağıdaki videolara tıklayıp sözlü olarak da dinleyebilirsiniz:
Limited Şirket Nasıl Kurulur?
Ltd şirket nasıl kurulur konusuna geldiğimizde, limited şirket tek veya daha fazla ortakla kurulabilen sermaye şirketi olduğundan minimum sermayesi her yıl düzenli artmakla birlikte tahmini ciro getirisini daha yüksek planlayan e-ticaret girişimlerinde son derece mantıklı bir seçenektir. Burada ortaya koyduğunuz sermayenin %0.04’ünü Rekabet Kurumu Payı olarak ve kuruluş gerçekleşmeden önce sermayenin %25’ni bankaya yatırmak da gerekir. Bununla birlikte ltd şirket kurmak maliyetinin, şahıs şirket maliyetine nazaran biraz daha yüksek olduğu söylenebilir. Limited şirket kurmak için gerekli evraklar ise aşağıdaki gibidir:
- Kurucu veya kurucuların imzalarını noter veya ticaret sicil müdürlüğüne tasdik ettirdiği ana sözleşme,
- Ortaklar arasında müdür pozisyonunda bir kişi bulunmuyorsa, müdürlük görevi yapacak kişinin görevi kabul ettiğine dair yazılı beyanı,
- Müdürler kurulunda tüzel kişi de yer alıyorsa tüzel kişiliğin düzenlediği ilgili kararın noter onaylı örneği,
- Eğer sermaye ayni mal ise bunların değerinin mahkemece atanmış bir bilirkişinin tespitine ilişkin raporlar,
- Konulan ayni malın üzerinde herhangi bir sınırlandırma olmadığına dair sicil yazısı,
- Ayni sermaye olarak gösterilen taşınmazların fikri mülkiyet haklarının açıklandığı sicil kaydı,
- Devir alınan ayni varlıklar varsa bunların karşı taraftan verildiğine dair anlaşmalar,
- Müdür olacak kişi veya kişilerin imza beyannameleri,
- Rekabet Kurumu Payının ödendiğini gösteren dekont.
Anonim Şirket Nasıl Kurulur?
Sabit vergi oranı, sermayede hissedarların sahip oldukları pay kadar sorumlu olmaları, devlet tarafından sunulan bazı teşvikler gibi yönlerden avantajlı seçimler arasında bulunması sayesinde anonim şirket de internet satışı için şirket kurmak isteyenlere yine uygun olabilir. Anonim şirket kuruluşu için gerekli evraklar ise şöyledir:
- Kurucu veya kurucuların imzalarının bulunduğu onaylatılmış ana sözleşme,
- Nakdi sermayenin minimum %25’nin bankaya yatırıldığına dair dekont,
- Rekabet Kurumu payının yatırıldığını gösteren dekont,
- Ayni sermaye konulmuş ise bu varlıkların tespitinin yapıldığını gösteren mahkeme tarafından belirlenen bilirkişice hazırlanmış değerleme raporu ve bu ayni eşyanın üzerinde herhangi bir kısıtlama olmadığını kanıtlayan sicil belgesi,
- Ayni mala ait fikri mülkiyet hakları ve diğer değerleri gösteren sicil kaydı,
- Ayni varlıklar devir alınmışsa kurucular arasındaki durumunu ifade eden sözleşme,
- Kuruluşu bakanlık gibi resmi kurumların iznine tabi ise ilgili görüş/izin yazısı,
- Yönetim kurulu üyelerinde pay sahibi olmayanlar varsa kabul ettiklerine dair yazı,
- Yönetim kurulunda tüzel kişi de yer alıyorsa ilgili tüzel kişiliğin düzenlediği kararın noter onaylı örneği,
- Son olarak temsili ile görevli olacak kişi veya kişilerin imza beyannameleri gerekir.
Tüm detaylarını atlamadan anlatmaya çalıştığımız şirket nasıl kurulur konusunun, size biraz da olsa fayda sağladığını umuyoruz, yorum bölümünden tüm sorularınızı dilediğiniz zaman bize yazabilir, iletişim numarasından telefonla da iletişime geçebilirsiniz. BirFatura, bu konuda yeni kurulan işletmenizin hem fatura hem de kargo problemlerini kısa sürede çözüme kavuşturmanızda yardımcınız olabilir.
e-ticaret faaliyetlerinde ihtiyacınız olacak Birlikte Büyüyelim kampanyası ile yüksek fatura hacmine ulaşana kadar faturalarınızı ücretsiz kesebilir, Kredili Kargo paketleri sayesinde hiçbir kargo anlaşmasına ihtiyaç duymadan uygun fiyatlı desi ücretlerinden faydalanabilirsiniz. Peki gerçekten e-ticaret yapmak için şirket kurmak gerekir mi? Cezai yaptırımlarla karşılaşmak istemiyorsanız kendinizi sağlama almalısınız. Bu konuyu yetkili bir merciden de dinlemek isterseniz Serbest Muhasebeci Mali Müşavirimiz Gizem Kesilmiş’in detaylı açıklama yaptığı videomuzu da izleyebilirsiniz:
Şirket kuruluşu hakkında merak edilen diğer sorular ise şöyledir:
Evde şirket kurmak ticari faaliyetlerinize engel teşkil etmiyorsa şahıs, limited veya anonim şirket merkezi olarak kullanabilirsiniz.
Şirketinizin bulunduğu ilin ticaret odasından alabilirsiniz. İlgili ticaret odası web sitesinin online işlemlerindeki e-belge bölümünden şirket yetkisinin e-devlet şifresiyle yapılabilmektedir.
Sigortalı çalışan devlet memuru değil ve iş sözleşmesinden kaynaklı herhangi bir engel bulunmuyorsa kurabilir. Şirket sahibi olarak sigortalı çalıştığı süre boyunca SSK üzerinden sigortası yapıldığı için BAĞ-KUR primini kendisi yatırmasına gerek yoktur. Ancak işten ayrıldığında yatırmaya devam etmesi gereki.r
Devlet memuru kanuna göre, kurması mümkün değildir.
Teknokentlerde şirket kurmak proje bazlı olarak yapılabilir. İlgili teknokentin yönetimine web sitesi üzerinden ön başvuru yapılır, başvurunuz kabul edildiğinde tarafınıza asıl başvuru formu gönderilir. Projenizin amacı, kapsamını detaylı olarak anlattığınız forma ek olarak başvuru ücretini de yatırmanız gerekir. Çalışmanızı oldukça ayrıntılı ve çelişkili olmayacak şekilde anlatmanız son derece önemli olmakla birlikte başvuru kabul edildiğinde sizinle sözleşme yapmak için yönetim iletişime geçecektir.
Yukarıda anlattığımız şirket başvuru sürecinde bulunduğunuz hanenin kira sözleşmesi ya da tapusunu vererek orayı işyeri yapabilirsiniz (Nace kodlarına göre değişiklik gösterebilir, her meslek home office çalışamaz).
Limited, şahıs ve anonim şirket türlerinde tek kişi olarak kurmanıza bir engel bulunmamaktadır.
Şirket açmanın maliyeti şahıs şirketlerinde en düşük tutarlara sahiptir.
Çeşitli sanal ofis şirketleri yardımıyla kurulur. Özellikle tüm işlemlerini çevrimiçi gerçekleştiren işletmeler online olarak yasal işyerini oldukça düşük meblağlarla kiralar ve müşterilerine hizmet verir. Sanal ofis kanunen yasal olduğundan ticari hedeflerinize uygunsa tercih edilebilir.
Klasik şirketlerden birçok noktada ayrılan startup şirket, bir problemin çözümünü yenilikçi ve pratik bir şekilde yapabiliyorsa startup adı verilen iş fikrine sahip demektir. Bu anlamda oldukça iyi sermayeye ihtiyaç duyan startup şirketler yeterli fon sunan bir yatırımcı, kendi imkanlarınız, banka kredileri, girişimci destekleri gibi yollarla da desteklenebilir. Kuruluş bakımından klasik şirketlerden farkı yoktur.
Avukatlar, ticari faaliyet olarak yalnızca hukuk mesleğini yapacak ise şirket kurabilir veya bir şirkete ortak olabilir.
İmza beyannamesi olmadan kurmak mümkün değildir. Şahıs şirketi kurarken imza beyannamesi, sermaye şirketinde ize ortakların imza ve yetkilinin imza sirküsü gerekir.
- maddeye istinaden devlet memurları kuramaz, engelliler ve 18 yaşının altındaki kişiler veli ve vasisi aracılığı ile şirket kurabilir, noterden vasi yazısı alınması gerekmektedir.
Online ya da fiziki olarak sipariş verebileceğiniz kaşe üzerinde şirket unvanı, vergi kimlik numarası, MERSİS, ticari sicil, adres, telefon bilgilerinizi verdikten sonra kısa sürede kullanıma hazır hale gelebilir.
Eğer tüm belgeleriniz hazırsa 2-3 iş günü içerisinde kurulabilir, şahıs şirketleri 1 günde bile açılabilir.
İşletmeler açısından daha avantajlı konumdaki basit usulde vergilendirmeye tabi olmak için bazı şartlar vardır. Vergi dairesine gidip basit usule tabi işyeri açılacağı beyan edilip imza beyannamesi ile başvuru yapılır. Bunun için çalışacağınız faaliyete dair ustalık belgesi çıkarmak, şirket açılışını yapıp vergi levhasına sahip olmak için esnaf ve sanatkarlar odasına gidip kayıt yaptırılıp faaliyete başlanabilir. Ayrıca işyeri kimin üzerine ise onun ikametgahı, işe başlama belgesi, mekan kiralandıysa kira kontratı, dükkan tarafınıza aitse belediye tarafından onaylanmış mülkiyet belgesi de gösterilmeli, belediyeden ise ruhsat alınmalıdır. Eğer işyerinize tabela asacaksanız buraya reklam ve ilan vergisi ödenir. Bununla birlikte basit usule tabi olmak için en önemli kriterler:
- Sabit bir işyerinin olması,
- Online satış yapılmaması,
- İş sahibinin bizzat kendinin çalışması,
- kendisini ve ailesini geçindirecek kadar kazanması,
- İşyeri kiralık ise yıllık kira bedelinin belli bir meblağı geçmemesi (yıllık olarak güncellenir),
- Kanunen öngörülen yıllık ciro tutarlarını aşmamasıdır.