Bir Fatura İle Başlayın.

e-Ticaret Marka Tescili Nasıl Yapılır?

marka tescil başvurusu nereye yapılır

Ürün ve hizmetlerinizi çevrimiçi sergileyip online satmaya karar verdiniz; zaman alan uğraşların ardından markanızı temsil eden kurumsal kimlik öğeleri ortaya çıkardınız. Bunun sonucunda logo, slogan, marka veya firma unvanını taşıyan bir alan adı satın alarak web sitenizi de tasarladınız. Marka tescili yaptırmayı atlayarak faaliyetlere başladınız. Fakat bir baktınız ki, tasarladığınız logo başka web sitesinde, bulduğunuz slogan bir reklam üzerinde kullanılmış. Emek hırsızlığı yapan tarafa herhangi bir hak talebinde bulunamayacağınız gibi tüm çabalarınız sonuçsuz kalabilir.

İşte tam bu noktada, özellikle de e-ticaret yapan işletmelerin marka tescil işlemlerini es geçmeden yapması, yukarıdaki örneğin gerçekleşmesini önleyici bir tedbir olabilir. e-ticaret, her ne kadar sayısız insana erişim sağlasa da, ürünlerinizin devamlı görünür olması fikri mülkiyet haklarının ihlaline elverişli zemin hazırlayabilir. Ayrıca marka tescil başvurusunu hem daha kolay hem de online yapabileceğiniz için ivedilikle sağlama almanızda fayda olacağını düşünüyoruz. Dolayısıyla bu yazımızda e-ticaret ile uğraşan veya düşünen okurlarımızın marka tescil sürecinde yararlanabileceği bilgilere yer verdik.

Marka tescili nedir kısaca bilgi vermeden önce markanın tanımını yapmak daha anlaşılır olacaktır. Türk Patent ve Marka Kurumu’na (Türk Patent) göre marka kısaca; bir girişime ait hizmetler veya malları diğer teşebbüslerinkinden ayıran özelliklerdir. Bu özelliklere,  ambalaj seçimi, sözcük, harf, şekil, renk, harf sayı gibi her türlü marka tescilinde gösterilebilir işaret dahil olabilir. Marka tescili de, yetkili merci tarafından markaya ait tüm hususların koruma altına alınmasıdır.

Ayrıca her markanın faaliyeti çerçevesinde bir sınıfı mevcuttur ve başvurularını hizmetin ait olduğu sınıfa göre yapar. Başvuru ile alınan kayıtlar onaylanırsa marka tescil belgesi verilir. Buna ek olarak Türkiye uluslararası korunan markalarda Madrid Protokolü ve Paris Sözleşmesine bağlıdır. 

Bir girişim, ortak ve garanti markası olmak üzere iki farklı şekilde kayıt ettirilebilir. Ortak marka statüsünde marka sahibi, ilgili hizmet veya ürünü belli bir işletme grubu tarafından kullanılmasına izin verir. Garanti markasında ise markayı işletmeye ekonomik olarak bağlı olan işletmelerin kullanmasına izin verilmez. Marka sahibi markanın usul ve esaslarını bir teknik şartname ile belirler, malı üretim sırasında işletmeler yetkili merciden izin alırlar.

Markalar geleneksel ve geleneksel olmayan adıyla 2 genel seçenekte sınıflandırılır. Geleneksel olanlar bilindiği gibi logo, isim vb. işaretlere sahipken geleneksel olmayanlar ses, renk, üç boyutlu, hareketli markalardır. Ayrıca özel korunan markalarda, tanınmış, WIPO korumasına sahip ve Türk koruması kategorileri de vardır.

Marka Tescil Sınıfı Nedir, Nasıl Belirlenir?

Marka tescil işlemlerini kolaylaştırmak amacıyla NİS Anlaşması gereği uluslararası NICE sınıflandırma sistemi kurulmuştur. Buna göre ürünler ve hizmetler birbirinden ayrılarak 45 adet marka tescil sınıfı ortaya çıkmıştır; bunlardan 11’i hizmet, 34’ü ise ürünleri ifade eder. Başvuru yapmadan önce marka tescil sınıfları hakkında iyi araştırma yapmak marka haklarını doğru şekilde korumak açısından son derece önemlidir, zira başvurudan sonra sınıf değişikliği yapılmamakla birlikte her sınıf için farklı ücret ödenir.

NICE sınıflandırma listesi Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatı (WIPO) tarafından oluşturulur, marka tescil listesini İngilizce ve Fransızca olarak wipo.int/classifications/nice/nclpub/en/fr/ bu adresten görüntüleyip markanızı tanımlayan faaliyeti bulabilirsiniz. Ayrıca Türk Patent’e ait Türkçe marka tescil sınıfları listesini buradan da görüntüleyebilirsiniz.

e-Ticaret Yapmak İsteyenler Marka Tescil Sınıfı Seçiminde Nelere Dikkat Etmeli?

Marka tescil başvurusu yaparken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta yalnızca 35. sınıfı seçmemektir. e-ticaret yapacak kişiler 35. sınıfa ek olarak satacağı mal ya da hizmet hangi sınıfta tanılanmış ise ayrıca onu da tercih etmelidir. Örneğin kendi web sitesinden veya online pazar yerlerinden oyuncak satan bir hak sahibi, oyuncaklar 28. sınıfa dahil olduğundan hem 28’i hem de 35. sınıfı seçerek başvurusunu yapmalıdır. Bununla birlikte seçtiği ad, slogan vb. unsurları oluştururken ön araştırma yapılmalıdır.

Marka tescili yaptırmak yalnızca web sitenizdeki değil, online pazar yerlerindeki varlığınız bakımından da avantajlıdır. Örneğin, Trendyol marka tescil konusunda hassas platformlardan biridir. Satıcı hesabınızdan marka tescil belgenizi yükleyerek ürünlerinizi sizden başka kimsenin satmamasını sağlayabilir, aynı zamanda sadece kendi belirlediğiniz tedarikçilerin ürünlerinizi listelemesine izin verebilirsiniz. Bununla birlikte Türk Patent düzenli olarak web sitesinde resmi marka bülteni yayınlar. Tescil edilmesi istenen markanın daha önce başkası adına kayıt edilmiş olup olmadığı turkpatent.gov.tr/arastirma-yap?form=trademark buradan kontrol edilebilir. Marka tescil 35. sınıf ile diğer uygun hizmetler ise şöyledir:

  • Halkla ilişkiler, pazarlamacılık, reklamcılık ile ilgili hizmetler ile ticari amaçlı sergi, fuar gibi etkinliklerin organizasyonu.
  • Telefon cevaplama, sekreterlik, büro, gazete aboneliği düzenleme, büro makineleri kiralama, bilgisayar veri tabanlarındaki bilginin sistematik hale getirilme ve istatistik derleme hizmetleri.
  • Muhasebe, mali müşavirlik, iş yönetimi-idaresi, personel işe alma-yerleştirme, ithalat-ihracat acente, başkasının adına yapılan işler için geçici personel görevlendirme danışmanlık hizmetleri.
  • Açık artırma organizasyonları düzenleme hizmetleri.
  • Malların elektronik ortamlarda, katalog, perakende, toptan satış mağazalarında sergilenerek satışa sunulması.

Kimler Marka Tescili Yaptırabilir?

Marka tescil etmek için Türk Patent ve Marka Kurumu’na aşağıdaki kişiler başvurabilir:

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan kişiler,
    T.C. sınırları içerisinde faaliyet gösteren gerçek ve tüzel kişilikler
  • Dünya Ticaret Örgütü ve Pariş Sözleşmesi kuruluş anlaşması dahilinde başvuru hakkına sahip olanlar
  • T.C vatandaşlarına sınai mülkiyet hakkı tanıyan devletlerin vatandaşları

Marka Tescili için Gerekli Belgeler Nelerdir?

Marka tescil başvurularında yalnızca tek marka üzerine başvuru yapılabilir. Buna göre gerekli belgeler şöyledir:

  • Başvuru dilekçesi
  • Kimlik fotokopisi (şahıs ise)
  • Vergi levhası fotokopisi (şirket ise)
  • Vekaletname (başvuru danışmanlık firması tarafından yapılıyorsa)
  • Markanın logo, işaret gibi koruma altına alınması istenen tüm özelliklerinin bulunduğu örneği
  • Başvuru ücretinin ödenmiş olduğunu gösteren dekont
  • Rüçhan (öncelik) hakkı söz konusu ise rüçhan hakkını gösteren belgenin aslı ve yeminli Türkçe tercüman tarafından onaylanmış Türkçe tercümesi
  • Marka örneğinde Latin alfabesi dışında harfler varsa Latince karşılıkları
  • Hangi sınıflara göre kayıt edilecekse ilgili numaralara göre düzenlenmiş hali
  • Garanti veya ortak markalar için başvuruluyorsa teknik şartname
  • Muvafakatname varsa aslı veya noter onaylı örneği

Marka Tescil Başvurusu Nasıl Yapılır?

Marka tescil başvurusu nereye yapılır konusuna gelmek gerekirse Türkiye’deki tek yetkili kurum Türk Patent ve Marka Kurumu’dur. Başvurularınızı kurumun e-devlet arayüzüyle uyumlu EPATS Elektronik Başvuru Sistemine yapabilirsiniz. Giriş yapmak için epats.turkpatent.gov.tr/run/TP/EDEVLET/giris adresine tıklayın. Buradan istenen tüm bilgi ve belgeleri eksiksiz girdiğinizde kurum hemen işleme alarak incelemeye başlar.

Marka Tescil Başvurusu Ne Zaman Sonuçlanır?

Başvurunuzun başarıyla tamamlanmasının ardından şekli açıdan incelemeye başlanır. Mutlak red nedenleri sebebiyle 7. madde incelemesini geçemezse otomatik reddedilirken diğer aşamalarda itiraz hakkınız da vardır. Şekli açıdan eksiklikler varsa giderilmesi için 2 ay süre verilir. Yani net bir süre olmamasının yanı sıra yaklaşık olarak 6 ay sürede sonuçlanabileceği söylenebilir. Onaylanan markalar Türk Patent web sitesinin bülteninde yayınlanır.

Marka Tescili Ne Kadar Sürer?

Marka tescil süresi sabit olarak 10 yıldır. Yani markanızı 10 yıl boyunca koruma altına aldıktan sonra süre sonunda yenileme yaparak devam edebilirsiniz. Ayrıca süre bitiminde 6 ay boyunca yenileme işlemi yapılmayan markalar hükümden düşer.

Marka Tescil Yenileme Nasıl Yapılır?

Yenileme ücretini yatırdıktan sonra EPATS sisteminden yenileme yapabilirsiniz.

Marka Tescil Ücretleri Ne Kadar?

Marka tescil fiyat bilgisine buradan ulaşabilirsiniz.

Uluslararası Marka Tescil Nasıl Yapılır?

Türkiye’nin Madrid Protokolü’nde olması sayesinde marka sahipleri üye ülkelerin tamamında uluslararası tescil hakkına sahip olabilir. Protokol kapsamında Türk Patent, Türkiye Menşe Ofisi olarak hizmet verir. Dolayısıyla yurtdışı marka tescili için ilk önce Türk Patent’den yurtiçi marka tescil belgesini almak gerekir. Sonrasında yapılan başvuruları Türk Patent, WIPO’ya gönderir.

Başvurunun işleme alınması için Türk Patent WIPO’ya bildirim ücreti yatırıldıktan sonra WIPO’ya ise uluslararası tescil başvurusu ücreti ödenir. Madrid sistemine başvurabilecek kişiler, yukarıda anlatılan marka tescile başvurabilecekler ile aynıdır. Başvurular EPATS veya Madrid e-Filing sistemlerine online yapılır. Detaylı bilgi için burayı tıklayın.

Marka Hakkı İhlalinde Ne Yapmalı?

Böyle bir şüpheniz ve ispatınız varsa öncelikle tecavüzün tespiti davası açmalısınız. Mahkeme sürecinde karşılıklı tarafların ihlalin olduğunu kanıtlaması gerekir. Diyelim ki başka ticari faaliyet markanızı çeşitli şekillerde farkında olmadan kullandı; bu durumda markayı kullandığınızı ispat etmeniz istenebilir, marka kullanım ispatı kılavuzuna buradan ulaşabilirsiniz. Başlattığınız hukuki işlemlere karşı tarafın itiraz hakkı olmakla birlikte Türk Patent Markalar Daire Başkanlığı fikri mülkiyet hakkını ihlal ettiği iddia edilen markanın genel tanınmışlık düzeyini şu kriterlere göre değerlendirir:

  1. Markanın tarihçesi ayrıntılı araştırılarak, tescil zamanı ve kullanım süresine bakılır.
  2. Kullanım alanın yayıldığı yurt içi ve yurt dışı marka tescilinin kapsamı incelenir.
  3. Markaya ait ürün veya hizmetin piyasadaki pazar payı, yaygınlığı, satış miktarı değerlendirilir.
  4. Yapmış olduğu TV, internet, radyodaki pazarlama çalışmalarının niteliği belirlenir.
  5. Reklam niteliği taşımayan fuar, kongre gibi tanıtımlardaki durumuna bakılır.
  6. Marka sahibinin haksız rekabet davaları, itiraz sayıları gibi tanınmışlığını gösteren mahkeme kararları varsa incelenir.
  7. Orijinal mi, ayırt edici özellikleri var mı bunlara bakılır.
  8. TSE, ISO gibi kalite belgeleri, ödüllerin olup olmadığı önemlidir.
  9. Marka şekil, isim itibariyle başka ürünü çağrıştırıyor mu, marka ile ürün özdeşleşiyor mu gibi noktalar ayrıntılı şekilde incelemeye alınır.

Buraya kadar anlatılanların, nasıl marka tescili yapacağı konusunda nereden başlayacağını bilmeyenlere faydalı olduğunu ve marka kavramı soyut bir varlık olsa da neden marka tescili yaptırmanız gerektiğini anlatabilmiş olmayı umuyoruz. Pek çok zorlu süreçten geçerek sunduğunuz hizmetler veya ürünlerde hak sahibi olduğunuzu ancak marka tescili yaptırarak kanıtlayabileceğiniz için dikkat etmeniz kritik öneme sahiptir.

Merak ettiklerinizi aşağıdaki yorum bölümünden sorabilir, marka tescil sürecinde danışmanlık hizmeti alarak da ilerleyebilirsiniz. Ayrıca bir şirket girişiminiz henüz yoksa “e-Ticaret için şirket nasıl kurulur?” başlıklı yazıyı inceleyebilir, “KOBİ’lere özel e-ticaret desteğinin hangileri” fikir edinebilirsiniz.

BirFatura

BirFatura

Tüm pazaryerlerine entegre;
Hızlı, kolay ve güvenli faturalandırma sistemi!

Yazıyı paylaşın: