Bir Fatura İle Başlayın.

KOBİ’lere Özel e-Ticaret Desteği Hangileri?

e-ticaret destekleri

Ülkedeki e-ticaret pazar payının 2020’deki rekor yükselişiyle beraber hem sektöre katılacak işletmelere fon sağlamak hem de ekonomiye katkısını güçlendirmek amacıyla devlet kaynaklı teşviklerde artış yaşanması KOBİ’ler için umut verici. Özellikle e-ticaret sektöründe gelir sağlamayı planlıyor, ama yeterli sermaye olmadığını düşünüyorsanız, devletin sunduğu e-ticaret desteği alternatiflerini deneyebilirsiniz.

Kayda bir değer sermaye oluşturmaya yardımcı olan kurumların başında KOSGEB, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı ve TÜBİTAK geliyor. Dolayısıyla hem kredi hem de hibe yoluyla verilen e-ticaret ile ilgili desteklerden hangisinin size daha uygun olduğunu belirlemek adına, başvuru şartlarının neler olduğunu, nasıl ve nereye başvurmanız gerektiğini, yazıyı okuduğunuzda daha da netleştirebilirsiniz.

Kuruluş amacı ve adı itibariyle, görevi küçük ve orta ölçekli işletmeleri geliştirme ve destekleme olan KOSGEB, kurulmakta olan veya faaliyetteki şirketlerin girişimlerini belki de en kapsamlı şekilde 1990’dan beri finanse ediyor. Pek çok farklı alanda yardım alma imkanı sunan kuruluş, ürün ve hizmetlerini online olarak satacak kişilere, e-ticaret desteği olarak Geleneksel Girişimcilik Destek Programı adı altında çeşitli imkanlar sunar.

Aynı zamanda KOSGEB e-ticaret desteklerine home office çalışma düzeni de engel olmaz. Şirketinizin kuruluş masrafları ve kurduktan sonraki faaliyetlerinizi, dönemlere ayırmak suretiyle geri ödemesiz performans desteği alabilir, KOSGEB e-ticaret kredisini de tercih edebilirsiniz.

KOSGEB e-Ticaret Desteği Ne Kadar?

Geleneksel Girişimcilik Destek Programı kapsamında, kuruluş giderlerinde şahıs şirketi kurmak isteyenler 5.000 TL; anonim, limited ve sermayesi paylara bölünmüş komandit ise 10.000 TL hibe alabilirler (hibe ve kredi tutarları yıllık değişebilir).

Ayrıca istihdam edeceğiniz personel sayısına göre değişmekle birlikte toplamda 40.000 TL’ye varan hibeye ek olarak gazi, kadın girişimci, genç, engelli, gazi ya da şehit yakını iseniz 10.000 TL’yi bulan ek ödemeli performans desteği alabilirsiniz. Bunun için mükellefiyetinizin devam etmesi şartıyla kuruluş tarihinden itibaren ilk 1. yıl, birinci performans dönemi ve 2. yıl ikinci olmak üzere ayrılır: İlk dönem üçe bölünerek 5.000, 10.000, 20.000 TL; ikincide ise 5.000, 15.000, 20.000 TL ödeme yapılabilir.

Değerlendirmeye alabileceğiniz son e-ticaret KOSGEB desteği olan KOSGEB Kredi Faiz Desteği ile Türk Lirası üzerinden çektiğiniz kredilerin faiz oranları karşılanır. Girişimci işletmelere sunulan üst kredi sınırı 50.000 TL’dir. İlgili mevzuata buradan ulaşabilirsiniz.

KOSGEB e-Ticaret Desteği Şartları Nelerdir?

Geleneksel Girişimcilik Destek Programına katılabilmek ve KOSGEB e-ticaret hibesi alabilmek için başvuru sahibinin taşıması gereken bazı ön şartlar vardır:

  • Firmanın kuruluş tarihinin 3 yıl öncesinden desteğe başvuru tarihine kadar; destekten faydalanan şirket ortağı ise en az %50 hissesinin olması
  • Şahıs şirketi ve tüzel kişi statüsündeki başka bir şirkette %30 payın üstünde ortaklığının bulunmaması
  • Başvuru sahibinin hem 18 yaşından büyük hem de daha önce KOSGEB’ten destek almış olmaması
  • Proje başvurusundan sonra herhangi bir işte SGK’lı çalışıyor olmaması
  • KOSGEB Girişimcilik Eğitimi şirket kuruluştan önce almış olması
  • MERSİS (Ticaret Odası) veya ESBİS’e (Esnaf ve Sanatkarlar Odası) kayıt yaptırması
  • SGK, Bağ-Kur veya herhangi bir vergi borcunun olmaması gerekir.

Geleneksel Girişimcilik Destek Programı Başvuru Nasıl Yapılır?

Her detayını düşündüğünüz bir iş planı hazırlamalısınız, ardından aşağıdaki işlemleri sırasıyla takip ederek başvurunuzun olumlu sonuçlanmasını sağlayabilirsiniz:

  • Geleneksel Girişimcilik Eğitimine Katılmak: Eğitimi kaçırmamak için başvuruları takip ederek KOSGEB web sitesinden veya e-devlet üzerinden başvuru yapın. KOSGEB e-akademi ile dersler uzaktan yapılabilir; eğitim sertifikasını aldıktan sonra şirket kuruluş işlemlerine başlayabilirsiniz.

 

  • Şirket Kuruluşu: Vergi dairesine giderek kuruluş işlemlerini başlatın. Nasıl kurulacağı ile ilgili süreçler hakkında e-Ticaret için Şirket Nasıl Kurulur? başlıklı içeriğimize tıklayarak bilgi edinebilirsiniz. Şahıs şirketlerinde genellikle ESBİS veya MERSİS kaydı gerekmez, ancak KOSGEB için kayıt yaptırmalısınız.

 

  • KOSGEB Veri Tabanına Kayıt: Kayda buraya tıklayarak başlayıp destek talep formunu doldurun.

 

  • KOBİ Beyannamesi Oluşturmak: Oluşturmak için buraya tıklayın; beyanname imzalama işlemi, e-imza ile yapıldığından e-imza başvurusunu buradan yapabilirsiniz.
Yukarıda bahsi geçen tüm belgeleri hazırlayarak KOSGEB müdürlüğüne teslim edin; iş planınızı sunmak için randevu alın. Sunum sonrasında başvurunuz incelenir ve yanıtı tarafınıza iletilir.
kosgeb e-ticaret desteği

e-Ticaret Genç Girişimci Desteği

e-Ticaret destekleri kapsamında kullanabileceğiniz seçeneklerden biri de Resmi Gazete’de yayınlanıp 01/06/2018’de yürürlüğe girmiştir. Hem 18 yaşındaki hem de hiç şirket kurmamış herkes 29 yaşını doldurmadıysa firmasını kurmadan önce devlet genç girişimci desteği almak için başvurabilir; fakat şirket türünde yalnızca adi ortaklık veya şahıs şirketi kurma şartı konmuştur. Bu şartları sağlayan kişilere ait şirketler 3 yıllığına gelir vergisinden muaf olurken aynı zamanda kendileri tarafından yatırmaları gereken BAĞ-KUR primlerini 1 yıllığına devlet karşılar. Böylece bütçenizin daha büyük çoğunluğunu ister kendi web siteniz veya diğer online satış platformlarından ürünlerinizi sunmaya ayırabilirsiniz.

Genç Girişimci Desteği Nasıl Alınır?

İnternet Vergi Dairesi web sitesine giriş yapıp genç girişimci desteği dilekçesi doldurun, şahıs veya adi ortaklık şirketinizin kuruluş aşamasında dilekçeyi gerekli belgelerin arasına ekleyerek vergi dairesine iletin. Tarafınıza verilecek “Genç Girişimci Desteği” yazısını SGK’nın BAĞ-KUR Sigortalı Tescil Servisine götürdükten sonra süreci başlatmış olursunuz.

e-Ticaret Vergi Muafiyeti

30/04/2021’de Resmi Gazete’de yayınlanan bir e-ticaret desteği daha var: Evlerde üretilen malların internetten satışında esnaf muaflığı. Özellikle kadınların yararına olan bu olanak sayesinde iş yeri açmadan ve sanayi tipi bir alet kullanmadan -tamamen kendi imkanlarınızla- el işleri, havlu, çorap, unlu mamüller gibi ürünleri internetten satışa sunmanız mümkündür. Bu şekilde elde ettiğiniz gelirin yıllık 220.000 TL’yi aşmaması durumunda 1 çalışanınız varsa gelir vergisinin %2’sini, hiç yok ise %4’ünü ödeme şansı yakalayabilirsiniz. Tabi bunun için sadece perakende e-ticaret yapıyor olmanız gerekir. Aynı zamanda şirket açarken e-ticaret NACE kodunu seçmeyi veya var olan vergi levhasına ekletmeyi unutmamalısınız.

Yurt dışına da satış yapmayı planlıyorsanız, vergi indiriminden Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi ile mikro ihracat yapıp faydalanabilirsiniz. Mikro ihracat yapanlar zaten KDV’den de muaf olduğundan, yasada belirtilen yıllık ciro limitleri aşılmadığı sürece giderleri düşürmeye yardımcı olur. Mikro ihracat faturaları ile ilgili detayları buraya tıklayarak öğrenebilirsiniz; ilgili mevzuatın tamamını görüntülemek için 314 numaralı Gelir Vergisi Genel Tebliğine tıklayın. e-ticaret vergi muafiyetini başlatırken aşağıdakiler gerekir:

  • Ödemelerin geleceği ticari bir hesap açtırmalısınız.
  • Vergi dairesinden esnaf muafiyet yazısı alın.
e-ihracat destekleri

e-İhracat Destekleri

Bu e-ticaret desteği ise sadece e-ihracat yapanlarla ilgili. 25/08/2022’de Resmi Gazete’de yayınlanan karara göre e-ticaret sitelerinden ve yurt dışındaki pazar yerlerinden perakende satış yapanlara yönelik teşvikler sunulmuştur. Buradaki amaç e-ihracat konsorsiyumu başlığı altında, uçtan uca, yani Türkiye’deki pazar yerlerinin ve e-ticaret sitelerinin yurt dışına adaptasyonunu hedefleyen e-ihracat hazırlığı. Bu e-ticaret ihracat desteğine göre:

Pazara Giriş Desteği

 Sınır ötesinde e-ticarete girmek isteyenlerin belirli yurt dışı online pazar yerlerine giriş stratejileri oluşturması amacıyla -satış yapılacak ülkenin ihracat raporuna göre değişebilir- harcayacağı giderler %50 oranında karşılanabilecek; 1.500.000 TL’yi bulan tutarlar alınabilmiş olacaktır. İzin verilen web siteleri arasında AliBaba, TradeAtlas gibi pazar yerleri yer alır, detaylar için ilgili mevzuata buradan ulaşabilirsiniz.

Dijital Pazar Yeri Tanıtım Desteği

 Perakende e-ticaret siteleri, işletmeler, e-ihracat konsorsiyumları satış yaptığı pazar yerlerinde reklam aracılığıyla elde ettikleri satışların %20’sini aşmamak kaydıyla ve pazar yeri başına %50 oranında 3 yıl karşılayabilir. Şirket türüne göre değişmekle birlikte yıllık maksimum 7.500.000 TL, perakende e-ticaret sitelerinde 15.000.000 TL ve e-ihracat konsorsiyumları için 25.000.000 TL yardım alınabilir.

e-İhracat Tanıtım Desteği

3 yıl süresince B2B platformları yıllık maksimum 4.000.000 TL, e-ihracat konsorsiyumları 15.000.000 TL, perakende e-ticaret siteleri 25.000.000 TL, pazar yerleri 30.000.000 TL. Bunlara ek olarak sunula diğer destekler işe şöyledir:

  • Sipariş Karşılama Hizmeti ve Depo Kira Desteği
  • Yurt Dışı Pazar Yeri Entegrasyon Desteği
  • Çevrim İçi Mağaza ve Hedef Ülke e-Ticaret Paydaşlarından Alınan Hizmet Desteği

Yukarıdaki tüm destekler için sorumlu Ticaret Bakanlığı olmakla birlikte detaylar için devlet yardımları rehberini tıklayabilir, Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Sektör Daireleri ve İhracatçı Birliklerine başvurabilirsiniz.

tubitak-e-ticaret-destegi

Tübitak e-Ticaret Desteği

Eğer bir ürün geliştirme, iyileştirme, maliyetini düşürme, üretme gibi yenilikçi AR-GE fikirleriniz varsa, arkanızda durabilecek en yetkili kurumlardan biri elbette TÜBİTAK. Ancak hali hazırda bir anonim veya limited ticari unvanına sahip sermaye şirketinizin olması gerekir. 1507-TÜBİTAK KOBİ AR-GE Başlangıç Destek Programı ile bu tarz girişimlere özel geri ödemesiz sermaye alabilirsiniz. Böylelikle personel, teçhizat, yazılım, seyahat ve danışmanlık giderlerini kapsayan 2022 yılı destek tutarı (2023’te artış olabilir) 1.200.000 TL’dir. Başvurular çağrılı olarak duyurulduğundan dolayı her yıla ait tarihler değişebilir. TÜBİTAK Proje önerisi hazırlama kılavuzundan faydalanarak projeyi hazırlayabilirsiniz. 1507 projeleri için takip etmeniz gereken adımlara buradan ulaşabilirsiniz.

Finansmanınız olmadığını veya yetersiz olduğunu düşünüyorsanız 5 e-ticaret desteğini de denemekte hiçbir sakınca yok. Öte yandan bir e-ticaret sitesi kurduğunuzda veya pazar yerinde ürünlerinizi listelediğinizde yaptığınız her satışı faturalandırma yasal bir zorunluluktur. Hatta 2022’ye göre yıllık ciro tutarınız 500.000 TL’yi aşıyorsa e-fatura göndermeniz de kaçınılmaz olurken, sınırın bu yıl ve önümüzdeki yıllarda da düşmeye devam edeceği Gelir İdaresi Başkanlığı tarafına bakınca açıkça görülüyor.

GİB onaylı özel entegratör BirFatura, uygun fiyatlı üyelik ve kontör ücretleriyle e-fatura kesmenin en pratik yolu. 31 e-ticaret ve 26 pazar yeri platformuna entegre olması sebebiyle de markanızın görünür olmasını istediğiniz her kanalda yanınızda. Aynı zamanda Birlikte Büyüyelim kampanyası ile fatura hacminiz artana kadar ücretsiz e-fatura/e-arşiv fatura kesebileceğiniz en düşük maliyetli program.

BirFatura

BirFatura

Tüm pazaryerlerine entegre;
Hızlı, kolay ve güvenli faturalandırma sistemi!

Yazıyı paylaşın: