Bir Fatura İle Başlayın.

Faturasız e-Ticaretin Zararları

e-Ticarette Faturasız Ürün Satmak

e-Ticaret sektöründe ilerlemek isteyen mükelleflerimize her fırsatta vurguladığımız ilk husus, tüketicinin güven duymasına katkıda bulunan her noktayı değerlendirmek olduğudur. Müşterileriniz ürünlerinizi fiziki olarak görmeden, dokunmadan seçtiğinden onlara sanki mağazanızdan alışveriş yapıyormuş gibi gerçekçi ve güvenli şartlar sunmak marka sadakati oluşturmaya katkıda bulunur. Dolayısıyla faturasız ürün satmak da itibarınızı zedeleyen durumlardan biridir. e-ticaret yazı dizimizin bu bölümünde faturasız ürün satmak suç mu, cezası var mı gibi soruları cevaplayacağız.

Siparişteki ürünün görseli ve açıklamalarındaki tutarlılığından paketlemesine kadar eksiksiz olmasına uğraşmanın öneminin yanı sıra her siparişi mutlaka faturasıyla birlikte göndermek, kurumsal intiba bırakmak ve güvenilir gözükmek açısından olmazsa olmazdır. Faturasız ticaret her şartta kurumsal olmayan, ciddiyetten uzak bir görünüm sergilemeye neden olur.

Online satışta siparişleri faturalandırmamak gözden kaçabilir gibi düşünülse de hem satıcıya hem de tüketiciye yaptırımları olabilir. Öte yandan tüketicinin haklarını ihlale kadar gidebilir. Faturasız ticaret yapmak elbette mümkün olsa da bir marka olmak isteyenler için güven ortamı oluşturmaya son derece engel bir durumdur. 

Pazar Yerlerinden Faturasız Ürün Satışı Yapılabilir mi?

e-ticaret web sitelerinden daha katı yaptırımlara sahip pazar yerleri, ziyaretçilerinin satın aldığı ürünlerin kalite puanını artırmak ve onlara kusursuz bir alışveriş deneyimi sunmak adına oldukça hassas bir tutum sergiler. Faturası olmadan siparişlerini gönderen satıcıların karşılasabileceği mahkeme masraflarından sipariş tutarı üzerinden ceza kesintilerine kadar birçok farklı yöntem uygular.

Ziyaretçi sayısı bakımından ilk sıralarda yer alan Trendyol ve Hepsiburada’nın haricinde diğer online pazar yerlerinde de benzer uygulamalar mevcuttur. Trendyol ve Hepsiburada satıcı cezaları hakkındaki detaylı açıklamaları “Hepsiburada Cezaları Nelerdir?” ve “Trendyol Cezası Ne Kadar?” konulu içeriklerde bulabilirsiniz.

Faturasız Satış Yasal mı?

İnternetten faturasız ürün satmak 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 353. maddesindeki usulsüzlük cezaları çerçevesinde yaptırımlara tabidir. Fatura, malın satışını ispatlayan bir belge niteliği taşıması sebebiyle tüketici açısından haklarını savunmaya yardımcı değerli bir evraktır. Satın aldıkları ürün ile ilgili yaşadıkları bir sorunda veya değiştirmek istediklerinde iade-değişim prosedürlerinde de mağaza için oldukça elzemdir.

Aynı zamanda satan kişinin fatura düzenleme zorunluluğu kadar müşterinin de alması mecburidir. Satın alma işlemi tamamlandıktan en geç 7 gün içerisinde müşterinize fatura kesmeli, e-ticaret sitenizden satın aldıysa siparişiyle birlikte mutlaka kargolamalı veya e-arşiv fatura formatında e-posta göndermelisiniz.

Faturasız Satış Cezası Ne Kadar?

e-Ticaret fatura kesmeme cezası uygulamalarında ister e-fatura ister kağıt fatura kesiyor olun yapılan işlemler aynıdır. 2023 düzenlemelerine göre her belge için minimum 2200 TL para cezası uygulanmasına ek olarak yazılması gereken tutardan farklı bir değer yazılmışsa tutar farkının %10’u oranında ceza kesilir.

Ayrıca ceza tutarlarında Hazine ve Maliye Bakanlığının belirlediği azami sınırların üzerine çıkılmaz. e-fatura kesilmesi gerekiyorsa mutlaka elektronik olarak, kağıt fatura ise mutlaka matbu halde olmasına da dikkat edilmelidir, aksi durumda benzer usulsüzlük cezalarına tabidir. Faturasız ürün satma cezası ile ilgili detayları “e-Fatura Cezaları” başlıklı yazıda bulabilirsiniz.

Faturasız Ürün Almak Suç mu?

Faturasız satış yapmak kadar almayı talep etmemenin de hukukta yeri vardır. Elbette suç teşkil etmese de ürünün kimden satın alındığını ispatlamaya engel teşkil edebilir. Tespit edildiği takdirde, söz konusu mal değerinin beşte biri oranında cezai yaptırım uygulanabilir. Herhangi bir alışverişte fatura talebiniz karşılanmadıysa Alo Maliye Hattı’na 189’u tuşlayarak şikayet edebilirsiniz.

Sonuç olarak e-ticarette faturasız satış yapmak, her ticari faaliyette olduğundan çok daha fazla olumsuz geri bildirim almaya sebep olabilir. Satış yaptığınız tüm dijital platformlarda müşteri geri bildirimleri, şikayet portalları, satıcı yorumları gibi pek çok alan markanızdaki kötü intibanın hızla yayılmasının başlıca sebepleridir. Bununla birlikte pazar yeri ihlal yaptırımları ve Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan gelebilecek cezalar ciddi meblağlar ile karşılaşmanıza neden olabilir. Kendi web siteniz üzerinden sipariş veren kullanıcılara fatura, iade, değişim gibi tüm operasyonel aşamalarda çok daha özenli davranmalı, pazar yerlerinde ise hazır hedef kitleyi uzaklaştırmamak adına bu disiplini sürdürmelisiniz.

Müşterilerinizin faturalandırma işlemlerini henüz kağıt fatura koçanıyla, mal sevkiyatlarınızı ise matbu irsaliye ile yapıyorsanız; e-arşiv fatura, e-fatura ve e-irsaliye uygulamalarına geçerek kağıt, posta, zaman maliyetlerinden kurtulma fırsatını mutlaka denemekte fayda var. Geçiş süreçlerini öğrenmek için e-Fatura Zorunluluğu başlıklı yazıyı inceleyebilirsiniz.

BirFatura

BirFatura

Tüm pazaryerlerine entegre;
Hızlı, kolay ve güvenli faturalandırma sistemi!

Yazıyı paylaşın: