Bir Fatura İle Başlayın.

İade Faturası Nasıl Kesilir?

iade faturası nasıl kesilir
Dijitalleşen faturalar sayesinde artık her tipteki faturayı zorlanmadan kesip düzenlemek mümkün; bunlardan biri de iade faturası. Aldığınız mal veya hizmeti çeşitli sebeplerle iade etmek istediğinizde ve sattığınızda da aynı şekilde size talepte bulunulduğunda kolaylıkla başvuracağınız bir çözümdür. Orijinal faturayı eskisi gibi dosyaların arasında kaybolarak aramanıza gerek kalmadığı için dakikalar içerisinde iade hem alabilir hem de edebilirsiniz. Dolayısıyla ister GİB Portal’da ister entegrasyon yazılımında iade faturası düzenlemek isteyenler için nasıl kesildiğini anlattıktan sonra merak edilen diğer soruları da yanıtlayacağız.

Satış, istisna, tevkifat gibi fatura tiplerinden biri olan iade faturası, satılan ve alınan mal veya hizmetin geri verilmesi sonrası işlemin gerçekleştiğini ispatlayan belgedir. Orijinal faturadaki bilgilerin aynen geçerli olmasının yanı sıra iade edilen miktar esas alınır. Örneğin, tedarikçinizden 10 adet mal satın aldıktan sonra 5 tanesi kusurlu çıktığı için iade edip ücretini geri almak istediniz veya 5 kusurlu ürünün tutarında ihtiyacınız olan başka bir ürün seçtiniz.

Bu durumda aldığınız satış faturasına istinaden şirketiniz adına iade faturası kesilir. Aynı zamanda geriye dönük kesme süresi geçtiği için yanlış düzenlediğiniz faturaları yeniden oluşturmanıza da imkan tanır. Aşağıdaki örnekte olduğu gibi faturada bulunması gereken tüm bilgileri içeren belgeyi, üzerindeki “İade” yazısıyla rahatlıkla ayırt edebilirsiniz.

iade-faturasi-ornegi

İade Faturası Nasıl Kesilir?

e-Arşiv iade faturası nasıl kesilir ve e-fatura iade faturası nasıl kesilir diye araştıranlar için prosedür benzerdir. Hem e-fatura hem de e-arşiv fatura mükellefleri alış ve satış faturalarını iade olarak düzenleyebilir. İster GİB Portal isterse de çalıştığınız özel entegratör yazılımı ile kolay kesebilmek mümkündür. Dolayısıyla portal ve BirFatura üzerinden nasıl kesileceğini ayrı göstermek daha anlaşılır olacaktır. Önce GİB portal yönteminden başlayalım:

GİB İade Faturası Nasıl Kesilir?

e-Fatura iade faturası için portal.efatura.gov.tr/efatura/egiris.jsp, e-arşiv ise earsivportal.efatura.gov.tr/ sayfasına giriş yapmadan önce e-imza veya mali mühür uygulamalarının açık olduğundan emin olun. Kullanıcı adı ve şifresini yazdıktan sonra aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:

  • “Belge İşlemleri”→”Fatura Oluştur” bölümünden boş fatura sayfası açarak fatura tipini “İade” olarak seçin.
gib iade faturası nasıl kesilir
  • Alıcı firma veya şahıs bilgilerini yazın. Bu yöntemde orijinal faturayı ayrı sekmede görüntülerseniz tüm bilgileri rahatlıkla kopyalayabilirsiniz. “İadeye Konu Olan Fatura Bilgileri” kısmına orijinalindeki fatura numarası ve düzenleme tarihi bilgilerini kopyalayın.
iade-faturasi-gib
  • Ardından iade edilecek malın miktarı, cinsi, birim fiyatı, iskonto ve KDV oranı gibi tüm bilgileri aynı şekilde buraya yazılmalıdır.
  • Son olarak en alttaki “Oluştur” butonuna tıklayarak sol taraftaki menüden “Düzenlenen Belgeler”i görüntüleyin. En son tarihi filtreleyerek taslak faturayı “GİB İmza” simgesinden imzalayarak resmileştirdiğinizde belgeniz hazır olmuş olur.
  • Hazır olan belgeyi alıcıya e-posta, çıktı veya posta yoluyla kendinizin ulaştırması gerekir.
  • GİB’deki faturalarınız 6 ay sonra otomatik silindiğinden dolayı kestiğiniz bu belgeyi de mutlaka bilgisayarınıza kaydetmeyi unutmayın.

BirFatura’da İade Faturası Nasıl Kesilir?

Entegrasyon programında GİB’e kıyasla alış faturalarını çok daha hızlı ve pratik şekilde iadeye dönüştürebilirsiniz. Bunun için aşağıdaki adımları uygulayabilirsiniz:

  • BirFatura paneline girdikten sonra “Alış Faturaları” → ”Faturalar” iadeye dönüştürmek istediğiniz faturayı soldaki kutucuğu işaretleyerek seçin.
  • Sağ üst köşedeki “İşlemler” → “Seçili Olan Faturayı İade Faturası Olarak Kaydet” butonuna tıkladığınızda “Faturalar” bölümünde aynı faturanın iade faturasına dönüştürülmüş halini görebilirsiniz.
  • Taslak halindeki bu belgeyi sağ taraftaki “e-Fatura Kes”e tıklayarak resmileştirebilirsiniz. Böylece alıcı tarafın sistemine otomatik olarak geçmiş olacaktır.
  • Manuel fatura oluşturmak isterseniz yine aynı şekilde fatura tipini “İade” olarak seçip yapabilirsiniz.
Görüntülü izlemek isterseniz aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz:

İade Faturası Temel mi Ticari mi?

İade e-arşiv fatura kesilirken, fatura senaryosu olmadığı için herhangi bir seçim gerekmemesine karşın e-fatura iade edilecek ise fatura senaryosu her zaman “Temel” olarak seçilmelidir.

İade Faturası Tevkifatlı Kesilir mi?

İster özel yazılımdan ister GİB’den fatura tipini “Tevkifatlı İade” seçerek kesebilirsiniz. BirFatura’da nasıl kesildiğini görmek için destek.birfatura.com/tr/articles/3924-tevkifatli-iade-faturasi-nasil-kesilir linkine tıklayabilirsiniz.

İade Fatura Kaç Gün İçinde Kesilmeli?

Aslında şirketler arasında firmaların koyduğu iade etme süreleri geçerli olmakla birlikte belirli bir iade faturası süresi yoktur. KDV beyanlarının aylık olması sebebiyle firmaların alım-satım işlemleri hangi ay içerisinde yapılmış ise iadesinin de aynı aya dahil olması arzu edilen bir durum olmasına karşın farklı zamanlarda da yapılabilir; tamamen iki şirketin anlaşmasıyla ilgilidir. Ancak tüketiciler için yasal haklar tamamen farklıdır.

İade Fatura Açıklamasına Ne Yazılır?

Açıklamaya hangi tarihli faturaya iade oluşturulduğu mutlaka yazılmalıdır. Örneğin; “28.04.2024 tarihli ANK20230000000012 numaralı faturaya istinaden iade fatura düzenlenmiştir” gibi.

İade Fatura İptali

Alıcı tarafında portalına iletilen iade faturayı karşı taraf kabul veya reddedebilir. 7 gün içerisinde herhangi bir yanıt vermezse sistem otomatik onaylar.
BirFatura

BirFatura

Tüm pazaryerlerine entegre;
Hızlı, kolay ve güvenli faturalandırma sistemi!

Yazıyı paylaşın: