Bir Fatura İle Başlayın.

Kargo Anlaşması Nasıl Yapılır?

kargo_anlasmasi_nasil_yapilir

Çevrimiçi satış yapanlar için kargo operasyonlarının e-ticarette belkemiği olduğunu söylersek abartmış olmayız. Pazar yerleri, sosyal medya mecraları, e-ticaret web sitesi ve daha birçok dijital platformdan aldığınız ilk siparişten itibaren hem tüketiciyi memnun etme hem de gönderim maliyetini en aza indirme mücadelesi başlar. Dolayısıyla ürünlerinizin güvenilir koşullarda, alıcılarına sorunsuz ulaşması ve kargo şirketlerinin standart gönderim fiyatlarıyla çalışmamak için kargo anlaşması yapmak kaçınılmaz olur.

e-Ticaret sektöründe iş kurmak isteyen girişimcileri bilgilendirmeyi amaçlayan yazı dizimizin bu bölümünde de kargo anlaşması nedir, yaparken hangi noktalara dikkat etmeli, yapmadan da olabilir mi gibi başlıklara değindik. Ancak anlaşmalı kargo hakkında bilgi edinmek isteyen okurlarımız için önce öneminden bahsederek başlayalım:

Günlük paket sayısı ile orantılı olarak daha düşük ve sabit fiyatlarla gönderim yapılabilmesi üzerine kargo firması ve gönderici arasında imzalanan sözleşme, kısaca kargo anlaşması anlamına gelir. Ayrıca burada yalnızca günlük gönderi sayısı değil, siparişlerin desi hesaplamasına da bakılarak e-ticaret kargo anlaşması fiyatları verilir.

Genellikle 6 aylık veya yıllık olabilen taahhütlü sözleşmenin dışında taahhütsüz anlaşma da yapılabilir. Anlaşmalı kargo ile gönderimin en iyi tarafı yüksek kargo hacmine sahip e-ticaret sitelerine verilen 1 desi fiyatının, liste fiyatlarına göre düşük olmasıdır. Kargo anlaşmaları, aynı zamanda müşterilerinizde kurumsal bir intiba bırakmak, iade/değişim süreçlerinde onlara kolaylık sağlamak için önemlidir. 

e-Ticaret Kargo Anlaşması Nasıl Yapılır?

Şirket kargo anlaşması yapmak -günlük sipariş hacmi belli bir sayının üzerinde ise- oldukça avantajlıdır; ürünlerinizi göndereceğiniz ofis, depo vb. yere en yakın kargo şubesiyle görüşerek süreci başlatabilirsiniz. Kargo anlaşması için gerekli belgeleri teslim edip şube sorumlusunun size vereceği sözleşmeyi imzaladığınızda anlaşma sağlanmış olur.

İşletmenize ait bir kargo anlaşma kodu tanımlanıp işletme hesabı oluşturularak firmanın web sitesi üzerinden girebileceğiniz panel açılır; buradan gelen-giden gönderiler, tahsilatlı-tahsilatsız gönderiler dahil olmak üzere tüm işlemleri görüntüleyip takibini yapabilirsiniz.

Ayrıca anlaşma yaptıktan sonra operasyonel iş yükünü rahatlatabileceğiniz kargo entegrasyonu sayesinde gerek web siteniz gerek satış yaptığınız pazar yerleri ile entegre olarak kargo barkodlarını kolaylıkla yazdırıp alıcılara iletebilirsiniz. Bir anlaşmalı kargonuzun olmasının esas gerekliliği bundan kaynaklanır. Kargo ile anlaşma yapmak için gerekli belgeler ise şunlardır:

  • Şirketin vergi levhası fotokopisi
  • İmza sirküsü
  • Şirket sahibinin kimlik fotokopisi
  • Faaliyet belgesi
  • Ticari sicil gazetesi

Kargo Anlaşması Yaparken Nelere Dikkat Etmeli?

Aynı gün kargo, ücretsiz kargo gibi satış stratejileriyle yola çıkmadan önce her siparişi sabit fiyat üzerinden göndermeyi garantilemeye ihtiyacınız vardır. e-ticarette toplam satış hasılatının kayda değer bölümünü kargo maliyetleri oluşturduğundan bu giderleri düşürmek kar etmeniz için kritik olabilir. Bununla birlikte maliyetleri oldukça düşürmeye çalışırken hizmet kalitesini de korumak ne yazık ki hassas bir dengede olduğunuzu hissettirir. Dolayısıyla iyi lojistik firmasıyla çalışmak uzun vadede müşterilerinizle yaşayabileceğiniz olası problemleri azaltmada etkilidir.

En azından operasyonel taşıma standartlarına sahip, müşteri servisi, nakliye ve lojistik aşamalarını sağlıklı yürütebilir olmasına dikkat etmelisiniz. Buna ek olarak kuruluş aşamasında hangi kargo firmasının size daha uygun olduğunu belirleme sürecinin biraz zaman alıcı olduğunu kabullenerek sabırlı olmalısınız. Aşağıda bahsi geçen noktalara dikkat etmek karar vermenize yardımcı olabilir. Kurumsal kargo anlaşması yaparken göz önünde bulundurabileceğiniz öneriler öncelik sırasına göre şöyledir:

1) Kargo Şubesi ile Siparişlerin Gönderileceği Yer Arasındaki Uzaklık

Öncelikleriniz arasında ilk sıraya koymanız gereken kısım, siparişlerin nereden gönderileceği olmalıdır. Çalışmak istediğiniz şube uzak ise hem operasyonda aksaklıklara hem de maliyeti yükseltmeye neden olabilir. Gönderime hazır siparişleri almaya gelen personel bulunduğunuz noktaya kolay ulaşabilir olmalıdır. Uzaklığın yürüme veya birkaç sokak mesafede olması çalışanların siparişleriniz hazır oldukça günde birkaç defa gelebilmesine ve hatta gerekirse sizin de kolayca şubeye götürüp bırakmanıza yardımcı olur.

2) Desi Hesaplama

Kargo anlaşma fiyatları, lojistik firmalarının çok sayıda gönderisi olan müşterilerine, liste dışı fiyat sunması sayesinde çok daha uygun olabilirken firmadan firmaya farklılık görülebilir. Örneğin ürününüz hafif olmasına rağmen fazla yer kaplıyorsa taşıyan şirket için istenmeyen bir durumdur, bu nedenle sizin hesapladığınız desi hacimlerinden biraz sapma olabilir. Bu gibi durumları minimuma indirmek amacıyla kendinizi garanti altına almanın en iyi yolu önce kendinizin hesaplamasıdır.

Kaç farklı ürün seçeneği varsa her biri için paket, koli gibi hangi ambalajlara konacağını, hacim ve ağırlıklarını ölçerek paketlenmiş haliyle kaç desi ettiğini tek tek belirlerseniz kargo ücretlerini kabaca hesaplayabilirsiniz. Bununla birlikte her firmanın fiyatlandırma politikası farklı olduğundan sizin yaptığınız desi hesabından farklı kargo desi fiyatlarıyla karşılaştığınızda pazarlık etme şansınız olabilir.

3) Birden Fazla Kargo Anlaşması

Ürün sayfalarında farklı kargo firması seçeneklerinin sunulması, tüketicilerin o web sitesini tercih etme şansını artırdığı gerçektir. Ancak bu durum o işletmeye maddi açıdan dezavantaj sağlayabilir. Kargo anlaşmalarında desi başına fiyat, yüksek sipariş sayısı ile düşebileceğinden aynı anda birkaç şirket ile anlaşma yapmanız paket sayısının bölünmesine neden olacak, dolayısıyla anlaşma fiyatlarınız yükselecektir. Yeni kurulmuş web sitesinin ilk etapta tek kargo firmasıyla anlaşması bu nedenle daha doğrudur.

4) Bilinen Kargo Firmaları

Alıcılar çoğunlukla markalaşmış, çok bilinen, çevresindekilerin önerdiği firmaların daha güvenilir olabileceğini düşünebileceği için seçim yaparken bu noktayı da göz önünde bulundurabilirsiniz.

5) Taahhütsüz Anlaşmalar

Yaptığınız anlaşmada herhangi bir zaman dilimi olmaması sonrasında istediğiniz şekilde sözleşmeyi sonlandırmanıza imkan tanır.

6) Kapanış Saati

Firmanın her gün kargoları aldığı en geç saate mutlaka dikkat edin. Personellerin ofise hangi vakitlerde gelip gittiğini netleştirin; son saatten sonraki siparişlerinizi şubeye gerekirse kendiniz bırakın.

7) Personel Sayısı ve Şube Ağı

Türkiye’nin her yerinden siparişlerin sorunsuz ulaştırılması firmanın yeterince şube ve personel sayısıyla oldukça ilintilidir. Mümkünse 81 ilin tamamında şubesi bulunan firmaları, yok ise de mobil bölge hizmeti gelişmiş olanları tercih edin.

Kargo Anlaşması Yapmadan e-Ticaret Olmaz mı?

Kargo anlaşmaları olmadan elbette e-ticaret yapabilirsiniz. Sadece yukarıda anlatılan kargo anlaşma şartlarından biri de kullanıcının şirket sahibi olması, yani vergi levhasına bulundurması gerekliliği yüzünden başka seçeneklerle yolunuza devam edebilirsiniz. Ayrıca işletme olunsa dahi hemen anlaşma yapmak pek kolay değildir. e-ticaret sektörünün hızla büyümesi, kargo firmalarına talebi artırırken taşımacılık yapan şirketlerin de müşterilerini daha özenle seçmeye başlamasına neden olmuştur.

Örneğin sadece sosyal medyadan satış yapan veya freelance çalışan bir kişi vergi levhası olmadan kargo anlaşması yapamaz. Diğer yandan yeni açılmış e-ticaret web sitesi, kargo firmasının kabul edebileceği paket sayısını başlangıçta çıkarmayabilir. İşletmeye ait web sitesi için ilk etapta online satış kargo anlaşması yapılmış olsa bile, yeterli sipariş gelmemesi sebebiyle anlaşma feshedilir ve gönderim sırasında kargo anlaşma ücretleri geçerli olmaz. İşte bu gibi ihtiyaçlar taahhütsüz, bireysel ve vergi levhasız kargo anlaşması yapabileceğiniz Kredili Kargo sisteminin ortaya çıkmasını sağlamıştır.

Bireysel Kargo Anlaşması Nasıl Yapılır?

Bireysel kargo anlaşmasında, belirli firmalar ile önceden mutabakata varılmıştır. Aras, MNG, UPS ve Sendeo Kargo ile gönderici ödemeli siparişlerinizi kolaylıkla kargolayabilirsiniz. BirFatura iştiraki, Kredili Kargo sisteminde herhangi bir şart, taahhüt, vergi levhası gibi talepler olmaz. Yani hiçbir prosedür olmamasının yanı sıra şirket veya birey olmanız da önemli değildir. kredilikargo.com.tr adresinden ücretsiz üyelik oluşturup ihtiyaç duyduğunuz tutarda bakiye satın alarak, sabit fiyatların altında kargo göndermek mümkündür.

Örneğin 500 TL tutarındaki paketi seçip Aras Kargo ile siparişleri göndermek istiyorsunuz: 1 desi hacmi 54 TL’den başlayan fiyatlarla gönderdiğiniz paketler 500 TL’lik bakiyeden düşmeye başlar, paket bitiminde yine dilediğiniz tutardaki paketi seçip kullanabilirsiniz. Kredili Kargo üyelik panelinize girip gönderici kodlarını da kendiniz oluşturabilirsiniz.

BirFatura

BirFatura

Tüm pazaryerlerine entegre;
Hızlı, kolay ve güvenli faturalandırma sistemi!

Yazıyı paylaşın: