Maliye Bakanlığı mükelleflerden vergi tahsilatı yapabilmek için çeşitli beyannameler verilmesini istemektedir. KDV 2, KDV tahsilatında zorluk yaşanan sektörler için hazırlanmış ve yürürlüğü alınmış bir beyanname türüdür. KDV beyannamesinin verilebilmesi için KDV dahil toplam bedelin 1000 TL ve üzeri olması gerekiyor. KDV sorumluluğu sektörlere göre değişiklik gösterebilmekte ve satın alan tarafa ödeme sorumluğu yüklenmektedir. Bazı ticari işlemlerde, hizmetin ya da ürünün alındığı firma yurtdışında olduğunda, KDV ödeme sorumluluğu hizmeti alan tarafa yüklenmiş olmaktadır.
İçindekiler:
KDV Beyannamesi Beyanı
KDV beyannameleri 1 nolu beyanname ve 2 nolu beyanname olarak hazırlanmaktadır. KDV2 beyannameleri işlem yapılan ilgili ayı takip eden ayın 25. Gününe kadar beyan edilmek zorundadır. Beyan edilen KDV ödemesi ise ayın 26. Günü yapılır. Ayın 26. Günü tatil gününe denk geldiğinde ise takip eden ilk iş günü ödemeler yapılır. Ödeme süreleri, ihtiyaca göre birkaç gün uzatılabiliyor. Türkiye’de 2007 yılından itibaren beyannameler elektronik ortamlarda verilmeye başlanmıştır. Vergi mükellefleri, Gelirler İdaresi Başkanlığı portalı üzerinden KDV beyannamelerini e-beyanname olarak beyan ederler.
Beyanname Doldurmak
İşletmeler, Gelirler İdaresi Başkanlığı portalı üzerinden beyanname sayfasında yer alan gerekli programlar bölümünden beyanname düzenleme programını indirmelidir. Firmamız, web sitesi üzerinden gerekli programlar ve düzenleme işlemleri ile ilgili destekler sunmaktadır. 2 nolu KDV beyannamesi doldurmak isteyenler, program aracılığı ile işlemlerini yapabilecek beyanname listesinden, katma değer vergisi beyannamesi 2 bölümünü seçmelidir.
Açılan beyanname sayfasında şu bölümler yer alıyor;
- İdari bilgiler,
- Vergi dairesi,
- Dönem tipi,
- Ay,
- Yıl
- Vergi sorumlusu,
- Vergi kimlik numarası,
- Soyadı,
- Adı,
- Ticaret sicil no,
- E-posta adresi,
- İrtibat telefon no,
Vergi sorumluları, döneme ait beyanda bulunacak bir bilgileri yoksa sayfanın alt tarafından bulunan beyan edilecek bilgim bulunmamaktadır kutusunu işaretlemelidir.
KDV Niteliği
KDV beyannamelerinde, tam ya da kısmi tevkifat ödemesi yapılmaktadır. Tam tevkifat, yapılan işlemle ilgili oluşan verginin tamamının alıcı tarafından beyan edilerek ödenmesi işlemleri olarak tanımlanmaktadır. Kısmı tevkifat ise yapılan işlem sonucu hesaplanan vergi miktarının Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen bir kısmının alıcı, bir kısmının ise işlem yapan tarafça beyan edilmesini ve ödenmesini sağlamaktadır.
Tam tevkifat daha çok yurtdışında bulunan işletmelerden ürün ya da hizmet alımı sonrası oluşmaktadır. Yurtdışında bulunan firmalar, Türkiye’de vergi mükellefi olmadığı için oluşan KDV alıcı sorumluluğunda kalmaktadır. Yurtdışından alınan fatura ve belgeler, 2 nolu KDV beyannamesi kapsamına giriyorsa alıcı beyannamesini zamanında vererek ödemesini yapmalıdır.
Tam Tevkifata Konu Olan İşlemler
Maliye Bakanlığının belirlemiş olduğu beyanname yönetmeliklerine göre yapılan işlemlerin hangi KDV beyanname türü alanına girdiği incelenmelidir. Tam tevkifata konu olan işlemler, merkezi Türkiye’de bulunmayan firmalarla yapılan işlemler, serbest meslek faaliyet çerçevesinde yapılan ve teslim edilen hizmetler, kiralama işlemleri ve reklam işlemleridir.
Kendi aracını şirkete kiralama yapan kişiler, tam tevkifata göre beyanname vermelidir. Şahsa ait binaya reklam veriliyorsa ve reklam alan KDV oranına göre yapılan hesaplama sonucunu beyanname olarak aldığı ayı takip eden ay beyanname süresi içerisinde beyan etmek zorundadır. Kısmi tevkifata konu olan işlemler farklıdır ve taraflara yüklenen oranlarında farklı olduğu görülmektedir.
KDV 2 Beyannamesi Nedir?
KDV 2 Beyannamesi, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın yürürlüğe aldığı, işlem görülen dönemlerde sorumlu sıfatıyla ödenmesi gereken vergidir.
2 Nolu KDV Beyannamesini Kimler Verir?
KDV beyannamesini vergi mükellefi olan her bireyin, vergi dairesi internet şubesi, posta yolu veya direk elden teslim etmesi gerekmektedir.