Bir Fatura İle Başlayın.

12 Adımda e-Ticaret Nasıl Yapılır?

12 Adımda Yeni Başlayanlar için e-Ticaret

Büyüme oranlarına bakınca ticaretin artık neredeyse tamamının çevrimiçi ortamlarda gerçekleşme olasılığının yüksek olacağını söyleyebiliriz. Bu yüzden üzerinize bir tişört almak için bile bir e-ticaret platformuna girdiğinizde gerçek mağazadaymış gibi dokunamasanız da denemiş kadar olabilir, istediğiniz özelliklere sahip ürünü kolaylıkla filtreleyip bulurken dilediğiniz güvenli ödeme yöntemiyle satın alıp hızlı kargoyla güvenle evinize ulaştırabilir ve sorunsuz şekilde iade/değişim işlemlerini yapabilirsiniz. İşte bu tam olarak başarılı e-ticaret pazarlamalarının sonucu. Dolayısıyla çevrimiçi alışveriş son derece pratik.

O zaman e-ticaret ne demek diye soracak olursanız hiç de uzun bir tanımı yok; e-ticaret nedir kısaca açıklamak gerekirse, internette yapılan tüm ticari faaliyetler bütünü anlamına gelir. Doğru dijital reklam stratejileriyle yönetilen iyi bir web sitesinden, sağlıklı yürütebilen operasyon sistemine kadar çok boyutlu ele alınması gereken süreci kapsar. Peki e-ticaret yapmaya nereden başlamalı? Ürünlerini internet ortamında satarak para kazanmak isteyenlere hazırladığımız e-ticaret rehberinde e-ticaret nedir, nasıl yapılır 12 adımda örneklerle anlatmaya çalıştık.

İster ürün veya hizmetlerini yıllardır fiziki mağazasından satan bir işletme olsun, ister ilham dolu internet fikirleri ile sıfırdan başlamak istesin; özetle herkes e-ticaret yapmak istiyorum diyebilir ve A’dan Z’ye dijital dönüşüm geçiren çağa adapte olabilir. Aşağıdaki e-ticaret yapmak için gerekenler doğrultusunda bir yol planı çizip yeterli yatırımı yaptığınız takdirde ürün veya hizmet ne olursa olsun iyi bir marka bilinirliği ve kazanç elde edebilirsiniz. Hatta biraz bilgi sahibi iseniz tek başınıza bile yapabileceğiniz gibi her adımın uzmanından yardım almak sürecin çok daha başarılı ve istikrarlı ilerlemesine destek olacaktır. Bir e-ticaret nasıl kurulur, öne çıkan temel adımları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • e-Ticaret ürün fikirleri bularak iş modelinizi belirleyin.
  • Hedef kitlenizi analiz ederek markanızı oluşturun.
  • Üretim sizde mi, yoksa tedarikçide mi olacak?
  • Online satış işletme statüsünde olmayı gerektiğinden size uygun şirketi kurun.
  • Sipariş operasyon yönetimini organize edin.
  • e-Ticaret altyapısını seçin.
  • Ürün açıklamaları ve görsellerini platformlara yükleyin.
  • Ödeme entegrasyonu ve lojistik firmaları ile anlaşın.
  • e-Arşiv ve e-fatura kullanıcısı olun.
  • Markanızı temsil eden sosyal medya profilleri oluşturun.
  • Dijital reklam ve içerik pazarlaması çalışmalarına özen gösterin.
  • e-İhracat ile dünyaya açılın.

1) e-Ticaret Ürün Fikirleri Bularak İş Modelini Belirleyin

e-ticaret nedir, nasıl yapılır

Hali hazırdaki dükkanınızdaki markanızı satıyorsanız e-ticaret girişiminizde çok daha avantajlı olabilirsiniz. Ayrıca danışmanlık hizmeti gibi dijital ürünler kargoyla gönderim gerektirmediğinden işiniz biraz daha kolaylaşabilir. Ancak sıfırdan bu işe başlıyorsanız rekabetin oldukça yoğun olduğu birçok sektörden hangisini seçeceğinize biraz daha fazla zaman ayırmalısınız. Niş sektördeki ürünlerin fazla rakibinin olmaması, pazarlama, SEO, fiyat gibi açılardan daha avantajlı olmanızı sağlayabilir. Bu konuda internette en çok satılan ürünlerin istatistik verilerinden faydalanabileceğiniz gibi bazı sektörlerdeki açıkları da araştırabilirsiniz.

Örneğin anne bebek ürünleri kategorisindeki bir bebek bezini bambudan üreterek veya tedarikçiden temin ederek satmaya karar vermek gibi. Böylece potansiyel müşterileriniz ebeveynler olacağı için bebeklerinin cildini tahriş etmeyecek, sağlıklı bir ürün pazarlayabilirsiniz. Bununla birlikte işletmenizden tüketiciye satmanız sebebiyle de e-ticaret türlerinden B2C (Business to Consumer)’yi seçmiş olursunuz. B2B işletmeden işletmeye, C2C (Consumer to Consumer) tüketiciden tüketiciye ve C2B (Consumer to Business) tüketiciden işletmeye yapılan satış şekillerini ifade eder.

Aynı örnekten devam edersek başka ürünleri dahil etmeyerek sadece bebek bezi satarsanız ürün çeşitliliğinin fazla olmaması sebebiyle dikey, aynı veya başka kategorilerden mallar eklerseniz yatay e-ticaret modelinde faaliyet sürdürürdünüz. Bebek bezini tedarik etmeyip müşteriye tedarikçinizin yollaması durumunda da dropshipping yöntemini kullanmış olursunuz.

e-ticaret türleri

2) Hedef Kitlenizi Analiz Ederek Markanızı Oluşturun

Ürünlerinizi satın alma potansiyeline sahip popülasyona kısaca hedef kitle adı verilir. Bebek bezi örneğindeki gibi, bambudan üretilen bebek bezleri ile ilgilenme potansiyeline sahip kişiler 0-3 yaş bebeği olan anne ve babaları kapsayacaktır. O nedenle bu potansiyeldeki kişilerin ihtiyaçlarını iyi gözlemleyip rakip markalardaki ürünlerin eksik ve boşluklarını saptayarak hem kaliteyi hem de bebek sağlığını göz ardı etmeyen hizmetler sunmalısınız.

Hedef kitlenizin tüm özelliklerine göre kullanacağınız pazarlama dili de dahil tüm stratejileri bu doğrultuda şekillendirmek satın alma oranlarını artırmaya yardımcı olacaktır. Bununla birlikte marka adı, sembol, logo, renk, slogan gibi kurumsal kimliği yansıtan öğeleri oluştururken de ürün ve hedef kitleye uygun hareket etmek gerekir. Marka adının kısa, akılda kalıcı, özgün, satılan ürünü çağrıştıran ve ilgi çekici olmasına dikkat etmenizin yanı sıra bir dijital tasarım uzmanından mutlaka danışmanlık alın. Markanıza ait tüm öğeleri belirledikten sonra tescil ettirmeyi unutmayın.

3) Üretim Sizde mi, Yoksa Tedarikçide mi Olacak?

e-ticaretin olmazsa olmazı hiç şüphesiz müşteri memnuniyeti olduğu için operasyonun sağlıklı yürümesine ihtiyaç var. Belirlediğiniz ürünlerin üretimini kendiniz yapacak iseniz elbette tedarik sürecinden kurtulabilirsiniz. Ancak mal sevkiyatı ilk önce sizden veya direkt olarak tedarikçiden müşteriye gidecekse tüm olasılıkları hesaba katarak siparişlerin gecikmesini önlemelisiniz. Özellikle reel stok değil de dropshipping ile ticaret yapacaksanız aldığınız XML’lerdeki stokların güncel olmasına, siparişlerin oradan nasıl kargolandığına son derece dikkat etmeniz gerekebilir. Bu nedenle mümkünse birden fazla tedarikçi ile anlaşmayı deneyebilirsiniz.

4) Online Satış İşletme Olmayı Gerektiğinden Şirket Kurun

Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan (GİB) gelebilecek vergi cezaları ile karşılaşmamak için yasal zorunlulukları çiğnememek adına internet yoluyla yapılan satışlarda en azından şahıs şirketi kurmak önceliğiniz olmalıdır. Ayrıca e-ticaret yapanlara şahıs, anonim ve limited şirket türleri uygun olmakla birlikte ofis açmanıza gerek kalmadan gelen siparişleri evinizden gönderme kolaylığını tercih edebilirsiniz.

5) Sipariş Operasyon Yönetimini Organize Edin

e-ticaret operasyonları adı verilen müşteri sorularını zamanında yanıtlama, siparişleri düzenli takip etme, hazırlama, gönderim aşamaları, iade/değişim gibi işlemler titizlik ve her an başında duracak birini istediği için aslında e-ticaretin can damarının burası olduğunu söylemek mümkün. Dolayısıyla başlangıçta yoğunluk fazla olmayacağından bu işleri kendiniz rahatlıkla yapabilecekken zaman geçtikçe birkaç kişiye ihtiyaç duymanız kaçınılmaz olabilir. Operasyonu yürütebileceğini düşündüğünüz kişilerle görüşüp ekibinize dahil edebilirsiniz.

6) e-Ticaret Altyapısını Seçin

İnternet ticaretinin hızla gelişmesi KOBİ’lerin kendi web sitelerine ek olarak yüzlerce online platformda görünür olmasına imkan tanır. Marka bilinirliği ve algısı oluşturmak amacıyla online mağazanızı kurmak son derece önemlidir. Bunun için özel yazılımlar ile oluşturulan web sitelerinin yanı sıra hazır WooCommerce, T-Soft, İdeasoft gibi hazır e-ticaret altyapıları da oldukça pratik yönetim olanağı sağlar.

Buna ek olarak web sitenizi tıpkı dükkanınızın vitrini ve reyonlarının dijital versiyonu gibi düşünün. Biraz maliyetli gözükse de klasik ticaret yaparken kiraladığınız veya satın aldığınız dükkan ve içerisine yapacağınız harcamalarla kıyasladığınızda son derece uygun giderlerdir. Ayrıca markanızın adını taşıyan hosting ve alan adı satın almanız gerekeceği için hazır altyapılar ile çalışırsanız bu gibi hizmetleri e-ticaret paketleri kapsamında ödediğiniz ücrete dahil edebilirsiniz.

İlk etapta dijital reklam çalışmaları olmadan sitenin arama motorları, sosyal medya mecraları gibi kanallardan ziyaretçi çekmesi zor olabilir. Trendyol, Hepsiburada, Amazon gibi online pazar yerleri hızlı mağaza açıp ürünlerinizi yüklemenizi sağlayarak yüksek ziyaretçi sayısı sayesinde hemen satışa başlamanıza yardım edebilir. Öte yandan hem web sitesi hem de pazar yerlerinde eş zamanlı görünmek ve pazarlama stratejisini bu yönde geliştirmek çok daha etkilidir.

7) Ürün Açıklamaları ve Görsellerini Platformlara Yükleyin

Sanal dükkanınızı ziyaret eden kullanıcıların her ürününüz hakkında eksiksiz bilgiye ulaşabilmesinin, satın alma davranışlarını ciddi oranda etkilediği yapılan araştırmalarla gösterilmiştir. Bambudan üretilen bebek bezini tekrar ele alalım: Ürünün ambalajıyla birlikte, ayrıca çekilmiş beyaz fonda ve yüksek kalitedeki fotoğrafları mutlaka olmalıdır. Detay bölümünde ise üretim süreci, materyalleri, ölçüleri gibi bilgileri kolay okunabilir şekilde listelemek gerekir. Özetle ürün bilgilerini okuyucunun aklındaki tüm soruları karşılayacak şekilde anlatmalısınız. Online platformlardaki ürün yükleme bölümünden ister tek tek ister toplu olarak ürünlerinizi yükleyebilirsiniz.

8) Ödeme Entegrasyonu ve Lojistik Firmaları ile Anlaşın

Hazır e-ticaret altyapılarının çoğunda SSL sertifikası özelliği bulunduğundan kullanıcılara güvenli alışveriş ortamı yaratır. Bununla birlikte web sitenizde birden fazla ödeme seçeneği bulunması satın alma olasılığını arttırmaya yardımcı olur. Bu nedenle kredi kartı ödemeleri için sanal POS ve havale seçeneklerini sitenize entegre eden firmalarla iletişime geçmelisiniz. Aynı zamanda kargo gönderim maliyetlerini düşürmek ve sipariş durumlarının müşteriye bildirilmesini sağlamak amacıyla bir kargo firmasıyla anlaşmalı ve yine siteye veya pazar yerine entegre etmelisiniz.

9) e-Arşiv ve e-Fatura Kullanıcısı Olun

GİB, elektronik fatura geçiş standartlarını yıllık ciro tutarlarını baz alarak belirler. Buna göre 2022’de cirosu 500.000 TL ve üstü olan e-ticaret işletmelerine e-arşiv ve e-fatura kullanma zorunluluğu getirilmiştir. Başlangıçta ciro sınırını aşmasanız bile elektronik fatura; hem kağıt hem de posta masrafından kurtarmasına, alıcılara faturasını anında gönderebilmenize kadar birçok kolaylık sunar.

Öte yandan ürünlerinizi satın alan kişiler vergi mükellefi olmadığından nihai tüketici sayılırlar. Hal böyleyken nihai tüketiciye e-arşiv fatura kesmeniz gerekir. Online pazar yeri platformlarının çoğunda da e-arşiv fatura zorunluluğu vardır. Bu nedenle hem pazar yeri hem de kendi web sitenize gelen siparişleri otomatik faturalandırabilmek için pazar yeri ve e-ticaret entegrasyonlarını kullanabilirsiniz.

10) Markanızı Temsil Eden Sosyal Medya Profilleri Oluşturun

Instagram, Facebook gibi sosyal medya mecraları hedef kitlenizle iletişim kurmak adına olmazsa olmazdır. Web sitenizdeki etkileşimi artırmaya yardımcı olurken kurumsal bir intiba bırakmak açısından da önemlidir. Pazarlama çalışmalarını kolaylıkla yönetebileceğiniz bu platformlarda hem ücret karşılığı reklam yapabilir hem de paylaşımlarınızla ücretsiz bir şekilde  kampanyalarınızı duyurabilirsiniz. Sosyal medya profillerini oluştururken markanızın logosunu profil fotoğrafı yapmalı, açıklama kısmında tüm online mağazalarınızın url adreslerini eksiksiz girip, iletişim bilgilerinizi yazmalısınız.

11) Pazarlama Çalışmalarına Özen Gösterin

e-Ticaret ve pazarlamanın bir bütün olması sebebiyle reklam çalışmaları yapmadan satın alma sayısını artırmak pek mümkün değildir. Dijitalde varlığını sürdüren dükkanınız için Google arama ve görüntülü, Facebook, İnstagram reklamlarını mutlaka kullanmalısınız. Aynı zaman ürün ve hizmetlerinizle ilgili faydalı bilgileri sitenizdeki blog sayfasından düzenli olarak paylaşmanız potansiyel müşterilerinizin sizi bulmasına katkı sağlarken yazılarınızı okuyanlar aynı ürünü satın almak istediklerinde ilk akla gelenlerden biri olmayı sağlayabilirsiniz.

Blog yazılarına ek olarak ürün ve kategori açıklamaları, kullanıcı dostu tasarımlar, ürün değerlendirme alanları gibi kısımları da ziyaretçilerinize sunmalısınız. Bunlar dolaylı olarak içerdiği anahtar kelimeler sayesinde zamanla arama sonuç sayfalarında sitenizin üst sıralara çıkmasına destek olur. İçerik ve dijital pazarlama konusunda gerekirse uzmanlarından yardım almak daha etkili çözümler sunabilir.

12) e-İhracat ile Dünyaya Açılın

Dünya global bir hale geldikçe e-ticaret de sınırları ortadan kaldırmayı başarmıştır. Dolayısıyla ihracat da Türkiye’de e-ticaret yapmak kadar kolaylaşıyor denebilir. Yurtdışına e-ticaret yapmak için aynı şekilde web sitenizi ve yurtdışı online pazar yerlerini kullanabilirsiniz. Ürün ağırlığı ve tutarları 300 kg-15000 Euro sınırını aşmıyorsa mikro ihracat kapsamında e-ihracat yapabilirsiniz.

Buraya kadar e-ticarete yeni başlayanlara yol haritası çizerek bir plan oluşturmaya katkı sağlamaya çalıştık. Elbette süreç her zaman sorunsuz ilerlemeyebilir ve sabırlı olmakta fayda vardır. Görüş ve sorularınızı aşağıdaki yorum bölümünden bize iletebilir, 31 e-ticaret ve 25 pazar yeri altyapısına entegre BirFatura’nın Birlikte Büyüyelim kampanyasına kayıt olup aylık 20 adet e-fatura/e-arşiv faturayı süresiz olarak ücretsiz kesebilirsiniz.

BirFatura

BirFatura

Tüm pazaryerlerine entegre;
Hızlı, kolay ve güvenli faturalandırma sistemi!

Yazıyı paylaşın: