Bir Fatura İle Başlayın.

Mali Mühür Nedir, Nasıl Alınır?

mali mühür nedir

Fiziki firma kaşeleri artık yerini mali mühüre bırakıyor. Elektronik mühür veya kaşe de diyebileceğiniz uygulama tüzel kişiliklerin neredeyse tüm işlemlerini hem online olarak hem de maksimum veri güvenliği ile yapmasına imkan tanıyor. Uygulama usulleri GİB’in 397 sıra numaralı VUK genel tebliği ve BTK’nın 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu çerçevesinde belirlenmiş olan mali mühür uygulaması, Hazine ve Maliye Bakanlığının TÜBİTAK BİLGEM’e yetki vermesi üzerine TÜBİTAK bünyesindeki Kamu Sertifikasyon Merkezi (Kamu SM) tarafından veriliyor.

Dolayısıyla mali mühür elektronik sertifika hizmet sağlayıcısı olarak başvuruların, sertifikaların işletilmesi, yedeklenmesi vb. işlemlerin tamamen onlara ait olmuş oldu.  Zira e-belge çeşitlerine başvururken zorunlu hale gelen mali mühür ile ilgili bilgilere ihtiyaç duyabileceğinizi düşündük.

İşletme, kurum, kuruluş ve tüzel kişiliklerin VUK düzenlemelerindeki işlemleri gerçekleştirirken içeriğin veri bütünlüğünü, gizliliğini korumak, güvenli saklanmasını sağlamak amacıyla tasarlanan elektronik sertifikadır. Bir kart okuyucu içerisindeki akıllı kartlara tüzel kişiliğin vergi numarası, unvanı gibi özel bilgileri yüklenerek firma yetkilisine teslim edilir. Her sertifikanın belirli bir geçerlilik tarihi olur, süre bitiminde arzu edilirse tekrar yenilenerek kullanılır. TÜBİTAK BİLGEM tarafından MÜS ve GÜS olmak üzere 2 farklı tipte üretilen Kamu SM mali mühür ile e-fatura, e-arşiv fatura gibi belgeler mühürlenebilir ve şifrelenebilir.

Başvurmak isteyenlere HSM ve akıllı mali mühür seçenekleri sunulur; Kamu Sertifikasyon Merkezi mali mühür bilgileri USB boyutundaki akıllı kart içerisine yüklenerek teslim edilirken, HSM mali mühürde firmada daha önceden bulunan HSM (Hardware Security Module) kart içerisine firma bilgileri tanımlanır. HSM cihazının TÜBİTAK tarafından temin edilmemesine ek olarak, HSM genellikle büyük, dağınık ve birden fazla yetkiye sahip kişinin farklı bilgisayarlardan giriş yaptığı firmalarda kullanılır. Tek kişi kullanıyorsa akıllı kart yeterli olacaktır.

Kimler Mali Mühür Almak Zorunda?

Elektronik belge uygulamalarına geçmeyi düşünen herkes kullanmak durumundadır. Gerçek ve tüzel kişiler mali mühür kullanabilir; ancak şahıs şirketleri  elektronik imza da tercih edebilir. Limited, anonim, kooperatif gibi şahsa ait olmayan işletmeler sadece TÜBİTAK mali mühür alabilir. Şirketi temsile yetkisi olan kişiler bu sertifikaya başvuru yapabilirler.

Mali Mühür Başvurusu Nasıl Yapılır?

Mali mühür nereden alınır diye araştıranlar için iki seçenek vardır: TÜBİTAK ve GİB. Kamu SM mali mühür başvurularını mm.kamusm.gov.tr/ adresinden online yapabilir, mali mühür fiyatı ile ilgili bilgilere buradan ulaşabilirsiniz. Açılan sayfada gerekli bilgileri doldurup, ödemenizi yaptıktan sonra sertifika üretimine başlanır. Şirketi temsil eden şahısların ve ortaklarının yabancı olduğu durumlarda, kooperatif, adi ortaklık, fonlar ile ayrıca MERSİS sistemindeki güncel olmayan, sıkıntı yaşayan işletmelerin başvuru aşamasında hata alma olasılığı olduğu için başvurularını GİB üzerinden yapabilirler.

Mali mühür kaç günde gelir şeklinde arama yapan kullanıcılar yaklaşık 1 haftayı bulan teslimat süresi ile karşılaşabilir. Ayrıca AGT kurye şubelerinden birini seçerek daha kısa sürede teslim alabilirsiniz. Bununla birlikte teslimatın yalnızca şirket yetkilisine yapıldığını unutmamanız gerekir.

Mali Mühür Nasıl Kullanılır?

Sertifikayı teslim aldıktan sonra mali mühür kurulum adımlarını buradan yaparak kullanmaya başlayabilirsiniz.

Kamu SM Mali Mühür Yenileme Nasıl Yapılır?

Mali mühür süresi standart olarak 3 yıllıktır. Süre bitimine yakın tarihlerde 3 kez hatırlatma e-postası gönderilir. Başvurudaki gibi online yenileme işlemini yapıp ödemeyi gerçekleştirdikten sonra kullanmaya devam edebilirsiniz.

Mali Mühür ile Neler Yapılabilir?

e-fatura, e-arşiv fatura başta olmak üzere tüm e-belge başvurularında mali mühür sertifikasına ihtiyaç vardır. Bunun dışında, e-devlet, UYAP, KEP sistemlerine giriş yaparken, patent başvuruları, MERNİS işlemleri, ihale talimatları da dahil dijital kullanılabilirliği olan tüm sistemlerde mali mühür kullanılabilir.

Mali Mühür e-İmza Yerine Geçer mi?

Mali mühür e-imza farkı teknik olarak yoktur; mali mühür kurumsal şirketleri temsil ederken e-imza şahsa ait şirketleri ve bireylerin kullanabileceği elektronik imzalama sistemleridir.

Şirketinizde matbu olarak kestiğiniz belge trafiğinden kurtulup çok daha sağlıklı ve düşük maliyetli e-belge ile e-dönüşüm çözümleri dünyasına katılarak e-fatura, e-arşiv, e-irsaliye, e-serbest meslek makbuzu, e-müstahsil makbuzu gibi belgelerinizi pratik şekilde kesebilir, GİB lisanslı özel entegratör BirFatura’nın pratik yazılımıyla arşivleme ve muhasebe masraflarını düşürebilirsiniz.

BirFatura

BirFatura

Tüm pazaryerlerine entegre;
Hızlı, kolay ve güvenli faturalandırma sistemi!

Yazıyı paylaşın: