Bir Fatura İle Başlayın.

Reklam Harici Yurtdışı Fatura Muhasebe Kaydı

Yurtdışı Fatura Muhasebe Kaydı Nasıl Yapılır

Yurtdışı fatura muhasebe kaydı, satın alım yapılan ülkenin Türkiye’deki vergilendirme sistemine uygun olmaması sebebiyle çoğu zaman kafa karıştırıcı olabilir. Nitekim yurtdışı masrafları gider yazılır mı veya nasıl muhasebeleştirilir gibi sorularla sıklıkla karşılaşıyoruz.

Önceki yazımızda Google, Facebook vb. yabancı firmalardan alınan reklam hizmetlerinin ülkemize uygun şekilde nasıl vergilendirildiğini anlatmıştık. Orada brüt tutar üzerinden hem %18 KDV hem de %15 Stopaj hesaplayıp, KDV-2 ve Muhtasar beyannameleri ile vergi dairesine bildiriyordunuz (“Reklam Faturası Muhasebe Kaydı Nasıl Yapılır?” başlıklı yazıdan detaylarını öğrenebilirsiniz). Burada ise hesaplaması daha basit olan reklam haricindeki yurtdışı gider faturaları muhasebe kaydının nasıl yapıldığına değindik.

Peki ülke dışından aldığınız ne tür hizmetleri giderleştirebilirsiniz? Yabancı reklam firmalarından aldığınız hizmetlerin dışındaki her satın alımı tabi ki buraya dahil edebilirsiniz: Microsoft, Re:Amaze, Slack, Linkedin gibi yabancı markalardan aldığınız danışmanlık, mesajlaşma, yazılım, işçi bulma vb. iş koluna göre değişiklik gösteren pek çok hizmet alımını örnek vermek mümkün.

Reklam Dışı Yurtdışı Fatura Muhasebe Kaydında KDV ve Stopaj Nasıl Olur?

Şirketinizin işleyişiyle ilgili bir yazılıma ihtiyacınız olduğunu varsayalım; o da Microsoft’tan lisanslı işletim sistemi olsun. Satın alırken de faturayı şirkete kestirdiniz. Size e-postayla Türkiye’deki standartlara uygun olmayan, KDV (VAT) oranı 0 olan bir fatura veya ödeme makbuzu geldi. Yurtdışı fatura muhasebe kaydına alırken KDV ve stopaj veya her ikisini de kullanmanız gerektiğini nasıl bileceksiniz?

Yurtdışı faturalarında stopaj oranı farklı değerlendirilir. Türkiye’nin 82 ülke ile imzaladığı Çifte Vergilemeyi Önleme Anlaşması (ÇVÖA) var: Buna göre eğer iki ülke arasında ÇVÖA varsa buradan alınan hizmetlerde anlaşmanın kurallarına göre vergilendirme yapılırken yok ise Türkiye kanunlarına göre stopaj uygulanır. Ayrıca ticari kazanç ve serbest meslek kazancı olarak ayrı ayrı değerlendirilen yurtdışı hizmet alımlarında reklam dışındaki giderler stopaja tabi değildir, yurtdışı fatura KDV oranı ise %18’dir. Yani uzun lafın kısası reklam harici yurtdışı faturalarında KDV %18 iken stopaj hesaplamaya gerek yoktur.

Reklam Harici Yurtdışı Fatura Muhasebe Kaydı Nasıl Olmalı?

Yurtdışı giderleri muhasebe kaydını alabilmek için öncelikle size iletilen makbuz veya faturada gösterilen, ödeme yapmış olduğunuz tutar için %18 KDV hesaplayın, hesaplanan KDV %100 tevkifata tabidir. Bu KDV’yi, tevkifatları bildirmeniz gereken KDV-2 beyannamesi ile beyan etmeniz gerekir. Unutmayın reklam harcamalarınızda KDV’ye olarak stopaj da vardı, burada reklam dışındaki hizmetleriniz için stopaj eklemenize gerek yok. İlgili tutarı KDV-2 beyannamesinde belirterek verginizi ödeyebilirsiniz. Bu hesaplamayı bir de örnekle açıklayalım:

  • Diyelim ki Linkedin firmasından işçi bulmak için hizmet aldınız. Linkedin uygulamasına kullanıcı bilgileriniz ile girerek o ayki harcamanızın dökümanını çıkardınız. Harcama dokümanına göre ilgili ayda 1.500,00 TL harcama yapmış ve yurtdışı firmasından da danışmanlık hizmeti almışsınız. Ödediğiniz 1.500,00 TL tutarına direkt olarak %18 KDV uygulayın.
  • Yani 1.500,00 x 0,18 = 270,00 TL. Bulmuş olduğunuz 270 TL tam tevkifat ile bildirmeniz gereken KDV tutarına karşılık gelir. Yani %100 tevkifata tabi olduğu için yurtdışı hizmet alımının 270,00 TL’sini tam tevkifat kapsamında KDV-2 beyannamesinde beyan ederek vergi ödeyebilirsiniz.
Yurtdışı giderlerinin muhasebeleştirilmesi ile ilgili aklınıza takılanları aşağıdaki yorum bölümünden bize iletebilir, dilerseniz BirFatura Mali Müşavirimiz Gizem Kesilmiş’in bu konuya değindiği videomuzu da izleyebilirsiniz:
BirFatura

BirFatura

Tüm pazaryerlerine entegre;
Hızlı, kolay ve güvenli faturalandırma sistemi!

Yazıyı paylaşın: