Tevkifatlı Fatura Hakkında Bilinmesi Gereken 6 Şey

tevkifatlı fatura

BirFatura, yeni bir özelliği ile karşınızda! Artık ‘‘Tevkifatlı Fatura’’ kesebilme özelliğimiz ile hizmetinizdeyiz! Hepimize zorlu gibi görünen bu fatura sistemini, sizler için tüm detaylarıyla inceledik. Gelin birlikte bu sistemin inceliklerine bakıp ne kadar kolay olduğunu görelim:

Tevkifat Nedir?

Tevkifat, kelimesi maddi kesinti anlamına gelir. Vergi anlamında ise bölüşme ve kesinti yapma manası taşır. KDV Tevkifatı ve Gelir Vergisi Tevkifatı olmak üzere iki türü bulunur. 

Gelir Vergisi TevkifatıGelir Vergisi Kanunu’nun 94. maddesinde belirtilen gelir türleri üzerinden, Bakanlar Kurulu tarafınca belirlenen oranlarda yapılan kesintiye denir. Bu oranları Gelir İdaresi Başkanlığı’nın Gelir Vergisi Tevkifat Oranları sayfasında bulabilirsiniz. 

KDV Tevkifatıkanunda belirli malların alım satımı veya hizmet bedeli üzerinden hesaplanan katma değer vergisi, alıcılardan bazen tamamı bazen de kanunda belirlenen oran kadar kesinti yapılır. Bu kesinti, satıcı yerine vergi sorumlusu sıfatıyla vergi dairesine beyan edilir ve ödenir. 

Tevkifatlı Fatura Nedir?

Tevkifatlı Fatura, faturanın içerisinde yer alan verginin, satıcı ve alıcı arasında paylaşılması anlamına gelir. Yani devlet, KDV tutarının tamamını sadece satıcıdan almak yerine, satıcı ve alıcı arasında yarı yarıya bölüştürür.

Tevkifatlı Fatura Nasıl Hesaplanır?

Tevkifatlı fatura hesaplamasına örnek vermek gerekirse; 1500 TL tutarında satış faturamızın olduğunu varsayalım. Faturaya %18 KDV eklendiğini düşünürsek faturanın KDV tutarı 270 TL, genel toplamı ise 1770 TL olur. 

Normalde satıcı olarak 270 TL KDV ödememiz gerekirken eğer tevkifat oranınız varsa bu ürünün KDV tutarının yarısından alıcı sorumlu olur. Yani 270 TL’lik KDV tutarının yarısı olan 135 TL’lik tutar bize, kalan 135 TL’lik tutar alıcıya yüklenir. Bu durumda faturanın genel toplamı bizim için 1770 TL’den 1635 TL’ye düşer.

Tevkifat oranını biz belirlemeyiz, önceden tanımlanmış olan 5/10, 9/10 gibi tevkifat oranları bulunur. Alıcının tevkifatlı fatura düzenlemeniz yönünde bir talebi olursa öncelikle tevkifat oranını öğrenmelisiniz. Tabi ki detaylı bilgi için mutlaka mali müşavirinize de danışmalısınız. 

Kimler Tevkifat Yapar?

  • Genel bütçeye dahil daireler, katma bütçeli idareler, il özel idareleri, belediyeler, köyler ve teşkil ettikleri birlikler,
  • Döner sermayeli kuruluşlar, 
  • Bankalar,
  • Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları,
  • Kanunla kurulan veya tüzel kişiliği haiz emekli ve yardım sandıkları,
  • Kamu iktisadi teşebbüsleri,
  • Organize sanayi bölgeleri ile menkul kıymetler, vadeli işlemler borsaları dahil tüm borsalar,
  • Özelleştirme kapsamındaki kuruluşlar,
  • Yüzde 50’den fazla hissesi doğrudan yukarıda olan idare, kurum ve kuruluşlara ait olan kurum, kuruluş ve işletmeler,
  • Payları İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda işlem gören şirketler,

tevkifat yapabilir. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın Tevkifat Uygulaması sayfasından detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

Tevkifat Uygulanabilecek İşlemler Nelerdir?

Her satışta veya hizmette tevkifat yapılmaz. Tevkifat oranının uygulanabileceği hizmetler Bakanlar Kurulu tarafından belirlenmiştir. Tevkifat uygulanabilen hizmetlerin bir kısmı şu şekildedir:

  • Bazı yapım işleri ve bunlara ait mühendislik-mimarlık hizmetleri
  • Temizlik, bahçe ve çevre bakım hizmetleri
  • Yemek servisi hizmetleri
  • Özel güvenlik hizmetleri
  • Makine, teçhizat, demirbaş ve taşıtlara ait tamirat, bakım ve onarım hizmetleri
  • Yapı denetim hizmetleri
  • Danışmanlık ve denetim hizmetleri

BirFatura’da Tevkifatlı Fatura Nasıl Oluşturulur? 

tevkifatlı fatura nedir
tevkifat nedir

Siz de BirFatura paneli üzerinden, tevkifat türünüzü belirleyerek kolay ve hızlı bir şekilde tevkifatlı faturalarınızı oluşturabilirsiniz. 

BirFatura

BirFatura

Tüm pazaryerlerine entegre;
Hızlı, kolay ve güvenli faturalandırma sistemi!

Yazıyı paylaşın:

Diğer Yazılarımız

Daha Fazla Bilgi Edinin

12 Adımda Yeni Başlayanlar için e-Ticaret

12 Adımda e-Ticaret Nasıl Yapılır?

Büyüme oranlarına bakınca ticaretin artık neredeyse tamamının çevrimiçi ortamlarda gerçekleşme olasılığının yüksek olacağını söyleyebiliriz. Bu yüzden üzerinize bir tişört almak için bile bir e-ticaret platformuna

Devamını Okuyun »
Çiçek Sepeti Komisyon Oranı Nedir, Nasıl Hesaplanır

Çiçek Sepeti Komisyon Oranı Ne Kadar?

e-ticaret yapmak isteyenlerin popüler durağı Çiçek Sepeti, yüksek marka bilinirliği sayesinde mağaza açan işletmelerin para kazanma potansiyelini artırır. Ancak kargo ücretleri dışında mağaza sahiplerinden alınan

Devamını Okuyun »