Bir Fatura İle Başlayın.

Trendyol Satıcı Olmak için Gerekenler

Trendyol Satıcı Olma Rehberi

35 milyonu aşkın aktif kullanıcısıyla Türkiye’nin en büyük online pazar yeri Trendyol satıcı olmak için en isabetli tercihlerden biridir. İster e-ticarete yeni başlıyor olun ister her dijital platformdaki varlığınızı geliştirmeyi düşünün hazır hedef kitlesiyle markanızı hızlı bir şekilde büyütme fırsatını yakalayabilirsiniz. Online ve hızlı bir şekilde Trendyol mağaza başvurusu yaparak çabucak satışa başlamak oldukça kolay. Tüm bunları detaylarıyla ele alacağımız yazıyı okuyarak Trendyol’da satıcı nasıl olunur, mağaza açmak için gerekenler nelerdir hemen öğrenin.

İstenen belgeleri eksiksiz şekilde yükleyerek Trendyol satıcı başvuru sürecini başarıyla tamamlayabilirsiniz. Bununla birlikte platform artık başvurularda satıcılardan KEP adresi de talep etmektedir; KEP başvurusu yapmak için gerekli bilgilere “KEP Adresi Nedir, Nasıl Alınır?” başlıklı yazıya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Trendyol’da mağaza açmak için gerekli evrakları aşağıdaki tablodan görebilirsiniz:

trendyol satıcı olmak için gerekli belgeler

Trendyol satıcı olmak için belirlenen şartlar ise şöyledir:

  • Trendyol mağaza şartları arasındaki öncelikli durum şahıs, limited, anonim veya diğer şirket türlerinden herhangi birinde kuruluş aşamalarını tamamlamış olmanız: Şirket açma ile ilgili gerekli prosedürleri “e-Ticaret için Şirket Nasıl Kurulur?” başlıklı yazıdan öğrenebilirsiniz.
  • Vergi mükellefi olmak; Vergi Usul Kanuna göre vergi borcu ödemekle yükümlü gerçek veya tüzel kişi tanımına uymak gerekir (Platform her başvuruyu Gelir İdaresi Başkanlığı sisteminden mutlaka kontrol etmesi sebebiyle başvurunuzun onaylanmasında direkt etkiye sahiptir).
  • Her an gönderime hazır şekilde gerçek ürün stoğunuz bulunmalıdır.
  • Sipariş operasyonlarını yürütebilecek yeterliliğe sahip olmalısınız.

Trendyol Satıcı Nasıl Olunur?

Trendyol’da satışa başlamak için öncelikle mağaza açmanız gerekir. Trendyol mağaza açma evraklarını bilgisayarda pdf, jpeg gibi dijital formatlarda kaydettikten sonra sıra başvuru aşamasına gelir. Trendyol’da mağaza nasıl açılır, izlemeniz gereken adımlar şöyledir:

  1. İlk olarak başvuru sayfasına aşağıdaki gibi 2 şekilde erişmek mümkündür; Trendyol anasayfasına giriş yapıp sağ üst köşedeki “Trendyol’da Satış Yap” butonuna veya Trendyol Satıcı Formu linkine tıklayabilirsiniz:
trendyol-satici-nasil-olunur

2. Linki tıklayarak giriş yaptığınızda karşınıza Trendyol Pazaryeri, Trendyol Yemek ve Trendyol Hızlı Market mağaza seçenekleri çıkar; markanızı büyütmek istediğiniz platformu seçerek satıcı formu sayfasına ulaşın.

trendyol-satici-olmak-istiyorum

3. Ad-soyad, cep telefonu, e-posta adresi, satış yapacağınız ürünün kategorisi, şirket türü, vergi kimlik numarası (şahıs şirketi ise T.C kimlik numarası, referans kodu bilgilerini eksiksiz girip aydınlatma metnini işaretleyerek “Devam Et” butonuna basın.

trendyol-da-satici-ol

4. Sonrasında bilgileri doğrulamak amacıyla telefonunuza SMS ile bir kod gelecektir, kodu girdikten sonra onaylayın.

5. Karşınıza çıkan Trendyol satıcı başvuru sayfasında ticari sicil numarası ve unvan Gelir İdaresi’nden teyit edildiği için otomatik doldurulur, ekranda diğer bilgileri işaretleyerek Başvuruyu Tamamla/Şifre Al butonuna tıklayın.

6. Sonraki adımda şifre oluşturmanız istenir ve telefonunuza tekrar SMS ile doğrulama kodu gönderilmesiyle satıcı hesabı oluşturma işlemi tamamlanmış olur. Doğrulamayı yaptıktan sonra başvuru formları karşınıza çıkacaktır. 

7. Bilgi ve Belge Girişi kısmındaki ilk aşamada mağaza adı, fatura türü, MERSİS no, IBAN numarası, KEP adresi bilgilerini girerek Kaydet ve Devam Et butonuna tıklayın.

8. Operasyon bilgileri kısmına ise kargoya teslim süresi, kargo firması, iade adresi, sevkiyat adresi, fatura adresi bilgilerini girin.

9. Satıcı Sözleşmesini İndir ve Oku butonuna tıklayıp onayladıktan sonra Başvuruyu Tamamla butonunu tıkladığınızda başvurunuz tamamlanmış olur.

10. Buradan sonra Trendyol kurallarını iyice anlamak için sözleşmeyi kaydedip okumanız çok faydalı olacaktır. Ceza, komisyon kesintileri gibi konularda bilgi edinmek için “Trendyol Cezası Ne Kadar?” ve “Trendyol Komisyonu Nedir?” başlıklı içeriklere de göz atabilirsiniz.

11. Son olarak başvurunuz incelenir ve tarafınıza e-posta ile olumlu veya olumsuz olduğuna dair dönüş yapılır. Başvurunuz onaylandığında 10 iş günü içerisinde sözleşmenin ıslak imzalı hali, imza beyannamesinin fotokopisini Trendyol iletişim adresine kargoladıktan sonra ürünlerinizi sisteme yükleme aşamasına geçebilirsiniz.

Not: Aktif olmayan veya kuruluş aşamasında olan şirketler Gelir İdaresi Başkanlığından Faal/Terk bilgisinin güncellenmesini talep etmelidir.

Artık mağazanıza telefon numarası veya e-posta adresiniz ve şifrenizi yazarak giriş yapabilirsiniz. Trendyol satıcısı olarak size özel Trendyol satıcı ID numarası tanımlanır; Trendyol satıcı ID nedir diye araştırdığınızda Trendyol Partner ID olarak geçtiğini görebilirsiniz. Mağazaya özel bu sayısal bilgiler Trendyol entegrasyonu yapmak istediğinizde kurulum aşamasında gerekli APİ bilgileri şeklinde kullanılır.

Operasyon, satış, ürün yükleme gibi platformla ilgili tüm bilgilerde Trendyol satıcı bilgi merkezi son derece faydalı içerikler ile satıcılarına çevrimdışı yardım imkanı sunarken, Trendyol asistan ile her zaman canlı destek alabilirsiniz. Aynı zamanda akademi platformu sayesinde başlangıç, gelişim ve uzmanlık eğitimleri alarak çok daha başarılı bir mağaza konumuna gelebilirsiniz.

Trendyol satıcı olma süreci hakkında merak edilen diğer sorular ise şunlardır:

Trendyol’da Mağaza Açmak Ne Kadar?

Girişimciler, Trendyol mağaza açmak ücretli mi şeklinde soruları sıklıkla araştırırlar. Ancak satıcı hesabı açılışı sırasında Trendyol’da mağaza açma maliyeti diye bir gideriniz olmaz. Trendyol mağaza açma ücreti almadığı gibi kira, banner gösterim bedeli, müşteri hizmetleri, pazarlama bedeli de talep etmez. Yalnızca başvuru yapıp mağaza açtıktan sonra sisteme yüklediğiniz ürünlerin satışından komisyon kesintisi yapar.

Trendyol’da Şirket Olmadan Satış Yapmak Mümkün mü?

Herhangi bir şirket türünde kuruluş aşamasında olan veya aktif pozisyondaki tüzel kişilikler mağaza açabilir. Başka bir deyişle Trendyol’da vergi mükellefi olmadan satış yapmak ne yazık ki mümkün değildir.

Trendyol Satıcı Olmak Neden Avantajlı?

Trendyol’da mağaza açmak öncelikle -son yılların e-ticaret istatistiklerine bakıldığında-, günlük ziyaretçi sayısı bakımından en mantıklı girişim fikridir. Bu sayede marka bilinirliğini hızla artırma olanağı bulabilirsiniz. Platform kurallarına uygun faaliyet gösterdiğiniz ve fiyat rekabetine uygun politikalarla ürünlerinizi listelediğiniz sürece oldukça fazla satış yapma potansiyelinin olduğu aşikardır. Bununla birlikte mağaza puanınızı yükseltecek davranışlar operasyonel süreçleri sağlıklı yürütmenizle doğru orantılı iken ürünleri doğru şekilde yükleyip bilgilerini sıralama almayı kolaylaştıracak şekilde girerek de sitede ön plana çıkabilirsiniz. Sonraki paylaşımlarımızda nasıl doğru ürün bilgisi girilmesi gerektiğiyle ilgili bir başlık açacağız.

Öte yandan platform müşterilerinize elektronik fatura göndermeyi zorunlu kıldığından bir fatura entegrasyonuna ihtiyacınız vardır. Mağaza açmanın sonrasında Trendyol entegrasyonu kullanarak mağazanızdan sipariş veren tüketicilere anında e-arşiv fatura gönderebilirsiniz. Uygun maliyetli bir yöntem olduğundan kağıt fatura kesmeye kıyasla kurtarıcı olduğunu söylemek mümkün. Hem siparişlerinizi görüntüleyip hem de otomatik fatura gönderebilmek operasyonel süreçleri oldukça kolaylaştıracaktır. Anlaşmalı kargo firmanızı da entegre ederek barkodları da yazdırma kolaylığı sunar. Trendyol mutabakat özelliği sayesinde satışlarınızda kesintileri rahatlıkla takip edebilir, mağazanızın ihtiyaçları doğrultusunda hızlı aksiyon alabilirsiniz.

BirFatura Trendyol entegrasyonunu 30 gün ücretsiz deneyebilir, memnun kalırsanız abone olabilirsiniz.

Başlamak için Tıklayın!

BirFatura

BirFatura

Tüm pazaryerlerine entegre;
Hızlı, kolay ve güvenli faturalandırma sistemi!

Yazıyı paylaşın: