Bir Fatura İle Başlayın.

e-İrsaliye | Elektronik İrsaliye

BirFatura ile E-İrsaliye Kullanmaya Başlayın, Operasyon Süreçlerini Sağlıklı Yönetin.

e-İrsaliye Ne İşe Yarar?

İrsaliye yükümlülükleri ile aynı hukuki süreçlerle sonuçlanan e İrsaliye yeni bir belge türü değildir. Yani matbu şekilde düzenlenen irsaliye ile elektronik ortamda düzenlenen irsaliye arasında hiçbir fark bulunmamaktadır. İşletme için olumsuz bir durum teşkil etmemesinin yanı sıra sağladığı faydalar oldukça fazladır. Taşıma ve sevk irsaliyesi olmak üzere iki çeşidi bulunan e-irsaliye dijital dönüşüm kapsamında daha çok sevk irsaliyesi olarak varlığını sürdürmeye devam ederken taşıma irsaliyesi kağıt olarak gönderilecek.

Sistem olarak elektronik faturayla benzer altyapıya sahip kapalı sistem bir uygulamadır. Ayrıca gönderici ile alıcı arasındaki iletim Gelir İdaresi Başkanlığı yönetiminde yalnızca özel entegratörler aracılığıyla gerçekleşir. Satışı yapılan malın takibini kolaylaştırıp saniyeler içerisinde karşı tarafa ileterek operasyonu hızlandırır. Sadece ürün satışında kullanılmayan elektronik olarak hazırlanmış irsaliyeler, birden fazla depo, şube gibi pek çok noktaya gönderim yapan şirketler için de gayet uygundur.

e-İrsaliye Uygulamasının Avantajları Nelerdir?

Mal Sevkiyatını Hızlandırır!

Üzerindeki karekodlar sayesinde plaka, şoför bilgisi vb. detaylar araç ve sevkiyat durdurulmadan pratik bir şekilde öğrenilebilir.

Stok Takibini Kolaylaştırır!

Malın hareketlerini izlemek mümkün olurken stok tutma işlemi de yine aynı şekilde daha da kolay bir hale gelmektedir.

Satışların Başarı Oranını Arttırır!

Taraflar malın muhteviyatının eksik veya yeterli olmadığını düşünürse teslim almayabilir ve iptal ederek sevkiyatın tekrarını talep edebilir.

Teslimatın Güvenle Yapılmasını Sağlar!

Operasyonun verimliliğini artıran elektronik ortamda hazırlanmış irsaliye ile kaybolma, eksik gönderim gibi durumlar en aza inmiş olur.

Kimler e-İrsaliyeye Geçmek Zorunda?

E-fatura kullanıcısı olma ön şartıyla ticaret ile uğraşan herkes tarafından isteğe bağlı kullanılmaya başlanabilir. Buna karşın 213 sayılı Vergi Usul Kanunu (VUK) gereğince hem sektör hem de ciro sınırı sebebiyle elektronik ortamda iletilen irsaliye zorunluluğu olan işletmelerin de geçiş yapması gerekir. Tebliğdeki son düzenlemeye göre ciro sınırı değiştirilerek geçiş zorunluluğu 25 milyon TL’den 10 milyon TL ve üstü meblağa indirilmiştir.

Diğer ebelgelerle birlikte ticari faaliyete başladığı 4. ayın ilk gününden itibaren geçmesi gereken ve yıllık brüt satış limiti olmaksızın irsaliye belgelerini elektronik ortamda iletmeleri zorunlu sektör grupları şöyledir:

    • İçecek, alkol, tütün toptancıları
    • HKS sistemine kayıtlı sebze meyve firmaları
    • Şeker üreticileri
    • Enerji sektöründeki bayi, dağıtıcı ve üreticiler
    • Maden ithalat ve imalatçıları
    • GTİP 72, GTİP 73 grubuna giren demir-çelik ve demir çelikten üretilen ürünlerin ithalat ihracatını yapan işletmelerin

elektronik ortamda irsaliye kesme ve iletme zorunluluğu bulunmaktadır.

E-İrsaliye

e-İrsaliyeye Nasıl Geçilir?

BirFatura.com e-ticaret ve e-dönüşüm paneli sayesinde irsaliyelerinizi elektronik ortamda oluşturarak saniyeler içerisinde karşı tarafa iletebilirsiniz. İrsaliye kesme özelliği paket fiyatlarına dahildir ve ayrı bir modül olarak satılmamaktadır. Her birfatura.com üyesi birey, panelimizi kullanarak istediği an elektronik ortamda irsaliye hazırlayabilir.

Adımları kendiniz tamamlamak istiyorsanız izlemeniz gereken yol haritası aşağıdaki gibidir:

E irsaliye geçiş işlemlerinden önce hali hazırda elektronik fatura kullanıyor olma mecburiyeti vardır. Bununla birlikte elektronik faturayı hangi sistemden kullanıyorsanız o uygulamadan devam ettirmeniz gerekir. Yani e-fatura tarafındaki operasyonlarınız için özel entegratör sistemi kullanıyorsanız başka bir entegratörden ya da portaldan elektronik ortamda irsaliye kesemezsiniz. Öncesinde e-imza, mali mühür gibi diğer e belge başvuru gerekliliklerini tamamlamış olduğunuzdan GİB onaylı özel entegratörünüz aracılığıyla, kendi entegrasyon yazılımınız ile veya GİB e irsaliye başvurusu yapabilirsiniz. Kendi uygulamanız ile geçiş yapacaksanız GİB Portal üzerinden Araçlar → Kullanıcı Bilgileri sekmesine tıkladıktan sonra “E-İrsaliye Kullanmak İstiyorum” kutucuğunu seçin. GİB’e dilekçe gönderip test başvuru formunu doldurduktan sonra başarılı bulunursa işlem tamamlanır.

BirFatura'yı 30 Gün Boyunca Ücretsiz Olarak Deneyimleyin!

Hiçbir ücret ödemeden, BirFaturanın avantajlarını tam 30 gün boyunca bizzat deneyimleyin. Memnun kalırsanız, abonelik işlemlerinizi başlatmak ve sizi mutlu müşterilerimiz arasında görmek için sadece bir telefon/mail uzaklığındayız.

BirFatura Illustrasyon

Sıkça Sorulan Sorular

İrsaliye ve fatura birbirinden farklı belge türleridir. Elektronik ortamda düzenlediğiniz irsaliyenin satış işlemi öncesinde faturası ayrı olarak kesilmiş olmalıdır. Ancak düzenlenme tarihi ve saatini eklemek kaydıyla program üzerinden “İrsaliye Yerine Geçer” kutucuğunu aktifleştirip mutlaka yetkili kişinin imzasının yer aldığı irsaliyeli fatura kesebilirsiniz.

Aşağıdaki durumlardaki senaryolar için irsaliyenin elektronik ortamda iletilme zorunluluğu bulunmamaktadır:

  • İrsaliye yerine geçen elektronik fatura düzenlenmesi,
  • Ödeme Kaydedici Cihazlardan alınmış fatura bilgi fişleri varsa,
  • Mükellefin kendi işyeri için temin ettiği küçük hacimli gıda, kırtasiye, temizlik, büro malzemelerinin taşınması (Taşıma sırasında “Sevk irsaliye düzenlenmemiştir.” ibaresinin yer aldığı fatura bulundurulmalı),
  • Herhangi bir araç yoluyla sevk edilemeyen akaryakıt gibi malların taşınması sırasında,
  • İlaç şirketleri tarafından taşınan promosyon ürünler.

 

Ürünü taşıyan ya da taşıttıran işletme tarafından kesilen e-irsaliye sadece kayıtlı kullanıcılara kesilebilir.

Operasyonel yapılar ve yasal mevzuatlar gereğince geriye dönük şekilde elektronik irsaliye düzenlemek ya da gönderileni değiştirmek mümkün değildir.

Yasal mevzuatlar gereğince, irsaliyenin malın tesliminden itibaren en geç 7 gün içerisinde hazırlanıp karşı tarafa iletilmesi gerekmektedir.

Yalnızca onaylayıp gönderimini gerçekleştirmediğiniz elektronik irsaliyeler taslak haldeyken düzenlenebilir. Gelir İdaresi Başkanlığı Portalına gönderilen irsaliyelerin üzerinde değişiklik yapılmaz. Gönderimi yapılan irsaliyeler yalnızca doğru prosedürler takip edilerek iptal edilebilirler.

Kullandığınız sistem üzerinden irsaliye belge türü seçilir. Ardından düzenlenme tarih-saati, satış yapılmış olan mükellefin adı soyadı, VKN, ticaret ünvanı, taşınacak ürünlerin sayısı-adı, fiili sevk tarihi, taşıyan aracın plakası, şoförün ad soyad, TC kimlik numarası gerekli yerlere eksiksiz olarak girilir. Taslak gönderilerek GİB onayına sunulur.

İrsaliye bir kez düzenlendikten sonra, düzenleyen kişi ya da işletme tarafından iptal edilemez.  İptal süreci ancak sevkiyatın tamamlanmasının ardından, alıcının red yanıtı vermesi veya kendisine ulaşıp iptal etmesini talep edilmesi şartıyla mümkündür.

Süreçlerin daha hızlı ilerleyebilmesi adına, karşı taraf ile en kısa sürede iletişime geçilmesi iptal süreçleri için kritik önem taşır.

İrsaliyelerinizi elektronik ortamda iletebilmek için daha öncesinde muhakkak e-fatura mükellefliğine geçmiş olmanız gerekmektedir. Henüz e-fatura mükellefi olmadıysanız, kolay bir şekilde geçiş yapmak için sizleri BirFatura.com’un sunduğu avantajlı ekosisteme bekliyoruz. E-Dönüşüm alanındaki tüm ihtiyaçlarınız için, sadece bir telefon ya da mail kadar uzağınızdayız.

Gereksinimleri sorgulayıp teyit edebileceğiniz otomatik bir sistem bulunmamaktadır. Zorunluluk kapsamında olup olmadığınızı kendiniz kontrol etmeli ya da bir mali müşavirden yardım almalısınız.