Bir Fatura İle Başlayın.

Etsy Nedir, Etsy’de Neler Satılır?

Etsy Nedir, Nasıl Kullanılır

Etsy nedir, Etsy’de satış nasıl oluyor? e-Ticaret ile uğraşan birçok kişinin dikkatini çeken bir platform. Etsy, bildiğiniz gibi online satış yapabileceğiniz global bir pazar yeri. Bunların yanında onu diğerlerinden farklı kılan, birazdan bahsedeceğimiz bazı özellikleri ile öne çıkıyor. Ancak kısaca tüketiciden tüketiciye satış modeline uygun C2C sistemiyle ürünlerinizi yurt dışına açabileceğiniz elverişli ortam sunuyor.

Aynı zamanda her kategoride ürün listelemenin mümkün olmadığı bu platformun öncelikle size uygun olup olmadığını belirlemek büyük önem taşıyor. Bununla birlikte çoğu pazar yerindeki gibi mağaza açmak için şirket olmayı zorunlu tutmaması, çoğunlukla tüketicileri kapsayan bir satıcı ortamı oluşturuyor. O halde daha fazla uzatmadan Etsy nedir, nasıl kullanılır, konuya geçelim.

Etsy, Amerika Birleşik Devletleri New York Brooklyn’de 2005’te Chris Maguire, Robert Kalin ve Haim Schoppik tarafından kuruldu. Şu anda başta ABD, İngiltere, Kanada, Almanya, Fransa, Avustralya olmak üzere dünyanın pek çok ülkesine satış yapma fırsatı sunuyor. Çoğunlukla yaratıcı ve özgün ürünlerin sergilendiği web sitesi “Ticareti İnsan Sunun” mottosuyla hareket eder. Dolayısıyla kullanıcılara vintage koleksiyonlardan el yapımı ürünlere kadar çeşitli seçenekleri satın alma fırsatı sunuyor.

Böylelikle satıcıların sevdikleri şeylerden para kazanmasına, alıcıların da her web sitesinde olmayan, zevklerine hitap eden parçaları satın almasına imkan tanıyor. Etsy için Similarweb Ağustos 2023 verilerine bakıldığında, şu anda aylık 465.3 milyon ziyaretçisi olmakla birlikte, 8 milyonun üzerinde aktif kullanıcıya sahip olduğu görülüyor. Ayrıca, ziyaretçilerin %50’sinden fazlasının Amerika’dan girdiği görülürken, çoğunluğu sırasıyla İngiltere, Kanada, Almanya ve Fransa takip ediyor.

etsy-nedir-nasil-kullanilir

Etsy’de mağaza açmak, diğer aracı hizmet sağlayıcılarda, yani pazar yerlerinde olduğu gibi ilerliyor. Web sitesindeki satıcı olma bölümünden kullanıcı hesabı oluşturarak mağazanızı oluşturuyorsunuz. Sonrasında mağazanızın banner, logo, mağaza adı gibi bölümlerini doldurduktan sonra ürünlerinizi giriyorsunuz. Elbette burada da satış başına komisyon alınıyor. Fakat, mağaza açmak ücretsiz olmasına rağmen her ürün için 0.20 Dolar listeleme bedeli ödemeniz gerekiyor.

Etys’nin Payments adı verilen kendi ödeme sistemi mevcut, dilerseniz PayPal veya bazı sanal pos firmalarıyla da çalışabilirsiniz. Mağaza oluşturduktan sonra ürünlerinizi yükleyip fiyatlarını belirleyerek satışa sunabilirsiniz. Platformun anlaşmalı kargo firması olmamasına karşın global firmalardan biri ile siparişleri rahatlıkla göndermek mümkündür; konuyla ilgili olarak “Yurtdışına Kargo Gönderme” başlıklı yazıya göz atabilirsiniz.

Etsy’de Neler Satılabilir?

Etsy’de her ürün grubunu satmanız mümkün olmayabilir. Burada özellikle üretimini kendinizin ya da başkasının yaptığı el yapımı ürünler, 2. el, vintage gibi farklı, size özgü ve her yerde olmayan seçimler yapmanız önemlidir. Bununla birlikte Etsy’nin takı-aksesuar, giyim-ayakkabı, ev yaşantısı, oyuncak-eğlence, dijital ürünler, el işi malzemeleri, nostaljik gibi 6 ana kategorisi bulunduğu için bu gruplara hitap eden ürünler olması gerekir.

Statista’nın 2022 verilerine bakıldığında el sanatları, takı, davetiye vb. düğün ürünleri, parti malzemeleri, giyim, antika, dekorasyon ile tablo ve koleksiyonlar ürünleri en çok satılan ürün gruplarıdır. Dolayısıyla markanıza özgü, daha kişisel ve mümkün oldukça benzersiz ürünlere yer vermenizin satışlara etkisi olumlu olacaktır.

Etsy’de Daha İyi Satış Nasıl Yapılır?

Etsy nedir, nasıl satış yapılır konusu elbette diğerleriyle birçok yönden benzerliğini korurken asıl önemli kısım nasıl satış yapacağınız. Her pazar yerinde olduğu gibi ürünlerinizi ekler eklemez satmasını beklemek hayal kırıklığına neden olabilir. Ayrıca ürünleriniz kullanıcılar tarafından fark edilse bile hemen güven duymayabilirler. Biraz sabırlı olup, mağanızı Etsy formatına uygun hale getirerek başarılı olmanız mümkün.

Giveaway adı verilen yöntem ile mağazanızın en çok görüntülendiği ülkelerde tanıdıklarınız varsa onlara düşük maliyetli ürünlerinizden birini ücretsiz gönderdikten sonra mağazanıza yorum yapmalarını isteyebilirsiniz. 4-5 gönderimi geçmeyecek şekilde tekrarlandığında istediğiniz olumlu yorumlar, satın almaya çekinen diğer kullanıcılarda iyi bir intiba bırakabilir. Süreç diğer platformlar ile benzer olsa da Etsy kendine özgü ayrı bir algoritmaya sahip. Bu sebeple ürün fotoğraflarından, etiket kullanımına kadar pek çok yerde optimizasyon yapmanız gerekebilir. Aşağıdaki noktalara dikkat etmek görünür olmanıza yardımcı olacaktır:

Fotoğraflar çok şeyi değiştirebilir.

Ürünlerinizin temiz arka plan ve doğru ışıkta çekilmiş fotoğraflarının olmasının yanı sıra en fazla 10 poz için detayları iyi göstermesi satın alma davranışlarını oldukça etkileyebilir. Net olmayan fotoğraflar ve kötü ışıkta çekim, ürününüzün hak ettiği değeri görmemesine neden olabilir.

Dikkatle seçilmiş ürün başlıkları ve açıklamaları yazmaya özen gösterin.

Ürünün adı, ürünü her zaman iyi tanımlayabilir olmalıdır. Örneğin “Erkek kırmızı pantolon” erkek pantolonları olarak arama yapan kullanıcıya gözükmeyebilir; bu yüzden “kırmızı erkek pantolon” ya da “erkek pantolon kırmızı” gibi kullanımlar işinize yarayabilir. Öte yandan ürün açıklaması, satın almak isteyen kullanıcının aklındaki potansiyel tüm soruları içermelidir. Üretim malzemesi, beden, kumaş, ölçü vb. her detayı önemsiz görmeden yazmalısınız.

Etsy’nin kendi SEO yapısına uygun hareket etmeye çalışın.

Platformun arama motoru, kendi algoritmasına göre çalıştığı için eRank gibi çeşitli anahtar kelime araçları mevcut. Ürün adı, açıklamalar, etiketler gibi alanlarda ürün ve kategorisine uygun kelimeleri belirledikten sonra mutlaka kullanın.

Doğru etiketler kolay fark edilmenize yardımcı olabilir.

Ürünleriniz ile ilgili en çok aranan etiketler hızlı görünmenize katkı sağlayabilir.

Elbette iyi ticaret anlayışı benimsemeniz sonucunda olumlu yorumlar almalısınız.

Bir pazar yeri için, oradan alışveriş yapan kullanıcılarına iyi hizmet sunmanız her şeyden önemlidir. Sipariş aşamasından, teslim edilene kadar operasyon kalitesini diğerlerindeki gibi üst düzeyde tutmalısınız. Paketleme, ürün kalitesi, öngördüğünüz sürede kargolama vb. noktalara son derece önem göstermeniz gerekir.

Etsy’de Satış Yapmak için Şirket Gerekir mi?

AliBaba, Amazon gibi pazar yerlerinin aksine, Etsy’de mağaza açmak için herhangi bir şirket türünde faaliyet gösteriyor olmanız gerekmez. Yani vergi mükellefi olmadan, fatura kesmeden ürünlerinizi listeleyip gelir elde edebilirsiniz. Peki o zaman kullanıcılar verdiği sipariş tutarlarına dair nasıl belge edinecek derseniz, o kısım Etsy tarafından çözülüyor. Etsy Payments sistemi sayesinde sizin adınıza fatura kesilebiliyor. Ancak diğer ülkelerde sizin şirketinizin olup olmaması pek önemli olmasa da Türkiye için çok önemli.

Yani bir vergi mükellefiyetinin söz konusu olması kazandığınız tutara göre değişiklik gösterir. Ticaret Bakanlığı ve Gelir İdaresi Başkanlığı yıllık brüt asgari ücret toplamını aşmayan kişilerin elde ettiği gelirden gelir vergisi istemiyor, tabi esnaf muafiyet belgeniz varsa. Belge almak ve diğer detaylar için “Şirket Kurmadan e-Ticaret Mümkün mü?” başlıklı yazıyı inceleyebilirsiniz.

Buraya kadar Etsy nedir, ne işe yarar özetlemeye çalıştık. Etsy ile ilgili yazı dizimizin başlangıcı olan bu yazıdan sonra komisyon oranları, mağaza açma prosedürleri ve daha aklınıza takılan pek çok soruyu ayrı başlıklar altında ele alacağız.

BirFatura

BirFatura

Tüm pazaryerlerine entegre;
Hızlı, kolay ve güvenli faturalandırma sistemi!

Yazıyı paylaşın: