Bir Fatura İle Başlayın.

Ticaret Odası Kayıt Nasıl Yapılır, Şart mı?

Ticaret Odası Kayıt için Gerekenler, Kimlere Zorunlu

Şirket kurduktan sonra kayıt olmanız gereken bir diğer yer de ticaret odası. Ticaret odası kayıt aşamasına geldiyseniz, artık geriye kalan prosedürleri tamamlamış olduğunuz anlamına gelir. Öte yandan ticaret odasına kayıt önemli mi, mutlaka kaydolmak gerekir mi? Şirketim var, ama henüz kayıt yaptırmadım diyebilirsiniz. Kelimenin tam anlamıyla ticaret ve sanayinin kalbinin attığı kuruluşlar olan ticaret odalarının yazının sonlarında bahsedeceğimiz pek çok avantajı mevcut.

Henüz her işletmeye zorunlu tutulmasa da yakın zamanda yeni açılan şirketlerin tamamının kayıtlı olması istenebilir. Bunun yanında özellikle e-ticaret ile uğraşıyorsanız bazı online pazar yerlerine başvurularda ticaret odası kayıt belgesi talep ediliyor. O zaman vakit kaybetmeden ticaret odasına nasıl kayıt olunur ve ticaret odasına kayıt olmak için gerekli evraklar neler yazının devamını okuyarak öğrenebilirsiniz.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne (TOBB) bağlı ticaret ve sanayi odaları, temel yükümlülükleri “Ticaret Odaları ve Ticaret Borsaları Birliği Kanunu” ile belirlenen birçok görevi yerine getirir. Mesleki dayanışma ve ahlakı korumanın yanı sıra, ticari-sınai faaliyetlerin genel menfaatlere uygun sürmesini sağlamak, ticari haber ve bilgilerin derlenip ilgili yerlere ulaştırılması, resmi makamlar ile iletişim gibi, odaya kayıtlı gerçek kişi, şirket ve tüzel kişiliklerin haklarını savunmada payı olan kuruluşlardır. Kısacası ticaret odası nedir özetlemek gerekirse, sanayi ve ticarete dair inceleme sorumluluğu bulunan, fiziki olarak içinde bulunduğu il veya ilçedeki ticari faaliyetlere ait istatistik tutan, fiyat takibi yaparak ilgili organlar ile yayan mesleki birliklerdir.

Dolayısıyla neden ticaret odası kayıt belgesi almanız gerekiyor olduğunu en iyi şöyle açıklamak mümkün. Siz bir şirket kurduğunuzda artık Gelir İdaresi Başkanlığı satış hasılatı, vergi ödemeleri gibi mali işlerinizin bütününü takip etmeye başlıyor. Odaya kayıt olduğunuzda ise tüm ticari faaliyetleriniz kayıt altına alınıyor. Aynı zamanda aidat ödeyerek odaya katkıda bulunuyor ve işletme olarak statü sahibi sayılıyorsunuz. Ayrıca birçok avantajı da beraberinde getiriyor. İşte bu nedenle Ticaret Bakanlığı bazı işletmeleri oda kaydı yaptırmaya zorunlu kılıyor. Elbette başlangıçta her şirket için zorunlu olmamakla birlikte kimlerin kayıt yaptırması gerektiğini az sonra görebilirsiniz. Ancak öncelikle ticaret odası kayıt belgesi nereden alınır ve nasıl alınır açıklayalım.

Ticaret Odası Oda Kayıt Belgesi ile İlgili Önemli Hatırlatma

Kayıt işlemlerini şirketinizin kuruluş aşamasında ve sonrasında da bağlı olduğunuz il-ilçenin yapabilmeniz mümkün. Bununla birlikte kayıt prosedürleri ve istenen belgeler odaya göre değişiklik gösterebilir. Dolayısıyla kayıt öncesi mutlaka o odanın web sitesine bakarak veya telefonla bilgi almanızda fayda var. Ayrıca belirtmek istediğimiz çok önemli bir husus var: Ticaret sicil kaydı ile oda kaydı süreçleri oldukça karıştırılabilir.

Şirket kurarken ilgili ticaret odasına sicil kaydı yaptırmak ile aynı ticaret odasına yıllık aidat ödeyerek o odanın bir üyesi olmak birbirinden farklı durumlardır. Zira, kuruluş esnasında ticaret sicili kaydını yaptırdınız diye odaya üye olmuş sayılmazsınız. Ticaret sicil kaydı ile ilgili merak ettiklerinizi “Şirket Nasıl Kurulur?” başlıklı yazıya tıklayarak öğrenebilirsiniz. Bu kısmı açıklığa kavuşturduktan sonra kayıt aşamasına geçmek daha doğru olabilir.

Ticaret Odası Kayıt Nasıl Yapılır?

17 Ağustos 2018 tarihinden sonraki kayıt işlemleri için önce MERSİS sistemine kayıt olmanız da istenmektedir. Zaten şu anda şirket kuruluş sözleşmelerinin de MERSİS aracılığı ile yapılması sebebiyle işletmenizi eğer yeni açıyorsanız odaya kayıt ile birlikte yapabilirsiniz. MERSİS’e kayıt işlemleri için gerekli adımları öğrenme konusunda “MERSİS Kaydı Nasıl Yapılır?” başlıklı yazı yardımcı olabilir.

Aşağıda gösterilen belgeleri eksiksiz bir şekilde hazırlayarak işletmenizin bağlı olduğu il-ilçe ticaret odası müdürlüklerine başvurabilirsiniz. Diyelim ki işletmenizi açtınız, ama odaya üye olmanız daha sonra gerektiyse bu şekilde başvurmanız istenir. Ticaret odası kayıt için gerekli evrakları tablodan görebilirsiniz:

ticaret-odasi-icin-gerekli-evraklar

Not: Yukarıdaki evrakların talep edilip edilmeyeceği veya istenen ilave belgeler ticaret odalarına göre değişiklik gösterebilir. Bu nedenle kayıt yaptırmadan önce başvuracağınız odanın web sitesini mutlaka ziyaret etmenizi öneririz.

Ticaret Odasına Kayıt Zorunluluğu Olanlar Kimler?

Ticaret odasına üye olmak zorunlu mu? Özellikle şahıs şirketi başta olmak üzere birçok işletme türündeki işletme sahibinde kafa karışıklığı yaratan bir soru. Her şirket sahibi, ticaret odasına kayıt yaptırmak zorunda değil. Öncelikle vergi mükellefinin bilanço sistemine göre defter tutup tutmadığı, sanayi tipi üretim yapıp yapmadığı en belirleyici kıstaslardan bazıları. Yani şahıs şirketi işletiyor ve henüz eski usul veya işletme defteri tutuyorsanız herhangi bir ticaret odası kaydı yaptırmanız mümkün değil. Öte yandan şirket türünüz ne olursa olsun üretim yapıyorsanız, mutlaka oda üyeliği yaptırmanız şart. Ticaret Bakanlığı odalara kayıt zorunluluğu konusunu çok güzel özetlemiş, görüntülemek için altı çizili yere tıklayabilirsiniz. Buna göre zorunlu işletmeler şunlardır:

  • Deniz taciri ve sanayici sıfatını taşıyan ticaret siciline kayıtlı tacirlerin tümü
  • Merkezlerinde sanayi ürünleri satan firmaların açtığı diğer üretim yerleri
  • Kendi sanayi ürünleri dışında başka ticari faaliyetler ile uğraşanlar
  • Sermayesi devlete, özel idarelere, belediyelere veya ortaklığına ait iktisadi kuruluşlar ve şubeleri
  • Devlet, özel idare ile belediyelerin iştiraki olarak özel sözleşme ve kanun ile kurulan tüzel kişiliklerin şube ve fabrikaları
  • Deniz ticareti tacirleri (Kayıt olmayı gerektiren başka faaliyetler ile uğraşıyorlarsa bile)

Peki O Zaman Kimler Ticaret Odasına Kayıt Olmak Zorunda Değil?

Yukarıdaki tanımın dışındaki tüm vergi mükelleflerinin oda kaydı yaptırma zorunluluğu yoktur. Bununla birlikte bilanço usulüne göre defter tutmayan şahıs şirketleri esnaf ve sanatkarlar odalarına kayıt olabilir. Ayrıca şahıs işletmesi sahipleri berber, bakkal, terzi, kuaför gibi meslekleri icra ediyorlarsa esnaf faaliyetleri grubuna girdiği için, gerçek usule değil de basit usul vergilendirmeye tabi ise ticaret odası kayıt yaptırmaları gerekmez. Yine aynı şekilde esnaf odalarına yaptırmaları gerekir. Ayrıca şahıs firması sahiplerinin şahsi ihtiyaçlarına yönelik inşaat faaliyetlerinde kayıt yapılmamaktadır.

Ticaret Odası Kayıt Olduktan Sonra Avantaj Sağlar mı?

Henüz yeni kurulan bir işletme iseniz gerçekten ne gibi bir fayda sağladığını merak etmeniz son derece normal. İster üretim sektöründe olan, ister yeni bilanço defteri tutmaya başlayan bir şirkete ticaret odasına kayıt olmanın avantajları bu şekilde özetlenebilir:

  1. Ticaret odaları, üyelerine aynı ve farklı sektördeki diğer üyeleriyle tanışma fırsatı sunar. Böylelikle yeni projeler, tedarikçiler ve daha fazlasıyla karşılaşma şansı yakalayabilirsiniz.
  2. Finans, pazarlama, işletme yönetimi gibi birçok konuda işletmenizde ihtiyaç duyacağınız bilgileri düzenlediği çeşitli eğitimler, seminerler aracılığıyla öğrenebilme olanağınız olabilir.
  3. Üyelerinin menfaatlerine önem veren odalar daha etkili ticari politikalar geliştirmenize yardımcı olur.
  4. Düzenlediği etkinlikler sayesinde marka bilinirliğini arttırma, yeni müşteriler bulma konusunda iyi bir fırsattır.
  5. Sektörünüz veya ticari gelişmeler hakkında haberleri daha hızlı alabilirsiniz.
  6. Odaya kayıtlı olmak marka itibarınızı güçlendirir.
  7. Faaliyetlerinizin topluma ve ekonomiye nasıl daha iyi katkı sağlayacağını öğrenmenizde faydalı olabilir.

Ticaret Odası Kayıt Ücreti Ne Kadar?

Ticaret odasına kayıt ücreti il-ilçe odalarına bağlı olarak oldukça farklılaşmaktadır. Buna ek olarak kayıt ve yıllık ücret ayrı ayrı ödenmektedir. Ayrıca şirketin sermaye aralığı ve derecesi arttıkça ücretlerde artış olması normaldir. Ticaret odasına kayıt ücreti 2023 ve ilerleyen yıllarda güncellenebileceğine de dikkat etmelisiniz.

Kayıt ücreti haricinde ek beyanname ücreti gibi ekstralar da talep edilebilir. Dolayısıyla başvuruya giderken hazırlıklı olmak daha sağlıklı olacaktır. Unutmamanız gereken belki de en önemli nokta ise yıllık aidat ücretlerini düzenli yatırmaya çalışmanız. Aksi durumda gecikme faizlerinin yanı sıra faaliyet belgesi alma ve diğer işlemlerde borcun ödenmesi durumunda belge temini yapabilirsiniz.

Belgelerinizi matbu kesiyorsanız, hala çok geç kalmadınız.

e-Fatura, e-Arşiv Fatura, e-İrsaliye, e-SMM ve e-MM’ye geçerek hem nakit hem de vakitten kazanabilirsiniz. Üstelik abone olmaya 30 gün ücretsiz denedikten sonra karar verebilirsiniz.

BirFatura

BirFatura

Tüm pazaryerlerine entegre;
Hızlı, kolay ve güvenli faturalandırma sistemi!

Yazıyı paylaşın: