Bir Fatura İle Başlayın.

İmza Beyannamesi Nedir, Nasıl Alınır?

İmza Beyannamesi Hakkında Sık Sorulan 8 Soru

Günümüzde pek çok resmi işlemde, çeşitli yerlere başvurularda, anlaşma yapılırken karşınıza çıkan imza beyannamesi adını sıklıkla duyabilirsiniz. Öte yandan imza ve belge sahteciliği gibi durumların yaygınlaşmasıyla birlikte imzanızı resmileştirerek belgeleyen, olası bir sıkıntıda karşılaştırılabilir bir referans olmasını mümkün kılan imza beyannameleri güven ortamı oluşturur. Aynı zamanda imza sirküleri ile sıkça karıştırıldığını, hatta birbirinin yerine kullanıldığını da görebilirsiniz. Bu sebeple imza sirküleri ile farklarına ek olarak nereden ve nasıl alındığı gibi konuyla ilgili en çok merak ettiğiniz sorulara yer verdik.

Kısaca gerçek kişilerin imzasını beyan ettiği belgelere verilen genel isim olarak tanımlanabilir. Yasalar önünde yetkili merciler aracılığıyla kişinin imza örneklerine bakılarak hazırlanır. Dolayısıyla imzaya geçerlilik kazandırmış olur. O nedenle şahsi ve ticari faaliyetlerde sunulması gereklidir. Şirket kuruluşundan e-belge başvurularına ve daha pek çok kimlik tanımlama gerektiren işlemde mutlaka istenen belgelerden biri olmakla birlikte müracaat edildiği sırada kolaylıkla hemen alınabilir.

İmza Beyannamesi ve İmza Sirküsü Arasındaki Fark Nedir?

Birbiriyle sıkça karıştırılan bu iki belge arasında büyük farklar bulunmaz. Bununla birlikte aradaki küçük nüansları bu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Beyannameler genellikle gerçek kişilerin talep ettiği bir belge olurken, imza sirküleri ise tüzel kişiliğin imza yetkilisi ya da yetkililerinden tüzel kişilik adına temsil ilzam yetkisinin beyan edilmesi için alınır. Bundan dolayı şirketlerde imza sirküsü nitelik taşıyan bir belgedir.
  • Kişilerin imza örnekleri ve nüfus bilgilerini içeren beyannameler sahteciliğin önüne geçmede bir kanıt özelliği taşır. Temsil ilzamda ise hem şirketleri hem de şahısları korumaktadır.
  • İmza sirküleri çoğunlukla ticari faaliyette olan şirketlerin ortak ya da ortaklarından istenir. Bunun amacı ise; tüzel kişilik ile şirket ortak veya ortaklarının kanunlara göre ayrı ayrı kişilikleri olmasıdır. Göz ardı etmemek gerekir ki tüzel kişiliği kuran ve temsil eden bir gerçek kişidir.
  • İşte burada ayrı bir kişiliği olan şirketin temsil ilzam imza yetkilisi kim olmalıdır sorusuna imza sirküsü cevap verir. Şahsın almış olduğu imza beyanı burada bir işe yaramaz ve sadece kendini bağlarken, imza sirküsü şirketi ve temsil yetkilisini bağlar. 

İmza sirküleri ile ilgili detaylı bilgi için “İmza Sirküleri Nasıl Alınır, Ne İşe Yarar?” başlıklı yazıyı okuyabilirsiniz.

İmza Beyannamesini Kimler Alabilir?

Gerçek kişiler alabilirler. Tüzel kişiler ise sadece tüzel kişiliğin ortakları isterse alabilirler, ama tüzel kişiliğin temsili söz konusu olduğunda imza sirküsü alınması gereklidir.

İmza Beyannamesi Nereden Alınır?

Beyannameleri verme yetkisi olan kurumların sadece noterler olması sebebiyle noter imza beyannamesi olarak bilinir. Bu sebeple bulunduğunuz il veya ilçedeki dilediğiniz noter dairesinden alabilmenin mümkün olmasının yanı sıra kelime başına ücret ile verilen bir hizmettir. Bazı mesleki odalar da imza beyanı ile imza sirküsü vermektedir; fakat es geçmemek gerekir ki mesleki odaların vermiş olduğu imza beyanı veya imza sirküleri kanunen geçerliliği olmayan belgelerdir. Sadece mesleki odada geçerliliği olabilir. Resmi kurumların hepsi noterden alınan evrakları kabul etmektedirler.

İmza Beyannamesi e-Devletten Alınır mı?

İmza beyannamesi e-Devlet üzerinden değil yalnızca noterlerden talep edilebilir.

İmza Beyannamesi Nasıl Alınır?

Noter onaylı imza beyannamesi almak için herhangi bir noter dairesine bizzat başvurmanız yeterlidir. Daireye gitmeden önce ise bazı evrakları temin etmelisiniz. Eğer şahıs veya herhangi bir şirket türünden biri var ise yalnızca kurucunun kimliği ibraz etmesi yeterli olacaktır. Öte yandan şahıs veya herhangi bir şirket türündeki işletmeniz için istemiyorsanız da imza beyannamesi için gerekli evraklar sadece kimliktir.

İmza Beyannamesi Kaç Yıl Geçerlidir?

İmza beyannamesi geçerlilik süresi için belirli bir süre verilmemektedir. Her müracaatta yeniden alınması daha sağlıklı olabilir. Ancak yazılı olmayan bir kurala göre 3 yıl geçerliliği olduğu bilinir. 

İmza Beyannamesi Ücreti Ne Kadar?

Ücretler yıllık olarak sürekli güncellenmektedir. Dolayısıyla noter imza beyannamesi ücreti 2023 ve diğer yıllarda artış gösterebilir. Aynı zamanda tek veya daha çok nüsha alımlarında fiyatlar farklılaşabilir. Örneğin tek nüshaya ödenen ücret, 2. ve daha çok nüsha alımlarında düşüş gösterebilir. Size en yakın noter dairesinden fiyatları öğrenebilirsiniz.

e-Dönüşümü BirFatura ile Başlatın!

Fatura, irsaliye ve makbuzları dijital kesmenin kolaylığını yaşayın. Aynı zamanda e-ticaret ve pazar yeri entegrasyonlarını kullanarak operasyon kalitesini artırın. Üstelik 30 gün boyunca ücretsiz deneyebilirsiniz.

BirFatura

BirFatura

Tüm pazaryerlerine entegre;
Hızlı, kolay ve güvenli faturalandırma sistemi!

Yazıyı paylaşın: