Bir Fatura İle Başlayın.

Alış Faturası Nedir, Nasıl Anlaşılır?

Alış Faturası Nedir, Nasıl Anlaşılır?
Alış faturası, satış kadar mutlu edici olabilir. Çünkü giderleriniz arasına ekleyebilirsiniz. Tabi ki işletmenizden satılanların tam tersi anlamına gelen alış faturaları sizin değil, doğal olarak satıcının şirketiniz adına düzenlediği faturalardır. İşyerinizin sarf malzemeleri, makine-teçhizat ihtiyaçları, tedarikçiler ve toptancılardan yaptığınız satın alımlarda satıcının firmanıza kestiği satış faturaları ile alış olarak sizin oluşturduğunuz faturaları kullandığınız elektronik fatura yazılımlarında rahatlıkla saklayabilirsiniz. O halde alış tipi faturaları biraz daha yakından inceleyelim.

Alış faturalarını, bir firmanın herhangi bir tedarikçiden aldığı ürün veya hizmetler için düzenlenen belgeler şeklinde tanımlayabilirsiniz. Satın aldığınız ürün veya hizmetlerin detaylarını, fiyatlarını ve vergi bilgilerini içerir. Aynı zamanda firmanızın muhasebe kayıtlarını tutmak, vergi yükümlülüklerini yerine getirmek açısından önem taşır. İlgili satıcıdan yaptığınız satın almayı kesin olarak kanıtlayan resmi belge olmasının yanı sıra yapılan alışverişin -ürün veya hizmetin miktarı, fiyatı, vergiler, toplam tutar, satıcının, alıcının bilgileri gibi- tüm detaylarını içerir.

Alış faturalarını vergi mükellefiyeti, envanter yönetimi ve mali hesaplarını güncellemek için tercih edebilirsiniz. Ayrıca, işletmenizin satın aldığı malların kalitesini ve miktarını doğrulamanıza, iade veya değişim süreçlerini yönetmeye yardımcı olur. Alış tipi faturaların önemini özetleyecek olursak şu sonuçları çıkarmak mümkündür:

  • Muhasebe kayıtlarının önemli bir parçasıdır.
  • Vergi yükümlülüklerinin yerine getirmenize yardımcı olur.
  • Maliyetleri takip edip analiz etmenizi sağlar.
  • Stok kontrolünün yapılmasını sağlar.

Alış Faturası Nasıl Anlaşılır?

Alış faturası ve satış faturası arasındaki farkı, faturadaki alıcı olmanız ile rahatlıkla anlayabilir, satış faturası hakkındaki detayları “Satış Faturası Nedir, Nasıl Kesilir?” başlıklı yazıya tıklayarak öğrenebilirsiniz. Alış faturalarında yer alan bilgiler şöyledir:

  • Fatura tarihi
  • Fatura numarası
  • Satıcının ile alıcının bilgileri (unvan, adres, vergi numarası vb.)
  • Satın alınan ürün veya hizmetlerin tanımı, miktarı, birim fiyatı
  • KDV oranı ile tutarı
  • Toplam tutar
  • Ödeme şekli ve vadesi

Alış Faturası Gelir mi Gider mi Yazılır?

Firmanızdan bir harcama yaparak aldığınız mallar olması nedeniyle gider kalemlerine yazmanız gerekir.

Alış Faturası Olmadan Satış Faturası Kesilir mi?

Hizmetin veya malın tesliminden önce fatura düzenlenemez şeklinde kanunda bir ifade yer almaz. Ancak sattığınız malların alındığını gösteren faturaların hiç olmaması vergi dairesi tarafından fark edilip çeşitli maddi yaptırımlar uygulanabilir.

Alış Faturası Zorunlu mu?

Vergi usul kanunu faturasız satışı yasak kılarken tedarik ettiğiniz ürünlerin faturasının bulunmaması ileride daha büyük sorunlara yol açabilir.

Alış Faturası Yoksa Ne Olur?

Kayıt dışı satış yapılmış olur.

Alış Faturası Nasıl İşlenir?

Firmanızın stoklarına alarak cari hesaplara işlemeniz gerekir.
BirFatura ile alış faturalarınızı kolaylıkla oluşturabilir, bütün fatura süreçlerini kolay yönetebilirsiniz.
BirFatura

BirFatura

Tüm pazaryerlerine entegre;
Hızlı, kolay ve güvenli faturalandırma sistemi!

Yazıyı paylaşın: