Bir Fatura İle Başlayın.

Satış Faturası Nedir, Nasıl Kesilir?

Satış Faturası Nedir, Nasıl Kesilir?
Ürünlerinizi ve hizmetlerinizi bir işletme satın aldığı zaman ne faturası kesmek gerekiyor? Elbette, satış faturası. Hangi sektörde faaliyet gösterirseniz gösterin, belki de en çok karşılaştığınız fatura türü olabilir. Başka bir deyişle hedeflerinize giden yolda şirketinize daha çok para akışı olduğunu gösteren satış faturaları oldukça mutlu edici faturalardan. İade, istisna, tevkifat gibi birçok fatura tipinden ayrı olarak kazancınızı ve kimlere satış yaptığınızı açıkça belgelemeyi mümkün kılar. Dolayısıyla bu yazıda o kadar çok aşina olduğunuz bu ticari belgeyi oluşturma adımlarının detaylarına yer verdik.

Her işletme satış faturası keser, desek abartmış olmayız. İster hala kağıt fatura koçanlarıyla uğraşın, ister e-fatura veya e-arşiv fatura kullanıcısı olarak dijital düzenleyin neredeyse her mükellefin düzenlediği fatura tipi, satış faturalarıdır. İade, irsaliyeli fatura, proforma ve alış faturaları gibi işlem amacına bağlı olarak düzenlenir. İşletme olarak her faaliyeti belgelemek yasal olarak bir zorunluluk olması sebebiyle satış işlemi de gerçekleştiğinde ürün veya hizmet fark etmeksizin alıcıya düzenleyip vermeniz gerekir.

Muhasebe kayıtlarının ve gelirlerin önemli bir parçasını oluşturan bu belgeleri satın alma sırasında veya en geç 7 gün içerisinde kesmelisiniz. Giderlerinizin bir bölümünü kapsayan alış faturaları ise, satışın tam tersidir, yani ticari faaliyetiniz ile ilgili tedarik, geliştirme amaçlı, şirketiniz adına yaptığınız tüm satın almaları kapsar. Özetle “Satış faturası gelir mi gider mi?” merak edenler için alış ve satış faturası arasındaki fark, alışın giderler, satışın ise gelir kalemlerinde yer almasıdır.

Satış Faturası Nasıl Kesilir?

Dijital fatura çağının başlaması sayesinde e-fatura ve e-arşiv fatura kullanan mükelleflerin işi oldukça kolaylaşıyor. Gelir İdaresi Başkanlığına ait GİB Portal sistemi veya GİB’in yetkilendirdiği özel entegratör yazılımlarından fatura kesmek, kağıt koçanlarla düzenlemeye kıyasla son derece kısa sürer. Satış tipi fatura keserken hangi fatura senaryosuyla ilerlemek gerektiğine karar vermeniz gerekir.

Ticari, temel, ihracat, kamu, HKS, enerji gibi alıcının kim olduğuna ve faturaya konu mal/hizmete göre değişen çeşitli senaryolardan birini seçtip faturada bulunması zorunlu bilgileri de ekleyip kaydettikten sonra onayladığınız zaman alıcı sistemine iletilir. Alıcı e-arşiv mükellefi ise GİB’e iletilen faturanın çıktısını alıp bir nüshasını e-posta ile veya elden gönderebilirsiniz. Standart bir satışta faturada bulunması zorunlu alanlar şöyledir:

  • Satıcının cari bilgileri
  • Alıcının ticari ünvanı, adresi, vergi kimlik numarası, vergi dairesi, iletişim bilgileri
  • Düzenlenme tarihi
  • Mal/hizmet adı, cinsi, adedi
  • Birim ve KDV dahil satış fiyatı
  • KDV oranı ve tutarı
  • Varsa iskonto oranı ve tutarı
  • Kur bilgileri
  • Ödeme bilgisi
  • Para birimi

 

Ayrıca ödeme alınmış ise faturada “Ödendi” butonu seçilerek kapalı fatura olarak düzenlenmelidir. Ödeme ileri tarihte olacak ise tarih seçilerek açık fatura şeklinde kesilmelidir. Fatura işlenirken buna göre borç veya alacak tarafına yazılır. “Satış faturasında hangi kur alınır?” bu da sıklıkla karıştırılan konular arasında yer alır. Eğer döviz cinsinden fatura kesilecek ise ilgili tarihe ait Merkez Bankası döviz kuru baz alınır. Dilerseniz aşağıdaki videoyu izleyerek nasıl yapıldığını görebilirsiniz:

Satış Faturası Nasıl İptal Edilir?

Satış tipi faturaların iptal prosedürleri hangi senaryo ile düzenlenmiş olmasıyla bağlantılı olarak değişiklik gösterebilir. Ticari senaryoya sahip e-fatura satış faturasında alıcının 8 gün içerisinde kabul veya red yanıtı verme gibi bir opsiyonu bulunur. Ancak temel e-faturada iptal sistemi biraz daha kısıtlıdır. Alıcı ve satıcı, her iki tarafında GİB İptal/İtiraz portalı olması durumunda 8 gün içerisinde iptal talebi oluşturabilir, ancak karşı tarafın ilgili süre zarfında talebi onaylaması gerekir. Detaylı bilgi için “e-Fatura İptali Nasıl Yapılır?” başlıklı yazıyı okuyabilirsiniz.

BirFatura ile satış dahil her fatura tipini düzenleyebilir, güvenle saklayabilirsiniz.
BirFatura

BirFatura

Tüm pazaryerlerine entegre;
Hızlı, kolay ve güvenli faturalandırma sistemi!

Yazıyı paylaşın: