Bir Fatura İle Başlayın.

e-Fatura Birim Kodları Nelerdir?

e-Fatura Birim Kodları Listesi

Düzenlediğiniz faturalarda ürünün cinsine ve miktarına göre değişen her gün farklı birimler kullanmanız gerekebilir; ancak bunu kendi belirlediğiniz standartlara göre değil, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) belirlediği evrensel kodlara uygun şekilde yazmanız isteniyor. Dijital fatura ve e-belgelerde kabul görmüş e-fatura birim kodlarına her yıl yenisi eklendikçe GİB, hazırladığı UBL-TR kılavuzlarındaki kod listelerine de ekleyerek güncelleyip eBelge sayfasında paylaşıyor.

 

Buna istinaden GİB entegratörler, yazılımlarını kullanan mükelleflerin sorunsuz şekilde fatura kesmesi amacıyla bütün değişiklikleri kendi platformlarına da ekliyor. Dolayısıyla elektronik faturalarını özel entegrasyon üzerinden kesen işletmeler bu değişiklikleri fark etmiyor diyebiliriz. Öte yandan GİB portal kullanan firmaların fatura kesme sırasında bu kod listelerine bakarak uygun ölçü ve birimi dahil etmeleri gerekiyor. Buradan hareketle e-fatura birim kodları C62 dahil tamamını bulabileceğiniz bir tablolu anlatım hazırladık.

e-Fatura Birim Kodları

e-Fatura uluslararası birim kodları Türkçeye uygun şekilde düzenlenirken e-fatura dönüşüm kodları ise aynı birimlerin İngilizceye çevrilmiş kısaltmalarıdır. Diğer ülkelere düzenlenen faturalarda da bir standart oluşması açısından yine GİB tarafından paylaşılır. Aşağıdaki tabloda GİB birim kodları ve dönüşümlerini anlamlarıyla birlikte görebilirsiniz:

e-fatura-birim-kodlari-listesi

GİB Ölçüm Birimleri

Ürünlerin miktarı artıp azaldıkça türüne göre çok farklı çeşit birim ve kap ölçülerinde satıldığını görebilmek mümkün. Ancak bazı kodlarda henüz eksiklikler olabilir. Çalışmalarını sürdüren GİB en son UBL TR1.2.1 kılavuzunu yayınlamıştır. Örneğin e-fatura birim kodları koli ölçüsünü henüz içermemektedir. GİB’in sunduğu güncel paket/kap kodlarını aşağıdaki tabloda görebilirsiniz:

e fatura paket kodlari

Okuma Önerisi:
e-Fatura Durum Kodları ve Anlamları

Özel Entegratör Değişikliği Nasıl Yapılır?

 

Kendi geliştirdikleri entegrasyon altyapısını ve GİB Portal kullanan mükellefler kod, birim vb. kısaltmalar konusunda dikkatli olmalıdır. Güncel kılavuzları takip ederek gerekli değişiklikleri kendi sistemlerinde yapmalı ya da fatura kesimi sırasında ilgili ölçü ve kaba karşılık gelen kodu mutlaka yazmalıdır. GİB entegratörler ile çalışan işletmelerin ise işinin oldukça kolay olduğunu söyleyebiliriz. Teknik kılavuz ve mevzuatlı devamlı takip eden özel entegratörler bütün değişiklikleri sistemlerine yansıtır. Fatura keserken kullanmak istediğiniz birim, ölçü, kap gibi bilgilerin anlamını yazdığınız takdirde kodlar otomatik olarak gelir.

GİB Entegratör BirFatura sisteminde e-belgelerinizi kolaylıkları kesebilir, saklama hizmetinden faydalanabilirsiniz.

BirFatura

BirFatura

Tüm pazaryerlerine entegre;
Hızlı, kolay ve güvenli faturalandırma sistemi!

Yazıyı paylaşın: