Bir Fatura İle Başlayın.

Reklam Faturası Muhasebe Kaydı Nasıl Yapılır?

Facebook Google Reklam Faturası Muhasebe Kaydı

Google ve Facebook’a verdiğiniz reklamları gider gösteremeyeceğinizi mi düşünüyorsunuz? Aslında bu tamamen yanlış. Google ve Facebook, Türkiye merkezli şirketler olmadığı için Türkiye Cumhuriyeti vergi sistemine göre vergi mükellefi sayılmıyorlar ve siz de aldığınız hizmete dair faturanın ülke içinde bir karşılığı olmadığını düşünerek reklam faturası muhasebe kaydını almamış oluyorsunuz. Ancak söz konusu hizmeti veren şirket Türkiye’de bulunmasa da, bundan ülke sınırları içerisinde faydalandığınızdan vergi ödemekle mükellef olmakla birlikte aynı zamanda gider gösterebilirsiniz.

Yabancı şirketlerin de ülkemizdeki vergi sorumluluğuna girmeleri amacıyla Aralık 2018’de 476 sayılı cumhurbaşkanı kararı Resmi Gazete’de yayınlanmıştır. Bu sayede reklam giderleri muhasebe kaydı problemi çözülmüştür. Google, Facebook, Twitter, LinkedIn gibi Türkiye’de mükellefiyeti olmayan firmalara yapılan internet ortamındaki reklam ödemeleri karşılığında kesilen faturalar Gelir ve Kurumlar Vergisi kapsamında hem %15 stopaj hem de %18 KDV uygulamasına dahil edilmiştir. 

Google Faturalarında Stopaj Var mı?

Çıkan karara göre bu gibi şirketler vergi mükellefiyetleri olmadığı için gerçek kişi sayılırlar. Facebook/Google reklam faturası stopaj oranı %15 olmuş olur. Böylelikle reklam faturası muhasebe kaydı aldıktan sonra muhtasar beyannamede gösterilebilir.

Facebook Reklam KDV Ne Kadar?

2019’daki karara istinaden Facebook ve Google reklam faturası KDV %18′ tabi olmuştur. Facebook reklam giderleri muhasebe kaydı tam tevkifat kapsamında KDV 2 beyannamesinde gösterilmelidir.

İnternet Reklam Faturası Muhasebe Kaydı Nasıl Tutulur?

Twitter, Facebook ve Google KDV 2 hesaplama ve muhtasar beyannamesini düzenlemeyi bir örnek üzerinden anlatmak daha açıklayıcı olacaktır. Google ve Facebook hesabınıza giriş yapıp o aya ait reklam harcamalarının faturasını veya makbuzunu çıkarıyorsunuz. Buraya yazan ödeme sizin net tutarınız olmaktadır. Google, Facebook faturaların stopaj hesaplamasını net tutarı baz alarak yapmalısınız. Yani %15 stopaj ve tam tevkifata tabi %18 KDV’yi brüt tutar üzerinden hesaplamanız gerekir. Peki elinizdeki net tutarı brüt tutara nasıl dönüştüreceksiniz?

Örneğin; faturada yazan, yani ödediğiniz net tutar 50.000 TL olsun:

  • 50.000 TL bir tam yüzdelikten %15 stopaj düştükten sonra geriye kalan tutar: 1-0.15=0.85 olduğu için 50.000 TL’yi 0.85’e böldüğünüzde 58.823.52 TL brüt tutarı elde etmiş olursunuz.
  • Ulaştığınız brüt tutardan %15 stopaj hesaplayıp muhtasar beyannamede beyan etmelisiniz.
  • Buna ek olarak yine brüt tutardan %18 KDV hesaplayarak tam tevkifat usulünde KDV 2 beyannamesinde de belirtmeniz gerekir.
Mali müşavirimiz Gizem Kesilmiş’in konuyla ilgili detaylı açıklama yaptığı video daha kolay anlaşılmasına yardımcı olabilir:

Şirketinizle ilgili karşılaşacağınız vergi türleri, vergi oranları, ödeme ve beyanname süreleri hakkında bilgi edinmek için “İşletme Kurunca Hangi Şirket Vergileri Ödenir?” başlıklı yazıya göz atabilir, faturasız ticaret yaparken karşılaşabileceğiniz yaptırımlar konusunda “Faturasız e-Ticaretin Zararları?” başlıklı yazıya tıklayabilirsiniz.

BirFatura

BirFatura

Tüm pazaryerlerine entegre;
Hızlı, kolay ve güvenli faturalandırma sistemi!

Yazıyı paylaşın: