Bir Fatura İle Başlayın.

SGK İşe Giriş Bildirgesi Nedir, Ne Zaman Verilir?

SGK İşe Giriş Bildirgesi Nedir, Ne Zaman Verilir?

İşveren olmanın getirdiği yükümlülükler arasında belki de en önemlisi, personelinizin SGK işe giriş bildirgesini zamanında ve eksiksiz bir şekilde Sosyal Güvenlik Kurumuna göndermek olabilir. Çalışanın, sigorta haklarından faydalanarak mağduriyet yaşamaması adına sigorta giriş işlemlerinin başlatılmasını sağlayan işe giriş bildirgesini ilgili süreler içerisinde bildirmemek cezai yaptırımlarla karşılaşmanıza neden olabilir.

Özellikle de şirketinde ilk kez sigortalı işçi çalıştıracak işletmeler ne tür aksiyonlar alınacağı konusunda kafa karışıklığı yaşayabilir. Başka bir ifadeyle “Yeni personel için neler yapmam gerekiyor?” diye düşünenler için ilk sırada işe giriş bildirgesini hazırlamak yer alıyor. Dolayısıyla yeni bir personel işe aldığınızda yapmanız gereken işlemleri anlatan yazı serimizin birinci bölümüne işe giriş bildirgeleri ile başlamak istedik.

İşe giriş bildirgesi 4/a ile 4/c kanunları kapsamında, hem kamu kurumlarının hem de özel şirket sahibi işverenlerin personel alımlarında, eksiksiz doldurup SGK’ye göndermekle yükümlü oldukları sigorta giriş bildirimidir. Personelin işe başlatılacağı tarih ile bağlantılı olarak aynı veya 1 gün öncesinde işyerinin e-SGK uygulamasından giriş yapması gerekir. İşçinin sigorta haklarından gerektiği gibi yararlanabilmesi açısından oldukça önemlidir. Ayrıca işçinin o şirkette çalıştığının resmi ispatı niteliği taşıması sebebiyle de değerlidir. İşveren olarak bütünüyle sizin yapmanız gereken bu işlem, aslında oldukça kısa sürer.

SGK İşe Giriş Bildirgesi Ne Zaman Verilir?

SGK işe giriş bildirgesi süresi, en az belgenin düzenlenmesi kadar önem taşır. Bu süreleri personelin işe başladığı güne göre aşağıdaki gibi gruplandırmak mümkündür:
  • Yeni başlayacak kişinin ilk günü cumartesi ve pazara denk geliyorsa, haftanın ilk iş günü, yani pazartesi saat 23.59’a kadar SGK’ye iletilmelidir.
  • Balıkçılık, tarım, inşaat gibi sektörlerde faaliyet gösteren işletmelerin, çalışanın işe başladığı günün mesai bitimine kadar göndermesi zorunludur. Ancak hafta sonu başladıysa pazartesi gün sonuna kadar yapabilir.
  • İşyeri yeni açıldıysa süre en geç 1 ay olabilir.
  • Çalışan hafta içi pazartesi dışındaki bir iş günü içerisinde başladıysa, ertesi günün sonuna kadar gönderilmelidir. Yani çarşamba başladıysa, perşembe günü mutlaka yapılmalıdır.

SGK İşe Giriş Bildirgesi Nasıl Yapılır?

Çalışanınızın sigorta kaydını oluşturmak artık tamamiyle elektronik ortamda yapabilmeniz sayesinde oldukça pratiktir. Eskiden matbu olarak yapılan işlemi artık formu çevrimiçi şekilde doldurup SGK’ya gönderebilirsiniz. Her bilgi zorunlu olmasa da sorulan tüm soruları yanıtlamanız daha sağlıklı olabilir. SGK’nın resmi web sayfası sgk.gov.tr adresine giriş yaptıktan sonra ekranın üst bölümündeki menüden e-SGK uygulamasına tıklayın.

sgk-ise-giris-bildirgesi-nasil-yapilir
Sayfayı aşağı kaydırarak “İşveren” yazan sekmeye tıklayın. Buradaki hizmetler listesi arasından “4A Sigortalı İşe Giriş ve İşten Ayrılış Bildirgesi” bölümüne giriş yaparak uygulamayı e-Bildirge işyeri bilgileriniz ile açın. SGK işe giriş bildirgesi 4c için yapmak isterseniz uygulamalar listesinde 4C yazana tıklayabilirsiniz. Ardından işe giriş bildirgesini aşağıdaki adımları takip ederek doldurabilir ve gönderebilirsiniz:
  • Karşınıza çıkan ekrandan “Sigortalı İşe Giriş Bildirgesi” alanına tıklayın.
sgk ise giris bildirgesi doldurma2
  • Açılan sayfadaki TC kimlik numarası alanına personelin kimlik numarasını yazıp “Bul” butonuna basın. O kişinin ismi ekranda görünecektir. Hemen altındaki işe giriş bildirgesi yazan butona tıklayın.
sgk-ise-giris-bildirgesi-nedir
  • Bir sonraki pencerede kırmızı yıldız işaretli yerler doldurulması zorunlu alanlardır. İşe girişi tarihi, engellilik, eski hükümlü, öğrenim durumu sorularını cevaplayın.
  • Tüm sigorta kolları, stajyer, çırak ve benzeri sigorta kollarının yazdığı bölümü mutlaka seçin. Örneğin personel, SGK’dan emekli olsaydı 8 numaralı “Sosyal Güvenlik Destek Primi” yazan seçeneği işaretlemeniz gerekirdi.
  • 4857 sayılı kanunun 13 ile 14. maddelerine göre belirtilmesi gereken çalışma günü sürelerini yazın. Dolayısıyla örneğin tam zamanlı ise 30 günü seçmeli ve soruya hayır yanıtını vermelisiniz. Kısmi zamanlı, part-time gibi işlerde ilgili gün sayısını yazabilirsiniz.
  • Sırada, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı işkolu, sigortalı meslek adı ve görev kodu bilgileri vardır. İşkolunu yazmanız zorunlu olmasa da; sigortalı meslek kodunu yazmak zorunludur; detaylı bilgi için “SGK Meslek Kodları Ne İşe Yarar?” başlıklı yazıdan öğrenebilirsiniz.
  • En altta ise istisnai durumlar yazılmıştır. İlgili durumlar söz konusu değilse “İstisnai Durum Bildirmiyorum” kutucuğunu işaretleyip “İleri” tuşuna basabilirsiniz.
  • Son olarak yazdığınız bilgileri kontrol etmek için son ekran karşınıza çıkar.
  • Doğruluğundan emin olduktan sonra en alttaki “İşe Giriş Bildirgesini Onaylamak için Tıklayın” yazan butona basarak işlemi onaylayıp SGK’ya iletilmesini sağlayabilirsiniz. Sistemin verdiği referans numarası ile birlikte sayfanın çıktısını da almanız mümkündür.
sgk-ise-giris-bildirgesi-4a

SGK İşe Giriş Bildirgesi Geç Verme Cezası Ne Kadar?

Sigortalının işe giriş tarihi belirten bildirge için 1 aylık süreyi geçirirseniz aylık brüt asgari ücret tutarı sınırında idari para cezası ile karşılaşabilirsiniz.

SGK İşe Giriş Bildirgesi İptal Süresi Kaç Gün?

İşe giriş bildirgesini hazırlayarak SGK’ya gönderdiğiniz işçinin sigorta girişini, işe giriş tarihi olarak belirlediğiniz gün en geç saat 23.59’a kadar e-Bildirge üzerinden iptal edebilirsiniz. e-SGK uygulamasındaki “Sigortalı İşlemleri” başlığı altındaki “İşe Giriş/Çıkış Bildirimleri” bölümünden ilgili kişinin kimlik numarasını bularak işlemi yapabilirsiniz.

SGK İşe Giriş Bildirgesi Nasıl Alınır?

Sigortalı çalışanlar, SGK işe giriş bildirgesi görüntülemek ve bilgisayara indirmek için e-Devlet kapısı hesaplarına giriş yapıp arama çubuğuna “İşe Giriş/Çıkış Bildirgesi” yazarak o güne kadar çalıştıkları işlerin listesine ulaşabilir.
BirFatura

BirFatura

Tüm pazaryerlerine entegre;
Hızlı, kolay ve güvenli faturalandırma sistemi!

Yazıyı paylaşın: