Bir Fatura İle Başlayın.

SGK Meslek Kodları Ne İşe Yarar?

İşveren için SGK Meslek Kodu Önemli mi?

SGK meslek kodu zorunlu mu? Sosyal Güvenlik Kurumu’nun yaptığı düzenlemeyle 1 Ocak 2018’den beri elbette SGK meslek kodu zorunluluğu var. Dolayısıyla SGK meslek kodu boş olduğu zaman işverenler artık maddi yaptırımlar ile karşılaşabilir.

Aslında hem işveren hem de çalışan açısından karşılıklı iş hukukunu korumada önemi büyük olan meslek kodlarını yazmamak cezai işlem uygulanmasa bile işçiye yapılan büyük bir haksızlık. O halde bu kadar kritik öneme sahip meslek kodları nasıl girilir, yanlış girildiyse nasıl değiştirilir gibi sorularınızın yanıtlarını yazının devamında bulabilirsiniz.

Mesleklerin gereksinimleri, statüsü, risk faktörleri gibi etkenler SGK primlerini etkilediği için iş kollarının her birine kod tanımlanmıştır. Bu kodlara göre işverenin yatırdığı aylık sigorta ücretleri değişiklik gösterir. Aslında 2012’den bu yana var olan meslek kodu, 2018’de yapılan değişiklikle kesinlik kazanmış oldu.

Böylelikle işveren olarak personel aldığınızda sigorta girişlerini yaparken çalıştığı pozisyonu ifade eden ilgili kodu yazmak durumundasınız. İşçinin görevi ne ise en yakın meslek kodunu yazmanız gerekir. Örneğin makine mühendisi olan bir kişiyi işe aldığınız zaman onu tekniker olarak göstermemeniz hayati önem taşır.

SGK Meslek Kodu Önemi

Meslek kodu uygulamasının esas faydası; çalışanın bulunması gereken pozisyonda değil de, daha aşağıda veya asgari ücret için vasıfsız gösterilmesinin önüne geçmesidir. Bununla birlikte dolaylı olarak kayıt dışı işçi çalıştırmanın engellenmesine de katkı sağlar. Aynı zamanda işverenin de haklarını korumaya yönelik bir uygulamadır. Bir de İş-KUR’un işçilerin çalışma pozisyonları hakkında istatistik tutması için veri akışı sağlar.

İşveren hangi meslekten çalışan işe alıyorsa o pozisyona karşılık gelen meslek kodu ile sigortasını başlatmalıdır. Çalışan başka bir pozisyona terfi ettiğinde ise güncellenmesi gerekir. Devlet böylece, başarılı bir denetim mekanizması geliştirerek hem haksızlığa karşı tedbir almaya hem de çalışanların emekli oldukları zaman hak ettikleri emekli maaşını almalarına yardımcı olur.

SGK Meslek Kodu Yazmıyorsa Ne Olur?

İşverenlerin, işçilerine yaptığı sigorta girişlerinde, meslek kodu alanının boş ve yanlış yazdığı Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından tespit edilmesi halinde işyerlerine idari para cezası uygulanır. SGK meslek kodu değiştirme cezası genellikle o yılın asgari ücret tutarını geçmemekle birlikte %10’una karşılık gelir.

SGK Meslek Kodu Sonradan Değiştirilebilir mi?

SGK meslek kodu yanlış girilmesi durumunda sonradan değiştirilebilir.

SGK Meslek Kodu Değişirse Ne Olur?

Meslek kodu değişirse, değişen pozisyona bağlı olarak işverenin ödediği aylık prim ücretleri artış ya da azalış gösterebilir. Güncelleme sonrası çalışanın bordrosu ve muhasebe hesaplarında gerekli değişiklikler yapılmalıdır.

SGK Meslek Kodu Nasıl Değiştirilir?

İşçiler hayatları boyunca farklı görevlerde bulunabilir. Dolayısıyla meslek kodlarının da farklılaşması normaldir. Ancak işyerleri dikkatsizlik gibi nedenlerle kimi zaman bu kodları yanlış da yazabilir. İşçinin talebi üzerine değişim yapılamayacağı gibi ilgili SGK meslek kodu güncellemesi sadece işveren tarafından yapılabilir. SGK meslek kodu değiştirmek için iki seçeneğiniz vardır: İlki, geçmişe yönelik, ikincisi ise değiştirilen tarihten itibaren geçerli olan değişikliklerdir. SGK meslek kodu geriye dönük değiştirmek gerektiğinde bu işlem sadece SGK’ya başvuracağınız yazılı dilekçe ile mümkün olabilir.

İşlem yapacağınız tarihten sonrasını güncellemek isterseniz online olarak gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için SGK web adresine tıklayın. İşyerinizin “Sigortalı İşe Giriş ve İşten Ayrılış Bildirgelerine ait e-SGK hesabına giriş yaparak “İşe Giriş Bildirgesi Güncelleme” sekmesine basın. Ardından kodunu güncellemeniz gereken çalışanın TC kimlik numarasını yazarak “Sorgula” butonuna tıklayın. Sigortalı meslek adı alanına basarak ileri tuşuyla ilgili değişikliği yapabilirsiniz.

SGK Meslek Kodları ve Ücretleri

Güncel SGK meslek kodu listesi için buraya tıklayabilirsiniz.

SGK Meslek Kodu Öğrenmek için Neler Gerekli?

Çalışanların SGK meslek kodu sorgulama işlemleriyle durumunu düzenli kontrol etmesi oldukça faydalıdır. Meslek kodunu e-Devlet üzerinden kolaylıkla öğrenebilirsiniz. Giriş yaptıktan sonra “SGK Hizmet Dökümü” sayfasından çalıştığınız yerlerde hangi kodlar ile görev aldığınızı görebilirsiniz.
BirFatura

BirFatura

Tüm pazaryerlerine entegre;
Hızlı, kolay ve güvenli faturalandırma sistemi!

Yazıyı paylaşın: