Bir Fatura İle Başlayın.

Tevkifatlı Faturanın İadesi ve Tevkifatlı İade Faturası

Tevkifatlı Faturanın İadesi Nasıl Yapılır? Tevkifatlı İade Faturası Nasıl Kesilir?

Tevkifatlı fatura başlı başına bir olay iken tevkifatlı faturanın iadesi de maksimum dikkat göstereceğiniz faturalarda ilk sırayı alabilir. Özel entegratör yazılımı kullanan mükellefler, tevkifatlı iade faturası özelliğinin bulunması sayesinde bu sorunu kolay atlatırken portal üzerinden düzenleyenler, yalnızca iade faturası kesebilmeleri nedeniyle süreci daha zor geçirebilir.

Ancak Gelir İdaresi Başkanlığının, tevkifatlı iade faturası özelliğini şu anda test etmekte olduğunu ve yakında uygulamaya geçireceğini GİB Portal üzerinden fatura kesen işletmelere hatırlatarak devam edelim. O halde tevkifat iadesi ne zaman yapılır, tevkifatlı fatura iadesi tevkifatlı mı olur? Bunun gibi aklınızdaki pek çok işaretini giderebileceğiniz bir yazı hazırladık.

Bildiğiniz gibi ticarette tevkifat, alıcı ile satıcının KDV’yi belirli oranlarda bölüşmesi işlemidir. Maliye Bakanlığı’nın belirlediği bazı kuruluşların firmalardan aldığı çeşitli mal/hizmetlere göre değişen oranlarda KDV tevkifatı uygulanır (Detaylı bilgi için “Tevkifatlı Fatura Hakkında Bilinmesi Gereken 6 Şey” yazısına tıklayın).

Böyle ticari ilişkilerde düzenlenen tevkifatlı faturalara konu olan ürün/hizmetler farklı sebeplerle iade edilebilir. Dolayısıyla tevkifatlı faturanın iadesi yapılırken tevkifatlı iade faturası kesilmelidir. Tevkifatlı iade faturası seçeneğinin bulunmadığı yazılımlarda ise fatura tipi iade seçilerek işlem yapılır. Aşağıdaki tevkifatlı iade faturası örneğini inceleyebilirsiniz:

tevkifatli-iade-faturasi-ornegi

Tevkifatlı Faturanın İade Faturası Nasıl Kesilir?

Tevkifatlı fatura iadesi tevkifatsız olur. Tevkifatlı iade faturası keserken hayati önemi olan tek nokta, iade edilen tutarın KDV tevkifatsız bölümü olup olmadığıdır. Başka bir ifadeyle tevkifat uygulanmayan kısmı iade faturasına yansıtmaktır. Bu aşamayı doğru hesaplarsanız, aslında geriye kalan işlemlerin standart bir iade faturası oluşturmaktan pek farkı olmadığını rahatlıkla söylemek mümkün. Biraz karışık gelebileceği için örnek ile açıklamak daha sağlıklı olabilir:

  • A belediyesine yapı denetim hizmeti verdiğinizi örnek verelim. Sonrasında bir nedenle belediye, hizmeti iade etmek istemiş olsun.
  • Verdiğiniz hizmetin ise 100.000 TL değerinde olduğunu farz edelim. Buna göre hesaplanan %20’lik KDV tutarı da 100.000×0,20= 20.000 TL olacaktır.
  • Yapı denetim hizmetleri 9/10 tevkifat oranına tabi olduğu için belediye de, öncesinde firmanıza 9/10’luk tevkifatlı fatura keserek KDV-2 beyannamesinde beyan etmişti.
  • İade için ise sizin sorumlu olduğunuz 1/10’a karşılık gelen, tevkifat uygulanmamış tutarı hesaplamanız gerekir:

         20.000×0,10= 2000 TL
         20.000×0,90= 18000 TL

  • Normal şartlarda olsaydı 20.000 TL KDV ödemesi yapması gereken belediye tevkifat sebebiyle işletmenize 100.000+2000 TL ödeyip kalan 18.000 TL’yi zaten beyan etmişti. Yani tevkifatlı iade faturasına konu olan yer 102.000 TL’lik tutardır. Eğer hizmetin ya da malın yarısını iade etmek isteseydi bu tutarın yarısını hesaplamanız yeterliydi.

Burayı netleştirdikten sonra fatura kesme adımlarına kolaylıkla devam edebilirsiniz. Öncelikle GİB Portal kullanıcılarının, şimdilik “Tevkifat İade” fatura tipini oluşturamaması sebebiyle “İade”yi seçerek ilerleyip, normal bir iade faturası gibi düzenlemesi gerekir.

Oran ve tutarlara müdahale edilemediği için “Ödenecek Tutar” kısmına tevkifatsız bölümü yazmalı, açıklama bölümüne ise ilgili tevkifat oranlarını ve ne kadarının iade edildiğini mutlaka not düşmelisiniz. Yukarıdaki örnekten devam edersek tevkifatlı iade faturası düzenleme adımları aşağıdaki gibidir:

  • Özel entegrasyon veya kendi yazılımlarını GİB’e entegre eden firmalar ise fatura kesmeye, senaryoyu “Temel”, fatura tipini ise “Tevkifat İade” şeklinde seçerek başlamalıdır.
tevkifatli faturanin iade faturasi nasil kesilir
  • Örneğe göre “İade edilen mal oran”ı alanına %10 yazdıktan sonra “Tevkifatsız KDV Tutarı” alanına 20.000 yazdığınız zaman 2000 TL’lik tevkifatsız KDV tutarı otomatik hesaplanmış olarak gelecektir.
tevkifatli-iade-faturasi-hesaplama
  • Son olarak alıcı-gönderici, mal/hizmet bilgilerinin doğruluğundan emin olduktan sonra kaydedin.
  • “Faturalar” bölümüne gelerek ilgili faturayı e-fatura/e-arşiv fatura yaparak resmileştirin.
Dilerseniz aşağıdaki görsele tıklayarak nasıl yapıldığını izleyebilirsiniz:
GİB entegratör BirFatura ile bütün fatura tiplerini zorlanmadan kesebilirsiniz.
BirFatura

BirFatura

Tüm pazaryerlerine entegre;
Hızlı, kolay ve güvenli faturalandırma sistemi!

Yazıyı paylaşın: