Bir Fatura İle Başlayın.

İrsaliyeli Fatura Düzenlenme ve Kullanımı

İrsaliyeli Fatura Nedir? İrsaliyeli Faturada Dikkat Edilmesi Gerekenler

Fatura düzenlerken aynı anda irsaliye de keseyim diyorsanız, irsaliyeli fatura tam size göre olabilir. İki işi bir arada yapmayı kolaylaştıran özellik, kağıt fatura döneminden itibaren kullanılırken elektronik faturaya geçiş ile birlikte süreci çok daha hızlandırdı diyebilmek mümkün. O halde iki belgeyi buluşturmanın avantajlarından yararlanmak için hangi durumlarda düzenleyip nasıl kesmeniz gerektiğini yazıyı okuyarak öğrenebilirsiniz.

İrsaliyeli Fatura Nedir, Neden Düzenlenir?

Kısaca satılan veya satılacak ürün-malların satıcıdan alıcıya taşınması sırasında takibi kolaylaştırmak amacıyla düzenlenen sevk irsaliyesine faturanın eklenip beraber düzenlenmesiyle ortaya çıkan belge türüdür. Normalde sipariş teslim edildikten en geç 7 gün için fatura kesmek gerekirken irsaliyeli olursa; teslimat ile fatura kesim tarihi aynı anda gerçekleşen satışlarda düzenlenir. Dolayısıyla her faturanın irsaliyeli olmasına gerek olmadığı için irsaliyesiz fatura da olur.

İrsaliyeli Fatura Nasıl Kesilir?

Ayrı ayrı kesmek yerine tek belgede oluşturmak hem zaman hem de maliyet açısından işletmelere kolaylık sağlar. Böylelikle “İrsaliyeli fatura, fatura yerine geçer mi?” ve “İrsaliyeli fatura sevk irsaliyesi olarak kullanılabilir mi?” diye araştıranlara evet diyebilmek mümkün olur. Başka bir ifadeyle sevk irsaliyesi fatura yerine geçmemesine karşın irsaliyeli olarak düzenlenirse fatura yerine kullanılır. Ancak normal şartlar altında birbirinin yerine geçmeyen bu belge türlerinin hem irsaliye hem de fatura olabilmesi için aşağıdaki özellikleri taşıması gerekir.

Öte yandan biliyorsunuz ki; irsaliye artık elektronik ortamda kesiliyor. Zira henüz matbu olarak düzenleyenler de var. 10 Milyon TL ciro sınırını aştıysanız veya zorunlu sektörlerden birinde faaliyet gösteriyorsanız zaten e-faturaya, ardından e-irsaliyeye geçeceğiniz için e-faturayı irsaliyeli düzenleme aşamalarını kağıt ve e-irsaliye özelinde ayrı açıklamak daha sağlıklı olabilir. Öncelikle hem dijital hem de matbu versiyonlarında olması zorunlu bilgiler şöyledir:

  • İrsaliyeli fatura kesebilmeniz, ürünleri teslim ettiğiniz sırada düzenlemeyi gerektirir. Dolayısıyla gönderim, fatura tarihinden sonra olacak ise faturayı irsaliyesiz olarak, yani ayrı ayrı düzenlemelisiniz.
  • Hem fatura hem de irsaliyede bulunması gereken tüm bilgiler tek evrak içerisinde yer almalıdır.
  • Düzenleyen firmanın ve alıcının ticari unvanı, işyeri adresi gibi tüm cari bilgilerine ek olarak belge seri ile sıra numarası, “İrsaliye yerine geçer”, “İrsaliyeli fatura” vb. ifadelerin yer alması, fatura düzenleme tarihi-saati ve fiili sevk tarihi-saati, mal/ürün cinsi, fiyatı, vergileri yazılır.
Matbu İrsaliyeli Fatura ise:

Yukarıdaki noktalara dışında kağıt düzenleyenlerin aşağıdaki eklemeleri de yapmaları gerekir:

  • Ürünlerin nereye gönderildiği, Maliye Bakanlığı kaşesi ya da noter onayı, matbaa bilgileriyle birlikte düzenleyen taraf olarak ıslak imzanızı atarak bitirmelisiniz.
  • 2 nüsha düzenlenen faturalar, irsaliyeli olacak ise alıcı, taşıyıcı ve düzenleyende kalmak üzere 3 nüsha olmalıdır. Üç adetten az olması durumunda GİB‘e göre düzenlenmemiş sayılır.
  • İrsaliyeli fatura koçanları hazır olarak matbaaya bastırıldığı için belgenin üst kısmında “İrsaliyeli fatura” yazmalıdır.
e-İrsaliyeli Fatura ise:

e-Fatura mükellefi olanlar, e-irsaliye düzenlediği için artık e-irsaliyeli faturaya dönüşür. Bu yüzden işiniz daha kolaylaşırken yukarıdaki ortak bilgilere ek olarak e-fatura kestiğiniz sırada aşağıdakileri eklemeniz yeterlidir:

  • Düzenleme saati ve tarihinin yanı sıra sevk tarihi-saatini mutlaka belirtmelisiniz.
  • Not kısmına “İrsaliye yerine geçer” şerhini düşmeyi unutmamalısınız.
  • Çıktısını aldıktan sonra evrakı imzalamanız gerekir.

Kısacası faturanın irsaliyeli versiyonu alıcıya malın teslimi sırasında düzenlenir. Alıcı kontrol edip imzalar. Ancak zorunlu olmamasına rağmen irsaliyeli faturada teslim alanın imzası yoksa teslimatın yapılmadığına dair şaibelere neden olabilir. Dolayısıyla yine de imzalatılması sağlıklı olacaktır.

Gördüğünüz gibi hala kağıt irsaliye düzenliyorsanız zaman ve prosedürler açısından daha çok uğraştırdığını görebilirsiniz. Dijital versiyonunun avantajlarından yararlanmak için “Hızlı e-İrsaliye Başvuru Seçenekleri” ve “Kimlere e-İrsaliye Zorunluluğu Getirildi?” konulu yazıları inceleyerek neler yapmanız gerektiğini hızla öğrenin.

GİB Entegratör BirFatura ile güvenle belge düzenlerken maliyetlerinizi hemen azaltmaya başlayın. Üstelik 30 gün ücretsiz!

e-İrsaliye düzenleme ve iptal süreçleri ilgili detaylı bilgiyi “e-İrsaliye Nasıl Kesilir?” ve “e-İrsaliye İptal Edilebilir mi?” başlıklı yazılara tıklayarak edinebilirsiniz. e-İrsaliye neydi hatırlamak için “e-İrsaliye Nedir, Nasıl Kullanılır?” yazısına tıklayın.

BirFatura

BirFatura

Tüm pazaryerlerine entegre;
Hızlı, kolay ve güvenli faturalandırma sistemi!

Yazıyı paylaşın: