Bir Fatura İle Başlayın.

Şarj Faturası Nedir, Nasıl Kesilir?

ŞarjAnlık ve Şarj Faturası Nedir? Yepyeni Senaryosuyla Enerji Faturası |

Elektrikli ve hibrit araçların yaygınlaşmasıyla birlikte doğan şarj etme ihtiyacı şarjanlık, şarj faturası, enerji faturası gibi yepyeni üç fatura senaryosu ve tipi ile karşı karşıya gelmeye neden oldu diyebiliriz. Şarj Hizmeti Yönetmeliği ile art arda gelen GİB tebliğleri, bu araçlara elektrik şarjı hizmeti veren işletmelerin artık hem e-faturaya geçmesi hem de şarj hizmeti satışlarını şarj ve enerji faturası kapsamında düzenleme ihtiyacını doğurdu. Hatta 2 Ocak 2024’e kadar elektronik fatura başvuru işlemlerini tamamlamaları gerekiyordu. Artık bundan sonra müşterilerinize elektronik ortamda şarj tipi fatura keserken nelere dikkat edeceğinizi yazının devamını okuyarak öğrenebilirsiniz.

Şarj tipi fatura; yayınlanan Şarj Hizmeti Yönetmeliği kapsamında Enerji Piyasası Düzenleme Kurulundan elektrikli araçlara şarj hizmeti vermek için şarj ağı işletmeci lisansı alanlar ile onların sertifika verdiği şarj istasyonu işletmecilerine Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yeni yükümlülükler getirilmesi sonucu müşterilerine, mal/hizmet teslimlerinde kesmeleri zorunlu fatura tipidir.

GİB Resmi Gazete’de yayımladığı, 7 Ekim 2023’te yürürlüğe giren 551, 549 ve 550 sıra numaralı bir seri Vergi Usul Kanunu Tebliğleri ile bu mükelleflerin e-fatura/e-arşiv fatura başvurularını 2 Ocak 2024’e kadar tamamlamaları, tebliğin yürürlüğe girme tarihinden sonra işe başlamaları durumunda başlamayı takiben geçmelerini zorunlu tutar. e-Faturaya geçen işletmeler GİB’in yayınladığı Şarj Hizmetlerine İlişkin Fatura Teknik Kılavuzu kurallarına uygun şekilde elektronik fatura düzenlemek durumundalar.

Şarj Faturası Nasıl Kesilir?

Hem özel entegratör hem de kendi yazılım altyapılarından kolaylıkla şarj tipi fatura kesebilen mükellefler, “Enerji” fatura senaryosunda, “Şarj” ve “ŞarjAnlık” formatlarında elektronik ortamda ayrı düzenleyecekler. Öncelikle GİB, 551 sıra numaralı son tebliğinde sözleşmesiz hizmet almak isteyen kişilere hizmetin teslimi anında anlık e-fatura veya e-arşiv fatura düzenlenerek GİB’e gönderilmesi gerektiğini uygun görmüştür.

Bunun yanında uzun süreli şarj hizmeti almak isteyen kişilerle en az 6 aylık sözleşme yapılmasını ve bu sözleşmeye istinaden sözleşme bilgilerini içeren faturaların 7 günde bir kesilip gönderilebileceğini de belirtmiştir. Dolayısıyla şarj istasyonu işletmecileri için dört durum söz konusudur:

  • Müşterilerine minimum 6 aylık sözleşme ile şarj hizmeti satan mükellefler, bu süre boyunca verdikleri her şarj işlemini rapor eden bilgileri e-fatura ise Enerji fatura senaryosunda ve şarj tipinde KDV dönemini aşmamak şartıyla 7 günde bir faturalandırabilir.
  • Sözleşmeli hizmet, e-arşiv olarak düzenlenecek ise şarj tipi fatura şeklinde, 7’şer günlük periyotlarla GİB’e gönderebilecek. Her ikisinde de mutlaka aracın plakası mutlaka yazmalısınız.
  • Sözleşmesiz hizmetlerde araçların şarj işlemi hizmet anında faturalandırılabilir. Bu faturalar e-fatura ise yine aynı şekilde enerji fatura senaryosu ve ŞarjAnlık faturası tipinde olmalıdır.
  • e-Arşiv fatura senaryosunda ŞarjAnlık faturası tipi ve plaka bilgilerini içerecek şekilde oluşturulacaktır.

Yukarıdakilere ek olarak GİB tebliğinde, ayrıca bu hizmete özel biçimde fatura kesme zorunluluğuna ilişkin alt sınır tutarına (2024 yılı için 6900 TL) kadar olan faturalarda, alıcı bilgilerine sadece “Nihai Tüketici” yazılmasında bir sakınca olmadığına da yer vermiştir. Tercüme etmek gerekirse aynı kişiye günlük KDV dahil 6900 TL’ye kadarki şarj hizmetlerinde müşterinizin ad-soyad, kimlik numarası gibi bilgileri yerine nihai tüketici yazabileceksiniz.

Öte yandan işin bir ilginç yanı da normalde fatura kesme sınırının altındaki tutarlara da elektronik fatura düzenleme zorunluluğunun olması. Yani istisnai durumlar haricinde 6900 TL’nin altındaki hizmetlere de mutlaka e-fatura veya e-arşiv düzenlemek gerekiyor.

Şarj Faturasında Bulunması Zorunlu Alanlar

  • e-Fatura Enerji fatura/e-Arşiv fatura senaryosu
  • Şarj fatura tipi
  • Araç plaka numarası
  • Şarj işlemi başlama ile bitiş tarihi ve saati
  • Maksimum 36 karakterlik rapor bilgisi
  • Şarj ünitesi seri numarası (Zorunlu değil)

ŞarjAnlık Faturasında Bulunması Zorunlu Alanlar

  • e-Fatura Enerji fatura/e-Arşiv fatura senaryosu
  • ŞarjAnlık fatura tipi
  • Araç plakası
  • Şarj ünite seri no
  • Şarj işlemi başlama ile bitiş tarihi ve saati
  • Maksimum 36 karakterlik rapor bilgisi

Şarj ağı işletme lisansı veya lisans alan kuruluşlardan işletmecilik sertifikası almayı düşünüyor veya hali hazırda bu hizmete başladıysanız zaten bu tarihe kadar e-faturaya geçmiş olduğunuzu düşünürsek herhangi bir GİB lisanslı entegratör veya kendi yazılımınız ile fatura kestiğinizi varsayabiliriz.

Ancak yazımızı okuduğunuz sırada henüz e-faturaya başvurmamışsanız hemen “e-Fatura Başvurusu Nasıl Yapılır?” konulu yazımıza göz gezdirerek nasıl başvuracağınızı öğrenebilirsiniz. Dilerseniz hemen aşağıdaki butona tıklayıp kayıt olarak da başvuru işlemlerini hızla başlatabilirsiniz.

BirFatura

BirFatura

Tüm pazaryerlerine entegre;
Hızlı, kolay ve güvenli faturalandırma sistemi!

Yazıyı paylaşın: