Bir Fatura İle Başlayın.

Trendyol Cezası Ne Kadar?

trendyol ceza tutarları

e-Ticaret pazar yeri istatistiklerine baktığımızda geride bıraktığımız yıl da dahil olmak üzere son yılların lider pazar yeri Trendyol’un gittikçe artan pazar payı ile muazzam miktarda ziyaretçi sayısı ve satın alma oranlarına ulaşması, satıcıların da en çok tercih ettiği online satış platformu olduğunu gösteriyor. Böylelikle ürünlerinizi en hızlı şekilde geniş kitlelere gösterip gelir elde etmenin yollarından biri olan Trendyol’da mağaza açmak, bazı prosedürleri yerine getirmediğinizde Trendyol cezası veya cezaları olarak dönebiliyor.

“ceza” tabiri bazılarına biraz rahatsız edici gelse de buradaki esas amaç, tüketicilere konforlu ve güvenli alışveriş deneyimi sunmak. Dolayısıyla her iş ortağı Trendyol davranış ilkeleriyle uyumlu hareket ederek mağaza açılışı sırasında imzaladığı İş Ortaklığı ve İlan Sözleşmesindeki yükümlülüklerini yerine getirmeyi çalışır; Trendyol kalite standartlarına ulaşıp, iyi ticaret anlayışına uyum sağlar.

Mağaza açmayı düşünüyor veya var olan mağazanızda müşterilerinize daha iyi hizmet sunmak istiyorsanız Trendyol ceza sistemini iyi anlamanız gerekebilir. Bu amaçla, Trendyol ceza tutarlarının neler olduğunu, hangi durumlarda maddi yaptırım ve kısıtlamalar getirildiğini konu alan bir yazı hazırladık.

Trendyol kötüye kullanım davranışlarını gruplandırmıştır. Trendyol kalite standartları ve iyi ticaret sistemine uyum başlıkları altında değerlendirilen Trendyol ceza sistemi, mağazalara ait tüm kötüye kullanım durumlarını kapsar. Hem ihlal puanı uygulamasına göre hem de direkt olarak Trendyol para cezası şeklinde satıcıya yansıtılır. Müşterilerin alışveriş deneyimini iyileştirmek ve satıcıların ticari faaliyetlerini geliştirmek amacıyla ihlal puanı belli bir sayıya ulaştığında kısıtlamaların süreli ve süresiz hesap kapatma işlemlerine dönüşmesi buna dahildir.

Ürün, mağaza, iş ortaklığı, yasal düzenlemeler ve operasyonların kalite standartlarına uygunluğunun yanı sıra iyi ticaret sistemine uyumluluk da Trendyol pazaryeri için son derece önemli. İyi ticaret sistemine uyum tamamen iş ortaklarının platform ile uyumluluğu, orijinal ürün satışı yapması, içerik kalitesi ve dürüst ticaret anlayışına sahip olması üzerine kurulmuştur. Platformda listelediğiniz ürünün kusursuzluğu ve listeleme kurallarına uygunluğu önemli kıstaslardan biri olmakla birlikte mağaza ismi, logo ve kapak görselleri, banner tasarımı da uygun olmalıdır.

Adil ve işbirlikçi ticaret anlayışına sahip olması gereken Trendyol iş ortaklarının, müşterilerinin bilgi alma ve tercih hakkına saygı duyma zorunluluğuna ek olarak kişisel verilerini ve kişilik haklarını da korumaya özen göstermesine dikkat eder. Bu nedenle tüketicilerin mağazalar ile mesajlaşmaları takip edilir; ihlallerde uyarı ve ihlal puanıyla karşılaşılır. Ayrıca e-ticaret ile ilgili yasal düzenlemelere uyumluluk da paralellik gösterir; fikri mülkiyet hakları, korsan kitap satışının yasaklanması, tüketici haklarının korunması ve internet satışına uygunluğu kapsar.

Son olarak, en can alıcı kısım ise satıcının operasyonel süreçleri sağlıklı yönetmesidir; listelenen ürünü tedarik edebilme, zamanında teslim edebilme, faturalı gönderim, doğru paketleme ve düzgün cayma/iade kabul yapabilmek gerekir. Buna göre uygulanan cezalar şu şekildedir:

Trendyol Satıcı Siparişi İptal Ederse Ne Olur?

Trendyol satıcısı sipariş iptali elbette yapabilir, ancak günlük 50 adet ile sınırlı tutulmuştur. İptal limitlerini aştığınızda tedarik edememeden kaynaklı zararların önüne geçmek için ilgili ürünün derhal kilitlenmesiyle birlikte 3 iş günü sonunda Trendyol satıcı iptali cezası verilir; satıcı hesabı askıya alınır. 3 iş günü içerisinde itiraz hakkınızı kullanırsanız, itirazın geçerli bulunması halinde Trendyol iptal cezası vermeyebilir.

Trendyol Neden Sipariş İptal Eder?

Aynı zamanda güvenlik kontrolünden geçemeyen siparişler Trendyol tarafından iptal edilebilir. Yalnızca satıcıyı koruyarak güveni sağlamak amacıyla iptal etmesi sebebiyle satıcıya herhangi bir yaptırım uygulanmaz.

Trendyol Gecikme Cezası Ne Kadar?

Trendyol’da hem normal günlerde hem de kampanya dönemlerine ait farklı temin süreleri satıcı tarafından belirlenebilir. İlgili süre içerisinde kargoya teslim edilmeyen veya sipariş statüsü “Kargoya Teslim” olarak gözükmeyen siparişler gecikmiş sayılır; geciken kargoların sipariş tutarına göre değişen aşağıdaki Trendyol cezaları uygulanabilir, güncel bilgiler için akademi.trendyol.com/satici-bilgi-merkezi/detay/153 adresini ziyaret edebilirsiniz. Aynı tutarlar Trendyol yanlış/eksik ürün gönderme ve tedarik edememe cezası için de geçerlidir:

trendyol ceza tutarları

Trendyol İade Cezası Ne Kadar?

Müşterinin herhangi bir nedenle ürünü iade/cayma hakkı vardır, mağazanıza ait iadeleri 48 saat içerisinde onaylama ya da reddetmeniz gerekir, aksi durumda Trendyol tarafından otomatik onaylanır. İadenin gerekçesi Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliğinin 15. maddesine uygun olduğu halde reddettiğinizde sipariş tutarı tarafınızdan tanzim edilir.

Trendyol Mağaza Kapatma Cezası Var mı?

Trendyol para cezasının yanında mağaza kapama veya hesabı silme ve askıya alma cezaları ihlal puanının 48’e ulaşması durumunda gerçekleşir. Bu puandayken hesabınız süresiz satışa kapatılabileceği gibi; 12 ise 2, 24’te 5 ve 36 puanda 7 gün askıya alınır. Ayrıca ilgili aksiyonlar alınmadan önce 3 iş günü süre tanınması, itiraz etmeniz ve haklı olmanız durumunda ihlal puanı silinerek kapama-askıya alma iptal edilebilir.

Dolayısıyla Trendyol ihlal puanı siliniyor mu diye merak edenler bu bilgiyi dikkate alabilir. Bununla birlikte, mağaza açılırken imzaladığınız İş Ortaklığı ve İlan Sözleşmesindeki tüm maddeleri onayladığınızı beyan ettiğinizden ilgili tutar ve puanları tarafınıza direkt yansıtabilir. Sadece aşağıdaki durumlarda ihlal puanı 48’e ulaşan satıcıların mağaza kapama kararlarına karşı itirazları kabul edilmez:

  • Trendyol’u finansal zarara uğratacak hukuka aykırı davranışlar
  • Marka tescil belgeleri, kamu kurumları ve mahkeme yazıları gibi orijinal olmayan resmi bir belgenin veya faturanın sisteme yüklenmesi
  • Yasadışı ve sahte ürün satışı durumlarında puanı 48’e ulaşan satıcıların itirazları reddedilir.

Sözleşmeye her aykırı davranışın ihlal puanlama sistemindeki karşılığını aşağıdaki tablodan daha kolay görebilir veya buraya tıklayabilirsiniz:

trendyol ceza ihlal puan tablosu
Yukarıda da gördüğünüz üzere özellikle 48 puanlık ihlaller konusunda oldukça hassas olan Trendyol’da; müşterileri farklı platforma yönlendirme, sahte ürün gönderme, itibara zarar verme gibi durumların her biri için 10.000 TL’yi bulan meblağlardaki cezalar ile karşılaşmak da olasıdır. Satıcılardan tahsil edilen tutarlar, müşterilere hediye çeki, kupon olarak tanımlanmak ile birlikte satış fiyatı dikkate alınmaksızın sağlığı tehdit eden her ürün başına 100 TL ayrıca kesilebilir (tutarlar sabit olmadığından yıllık değişebilir).

Trendyol Ceza Faturası Nasıl Ödenir?

Mağazanıza ait ihlaller ve Trendyol cezaları hem e-posta hem de satıcı hesabınızdan gönderilen uyarılarla tarafınıza bildirilir. Ayrıca yapılan her ceza kesintisi için Trendyol ceza faturası düzenlenir. İlgili tutarlar hesabınızdaki satışlardan elden edilen bakiyeden düşer, kesinti için yeterli bakiye olmaması durumunda ise kredi kartı, havale gibi ödeme yöntemleriyle ödeyebilirsiniz. Gereken süre içerisinde Trendyol ceza ödemesi yapmadığınızda süreç, hesabınızın süreli veya süresiz askıya alınmasıyla sonuçlanabilir.

Trendyol, faturasız ürün satışına izin vermediğinden elektronik fatura iletilerini entegrasyon yazılımıyla gerçekleştirebilirsiniz. Mağazanızı Trendyol entegrasyonu ile yönetmek, siparişlerinizi fatura kesme paneline otomatik aktarması sayesinde hem müşterilerinize otomatik e-arşiv fatura göndermenin hem de komisyon, ceza gibi kesintilerin tümünü takip etmenin en pratik ve makul fiyatlı yoludur. Diğer kesintilerden biri olan komisyonlar hakkında merak ettiklerinizi “Trendyol komisyonu nedir?” başlıklı yazıya tıklayarak öğrenebilirsiniz.

BirFatura

BirFatura

Tüm pazaryerlerine entegre;
Hızlı, kolay ve güvenli faturalandırma sistemi!

Yazıyı paylaşın: