Bir Fatura İle Başlayın.

e-Adisyon Nedir? e-Adisyon Zorunluluğu

e-Adisyon Nedir? e-Adisyon Zorunluluğu
Müşteriye masada servis yapan kafe, restoran, bar gibi işletmelerin hali hazırda kullandığı adisyon da, dijital dönüşüm dünyasındaki yerini e-adisyon olarak aldı. Restoran yönetiminde büyük bir yenilik sayılan e-adisyon sistemi 2021’de yapılan 509 sıra numaralı VUK tebliği düzenlemesiyle kullanılmaya başlandı. Şu anda her sektöre zorunlu olmamasına rağmen geçmesi gerektiği düşünülen hizmet sektöründeki işletmelere GİB tarafından haber veriliyor. Yazının devamında konuya dair tüm soruları yanıtlayarak e-adisyon geçiş zorunluluğu, başvuru ve düzenleme başlıklarını bütünüyle ele aldık.

Kısaca matbu olarak düzenlenen adisyonun dijital hali, elektronik adisyon, eskisiyle aynı geçerliliğe sahiptir. Masaya servis yapıldığı zaman satılan malın adetini, türü, fiyatı gibi bilgileri elektronik ortamda kayıt altına almayı ve Gelir İdaresi Başkanlığına (GİB) göndermeyi kolaylaştırır.

Böylece kağıt çıktı alma ihtiyacını ortadan kaldırarak maliyet tasarrufu yaparken daha güvenli şekilde saklanıp iş akışı rahatlatılabilir. 2021’deki 509 sıra numaralı VUK tebliği mevzuatında yapılan değişiklik sebebiyle bazı işletmelerin kullanması zorunludur.

e-Adisyon Zorunlu mu?

e-Adisyon kullanma zorunluluğu, şu anda hizmet işletmeleri için geçerli olmakla birlikte gerekli görülen mükellefler, GİB’in yazılı bilgilendirmesi sonucu uygulamaya geçer. Matbu adisyon düzenleyen firmaların yıllık satış hasılatları incelenip karara varılması ile ilgili firmaya duyurulur.

e-Adisyona Kimler Geçmek Zorunda?

Masaya servis yapan, yani self servis hizmet dışındaki gerçek usul vergilendirmeye tabi tüm kafe, bar, restoran, pastane, bar, kıraathane, kahve dükkanları e-adisyon mükellefidir. Müşterisine her ikisini de sunan işletmeler yalnızca servis yaptığında elektronik adisyon düzenlemek durumundadır.

Dolayısıyla 509 sıra numaralı VUK tebliğinde adı geçen mükelleflerin haricinde kullanma zorunluluğu yoktur. İsteğe bağlı geçmek isteyen firmaların öncelikle e-fatura/e-arşiv fatura başvurularını tamamlaması gerekir.

e-Adisyon Geçiş Süresi Ne Kadar?

GİB’in yazılı bildirim yaparak uygulamaya geçmesi gerektiği tebliğ edilen mükelleflere ilgili duyuruda geçiş süreleri belirtilir. Bununla birlikte işletmeye verilen süreler değişebilirken genellikle 3 ay süre tanınır.

e-Adisyona Nasıl Geçilir?

e-Adisyon başvurusu yapmak isteyen işletmeler kendi yazılımlarına entegrasyon yapabilir veya GİB lisanslı özel entegratör listesi arasından seçim yaparak onların portalları üzerinden düzenlemeye başlayabilir. Doğrudan entegrasyon yönteminde mevcut yazılımınızın olması, aynı zamanda sisteminizin GİB’in belirlediği elektronik adisyon formatına uygun düzenleme, saklama, gönderme ve GİB’e iletme konusunda yeterli olması gerekir.

Özel entegrasyon yöntemi çok daha kolay ve düşük maliyetli olurken başvuru sürecinin destek ekibimizin eşliğinde takip edilmesi sayesinde, evraklarınızı sisteme yüklemeniz dahilinde başvurunuz oldukça kısa sürede yapılarak hemen belge düzenleme fırsatı yakalayabilirsiniz.

e-Adisyon Nasıl Kesilir?

Düzenlemenin eskisinden pek bir farkı olmamasının yanı sıra süreç oldukça kolaydır. Matbu halinde bulunması zorunlu bilgiler ile aynıdır. GİB tarafından belirlenen format üzerinde gerekli yerleri doldurup onaylamalısınız. Elektronik adisyon doldururken müşteriden aldığınız sipariş bilgilerini girmeniz gerekir. Ayrıca belgeyi oluşturduktan sonra kağıt çıktısını servis yapılan masada bulundurma zorunluluğu yoktur.

Belgeyi oluşturmanın ardından belgeye ait ETTN numarası, aynı sipariş için hazırlanan e-arşiv fatura, e-fatura ve ÖKC satış fişlerinde de yer almalıdır. Kullandığınız yazılım üzerinden “e-Adisyon Oluşturma” sekmesine tıklayarak aşağıdaki zorunlu alanları eksiksiz şekilde doldurduktan sonra onaylayarak resmileştirebilir, GİB sistemine iletilmesini sağlayabilirsiniz. Her belge oluşturma işleminde 1 kontör harcanır. Elektronik adisyonda bulunması zorunlu şöyledir:

  • İşletmenize ait TC kimlik numarası, vergi kimlik numarası, ticari unvan, işyeri adresi, vergi dairesi gibi cari bilgiler
  • Hizmetin verildiği saat, tarih
  • Belge ETTN numarası
  • Hizmetin miktarı ve cinsi
  • Servis tamamlandıktan sonra düzenlenen elektronik fatura ve ÖKC satış fişinde yer alan vergiler dahil ve hariç hizmet tutarı
  • İlgili e-adisyona göre düzenlenen elektronik faturanın ETTN numarası ile ÖKC satış fişindeki sicil numarası

GİB onaylı özel entegratör BirFatura ile her e-belge çeşidini saniyeler içerisinde oluşturup gönderebilir ve güvenli şekilde saklayabilirsiniz.
Uygun kontör ve abonelik ücretlerine sahip paketler arasından dilediğinizi seçebilir, dilerseniz 30 gün ücretsiz denedikten sonra karar verebilirsiniz.

BirFatura

BirFatura

Tüm pazaryerlerine entegre;
Hızlı, kolay ve güvenli faturalandırma sistemi!

Yazıyı paylaşın: