Bir Fatura İle Başlayın.

Kimlere e-İrsaliye Zorunluluğu Getirildi?

Kimlere e-İrsaliye Zorunluluğu Getirildi

Sevk irsaliyesinin dijital hali, e-irsaliyeye isteyen her mükellefin geçebileceği gibi bazı sektörler ile yıllık ciro kriterleri, e-irsaliye zorunluluğunun sebepleri arasında yer alıyor. 509 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu (VUK) Tebliği ile e-irsaliye kullanımına zorunluluk getirildiği için irsaliyenin elektronik ortamda düzenlenip alıcıya gönderilmesi dijital dönüşümün bir gereği olarak uygulamaya geçiyor.

e-İrsaliye mecburi olmasa bile hizmet satışı dışında kalan herhangi bir mal alım-satımı yapanlar için büyük avantajları barındırıyor. Bu yazımızda e-irsaliye geçiş zorunluluğu şartları üzerinde durarak işletmenizin de dahil olup olmaması gerektiğine açıklık getirmek istedik.

e-İrsaliye Zorunluluğu Şartları Nelerdir?

Gelir İdaresi Başkanlığının (GİB) belirlediği e-irsaliye geçiş hadleri her yıl biraz daha düşürülüyor. Mevzuatsal olarak da 509 sıra numaralı VUK tebliği bütün e-belgeleri kullanmak zorunda olan vergi mükelleflerini açıkça ifade ediyor. Özellikle mecburi düzenlemesi gereken sektörlerin yüklü mal alım-satımı yapan ve sevk eden ticari faaliyetlerde yer aldığı açıkça dikkat çekiyor.

Buna göre tütün, gazlı içecek, alkol içecek dağıtıcıları; enerji sektörü üretici, dağıtıcı ile bayileri; HKS’ye kayıtlı meyve-sebze alıp satan firmalar; bavul ticareti yapanlar; Gübre Takip Sistemi’ne (GTS) kayıtlı tarım işletmeleri; şeker üreticileri ve maden imalat-ithalatçıları işletme açtıkları tarihin en geç 4. ayının ilk günü e-irsaliye başvurularını yapmalılar. Bu sektörlere 2024’te henüz başka bir sektör eklenmemiştir.

2023 yılı ciro kriterlerini taşıyan işletmeler ise sektörünün ne olduğundan bağımsız olarak en geç 1 Temmuz 2024’te e-irsaliye geçiş işlemlerini tamamlamalı. 2021 öncesinde 25 milyon TL üzeri olan sınır, sonrasında 10 milyon TL ve üzeri olacak şekilde düşürüldü. Yani e-irsaliye zorunluluğu 2024 için 2023’te 10 milyon TL üzeri ciro yapan işletmeler 1 Temmuz 2024’ü geçirmeden başvurularını yapmalı. Aşağıdaki tablodan 509 nolu VUK 22 Ocak 2022 düzenlemesine göre e-irsaliye geçiş zorunluluğu 2024’ü daha kolay görebilirsiniz:

e-irsaliye-zorunlulugu-2024

e-İrsaliye Geçişi için Gerekenler

e-Fatura kullanıcısı olan herkes kolaylıkla e-irsaliyeye de geçebilir. GİB onaylı özel entegratörler ile veya mevcut yazılımınızı GİB’e entegre ederek irsaliyeleri elektronik ortamda düzenleyip alıcısına iletebilir ve saklayabilirsiniz.

Özel entegratör yazılımlarından e-fatura kesen mükellefler, e-irsaliyeye geçerken tekrar mali mühür/e-imzaya gerek olmadığı gibi ilk kez elektronik irsaliyeye geçeceklerin önce mali mühür/e-imza alarak başvurularını yapmaları gerekir. e-İmza satın almak için hemen buraya tıklayabilir, mali mühür başvuru işlemlerini ise TÜBİTAK Kamu SM’den yapabilirsiniz.

Gelin başvurularınızı beraber tamamlayalım; işletmeniz uygun kontör fiyatları ile bütün e-belgeleri kolay ve güvenli şekilde kesme imkanından yararlansın!

e-İrsaliye kullanma, iptal ve diğer tüm merak ettikleriniz için aşağıdaki içeriklere göz atabilirsiniz:

e-İrsaliye Nedir, Nasıl Kullanılır?
e-İrsaliye İptal Edilebilir mi?

BirFatura

BirFatura

Tüm pazaryerlerine entegre;
Hızlı, kolay ve güvenli faturalandırma sistemi!

Yazıyı paylaşın: