Bir Fatura İle Başlayın.

e-Fatura Başvurusu Nasıl Yapılır?

e-Fatura Başvurusu Nasıl Yapılır
Zorunlu veya isteğe bağlı e-faturaya geçmek isteyen mükellefler için üç alternatif mevcut: GİB e-Fatura Portalı, özel entegratör portalı, işletmenin kendi bilgi-işlem sistemi. e-Fatura başvurusunu ise seçilen yönteme göre ilerletmek gerekiyor. GİB ve özel entegrasyon yöntemi oldukça güvenli bir sistem sunarken son derece pratik fatura kesmenizi sağlıyor. Bununla birlikte başvurunun tamamen online olması sayesinde birkaç dakikanızı ayırarak işlemi tamamlamak mümkün. Başvuru sırasında da sadece mali mühür, e-imza gibi elektronik imzalama sertifikalarına ihtiyacınız var. Her üç yöntemin e-fatura başvuru adımlarını anlattığımız yazıda e-faturaya nasıl geçilir öğrenebilirsiniz.

Tüzel veya gerçek kişiler, işletmelerinin e-faturaya geçebilmesi için öncelikle imza ürettirmelidir. Limited, anonim şirket gibi tüzel kişiler mali mühür, şahıs şirketleri de e-imza veya mali mühür başvurularını yaparak imzalama kartlarını temin etmelidir: e-İmza ile e-fatura başvuru yapmak isteyenler e-imza almak için e-imza sayfasına, mali mühür ile yapması gerekenler “Mali Mühür Nedir, Nasıl Alınır?” başlıklı yazıya tıklayarak öğrenebilir. Sertifikalar ulaştıktan sonra aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:

  • İşlemin sorunsuz ilerlemesi adına öncelikle Java 32 Bit programı bilgisayarınıza yüklü olmalı ve web tarayıcısı olarak Mozilla Firefox kullanmalısınız.
  • Elektronik imza sertifikasını kullanabilmeniz için e-Belge ana sayfasındaki imzalama aracından uygun olanı indirin. Mali mühür ve e-imza sertifikanız da bilgisayarda açık olmalıdır.
GİB imzalama aracı
  • Mozilla Firefox’u açıp Gelir İdaresi Başkanlığının e-Belge portalına ebelge.gib.gov.tr linkine tıklayarak giriş yapın.
e-fatura başvurusu gib
  • “e-Fatura Uygulamasına Başvuruda Bulunmak için Tıklayın” butonuna basın.
  • Açılan pencereden “Elektronik Başvuru Yapmak için Tıklayınız” sekmesine tıklayın.
e-faturaya nasıl geçilir gib
  • Ardından karşınıza çıkan sayfadaki başvuru formunu eksiksiz doldurmanız gerekir. Yararlanma yöntemini “Portal” olarak seçmelisiniz (Şahıs şirketleri VKN bölümüne T.C kimlik numarasını girmelidir).
e-fatura başvuru gib
  • Formu doldurduktan sonra en alttaki “Mali Mühür Kullanarak Başvur (Websocket)” butonuna bastığınızda sertifikanızı bilgisayarınızdan seçmeniz ve kart şifresini girmeniz istenir; işlemi tamamlayarak başvurunuzu sonlandırabilirsiniz.
  • GİB, dosya evrak numarasını bildiren başarılı işlem onayı mesajı ile dönüş yapacaktır. Bildirdiğiniz şirket sorumlusunun e-posta adresine formun pdf formatındaki imzalı hali gönderilir.

GİB tarafından hazırlanan e-Fatura Uygulaması Başvuru Rehberi konuyla ilgili tüm detayları bulabilir, e-Fatura başvuru süresi ve şartlarına göz atmak için “e-Fatura Zorunluluğu” başlıklı yazıya tıklayabilirsiniz.

NOT: %100 yabancı ortaklı şirketler vb. durumlarda kullanıcılar mali mühür başvurusunu online yapamaz. Bu tüzel kişiler mali mühür talebine dair dilekçe, mali mühür başvuru formu, Elektronik Mali Mühür Sertifika Sahibi Taahhütnamesinin ıslak imzalı hali, şirket kuruluş sözleşmenin yayınlandığı ticaret sicil gazetesinin ve şirket imza sirkülerinin noter onaylı örneğini Gelir İdaresinin 33. Müdürlük binasının adresine gönderebilirler. Ardından GİB bu belgeleri resmi Mali Mühür üreticisi, TÜBİTAK Kamu SM’ye iletir.

Entegrasyon Yararlanma Yöntemi ile e-Fatura Başvurusu

Yazılım geliştiriciler ile çalışıyor veya bu konuda özel bilgileriniz var ise GİB ile entegre edebileceğiniz bir bilgi-işlem sistemi kurabilirsiniz. Ancak bu 7/24 açık olması gereken bir altyapı olması gerektiğinden kendi içinde riskler barındırabilir. Yine de GİB’in testlerinden geçerek sisteminizi başarıyla e-fatura kesebilir duruma getirebilir, istenen mevzuat bilgilerine buradan ulaşabilirsiniz. Ardından başvurunuzu test.efatura.gov.tr/entegrasyonbasvuru/ adresinden yapabilirsiniz. Testleri başarılı geçen mükelleflerin portalları aktifleştirilirken başarısız olanlar ise GİB e-Fatura Portal veya özel entegratör programı kullanabilir. Bununla birlikte sistemlerini yeniden test ettirerek yeniden başvurabilirler.

Özel Entegratör ile e-Fatura Başvurusu

Özel entegratörlerin GİB tarafından yetkilendirilen firmalar olması sebebiyle başvurunuz sizin adınıza e-imza veya mali mührünüz ile yapılır. İmzalama sertifikasını temin edip BirFatura gibi GİB onaylı özel entegratör firmalara başvurduktan kısa süre sonra portal hesabınız aktifleştirilebilir. GİB portal kullanarak aldığınız ve gönderdiğiniz faturaların 6 ay süre ile sistemde kalması, tüm belgelerinizi bilgisayarınıza indirerek yedeklemenizi gerektirir. Özel entegrasyon tercih ettiğinizde ise belgeleriniz arşivlendiğinden herhangi bir risk ile karşılaşmazsınız.
Ayrıca GİB üzerinden fatura keserken her defasında imzalama aracını açıp işlem yapmak zaman kaybına neden olabilir; özel entegratör ile e-fatura başvurusunda elektronik imzanız bir kere kullanılır. Bunun yanında ön muhasebe programı, çeşitli e-ticaret entegrasyonları gibi özellikler de sunması sayesinde satış yaptığınız tüm platformlara entegre ederek müşterilerinize hızlı ve kolay fatura kesebilirsiniz.

e-Fatura başvurusu yapmak için 0850 303 32 96 numaralı hattan hemen bizi arayabilir veya 1 ay ücretsiz denedikten sonra karar verebilirsiniz.

Ücretsiz denemek için tıklayın!

BirFatura

BirFatura

Tüm pazaryerlerine entegre;
Hızlı, kolay ve güvenli faturalandırma sistemi!

Yazıyı paylaşın: