Bir Fatura İle Başlayın.

Zaman Damgası ile Güvenli Dijital Dönüşüm

zaman damgası nedir

Evrak işlerinin artık neredeyse hepsi çevrimiçi ortama taşındığı için belge güvenliği gittikçe önem kazanıyor. Elektronik imza uygulamalarının ardından şimdi de zaman damgası, belgelerin dijital düzenlenip gönderilmesindeki tüm eksikleri kapattı diyebiliriz. Böylece belgeyi e-imza/mali mühür sayesinde sizin imzaladığınız kesinleşirken damga aracılığıyla ise işlemi ne zaman yaptığınızı artık tartışılmaz şekilde ispatlayabileceksiniz. Öyleyse gelin, konuyla ilgili merak edilen başlıkları birlikte inceleyelim.

Zaman Damgası Nedir, Nasıl Çalışır?

5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu 3. maddeye göre elektronik verinin üretilip gönderilmesine kadar gerçekleşen süreçte elektronik sertifika sağlayıcısı tarafından işlemin zamanını kanıtlayan sistem anlamına gelir. Bir sunucu üzerinden üretilen elektronik verinin üretim, değiştirilme, gönderilme, alınma ve kaydedilme anının tespit edilmesini kolaylaştıran yazılımlardır.

Atomik saatlerle senkronize edilen bir zaman kaynağına sahip kayıtlar oluşturarak çalışır. Hash algoritması kullanarak veri üreten zaman damgaları, kaydı sunucuya gönderir. Sonrasında kayıt ve zaman bilgisini bir araya getirip sunucunun özel anahtarıyla imzalayarak belgenin zamanı kesinleştirilir. Elektronik verilerin, belgelerin güvenilirliğini ve bütünlüğünü korumanın en doğru yolu olan zaman damgaları sayesinde evrakın zamanında sahtecilik, manipülasyon gibi tehlikelerin rahatlıkla önüne geçilebilir.

Zaman Damgası Nerelerde Kullanılır?

Zaman damgaları e-imza sertifikası gibi online yapılan tüm işlemlerde kolaylıkla kullanılabilir. Elektronik başvurular, sözleşmeler, e-arşiv gibi tüm e-belge çeşitlerini düzenlemede fayda sağlayabileceği gibi e-Devlet işlemleri, kayıtlı elektronik posta (KEP) ve elektronik imzalar ile birlikte tercih edilir.

Zaman Damgası Zorunlu mu?

“e-Defter zaman damgası zorunlu mu?”, “Zaman damgası gerekli mi?” benzeri konular hakkında sıklıkla soru gelmesi oldukça normal. Belgelerin zaman damgalı şekilde hazırlanması güvenliği en üst düzeye çıkarır ve tercihe bağlıdır. Ancak kullanımı şu anda zorunlu değilse de, özel firmalar, bireysel ve kamu kuruluşlarının kullanımına açıktır. Yakın gelecekte bazı uygulamalarda zorunluluk getirilebilir.

Zaman Damgası Başvurusu Nasıl Yapılır?

Zaman damgası almak için Bilişim Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından yetkilendirilen elektronik sertifika hizmet sağlayıcılara tıpkı e-imza/mali mühür ile benzer şekilde online başvuru yapmak yeterlidir. Bunlar arasından TÜBİTAK Kamu SM, TürkTrust, e-Güven gibi önde gelen sağlayıcılardan birini tercih edebilirsiniz.

Firmalar, zaman damgalarını çalıştıran Zamane, İmzager gibi uygulamalar geliştirmişlerdir. Örneğin TÜBİTAK’tan almak isterseniz zdportal.kamusm.gov.tr adresini ziyaret ederek “İlk Başvuru” sekmesine tıklayın. Buradan kendiniz veya firmanız için başvuru yapabilirsiniz. Bilgileri doldurduktan sonra işlemler menüsünden ihtiyacınıza göre kontör satın alarak kullanmaya başlayabilirsiniz.

Zaman Damgası Nasıl Kullanılır?

Başvurunuzu seçtiğiniz markanın web sitesinden yaptığınız zaman tarafınıza zaman damgası sertifikası USB bellek veya PKI kartı gibi bir donanım üzerinde size ulaştırılır. Aygıtı bilgisayarınıza takıp çalıştırdıktan sonra sağlayıcınızın web sitesini ziyaret ederek ilgili yazılımı indirip kurmalısınız. Kurulum sonrasında yazılımı çalıştırarak damgalamak istediğiniz belgeyi seçin.

“Damgala” butonuna bastığınızda program, aynı belgenin “.zd” uzantılı bir versiyonunu oluşturur. Bu haliyle bilgisayarınızda saklayıp gerekli yerlere gönderebilirsiniz. Aygıttaki şifreyi değiştirmeniz ve güvenli bir yere saklamanız üçüncü kişilerin eline geçmemesi adına oldukça önemlidir.

Zaman Damgası İmza Yerine Geçer mi?

İkisinin de farklı sistemler olması sebebiyle zaman damgaları imza yerine geçmez. Elektronik imzalar, imzayı atan kişinin kimliğini doğrularken damga yalnızca belgenin oluşturulduğu zamanı kanıtlar. Dolayısıyla ikisi birlikte kullanılabilir. Böylelikle belgeyi düzenleyenin hem tarihi hem de kimliği doğrulanır.

Zaman Damgası Ne Kadar?

Zaman damgası fiyatları sağlayıcılar arasında değişiklik gösterir. Bununla birlikte genellikle kullanım sayısına göre kontör adetleriyle satışa sunulur. Bu açıdan bakıldığında daha sık kullanıyorsanız kontörler daha uygun fiyatlı olurken fiyat bandında büyük farklılıklar gözlenmez. Aynı zamanda fiyatlarda KDV dahil olup olmadığına dikkat etmeniz gerekebilir. Genellikle 100-10000 arasında değişen adetlere üyelik paketleri yoktur.
BirFatura

BirFatura

Tüm pazaryerlerine entegre;
Hızlı, kolay ve güvenli faturalandırma sistemi!

Yazıyı paylaşın: