Bir Fatura İle Başlayın.

e-Belgede Karekod Zorunlu mu?

e-Belgede Karekod Zorunluluğu Neleri Kapsıyor
e-Belge kümesinin eleman sayısı her geçen gün biraz daha artarken, kullanımı kolaylaştırıp yaygınlaştırmak amacıyla da GİB tarafından pek çok güncelleme getiriliyor. Bunların sonuncusu ise e-belgede karekod zorunluluğu. Şu ana kadar e-irsaliye gibi sadece bazı e-belge çeşitlerinde yer alan karekodun, artık neredeyse tüm elektronik belge düzenlenmelerinde bulunması gerekecek. O halde aklınızda “e-Fatura QR kod zorunlu mu?” ya da “e-İrsaliye QR kod zorunlu mu?” benzeri soru işaretleri varsa, yazının devamında hangi e-belgeler için geçerli olduğunu ve hangi tarihten itibaren uygulamaya geçeceğini öğrenebilirsiniz. GİB’in yılın başında yayınladığı tebliğde bazı bilgiler netleşmemişti, geçtiğimiz günlerde kesinleşen kılavuzun işte detayları:

GİB karekod zorunluluğu ile ilgili ilk kılavuz Şubat 2023’te yayınlanmış olmakla birlikte son güncellemeleri içeren ve 27 Temmuz’da yayınlanan tebliğde karekod gösterimine ait tüm detaylar yer alıyor. Buna göre e-fatura, e-arşiv fatura, e-irsaliye, e-serbest meslek makbuzu (e-SMM), e-müstahsil makbuzu (e-MM), e-sigorta komisyon gider belgesi, e-döviz kıymetli maden alım satım belgesi ve e-adisyon olmak üzere 8 e-belge çeşidinde GİB’in lisanslı özel entegratörlere belirttiği özel şematron standartlarına uygun düzenlemeler yapılacak. Veri standartları ise her belgede bulunması birbirinden farklı zorunlu alanlar özelinde QR kodun içerisinde tanımlanacak. Karekod standardı kılavuzuna buradan ulaşabilirsiniz.

e-Belgede Karekod Zorunluluğu Ne Zaman Başlıyor?

İlk açıklamalar Şubat 2023’te gelmesine rağmen Vergi Usul Kanunu tebliği Ağustos 2023’te yayınlandı. 1 Eylül 2023’ten itibaren kullanma mecburiyeti başlayacak. O tarihe kadar kendilerine veri standartları tebliği edilmiş özel entegratörler gereken şematronları oluşturarak kullanıma hazır hale getirecek. Ayrıca kendi özel yazılımları üzerinden e-belge düzenleyenlerde ilgili tarihe kadar hazırlıklarını tamamlamak zorunda.

e-Belge Karekodlarında Bulunması Gereken Bilgiler ve Gösterimi

Kılavuzda belirtildiği gibi karekodlar elektronik belgelerin mutlaka sağ üst köşesinde yer almalıdır. Tek istisna olarak ise kargo ve lojistik işletmeleri, EDPK’den izin alan doğalgaz, elektrik dağıtım ve satış faaliyetinde bulunanlar ile GİB’den onay alan mükelleflerin el terminalleri üzerinden düzenledikleri e-arşiv faturaların çıktılarında QR kod bulunması zorunlu değilken elektronik versiyonlarında yer alması zorunludur.

Bununla birlikte e-arşiv fatura, e-fatura gibi farklı elektronik belgelerin içermesi gereken zorunlu bilgiler QR kodda mutlaka bulunmalı, hangi e-belge tipi düzenlenecek ise ona özgü bulunması zorunlu bilgiler aynı şekilde kod üzerinde de yer almalıdır. Dolayısıyla e-belge yazılımlarında ilgili geliştirmelerin buna göre yapılması gerekir. Karekodlar üzerinde bulunması zorunlu bilgiler ise şöyledir:

e-belge-karekodlarinda-bulunmasi-zorunlu-bilgiler

Yani siz belge üzerinde her zaman aşina olduğunuz QR kodlarını görürken, koddaki yazılımsal karşılık aşağıdaki örnek verilerden oluşacak:

{“vkntckn”:”1111111111″

,”avkntckn”:”1111111111

“,”senaryo”:”EARSIVBELGE”,

“tip”:”ADISYON”,

“tarih”:”2022-08-17″,

“no”:”GIB2022000000001″,

“ettn”:”04e26a62-7c00-46d0-878c-6f7c60834525″,

“odenecek(TRY)”:”1080.00″}

e-Belge Üzerindeki Karekodlar Nerelerde Kullanılır?

Peki e-belge karekodlar ne işe yarar? Her mecrada olduğu gibi, QR kod kullanımı e-belge çeşitlerinin tamamına erişimi oldukça kolaylaştıracak. Mal sevkiyatları, fatura ödemeleri, gümrük işlemleri ve daha sayısız pek çok yerde belge numarası aratmaktansa, yalnızca kodu okutmak suretiyle kazanılan zaman ve artan bilgi akışı süreçleri bir hayli kolaylaştıracak gibi gözüküyor.

e-Dönüşüm sürecinde GİB lisanslı özel entegratör BirFatura ile e-belge geçişlerini kolaylıkla yapabilir, belgelerinizi güvenle saklayabilirsiniz.

BirFatura ile işlerinizi dijitale taşımak çok kolay!

Sipariş, fatura ve ön muhasebe işlemlerini tek panelden yönetme kolaylığının yanı sıra komisyon faturalarını daha kolay takip edin. Üstelik hiçbir ücret ödemeden, tam 30 gün boyunca bizzat deneyimleyin. Memnun kalırsanız, abonelik işlemlerinizi başlatmak ve sizi mutlu müşterilerimiz arasında görmek için sadece bir telefon/mail uzaklığındayız.

BirFatura

BirFatura

Tüm pazaryerlerine entegre;
Hızlı, kolay ve güvenli faturalandırma sistemi!

Yazıyı paylaşın: