Bir Fatura İle Başlayın.

Yurtdışına Kargo Gönderme

Yurtdışına Kargo Nasıl Gönderilir? Uluslararası Kargoda Öne Çıkan 5 Nokta

Yurtdışına kargo süreçleri, yurt içindeki gibi kolay dersek, yanıltıcı bir cevap olur. Yurtdışına kargo gönderimi, işin içine ekstra detayların girmesi nedeniyle çok iyi bir planlama gerektiriyor. Zaten ülke içinde bile oldukça maliyetli olan lojistik kısmı, ihracat veya e-ihracat yapan işletmeler ve kişiler için en önemli gider kalemlerinden biri. Hatta Türkiye’de iyi bir markaya sahip, ürünleri çok satılan e-ticaret şirketleri de bu gibi endişeler yüzünden yurt dışı pazarına girmeye cesaret edemiyor olabilir.

Öte yandan yurtdışına kargo gönderen firmalardaki sayıca ciddi artış, takip kolaylığı, fulfillment sistemi, denetleme mekanizmalarının daha etkili olması sayesinde iyi ve güvenli hizmetin öneminin artması gibi birçok değişiklik, eskiye kıyasla işi şimdi yapacak olanlara avantaj sağlıyor. O zaman yazı dizimizin bu bölümünde; e-ticaretteki bir kazanç kaynağını hiç değerlendirmeden rafa kaldırmadan önce, yurt dışına kargo nasıl gönderilir, gönderirken nelere dikkat etmeli gibi sorulara yanıt bulabilir, önerilerimizi değerlendirebilirsiniz.

Yurtdışına Kargo Göndermek için Gerekenler

Uluslararası kargo gönderiminde dikkat etmeniz gereken aşağıdaki noktalar, yurt içine kargolamaya göre çok daha fazla önem kazanıyor. Uluslararası kargo taşımacılığında hala sistem, ülke içindeki işleyişteki gibi tam oturmaması sebebiyle gönderi ücretlerinden ziyade, ürünün görebileceği zararlar ve iade prosedürlerinin nasıl olacağı çevresinde şekilleniyor. Ürününüz sizden alıcıya giden yolculuğunda kargo işleme merkezi, gümrük gibi yerlerde kalarak ülke içine oranla oldukça fazla oldukça el değiştiriyor. Dolayısıyla her şeyi iyi planlayarak aşağıdaki konulara dikkat etmeniz faydalı olabilir:

Kargo Desi Hesaplamayı Doğru Yapın Yurtdışına kargo ücretini belirleyen en önemli kısım ürünün kapladığı hacimsel ağırlığı dikkatli hesaplamaya dayanır. Uluslararası kargo fiyatlarında en ucuz olan değer 1 desi ücretidir ve tüm hesaplamalar desi üzerinden değerlendirilir. Paketinizin hacmi ne kadar küçükse ücret açısından daha avantajlı olacaktır. Gönderinin desisini hesaplamak için ürünün daha doğrusu paketlenmiş halinin en, boy ile yüksekliğini çarparak hacmini bulmak ve 5000’e bölmeniz gerekir. Yurtdışı gönderilerde 5000’e bölünen hacim, yurt içi kargolarda 3000’e bölünür. Ayrıca çıkan sonuç paketin kg cinsinden ağırlığı ile karşılaştırılıp büyük olan esas alınır. Örneğin desisi 30 olan paketinizin gerçek ağırlığı 20 kg ise 30 değerlendirilir. Detaylı bilgi için “Kargo Desi Hesaplama Nasıl Yapılır?” başlıklı yazıya göz atabilirsiniz.

Kargo desi ücretini düşürmek amacıyla olabildiğince küçük paketlemeye çalışmalısınız. Öte yandan sizin hesabınız bazen uluslararası kargo şirketleri ile örtüşmeyebilir. Tahmin ettiğinizden daha büyük çıkabilen desi ağırlıkları olabilir. Çok büyük farklılıklar olmasa bile ölçümden kaynaklanan eksiklik/yanlışlıklardan kaynaklanır. Firmaların genellikle lazer metre vb. araçlarla ölçüm yapması nedeniyle ölçümleri daha kesindir. Özetlemek gerekirse her zaman az yer kaplayan paketler kargo firmaları için avantajlı; sizin açınızdan ise hesaplı bir gönderim demektir.

Ürünlerinizi Sağlam Paketleyin – Göndereceğiniz ürün her ne olursa olsun, birçok bekleme noktasından geçtiği için alıcıya ulaşana kadar zarar görme ihtimali bir hayli yüksektir. Ambalajlamadan önce sünger, hava yastığı, strafor gibi malzemelerle destekleyip, sıkı paketleyerek naylon vb. şeylerle dışını iyice kapladıktan sonra her tarafını bantlamanız olası tehlikelere karşı önlem olacaktır.

Kargo Sigortası Yapın – Dünyanın öbür ucuna uçak, gemi ve karayoluyla uzun saatler boyunca yolculuk edecek gönderilerinizin kaybolma, çalınma, zarar görme gibi ihtimallerle karşılaşma olasılığı yüksektir. Ücreti, standart gönderimlere oranla yüksek olsa da; ürünü sigortalamanız, içiniz rahat bir şekilde göndermenizin tek yolu olabilir. Belirli ücret karşılığında kargo firmalarının sigorta şirketleriyle anlaşması sistemine dayanan kargo sigortası ile, paketinizin başına bir şey gelirse zararı kargo firması tarafından tazmin edilmiş olur. Konuyla ilgili detaylı bilgi için “Sigortalı Kargo Nedir, Ne İşe Yarar?” başlıklı içeriğe göz atabilirsiniz.

Ürün Cinsi Ne ise Ona Uygun Belgeleri Hazırlayın – Yurtdışına kargo yollamak, elbette paketleyip kargo firmasına teslim etmekle bitmiyor. Ürünün cinsine göre farklılaşan belgeleri hazırlamanız da isteniyor. Bu belgelerin en önemlileri konşimento, proforma, gıda sertifikası ve MSDS belgesidir. Konşimento belgesi esasında gönderici ile taşıma şirketinin arasında imzalanan bir sözleşme, alıcıdan malların iyi durumda teslim alındığını gösterir. Proforma fatura ihracat için numune gönderdiğiniz durumlarda numune birlikte düzenlediğiniz kesinleşmemiş faturadır. Göndereceğiniz ürünler gıda ise düzenlemek zorunda olduğunuz belgelerden biri de gıda sertifikasıdır. MSDS belgesi ise tehlike arz eden kimyasalların taşınabilmesi için istenen belgedir.

Uluslararası Kargo Firmaları Arasından Seçim Yapın – Bireysel ve kurumsal gönderileriniz için iletişime geçebileceğiniz yerli-yabancı onlarca kargo firması bulunuyor. DHL, Fedex, TNT, ups, Aras, MNG, Yurtiçi gibi firmalar en güvenli ve dünyanın pek çok ülkesine yayılmış şirketlerin başında gelir. Seçenekleri iyi araştırmalı, göndereceğiniz ülkeye gönderim yapıyor mu mutlaka firmalarla görüşerek son kararı vermelisiniz.

 

Nadiren kargo gönderiyorsanız uygun fiyata anlaşabileceğiniz pek fazla seçenek yok. Ancak işletmeniz düzenli olarak yurtdışına ihracat yapıyorsa fulfillment hizmeti almak hem fiyat hem de takip edebilmeniz bakımından çok daha avantajlıdır. Çünkü fulfilment sisteminde ürünleriniz sizden alınarak yurtdışında depolara gönderilir, dağıtım işi oradan gerçekleştirilir. Ayrıca iade prosedürleri çok daha kolay yapılabilir. Bununla birlikte sadece yabancı pazar yerlerinin siparişlerinin gönderiyorsanız mesela AliExpress’teki gibi anlaşmalı oldukları kargo firmalarıyla gönderebilirsiniz.

BirFatura

BirFatura

Tüm pazaryerlerine entegre;
Hızlı, kolay ve güvenli faturalandırma sistemi!

Yazıyı paylaşın: