Bir Fatura İle Başlayın.

Hızlı e-İrsaliye Başvuru Seçenekleri

Hızlı e-İrsaliye Başvuru Seçenekleri
e-İrsaliye başvurularında e-fatura gibi diğer e-belgelerde olduğundan daha uzun uzadıya süreçlerin olmadığını söyleyebilsek de, “e-İrsaliye için başvuru gerekiyor mu?” diye merak edenlere, yine birkaç basit adım gerektiğini söylemeliyiz. Yazıyı okumaya devam ederek hizmet dışında mal alım satımı yapan sektörlerde daha doğru sevkiyat yapmayı kolaylaştırıcı e-irsaliyeye nasıl geçilir hemen öğrenebilirsiniz.

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından yürütülen e-dönüşüm süreci kapsamında işletmeler e-irsaliyeye geçiş sürecini onların belirlediği formatlar üzerinden gerçekleştirmek durumundadır. Başvuru yapmak için işletmelerin GİB Portal, özel entegrasyon ve entegrasyon yöntemlerinden birini seçmesi gerekir. Bununla birlikte başvuru adımlarının bütünüyle çevrimiçi olması sayesinde işlemler oldukça kısadır.

GİB Portal’ı kullanmak isteyenler portal.efatura.gov.tr/efatura/ adresinden, özel entegrasyon ile başvuru için e-fatura hizmeti kullanmakta olduğunuz entegratör firmaya ulaşarak yapabilir. Entegrasyon yönteminde ise kendi altyapısını GİB ile entegre eden firmalar GİB’e dilekçe sunarak test aşamalarını başarıyla geçmelidir.

e-İrsaliye Başvuru Şartları Nelerdir?

Başvurunuzu tamamlamadan önce gerekli ön şart e-fatura kullanıcısı olmanızdır. Öte yandan yukarıda anlatılan hangi yöntem ile e-fatura kesiyorsanız başvuruyu da o kanal üzerinden yapmalısınız. e-Faturaya başvururken neler yapmanız gerektiğini “e-Fatura Başvurusu Nasıl Yapılır?” başlıklı yazıdan öğrenebilirsiniz.

e-İrsaliye Başvurusu Nasıl Yapılır?

GİB’in sunduğu üç yönteme bağlı olarak başvurularda izlemeniz gereken adımlar da değişiklik gösterir. Buna göre:

GİB e-İrsaliye Başvurusu Nasıl Yapılır?

e-Fatura sistemini kullanırken GİB Portal kullanıyorsanız başvuru için portal.efatura.gov.tr/efatura/ adresinden kullanıcı adı ve elektronik imza sertifikaları ile portal hesaplarına girdikten sonra “Araçlar” sekmesinden “Kullanıcı Bilgileri” bölümüne tıklayın. Buradan “e-İrsaliye Kullanmak İstiyorum” butonunu tıklayarak e-irsaliyeye başvurabilirsiniz. Bu işlemin ardından GİB dahil herhangi bir yere yazılı müracaat etmeye gerek yoktur.

Özel Entegratör ile

GİB lisanslı özel entegratörlerin sunduğu yazılımlardan e-fatura kesen mükellefler, yine aynı firmaya ulaşarak e-irsaliye geçiş taleplerini iletebilirler; GİB’den izinli e-irsaliye özel entegratör listesi için burayı inceleyebilirsiniz. e-İrsaliye aktivasyonunuz çalıştığınız firma tarafından yapılırken başka bir yere başvurmanız gerekmez.

Entegrasyon ile

GİB’in belirlediği standartlara uygun şekilde kendi yazılım altyapısını GİB ile entegre ederek e-fatura düzenleyen işletmeler e-irsaliye test tanım formu ve GİB’e yazılan dilekçe ile başvurabilirler. Başvuru değerlendirildikten sonra e-irsaliye test planını başarıyla geçenler düzenlemeye başlayabilir.

e-İrsaliye Başvurusu Yapılmazsa Ne Olur?

GİB tarafından e-irsaliyeye geçmek zorunda olduğu halde başvurmadığı tespit edilen mükelleflere Vergi Usul Kanunu kapsamında özel usulsüzlük cezası uygulanır. Tutarlar yıllık olarak artış gösterirken işletmeniz adına yüklü kayıplara yol açabilir.
e-Belgeleriniz GİB Lisanslı BirFatura ile güvende.
BirFatura

BirFatura

Tüm pazaryerlerine entegre;
Hızlı, kolay ve güvenli faturalandırma sistemi!

Yazıyı paylaşın: