Bir Fatura İle Başlayın.

Yurtdışı Pazar Yerlerinden Alınan Malların Muhasebe Kaydı

Yurtdışından alınan malları giderleştirmek
Aliexpress, eBay gibi merkezi Türkiye’de olmayan pazar yerlerinden sipariş verdiğiniz ürünleri burada satmak istediğinizde, -tıpkı yine yabancı şirketlerden aldığınız hizmetlerde olduğu gibi- gider gösterebilmeniz için Türkiye şartlarına uygun biçimde muhasebe kayıtlarına almanız gerekir. Öte yandan ister toptan ister perakende olsun yurtdışı pazar yerlerinden alınan ürünleri satın aldığınıza dair belgelerin fatura halinde değil de Excel, makbuz vb. formatlarda gönderilmesi ve içeriğinde gerekli vergi oranlarının yer almaması sebebiyle buraya göre düzenleme zorunluluğu da söz konusu. Dolayısıyla bu bölümde yurtdışı pazar yerlerinden alınan malları vergi kanunlarına göre beyan edebilmek için nasıl bir yol izleneceğini anlattık.

Yurtdışı Pazar Yerlerinden Alınan Ürünlerin Faturaları Türkiye'de Nasıl Beyan Edilir?

Aslında hem yabancı şirketlerden aldığınız hizmetler hem de ürünlerde benzer prosedür geçerli. Buradaki tek fark hizmet fiziki bir ürün olmadığından stoklara alma gibi bir durum söz konusu olmuyor. Yabancı pazar yerlerinden tedarik ettiğiniz mallara ait faturaların Türkiye’de geçerliliği olmadığı için öncelikle bunu KDV 2 beyannamesinde bildirmeye uygun hale getirmeli ve tam tevkifatlı (10/10) olarak bildirmek zorundasınız. Ancak artık al-sat yapacağınızdan dolayı ister 1 adet ister toplu olsun, ödediğiniz tutara karşılık gelen ürünler, önce muhasebesel anlamda stoklarınıza girmelidir.

Dolayısıyla ilk başta muhasebe hesaplarına, -ticari malların izlendiği “153 nolu hesap” adıyla bilinen takip sistemine- dahil etmeniz gerekir. Böylece yurt içinde satışını yaptıktan sonra stoktan düşerek faturasını kesebilme imkanı bulursunuz. Örnekle açıklamak gerekirse ilgili malın tanesini 100 TL aldığınızı varsayalım: Gider gösterebilmek için 100 TL’nin üzerinde %18 KDV ekleyerek vergilendirebilirsiniz. İlgili KDV’yi de KDV 2 beyannamesinde tam tevkifatlı göstermelisiniz. Bu durumda 100 TL × %18 = 118 TL olurken 18 TL KDV tutarı ödeneceği beyan edilmiş olur. Dilerseniz Serbest Muhasebeci Mali Müşavirimiz Gizem Kesilmiş’in konuya değindiği videoyu da izleyebilirsiniz:

Özetlemek gerekirse Türk Ticaret Kanunu ve Vergi Usul Kanunlarına göre ticari faaliyetleri belgelemek oldukça önemlidir. Sınır ötesi bile olsa Türk vergi sistemi bu gibi gereklilikleri barındırmaktadır. Ayrıca iş, işçi ve işveren ile ilgili her tür icraat gider gösterilebilir. Yurtdışından alınan malları giderleştirmek de bu sayede mümkündür. Dikkat etmenizde fayda olan bir diğer nokta ise yurtdışı pazar yerlerinden alınan ürünler için banka kartları yerine şirkete ait kredi kartlarını tercih etmek, kredi kartı ekstrelerinin de resmi belge niteliği taşıması sayesinde olası dolandırıcılık problemlerine karşı önlem olabilir. 

BirFatura ile tüm online mağazalarınızı kolay yönetin!

Ön muhasebe, kargo, SMS ve faturalandırma işlerinizi tek merkezden takip edin

Faturalandırın
Faturalandırın

Sadece tek tıkla onlarca siparişi otomatik faturalandırabilirsiniz.

icon-.2.fw-min
Kargo Fişlerini Çıkarın

Kargo fişlerinizi hazırlayabilir ve süreç yönetimini yapabilirsiniz.

BirFatura

BirFatura

Tüm pazaryerlerine entegre;
Hızlı, kolay ve güvenli faturalandırma sistemi!

Yazıyı paylaşın: