Bir Fatura İle Başlayın.

Amazon’da Satış Yapma Rehberi

amazon da nasıl satış yapılır

Dünya e-ticaret devi Amazon, hem Türkiye hem de neredeyse tüm ülkelere satış yapmak için harika bir fikir. Amazon 2021’de açıkladığı verilerine göre; 2020’ye kıyasla gelirini %22 artırmakla birlikte sadece Amerika satışları %9.3 yükseldi¹. Hal böyleyken Amazon’da satış yapmak isteyen işletmeler için de avantajlı bir durum yarattı. Buna karşın Rekabet Kurumu’nun Türkiye’deki tüketiciler ile yaptığı ankette, katılanların %2.5’nin en çok tercih ettiği pazar yeri olması gözünüzü korkutmasın, yurt dışında ciddi satış hacmine sahip.

Burada neden böyle olduğuna dair yapılan birçok yorum arasında, pazara henüz 2018’de girmiş ve şu an rekabete başlamamış olması en mantıklı sebeplerden. Ancak markanızı her platformda göstermek ve gelir elde etmek isterseniz Amazon Türkiye satıcı olmak son derece güvenilir. İşte bu nedenle Amazon’da mağaza açmak konusunda hem Türkiye hem de yurt dışında nasıl bir yol izlemeniz gerektiğini anlattık.

Tüm pazar yerlerinde olduğu gibi Amazon mağaza açma başvuruları online yapılır. Öncelikle satış stratejisi belirlemelisiniz: Çok satılan ürünlerin yetkili bayisi olarak ve kendi ürettiğiniz ürünleri markanız altında sunabilirsiniz. Seller Central panelinde üyelik kaydı oluşturup, ürünlerinizi yükledikten sonra satışa başlayabilirsiniz. Kendinize ait tescil edilmiş bir markanız varsa Amazon’a kaydedebilir, stoksuz satış yapabilir veya başka markaların ürünlerini gerekli izinleri alarak satabilirsiniz. Marka kaydını nasıl yapacağınızı bir sonraki içeriğimizde anlatacağız, ancak öncesinde TürkPatent’ten kaydettirmek gerektiğinden “e-Ticaret Marka Tescili Nasıl Yapılır?” başlıklı yazı yardımcı olabilir.

Amazon Türkiye Satıcı Hesabı Nasıl Açılır?

1. Amazon satıcı hesabı oluşturmak için ana sayfanın en altındaki footer bölümünde yer alan sekmeden veya direkt Seller Central linkine tıklayarak giriş yapabilirsiniz.

amazon'da satıcı hesabı açmak
2. Aşağıdaki alanlara ad-soyad, e-posta, şifrenizi girip hesap oluşturduktan sonra posta kutunuza gönderilen doğrulama kodunu, karşınıza çıkan ekrana girdiğinizde e-posta adresiniz doğrulanmış olur.
amazon satıcı olmak
amazon türkiye satış yapmak
3. Bir sonraki ekranda Amazon mağaza açmak için gerekli belgeleri inceleyerek Başla butonuna basın.
amazon satış nasıl yapılır
4. Ülkeyi, şirket türünü ve ticari unvanınızı doğru girerek Kabul Et ve Devam Et diyerek ilerleyin (Yanlış bilgi girişleri başvurunuzun reddedilmesiyle sonuçlanabilir).
amazon satış hesabı açma

5. Bu adımdan sonra vergi numarası, MERSİS numarası, vergi dairesi gibi bilgilerden oluşan detaylı işletme bilgileri ile kişisel, ödeme, mağaza adını içeren kayıt formunu doldurmanız istenir.

6. Telefonunuza gelen doğrulama kodunu girdikten sonra kredi kartı bilgilerini girip Kaydet ve Devam et butonuna bastığınızda e-postanıza satıcı kimlik doğrulama ekranı gönderilir; kimlik belgesinin ön-arka bölümünü sisteme yükleyip e-posta ve telefon numaranızı ekleyip Gönder butonuna basınca başvurunuz işleme alınmış olur.

7. Artık Amazon satıcı paneline giriş yapabilir, başvurunuzla birlikte ekranda beliren tahmini karar tarihini görebilirsiniz. Platform başvuruları inceleyerek yaklaşık 1 iş günü sonunda olumlu veya olumsuz olarak e-posta ile bilgilendirme yapar.

NOT: Birçok kişi aşağıdaki hataları yapması sebebiyle mağaza açarken zaman kaybı yaşamaktadır. Satıcı hesabınızın başarıyla açılması için e-posta adresinize gelen kod ile mutlaka doğrulama yapmalı, Amazon temsilcisiyle yapacağınız görüntülü görüşmede istenenleri eksiksiz yerine getirmeli, isim ve adresinizi Türkçe karakter kullanmadan girmeli ve bu bilgiler belgelerinizdekilerle tutarlı olmalıdır.

Yurt dışı mağazası açacaksanız belgelerinizin Türkiye versiyonuna ek olarak İngilizcesini de düzenleyerek ibraz etmelisiniz. Belgelerin fotoğrafını çekerek değil, en az 600 DPI tarayıcıdan görüntü alıp göndermeye dikkat edin. Amazon’un aylık ücreti kredi kartınızdan çekebilmesi için kartınızı yurt dışına açtırmayı unutmayın.

Son olarak başvurunuz olumlu sonuçlandığında ürünlerinizi yükleyip satışa başlayabilirsiniz. Amazon ürün envanterlerini çıkararak onları öne çıkarmaya yardımcı olan araçları nasıl kullanabileceğinizi ayrı bir başlık açıp detaylı anlatacağız.

Amazon Global Satış Yapmak için Neler Gerekli?

Amazon yurt dışı satış altyapısı en gelişmiş platformlardan biridir. Amazon yurtdışı veya Global adı verilen sistemde markanızı büyütmek adına bir kilometre taşı olarak kullanabilme fırsatına sahipsiniz. Amazon’da satıcı olmanın sağladığı en büyük kolaylıklardan biri de tüm Avrupa Birliği ülkeleri, Orta Doğu, Kuzey-Güney Amerika, Japonya ve Avustralya için yapacağınız mikro veya e-ihracatlarda mağaza yönetiminin tek panelden yapılabilmesine ek olarak mağaza açma prosedürlerinin aynı olmasıdır. Birleştirilmiş satıcı hesabı özelliği sayesinde görünmek istediğiniz ülkeleri ayrı ayrı seçerek ürünlerinizi o ülkenin şartlarına göre listelersiniz.
amazon'da yurtdışı satış nasıl yapılır

Amazon Avrupa hesap açma, Amazon Amerika, Amazon Japonya ve Amazon Avustralya hesap açma işlemlerine Amazon Global Satış linkine tıklayarak başlayabilirsiniz. Bağlı hesaplar var olan Amazon Türkiye hesabınız üzerinden yapılmamaktadır, Türkiye dışında Amazon Avrupa satışta tek hesap ve diğerlerinde de ayrı ayrı oluşturmalısınız. Amazon Global satış için gerekli belgeler ülkeye göre ufak farklılıklar gösterebilir olsa da genellikle çoğunda benzerdir. Mikro ihracat kapsamına giren global satış süreçleri ile ilgili detaylar için “e-İhracat Nedir, Nasıl Yapılır?” adlı içeriğe göz atabilirsiniz.

Amazon Avrupa’da Satış Yapmak için Gerekli Belgeler

Türkiye’de yapılan ticarette alınan KDV gibi, Avrupa ve diğer ülkelerde de vergiler bulunması sebebiyle Amazon’da Avrupa ülkelerine yapacağınız satışlarda VAT Numarası (Value Added Tax) kaydı yaptırmanız gerekir. Amazon VAT ile ilgili detaylı bilgiyi burayı tıklayarak öğrenebilir veya Amazon web sitesinden VAT Registration yaptırmalısınız. Bunların dışında vergi levhası, vergi numarası, satış ortaklığı sözleşmesi, imza sirküleri, ticaret sicilinin sisteme yüklenmiş olması istenir. Ülkemizdeki e-ihracat faaliyetlerinde KDV istisnası olmakla birlikte e-ihracat faturaları hakkında detaylı bilgiyi “İhracat Faturası Kılavuzu” başlıklı yazıdan öğrenebilirsiniz.

Amazon Mağaza Açmak için Şirket Kurmak Gerekir mi?

Hem Türkiye’de hem de platformun var olduğu tüm ülkelerde Amazon’da bireysel satış yapmak ne yazık ki mümkün değildir; dolayısıyla fatura kesebilir olmak, yani en azından şahıs şirketi ve diğer işletme türlerinden herhangi birine sahip olmak gerekir.

Amazon Mağaza Açmak Ücretli mi?

Amazon satıcı hesabı açma ücreti mağazanın bulunduğu ülkeye göre değişiklik gösterir. Amazon mağaza açma ücreti Türkiye’de aylık 99 TL+KDV şeklinde olmakla birlikte 15 Ocak 2018’den beri yeni satıcılardan ücret talep etmemektedir. Avrupa Amazon satıcı hesabı ücreti; İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya, İspanya, Hollanda, Polonya, İrlanda’dan oluşan 8 Avrupa ülkesinin tamamına KDV hariç aylık 39 Euro’dur. Amazon Amerika satıcı hesabı ücreti, aylık 39.99 Dolar, Amazon Avustralya mağaza ücreti ise 49.95 Dolar’dır. Japonya 4900 Yen, Singapur 29.95 Dolar ve Hindistan’da satışlardan sadece komisyon ücreti alınır.

İlgili İçerik:

Amazon Komisyon Oranları

Neden Amazon’da Mağaza Açmalı?

180’den fazla ülkede 175’in üzerindeki lojistik merkeziyle 16 ayrı pazar yerine sahip Amazon hem yurt içi hem de yurt dışında markasını büyütmek isteyen işletmelere uygun şartları sunar. Amazon lojistik sistemine ayrıca değineceğimiz FBA yöntemiyle ürünlerinizi ilgili depolara gönderebilir, operasyonel riskleri en aza indirebilirsiniz.

Satış stratejiniz doğrultusunda ürünlerinizi hangi ülkede listelemeyi uygun görüyorsanız platformun son derece gelişmiş altyapısıyla her yerde görünür olmanıza yardımcı olacaktır. Bununla birlikte Amazon’daki Türkiye ve yurt dışı mağazalarınızda Amazon entegrasyonu kullanmak faturalandırma süreçlerini otomatikleştirmeyi sağlarken hem yurt içi müşterilerinize kesmeniz gereken e-arşiv fatura hem de yurt dışındakilere göndereceğiniz e-ihracat faturaları zahmetsizce iletebilirsiniz. 

BirFatura

BirFatura

Tüm pazaryerlerine entegre;
Hızlı, kolay ve güvenli faturalandırma sistemi!

Yazıyı paylaşın: