Bir Fatura İle Başlayın.

ETBİS Nedir, Kimlere Zorunlu?

ETBİS Nedir, Kimlere Zorunlu

Tüketicilere sunulan online alışveriş ortamları, her geçen gün daha güvenli ve takip edilebilir hale geliyor. Bunu mümkün kılan yapılardan biri de, Ticaret Bakanlığının ETBİS uygulaması: Hem online satışlardaki kayıt dışılığın önüne geçmek hem de dijital alışveriş verilerini kayıt altına alabilmek açısından işletmelere ve tüketiciye fayda getiren bir sistem. 2017’den itibaren uygulanmaya başlayan ETBİS, online alışveriş platformlarını ve bazı sektörleri kapsıyor.

Örneğin, pek çoğunuz bazı e-ticaret web sitelerinin en alt kısmında yer alan özel bir karekod ve altındaki “ETBİS’e kayıtlıdır” ibaresini görmüştür. Bu da o işletmenin Ticaret Bakanlığına kayıtlı olduğunu gösteriyor. Peki e-ticaret ile uğraşan herkes kayıtlı olmak mecburiyetinde mi? Öyle değilse, ETBİS’e kimler kayıt olacak? Yazının devamında.

ETBİS açılımı, Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi olan Ticaret Bakanlığı platformudur. 11 Ağustos 2017’de yürürlüğe giren 30151 sayılı Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi ve Bildirim Yükümlülükleri Tebliği ile yasal dayanağı belirlenmiştir. Yönetmeliğin kapsama alanı sözleşme üzerine internet üzerinden hizmet/mal satışı yoluyla sipariş alan hem hizmet sağlayıcı hem de aracı hizmet sağlayıcı tüzel/gerçek kişilerin e-ticaretleriyle ilgili bildirim ve kayıt yükümlülükleridir. Kapsamadığı kısım ise; özel olarak telefon araması, e-posta, SMS ve elektronik ortamda bireysel iletişim vb. çevrimiçi araçlarda abonelik sözleşmeleri üzerine hizmet veren sağlayıcılardır.

Tüketici ve satıcılar arasında hem güven hem de kontrol alanı oluşturmasının yanı sıra esas amaç; kayıt dışı ticareti önlemeye çalışmaktır. Aynı zamanda bakanlığın e-ticaret sektöründeki durumu sayısal veriler ile takip edebilmesini imkan tanır. Tüketiciler ise, ETBİS sorgulama aracı sayesinde kayıtlı e-ticaret firmaları hakkında ticari unvanı, işletme türü gibi bilgilere ulaşabilirler.

ETBİS Zorunlu mu?

Bakanlık, çeşitli sektörlere ETBİS’e kayıt ve bildirim yükümlülüğü getirerek 2 türlü bilgi akışı sağlamaktadır. Yönetmelikteki tanım biraz karışık gibi gözükse de, aslında ETBİS’e kayıt yaptırmak zorunda olanların e-ticaret ile ilgili olan bölümü özetle; kendi markasına ait e-ticaret web sitesi sahipleri, yurt içi online pazar yerleri ve yurt dışındaki pazar yerlerinde satış yapmak isteyen şirketlerdir.

Yani kurdukları web sitesinde değil de sadece Trendyol, Hepsiburada gibi yerli platformlarda mağaza açmayı düşünenler veya sosyal medyadan faaliyet gösterenler için bir kayıt mecburiyeti yok. Bununla birlikte bakanlık e-ticaret haricinde dijitalleşen pek çok sektörü de kapsıyor. Buna göre ETBİS zorunluluğu bulunanları şöyle sıralamak mümkün:

1.Aracı hizmet sağlayıcılar: İşletmelerin e-ticaret yapması için elektronik ortam sunan gerçek ve tüzel kişilikler (Hepsiburada, Trendyol, N11 vb.).

2. Hizmet sağlayıcılar: Kendilerine ait web sitesi ve mobil uygulamada faaliyet gösteren tüm şirket tipleri.

3. Yurt içinde online satış faaliyetinde bulunmasa bile yurt dışındaki aracı hizmet sağlayıcı platformlardan sipariş alan şirketler (Aliexpress, Mizu, eBay vb.).

İlave olarak aşağıdaki bazı gerçek ve tüzel kişiliklere, ETBİS bildirim yapma uygulaması da getirilmiştir:

  • Aracı hizmet sağlayıcılar
  • Hizmet sağlayıcılar
  • Elektronik ticaret altyapı sağlayıcılar (İdeasoft, Ticimax gibi)
  • Bankalar
  • Kargo firmaları
  • Elektronik para kuruluşları (Paytr, iPara vb.)

ETBİS Kayıt için Hangi Bilgiler Gerekir?

ETBİS’e kayıt işlemlerini tamamlayabilmek için önce; tacir olanların MERSİS’e, esnaf ve sanatkarların ise ESBİS’e kayıt olması gerekir. Ne tacir ne de esnaf olanların ise herhangi bir yere kayıt olmasına gerek yoktur. Kayıt sırasında istenen tüm bilgiler aşağıdaki gibidir:

  • MERNİS/ESBİS numarası (MERSİS Kaydı Nasıl Yapılır?)
  • Vergi kimlik numarası
  • Esnaf ve sanatkarlar için T.C kimlik numarası
  • e-Ticaret yapılan web sitesinin alan adı, varsa mobil uygulama
  • Firma KEP adresi (KEP Adresi Nedir, Nasıl Alınır?)
  • Elektronik ticaretin türü
  • Varsa e-ticaret dışındaki faaliyetler
  • Satılan mal/hizmet türü
  • Hangi ödeme yöntemlerinin sunulduğu
  • İkinci el ürün satışının bulunup bulunmadığı, varsa neler olduğu
  • Elektronik ödeme kuruluşlarının hangisinin kullanıldığı
  • Ödeme hizmeti alınan diğer kuruluşlar
  • Alınan lojistik hizmetleri hakkındaki bilgiler
  • Kişisel verilerin saklandığı adres ve ülke bilgileri

ETBİS Kayıt Nasıl Yapılır?

Kayıt işlemini şirketin sahibi ve resmi yetkilisi yapabilir, başlamak için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:

1.Ticaret Bakanlığının eticaret.gov.tr/ adresine tıklayıp ekranın sağ üst köşesindeki “ETBİS Giriş” sekmesine basın.

etbis kayıt nasıl yapılır
2. e-Devlet şifresi ve kimlik numaranız ile giriş yapın.
etbis kayıt
3. Karşınıza çıkan ekrandan hem kayıt hem de bildirim işlemlerini yapabileceğiniz gibi yetki vermeyi de buradan yönetebilirsiniz. Devam etmek için “ETBİS’e Kayıt Ol” bölümüne tıklayın.
etbise-nasil-kayit-olunur3
4.Daha öncesinde MERNİS’e de kaydınızı yaptırmış olmanız gerekmesi sebebiyle tüm cari bilgileriniz MERNİS’ten otomatik çekilir; aşağıdaki boş ekran yerine renkli olan gözükür.
etbis-kayit-yapmak için gerekenler
etbis-kaydi

5.Ekranın sağ üst köşesindeki “Site Ekle” bölümünden başlayarak sizden istenen tüm bilgileri girmeye başlayın.

6.Tüm adımlar bittiğinde aşağıdaki biçimde görünecektir. Doğru olması durumunda 1 numaradaki gibi işletmenize özel karekod da oluşturulmuş olur.

etbis-kayit-tamamlama

7.Bu adımdan sonraki yukarıda 2 numarada yer alan kod bloğunu, bu şekilde gözükmesi için sitenizin footer bölümüne eklemeniz istenir; bilgi sahibi değilseniz yazılımcınıza da yaptırabilirsiniz.

8.Son olarak kod yapıştırma işlemini tamamladıktan sonra 3. kısımdaki site doğrulama kısmına tıklayın. Böylece kayıt tamamlanmış olur.

ETBİS Kayıt Süresi Ne Kadar?

Kayıt yaptırmaya zorunlu e-ticaret platformlarının, 1 Aralık 2017 tarihinden itibaren faaliyete başlamadan hemen önce işlemlerini yaptırmaları gerekir.

Zorunlu Tutulan İşletmeler ETBİS’e Hangi Bilgileri Bildirmeli?

Bakanlık yukarıda adı geçen sektör türünde faaliyet gösteren işletmelere aşağıdaki bilgileri dönemsel olarak yapılan sözleşmeler ve alınan siparişleri bildirmeyi zorunlu tutar.

ETBİS Bildirim Nasıl Yapılır?

etbise-nasil-kayit-olunur3
Yukarıdaki alana yine aynı web adresinden giriş yaptıktan sonra “Aylık Bildirim İşlemleri”ne tıklayıp bildirmeniz gereken konuları yazabilirsiniz. Bildirim konularını seçip “Bildirim Yap” butonuna tıkladıktan sonra örnek .csv dosyasını indirin. İstenen bilgileri örnek dosyadaki formata uygun şekilde eksiksiz girmeye dikkat edin. Sonrasında kaydedip sisteme “Bildirim Dosyası Yükle” kısmından yükleyin. Son olarak KEP adresi, telefon vb. firmanıza ait bilgilerin kontrolün ardından “Kaydet”e tıklayın.

ETBİS Bildirim Süresi Ne Kadar?

İlgili ay içerisinde yapılan faaliyetler aynı ayın son günü saat 24.00’e kadar bildirilmelidir.

ETBİS Ücretli mi?

ETBİS kayıt ücreti yoktur, ücretsiz bir uygulamadır.

ETBİS Kayıt Yaptırmama Cezası Var mı?

Henüz yönetmelikte cezaya dair ayrıntı verilmemesine karşın bakanlık web sitesinde kayıt yükümlülüğünü yerine getirmeyen işletmelere idari para cezası uygulayacağını belirtmiştir.

Nitekim Ticaret Bakanlığının bu uygulaması tüketici haklarının korunması, kayıt dışı alışverişin önlenmesi ve Türkiye’deki e-ticaret büyümesine ilişkin verilerin toplanabilmesi amacıyla büyük öneme sahiptir. Tüketiciler açısından ise bir güven kriteri haline dönüşmeye başlaması oldukça dikkat çekiyor. Dolayısıyla e-ticaret yapmayı düşünenlerin konuya bir de bu yönden bakması faydalı olabilir.

BirFatura e-ticarete özel 50’den fazla entegrasyonu sayesinde bütün faturalandırma, sipariş ve kargo süreçlerinizi kolaylıkla yürütür.

BirFatura’nın avantajlarını hiçbir ücret ödemeden 30 gün boyunca bizzat deneyimleyin. Memnun kaldığınız taktirde abonelik ve kurulum işlemlerini başlatmak için size bir telefon araması ya da bir e-mail kadar yakınınızdayız!

BirFatura

BirFatura

Tüm pazaryerlerine entegre;
Hızlı, kolay ve güvenli faturalandırma sistemi!

Yazıyı paylaşın: