Bir Fatura İle Başlayın.

e-Fatura İptali Nasıl Yapılır?

e-fatura iptali nasıl olur
e-Belge kullanımının sağladığı belki de en büyük kolaylık tüm işlemlerinizi dijital olarak yapabilmeniz. Zira taslak faturadaki herhangi bir hatayı/eksikliği fark etmeden onaylayıp gönderdiğinizde de korkmanıza gerek yok; e-fatura iptali elbette yapabilirsiniz. e-Fatura iptal süreci, e-arşivdekinden biraz farklı olsa da hem özel yazılım hem de GİB portal kullanıcılarının yapabileceği bir işlem. Dolayısıyla bu bölümde e-fatura nasıl iptal edilir, iptal talebi onaylanmazsa ne olur, süresi ne kadar gibi sorularınızın yanıtlarını bulabilirsiniz.
Bildiğiniz üzere yalnıza e-fatura mükellefleri birbirine e-fatura gönderebilir. Bu kullanıcıların kendilerine düzenlenen ve kestikleri faturalardaki iptal işlemleri e-fatura senaryosuna göre farklılık gösterir. İptal sürecini, temel ve ticari e-fatura senaryoları arasında farklılık olması sebebiyle ayrı anlatmanın daha anlaşılır olacağını düşündük.

Ticari e-Fatura İptali Nasıl Yapılır?

“e-Fatura iptalini kim yapar?” sorusunda aşağıdaki durumlar söz konusu olurken yalnızca ticari e-fatura iptalini bu şekilde yapabilirsiniz:

1. durum alıcı konumunda olduğunuzda, yani size düzenlenen ticari e-faturalar özelinde yapabileceğiniz iptal işlemleridir. e-Fatura Portal üzerinden e-fatura iptal etmeniz mümkün değildir. Ancak e-Fatura İptal Portalından, size gelen faturalar için yasal süre içerisinde iptal, dışında ise itiraz talebi oluşturabilirsiniz. Eğer özel entegratör sistemi kullanıyorsanız gelen faturayı kabul veya reddetmek mümkündür.

2. senaryoda ise gönderici olduğunuz, yani kestiğiniz ticari e-faturaları ne e-Fatura Portal ne de özel entegratör sisteminden iptal edemezsiniz. Yalnızca gönderdiğiniz firma yasal süre içerisinde kendisine gelen e-faturayı reddedebilir.

3. durumda ise kendisine temel e-fatura senaryosunda düzenlenen faturaya kullanıcının kabul/red yanıtı verme hakkı yoktur. İtiraz süreci daha farklıdır.

e-fatura iptali nasıl yapılır

e-Fatura İptal Portalından İptal Etme

e fatura iptal portalı

portal.efatura.gov.tr/FaturaIptal/ adresinden e-Fatura İptal/İtiraz Portalına giriş yaptığınızda yukarıdaki ekran karşınıza çıkacaktır. Giriş yapmadan önce e-imza/mali mührünüzü bilgisayara takıp açmanız gereklidir. Bu platformu:

  • İptal talebi oluşturmak
  • Adınıza gelen iptal taleplerine onay vermek ve iptal taleplerinin durumunu takip etmek
    İtiraz talebi oluşturmak
  • Adınıza gelen itiraz taleplerine onay vermek ve itiraz taleplerinizin durumunu takip etmek için kullanabilirsiniz.
Firmanıza Kesilen e-Faturayı İptal Etmek için:
  • Tarafınıza gönderilen e-faturalar için iptal talebi oluştur butonuna tıklayın. Karşınıza talebinizi girmeniz için aşağıdaki ekran açılacaktır.
  • Söz konusu faturanın 16 haneli numarası ve tutarını yazdıktan sonra hemen altındaki “Alıcı-Satıcı Bilgisi” kısmından “İşlem Sahibi”ni “Alıcı” olarak seçin (Kendi düzenlediğiniz e-faturalarda ise “Satıcı”yı tıklayın). Mali mühür/e-imzanızın akıllı kart şifre bilgilerini girerek aşağıdaki “Talep Oluştur” butonuna basın.
e-fatura-iptali-gib-
  • Ardından aşağıdaki gibi “Onayla” butonuna tıkladığınızda “İptal Talebiniz Başarıyla Oluşturulmuştur” yanıtını alırsınız. Böyle iptal talebi size düzenleyen tarafın “e-Fatura İptal/İtiraz Portalı sistemine iletilmiş olur.
gib-portal-e-fatura-iptal
  • Eğer girdiğiniz bilgilerde yanlışlık var ise aşağıdaki hata ekranı ile karşılaşabilirsiniz. Doğrusunu yazarak düzeltebilirsiniz.
gib-e-fatura-iptal
e-fatura-iptal-etme
Gönderdiğiniz taleplerin durumunu takip etmek için portalın giriş ekranına dönerek “Fatura İptal Taleplerinin Durumlarını Görmek ve Adınıza Gelen İptal Taleplerine Onay vermek” kısmına tıklayın.
e-fatura-iptal-talebi-durumu
İptal edilmesini istediğiniz faturaların talepleri aşağıdaki gibi listelenecektir. Henüz yanıt gelmeyenler “Onay Bekliyor”, iptali onaylananlar “Fatura İptal Edildi” şeklinde görülecektir.
e-fatura-iptal-talebi-onay
  • Onaylanan talepler hem sizin hem de diğer firmanın BA/BS formlarında gözükmez. Ancak 8 günlük yasal süre içerisinde faturanızı düzenleyen onaylamaz ise gözükür.
Düzenlediğiniz e-Faturanın İptali için:
e-fatura-iptal-portali-gib
  • Burada tüm adımlar tamamen aynıdır. GİB Portal e-Fatura İptal ekranına giriş yaparak fatura bilgilerini yazın ve öncekinden farklı olarak “İşlem Sahibi” kısmından “Satıcı”yı seçin.
  • Aynı şekilde size gönderilen iptal isteklerini de portalın “Fatura İptal Taleplerinin Durumlarını Görmek ve Adınıza Gelen İptal Taleplerine Onay vermek” bölümüne girip görüntüleyebilir, mali mühür/e-imzanız ile onaylayabilirsiniz.
e-Fatura İptali için Mali Mühür Gerekli mi?

GİB portaldan yapılan tüm işlemlerde şahıs şirketleri e-imza veya mali mühür; anonim, limited gibi tüzel şirket sahipleri mali mühürleri ile tüm işlemleri gerçekleştirmek durumundadır.

e-Fatura İptali Kaç Gün?
e-Fatura iptal etme süresi Türk Ticaret Kanununa göre fatura kesim tarihinden itibaren 8 gündür. İptal talebini bu süre içerisinde vermek durumunda olan mükellefin e-fatura iptal onay süresi de 8 gündür.
e-Fatura İptal Süresi Geçerse Ne Olur?
e-Fatura iptali 8 günlük süre geçerse fatura kabul edilmiş sayılır. İtiraz etme hakkı doğmasına ek olarak iade fatura düzenlenmesi talep edilebilir.

Temel e-Fatura Nasıl İptal Edilir?

Temel e-faturanın, alıcıya kabul veya red olanağı sunmadığı bir senaryo olması sebebiyle otomatik olarak alıcı sistemine kabul edilmiş olarak düşer. Böyle olsa bile temel e-fatura iptali mümkün olmakla birlikte ticari senaryodakinden farklıdır. Şirketi olan vergi mükellefleri kendi KEP adresinden, alıcınınkine iptal nedenini açık bir şekilde ifade eden bir e-posta, ekine de reddetmek istediği faturayı/faturaları ekleyerek göndermelidir. Aynı işlemi noterden ihtarname göndererek ve PTT’den iadeli taahhütlü mektup ile de itiraz edilebilir.

NOT: Özellikle temel faturalarda, faturayı düzenleyen ile irtibata geçip fatura GİB iptali hakkında istişare yapılması ve GİB iptali yapılmasının mümkün olamadığı zamanlarda da NOTER, PTT ve KEP yazıları için de karşı tarafla görüşme yapılması tavsiye edilir. Çünkü alıcı olarak GİB’den iptal talebi gönderdiğinizde, düzenleyen talebi onaylamaz ise fatura iptal olmayacaktır.

GİB’den iptal talebi göndermediğiniz zaman karşı tarafın KEP adresine mail atabilmek için KEP adresini öğrenmeniz gerekmektedir. İstişare yapamadığınız durumda PTT’den iadeli taahhütlü posta ya da en garanti yöntem olan noterden 3 nüsha ihtarname göndermenizin; (biri sizde, diğeri noterde ve 3.’sü faturayı düzenleyene gidecek şekilde yaptırmanız) ABS tebliği sayesinde daha sağlıklı olacağını tavsiye ederiz. Ayrıca taraflar yine anlaşıp iade temel faturası da düzenleyebilir.

İhracat e-Fatura Nasıl İptal Edilir?

İhracat e-fatura iptalini Gümrük ve Ticaret Bakanlığına ait İhracat Fatura Portalı üzerinden yapabilirsiniz. Eğer gümrük beyannamesinde beyan edilmiş ihracat faturalarını bu sistem üzerinden iptal etmek mümkün değildir. Mali müşavirinizden beyannameden çıkarmasını ve sonrasında iptal etmesini isteyebilirsiniz.

Özel Entegratör Sisteminden e-Fatura İptal Etme

e-Fatura iptal süreci, GİB’in kurduğu altyapı çerçevesinde e-arşiv faturada olduğu gibi pratik değildir. Özel entegratör yazılımı kullanan mükelleflerin sadece kendilerine düzenlenen e-faturaları yasal süre içerisinde kabul veya red hakkı bulunur. Mükellef kestiği e-faturaları yine aynı şekilde yalnızca GİB’den yapabilir.
Dilerseniz Serbest Muhasebeci Mali Müşavirimiz Gizem Kesilmiş’in konuyu anlattığı videoyu aşağıdaki görsele tıklayarak izleyebilirsiniz:

BirFatura'yı 30 Gün Boyunca Ücretsiz Olarak Deneyimleyin!​

BirFatura’nın avantajlarını hiçbir ücret ödemeden 30 gün boyunca bizzat deneyimleyin. Memnun kaldığınız taktirde abonelik ve kurulum işlemlerini başlatmak için size bir telefon araması ya da bir e-mail kadar yakınınızdayız!

BirFatura

BirFatura

Tüm pazaryerlerine entegre;
Hızlı, kolay ve güvenli faturalandırma sistemi!

Yazıyı paylaşın: