Bir Fatura İle Başlayın.

MERSİS Kaydı Nasıl Yapılır?

MERSİS Numarası Nasıl Alınır, Ne İşe Yarar

Devletlerin e-dönüşüm süreçlerini desteklemesi sayesinde şirketlerdeki iş akışının sorunsuz ilerleyebilmesi mümkün olmaya başladı; bu uygulamaların belki de en önemlisi MERSİS sisteminin hayata geçirilmiş olması. Şirket açılış ve kapanış işlemleri başta olmak üzere birçok ticari değişikliği çevrimiçi yapmaya imkan tanıyan MERSİS’e her işletmenin kayıt olma zorunluluğu var diyebilmek mümkün.

Diğer bir ifadeyle ise ticari sicil kayıtlarını dijital ortamda barındıran bir sistem. Eğer bir işletme kurmayı planlıyorsanız bu konu sizi daha da yakından ilgilendiriyor. Dolayısıyla yazının devamını okuyarak MERSİS no ne demek, MERSİS numarası almak ve öğrenmek için gerekenler neler gibi soruların yanıtlarını bulabilirsiniz.

MERSİS Nedir, Ne İşe Yarar?

Ticaret Bakanlığı tarafından geliştirilen MERSİS, ilk kez 2015’te uygulamaya geçen, açılımı “Merkezi Sicil Kayıt Sistemi” olan şirketlere ait bilgi sistemi olarak tanımlanabilir. Ticari işletmelerin değişiklik, kayıt, tasfiye bildirimi gibi işlemlerini online yapabilmesine ek olarak ticari sicil bilgilerini elektronik ortamda kayıt altına almaya yarayan sistem; bir de iktisadi kamu birimlerinin tüzel kişilikler hakkındaki bilgiye rahat ulaşmasını sağlamayı amaçlayan veritabanı işlevi görür. Kayıtlı olan işletmelerin her birine ait bilgiler mersis.gtb.gov.tr/ adresinden açtıkları hesap içerisinde yer alır.

Bununla birlikte kayıt sonucu işletmeye özel verilen 16 haneli MERSİS numarası, şirket türüne göre farklılık gösteren belirli düzen içerisinde oluşturulur. Anonim ve limited şirketlere ait numaraların başında 0 ile vergi numarası yer alırken şahıs işletmelerinde kişinin T.C kimlik numarası ile başlar. MERSİS sayesinde artık neredeyse pek çok işlem için vergi dairesine gitme zorunluluğu ortadan kaldırılmıştır. 18 Ocak 2023’te yürürlüğe giren yeni VUK tebliği ile ticaret siciline vergi dairesine gitmeden yapılabilecek değişikliklere sık sık yenileri eklenirken yeni işlemleri “Ticaret Siciline Tescil İşlemleri Kolaylaşıyor” başlıklı yazıya tıklayarak görüntüleyebilirsiniz. MERSİS ile şu an gerçekleştirebileceğiniz başvurular ise şöyle sıralanabilir:

  • Kuruluş (Anonim, limited, şahıs, komandit, kooperatif, şube açılış vb. tüm şirket türleri)
  • Birleşme
  • Bölünme
  • Tasfiye
  • Acentelik işlemleri
  • Tür (nevi) değişikliği
  • Diğer değişiklikler (Şirket adres, sermaye, yetkili, pay, sözleşme vb.)
  • Ticari işletme devri
  • İhya
  • Merkez nakli
  • Terkin
  • İflas
  • Denetim ve yönetim kayyımı işlemleri
  • İnternet sitesi tescili
  • Konkordato işlemleri
  • Ad soyad değişikliği
  • İç yönerge tescili

MERSİS sisteminin yukarıdaki iş yüklerini azaltmasının yanı sıra nüfus (MERNİS), tapu kadastro (TAKBİS), adliye (UYAP), Ulusal Adres Veri Tabanı (UAVT), SGK, Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi (ULTS) gibi çeşitli kamu kuruluşları ile yaptığı entegrasyonlar sayesinde bilgi akışını da kolaylıkla sağlar.

NOT: Özellikle e-ticaret yapmayı düşünüyorsanız ETBİS’e kayıt zorunluluğunun bulunması sebebiyle MERSİS’e başvurduktan sonra ETBİS’e kayıt yaptırmanız da gerekecektir; detaylı bilgi için “ETBİS Nedir, Kimlere Zorunlu?” başlıklı yazıya tıklayın.

MERSİS No Nasıl Alınır?

MERSİS no almak için öncelikle Ticaret Bakanlığına ait mersis.gtb.gov.tr/ adresine giriş yaparak sağ üst köşedeki “Giriş” sekmesine tıklamanız gerekir. Şirket kuruluş işlemleri dışındaki ihtiyaçlarınızda yeniden numara almanıza gerek yoktur. İşletmenizin açılış aşamasında yapılması gerekli olan bu işlemi siz veya mali müşaviriniz yapabilir.

mersis no nereden alınır
Buraya tıklayıp e-Devlet, MERSİS hesabı, e-İmza ve Mobil İmza ile giriş seçenekleri bulunuyor; uygun olanlardan herhangi biri ile giriş yapabilirsiniz.
mersis başvuru
Karşınıza Kuruluş İşlemleri, Değişiklik Başvuruları, Yapı Değişikliği ve Devam Eden Başvuruları görüntüleme ekranları çıkar. Kuruluş İşlemlerini tıklayarak ilerleyin.
mersis şirket kuruluş
Kurmak istediğiniz şirket türünü seçin; ardından bağlı olacağınız vergi dairesi, il/ilçe bilgileri, ticaret sicil müdürlüğü gibi bilgileri yazdıktan sonra aşağıdaki bilgileri de tek tek eklemeniz gerekir:
mersis kayıt
Şirket açılışı için gerekli belgeleri de yükleyerek geçici vergi numarası alma aşamasına yönlendirilirsiniz. Bu aşamadan sonra ticaret sicil müdürlüğü/noter onay sürecine gelinmiş olur. Onay durumunu Devam Eden Başvurular bölümünden takip edebilirsiniz, onaylanınca MERSİS numarası işletmenize özel tanımlanmış olur ve şirket açılışınız yapılır.
MERSİS hakkında merak edilen diğer konuları aşağıda görebilirsiniz:

Panel üzerindeki “Sorgular” bölümünden numarasını öğrenmek istediğiniz firma ve esnafın vergi numarası, unvan, ticaret sicil no gibi bilgilerini aratarak bulabilirsiniz.

İşletmenize ait MERSİS numarasını, e-Devlet veya İnteraktif Vergi Dairesi hesabına giriş yaparak öğrenebilirsiniz.

Tüzel ve gerçek kişiler ticari belgelerin tamamında MERSİS bilgilerine yer vermek zorundadır.

Birbirlerinin yerine geçmemektedir.

İnternet hizmet sağlayıcıları ve aracı hizmet sağlayıcı olan firmaların kayıt olması ve web sitelerinde göstermesi zorunludur.

BirFatura kullanarak tüm faturalandırma işlemlerini otomatik yapın.

BirFatura’nın avantajlarını hiçbir ücret ödemeden 30 gün boyunca bizzat deneyimleyin. Memnun kaldığınız taktirde abonelik ve kurulum işlemlerini başlatmak için size bir telefon araması ya da bir e-mail kadar yakınınızdayız!

BirFatura

BirFatura

Tüm pazaryerlerine entegre;
Hızlı, kolay ve güvenli faturalandırma sistemi!

Yazıyı paylaşın: