Bir Fatura İle Başlayın.

Faaliyet Belgesi Nedir, Nasıl Alınır?

Faaliyet Belgesi Nasıl Alınır, Ne İşe Yarar
Faaliyet belgesi adını pek çoğunuz gerek pazar yeri başvuruları, gerek kurumlar ile yapılan işlerde istenen belgeler arasında veya bankada ticari hesap açmak istediğinizde görmüş ve duymuş olabilirsiniz. Peki, daha önce şirketiniz için hiç faaliyet belgesi aldınız mı? Eğer bu güne kadar ihtiyaç duymadıysanız bile, faaliyet belgesi almayı gerektiren durumlarla bir gün karşılaşma ihtimaliniz hiç yok değil. Bunun yanında başvuru süreçleri, dijitalleşen çağın gereksinimi olarak online işlem yapabilmenize imkan tanır. Bu belgenin birçok türü olsa da bu yazıda, sizi daha yakından ilgilendiren ticaret faaliyet belgesi üzerinde durduk. O halde nasıl alınır, ne işe yarar, hangi amaçla istenir gibi başlıkların yanıtlarını okumaya devam ederek öğrenebilirsiniz.

Faaliyet belgeleri; bir şirketin, meslek mensubunun, esnafın hala aktif olduğunu ispatlayan resmi belgelerin genel adını ifade eder. Bununla birlikte şirketler unvan değişikliği, nevi (tür) değişikliği ve faaliyet alanı anlamına gelen NACE kodlarına ekleme ya da çıkarma yapabilir. Dolayısıyla kurumlar çalışacakları şirketlerin hala faaliyette olduğunu bilme gerekliliğinin yanı sıra firmanın güncel bilgilerini içeren ve hukuki geçerliliğe sahip bir belge görmeyi talep eder.

Aynı zamanda şirketin ilgili odaya kayıtlı olduğunu da gösterir. Bununla birlikte belgelerin Türkçe alınabilmesine ek olarak farklı ülkelerle yapılan işler için İngilizce, Fransızca, Almanca gibi dillere de çevrilmiş şekilde temin edebilmek ile beraber çeşitli meslek odalarına göre dil alternatifleri bulunmaktadır. Tek sayfa halinde verilen belge ilgili odaya kayıtlı şirket hakkındaki tüm bilgilerini içermektedir. İçerdiği bilgileri yazının ilerleyen bölümlerinden öğrenebilirsiniz.

Belirli geçerlilik süreleri tanınması sebebiyle talep edildiği zamanlarda son versiyonunu yeniden almak gerekir. Şirket faaliyet belgesi olarak da bilinen ticaret odası faaliyet belgesi haricinde farklı iş kollarını ilgilendiren türleri de bulunur. Esnaf ve sanatkarların esnaf odası faaliyet belgesi; Yeminli Mali Müşavir ile Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlerin YMM ve SMMM faaliyet belgesi, tehlikeli madde taşımacılığı yapan şirketlerin ise tehlikeli madde faaliyet belgesi alma zorunluluğu vardır. Öte yandan artık oldukça kısa sürede ve pratik şekilde temin edebilme olanağı tanıyan meslek odaları web sitelerinden online almak mümkün hale getirilmiştir. Aşağıdaki görselde bir şirket için ticaret odasından alınan örneğini görebilirsiniz:

faaliyet-belgesi-ornegi

Serbest Muhasebeci Mali Müşavirimiz Gizem Kesilmiş’in konuyu anlattığı videoyu aşağıdaki görsele tıklayarak YouTube kanalımızdan izleyebilirsiniz:

Faaliyet Belgesinde Neler Yazar?

Faaliyet belgelerinde şirketlerin temel cari bilgilerinin tamamı yer alır. Tek sayfadan oluşan belge içerisinde aşağıdaki bilgiler bulunur:

  • Bağlı olunan odanın odanın adı, veriliş tarihi
  • Firmanın sicil numarası
  • Firma ticari adı ve unvanı
  • Resmi adresi
  • Meşgale başlığı altında hangi ticari faaliyette bulunduğu
  • Faaliyeti belirten NACE kodu
  • MERSİS numarası
  • Şirket derecesi
  • Sermaye tutarı
  • İşe başlama tarihi
  • Meslek grubu

Faaliyet Belgesi Geçerlilik Süresi Ne Kadar?

Geçerlilik süreleri odadan odaya değişiklik göstermektedir. Bununla birlikte odalar tarafından verilen sürelerde de değişikliğe gidilebilir. Dolayısıyla zaman zaman bağlı olduğunun odanın web sitesini incelemekte fayda vardır. Genellikle 1 ile 3 ay arasında geçerlidir.

Faaliyet Belgesi Nasıl Alınır?

Faaliyet belgeleri şirketin veya iş yerinin bağlı bulunduğu il-ilçelerin odalarına bizzat başvurarak ve web sitelerinden temin edilebilir. Ancak öncelikle odaya kayıtlı olmanız istenir; şirketinizin bulunduğu odaya kayıt olmak için gerekli bilgileri “Ticaret Odası Kayıt Nasıl Yapılır?” başlıklı yazıya tıklayarak öğrenebilirsiniz. “Online faaliyet belgesi, e-imza/mali mühür ve şirket sahibinin e-Devlet şifresi kullanılarak kolaylıkla alınabilir. Ticaret odası faaliyet belgesi alma süreçlerinde ticaret odasına göre farklılık olması normaldir. Her büyükşehirdeki ticaret ve sanayi odasının ayrı web sitesi altyapısı bulunur. Küçük şehirler ve ilçelerdeki odaların web siteleri de ayrıdır; ancak online işlemleri, tüm ticaret odalarının bağlı bulunduğu Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) sistemi aracılığıyla gerçekleştirir.

Faaliyet belgesi için gerekli evraklar sunma talebi işlemlerin online yapılabilmesi sayesinde artık yoktur. Sadece firma bilgileriniz istenmektedir. Örneğin İstanbul Ticaret Odası’ndan (İTO) belge almak isteyenler İTO web sitesine giriş yapıp “Online İşlemler” sekmesine bastıktan sonra veya direkt olarak ito.org.tr/tr/online-islemler?scrollAnimateContent=online-islemler-content linkine tıklayarak “e-İmza Faaliyet Belgesi” bölümünden talep edebilirler. Açılan pencereye sicil numarasını girip elektronik imzaları ile işlem yapabilirler. Ardından istediğiniz dil seçimini yaptıktan sonra kredi kartı ile ödeme yapıp e-posta adresinize gönderilmesini sağlayabilirsiniz.

Ankara Ticaret Odası (ATO) gibi bazı odalarda ise sistem tamamen farklıdır. ATO web sitesine giriş yaptıktan veya portal.atonet.org.tr/preview/67dbb266-9a08-407e-94f1-098211a42fa4/login.htm linkine tıkladıktan sonra yine “Online İşlemler” sekmesinden e-Devlet şifreniz ile girebilirsiniz. Nitekim aynı işlemi e-Devlet hesabınız üzerinden de yapmanız mümkündür. Eğer ıslak imzalı hali isteniyorsa odanın fiziki adresine gidip üyelik hizmetleri müdürlüğü birimine başvurarak ve ücreti yatırarak da yapabilirsiniz. Her odanın kayıt ve belge prosedürleri maalesef birbirinden biraz farklılık gösterir.

Faaliyet Belgesi Kaç Günde Çıkar?

Fiziki başvuru veya online belge talepleri aynı gün içerisinde yapılmaktadır. Online işlemlerde kısa süre içerisinde, genellikle başvuru yaptığınız gün içerisinde bildirmiş olduğunuz e-posta adresinize gönderilmekte yada başvuru yaptığınız web sayfasında görünmektedir.

Faaliyet Belgesi Ne Kadar?

Bazı odalarda faaliyet belgeleri ücretsiz verilmektedir. Bununla birlikte birçoğunda cüzi ücretlere tabidir. Ancak her odanın ücreti birbirinden farklıdır. Faaliyet belgesi ücreti 2023 ve sonraki yıllarda güncelleme sebebiyle artış gösterebilir. Kredi kartı ile ödeme kolaylıkları sunulması sayesinde ihtiyaç duyulduğu zaman kolaylıkla alınabilir.

e-Ticaret ile ilgilenen bir işletme iseniz ticari banka hesabı açtırma, pazar yeri başvuruları gibi işlemler dışında bu belgeye pek ihtiyaç duymayabilirsiniz. Ancak farklı pazar yerlerinde satıcı olmak için gerekli belgeler arasında yer alması sebebiyle hem İngilizce hem de Türkçe versiyonları gerekebilir. Dolayısıyla bir ticaret odasına kayıt olduktan sonra kolaylıkla faaliyet belgeleri temin edebilirsiniz.

BirFatura, e-belge dönüşümleri için en uygun fiyatlı ve güvenilir çözümlerden biridir.

50’den fazla e-ticaret ve pazar yeri entegrasyonu sayesinde faturalandırma, kargo ve sipariş süreçlerini daha etkili yönetin, operasyon kalitesini arttırın. 30 gün ücretsiz deneyebilir memnun kalırsanız, aboneliğinizi başlatabilirsiniz.

BirFatura

BirFatura

Tüm pazaryerlerine entegre;
Hızlı, kolay ve güvenli faturalandırma sistemi!

Yazıyı paylaşın: