Bir Fatura İle Başlayın.

Online Şirket Nasıl Kurulur, Yasal mı?

Online Şirket Kurmanın Yolları: İnternetten Şirket Kurulur mu

İnternetten şirket kurmak, şu an Türkiye’deki mevzuat sebebiyle henüz bir beklentinin ötesine geçemiyor. Yani şirket kurma işlemlerinde gerekli bazı adımlar interaktif olsa bile, sizin veya mali müşavirin vergi dairesine gitmeden açılış işlemlerini tamamlayıp online şirket kuruluşu yapması mümkün görünmüyor. Öte yandan, internet üzerinden şirket kurmak isteyen yeni girişimcilerin işini oldukça kolaylaştıran ücretli hizmetler de mevcut.

Çok yaygın hale gelmese de sadece web sitesinden kayıt olup şirket açmak için gerekli belgeleri yükleyerek yerinizden kalkmadan şahıs şirketi kurabilirsiniz. Peki başka yollardan internet şirketi kurulabilir mi, eğer mümkünse yasal olup olmadığıyla ilgili soruları sık almamız sebebiyle bu yazının konusunu online şirket oluşturuyor. Ancak konuya geçmeden önce şirket kurma prosedürlerini biraz hatırlatmakta fayda var.

Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı bir süredir pek çok ticari sicil işleminin internetten yapılmasına imkan tanıyor. En son 18 Ocak 2023’te Resmi Gazete’de yayınladığı 541 sıra numaralı VUK tebliği dolayısıyla artık; işe başlama bildirimi, nevi (tür) değişikliği, tasfiyeye giriş/tasfiyeden vazgeçme, unvan değişikliği, şube açılışı/kapanışı, tasfiye kapanış/iş bırakma, merkez/şube adres değişikliği gibi işlemlerde ticaret sicil müdürlüğü ve vergi dairesine fiziki olarak bildirim yapmak gerekmiyor, konunun detaylarını “Ticaret Siciline Tescil İşlemleri Kolaylaşıyor” başlıklı yazıya tıklayarak öğrenebilirsiniz. Kuracağınız şirket türüne göre değişiklik gösterse de istenen evrakları tamamladıktan sonra e-Devlet platformundaki “Mükellefiyet İşlemleri” ve MERSİS, şirketler ile ilgili neredeyse tüm işlemleri eskiye kıyasla daha interaktif yapmaya katkı sağlıyor.

Genellikle vergi dairesi ve ticaret odasına sicil kaydı oluşturmak ile başlayan şirket açılış süreçleri, şirket türüne göre farklı olabilir. Tamamen online olmamasına rağmen kurması en pratik ve kolay şirket türü şahıs şirketi açmak isteyenlerin e-Devlet üzerinden işe başlama, NACE kodu gibi bildirimleri yaparak; diğer türlerde ise Ticaret Bakanlığının MERSİS web sitesine girip üyelik hesabı oluşturduktan sonra istenen bilgileri eklemek suretiyle devam etmeleri gerekir.

Şahıs şirketlerinde kimlik, imza sirküleri, işyeri gösterilecek yerin tapusu veya kira sözleşmesi, varsa araca ait fatura, kira sözleşmesi veya noter satış sözleşmesi gibi belgelerle e-Devlet’ten 1-2 gün içerisinde açılış yapılması mümkündür. Limited, anonim vb. diğer şirketler için ise taşınmaz mallar, sermaye, ortak gibi durumlar işin içine girdiğinden gereken belgeler daha çoktur ve uzun sürebilir. Bu noktada işlerinizin takibini daha sağlıklı yapmak açısından mutlaka bir mali müşavir ile muhasebe sözleşmesi yaptıktan sonra danışmanlık ve yardım almak; süreci sizin adınıza yöneteceği için hem zahmetsiz hem de online yürütmeniz açısından oldukça faydalı olacaktır.

Online Şirket Nasıl Kurulur?

Online şirket kurmak şu anda maalesef tamamen hayata geçmedi. Dolayısıyla hala son adımları vergi dairesi ve ticaret odası müdürlüklerine giderek bitirmek gerekiyor. Ancak işleri bütünüyle elektronik ortamda gerçekleştirmek adına atılan yukarıda anlattığımız adımlar daha da geliştirilerek çok yakın gelecekte özellikle şahıs şirketlerinde hayata geçirilebilir. Bunun yanında her sektörde girişimde bulunmak isteyenlere herhangi bir kuruma fiziki olarak başvuru yapma ihtiyacını ortadan kaldırıp sizin adınıza işlemleri yürüten markalar başarılı şekilde hizmet veriyor.

Mükellef ve benzeri gelişmiş mali müşavirlik hizmeti sunan markaları tercih ederek sadece web sitesinden hesap açıp belgelerinizi sisteme yükledikten sonra seçmek istediğiniz paketi oldukça uygun aylık ücretlerle satın alarak tüm işlerinizi internetten yaptırabilirsiniz. Online şahıs şirketi kurmak dahil olmak üzere mali müşavirlik hizmetinden ön muhasebe programı, finansal hizmetlere kadar işletmenizin bütün ihtiyacını oturduğunuz yerden yönetebilirsiniz. Bununla birlikte sanal ofis gibi işyeri maliyetlerini ciddi ölçüde azaltan seçenekler de sunuyorlar. Detaylı bilgi için “Sanal Ofis Nedir, Nasıl Kurulur?” başlıklı yazıya göz atabilirsiniz.

Online Şirket Kurma Maliyeti Ne Kadar?

Hizmet aldığınız firmaya göre maliyetler oldukça değişiklik göstermektedir. Ücretsiz sunulan kurulum paketlerinde kuruluş danışmanlığı, şirket kuruluş işlemleri, ön muhasebe, elektronik fatura gibi özellikler ücretsiz sunulurken finansal işlemler, marka tescil analizi vb. gelişmiş hizmetler de ücretli paketlere dahil edilir. Fiyat güncellemeleri sebebiyle değişiklikler sık yaşandığından fiyat bandı hakkındaki detaylı bilgileri firma web sitelerinden öğrenebilirsiniz.

Şirketinizi kurduktan sonra dijital dönüşümde BirFatura her zaman yanınızda!

e-Fatura, e-İrsaliye, e-Arşiv Fatura, e-SMM, e-MM, e-Ticaret ve Pazaryeri entegrasyonları için en uygun fiyatlı çözümleri 30 gün boyunca ücretsiz deneyebilir, memnun kalırsanız abone olabilirsiniz.

BirFatura

BirFatura

Tüm pazaryerlerine entegre;
Hızlı, kolay ve güvenli faturalandırma sistemi!

Yazıyı paylaşın: