Bir Fatura İle Başlayın.

SGK Faturası Nedir, Nasıl ve Ne Zaman Kesilir?

SGK Faturası Nedir, Nasıl ve Ne Zaman Kesilir

Sosyal Güvenlik Kurumu, SGK’nın Ekim 2017’den itibaren e-faturaya dahil olmasıyla sağlık sektöründe yeni bir çağ başladı diyebiliriz. SGK ile anlaşmalı hastaneler, eczaneler, optisyenler gibi kuruluşlar, SGK’ya fatura düzenlerken SGK fatura tipinin usul ve esaslarına uygun şekilde yapmak durumundadır. Dolayısıyla e-faturaya, ciro limitine bağlı kalmadan zorunlu geçmesi gerekli bu sektörler de sürecin tamamını 1 Temmuz 2021 sonrasında elektronik ortamda gerçekleştirirler.

Standart bir elektronik faturadan farklı olarak bulunması zorunlu özel alanlar ile şematron yapısı bütünüyle Gelir İdaresi Başkanlığı ve SGK tarafından belirlenir. Siz de SGK’ya fatura kesen işletmeler arasındaysanız yazının devamında SGK faturası ile ilgili merak ettiklerinize yanıt bulabilirsiniz.

SGK ile yaptığınız tüm mal/hizmet satışlarında düzenlemeniz gereken fatura tipine SGK faturası adı verilir. Buna göre sağlık hizmeti sunucuları, abonelik satışı yapanlar, genel mal/hizmet satışlarında kuruma, mutlaka bu fatura tipi düzenlenmelidir. GİB portal, özel entegratör ve Medula kullanan mükellefler faturalarını bu şekilde kolaylıkla düzenleyebilirken temel e-fatura senaryosunu seçerek gerekli alan ve kodları da eklemelidir. SGK’ya fatura kesen işletmeleri kurum, aşağıdaki 4 ana gruba ayırmıştır:

  • Sağlık hizmeti sunucuları; eczaneler, optisyenler, hastaneler, medikal firmaları
  • İnternet, TV, telefon, elektrik, doğalgaz gibi hizmet/malları abonelik şeklinde satan kurumlar
  • Kuruma herhangi bir hizmet/mal satışı yapanlar
  • Diğer satıcılar

Okuma Önerisi:
e-Fatura Zorunluluğu

SGK Faturalarında Bulunması Zorunlu Alanlar Nelerdir?

SGK faturalarında ilave fatura tipi, mükellef kodu, mükellef adı, dosya numarası ve dönem bilgisi olmak üzere yazılması zorunlu 5 alan bulunur:

Sağlık Hizmeti Faturaları

Eczane, hastane gibi sağlık hizmeti sunucularının SGK faturalarında hizmete göre girdiği bilgiler değişiklik gösterir.
sgk-faturalarinda-bulunmasi-zorunlu-alanlar-saglik
  • İlave fatura tipi alanında hastane, eczane ve diğer gruplardan hangisinde hizmet verdiğiniz belirtilirken mükellef kodu kısmında kurumda tanımlı olan ilgili tesis kodunu yazmanız gerekir. Eğer tanımlı bir kod yok ise “0000” şeklinde yazabilirsiniz.
  • Mükellef adı kısmı, ruhsatta yazan isim ile aynı olmalıdır.
  • Dosya numarası, MEDULA üzerinden faturayı sonlandırdığı zaman verilen evrak numarasıdır. MEDULA’dan alınmış numara yok ise “0000” olarak yazılmalıdır.
  • Dönem alanında ise faturanın düzenlendiği dönem gün, ay, yıl şeklinde belirtilmelidir.

Abonelik Faturaları

SGK’nın taşra ve merkez birimlerinin aldığı telefon, doğalgaz, internet, TV gibi hizmet alımlarında satıcı taraf, SGK faturası düzenler. Bu tip faturalarda ilave fatura tipi, mükellef kodu, mükellef adı, dosya numarası ile dönem alanlarının doldurulması zorunludur:
sgk-faturalarinda-bulunmasi-zorunlu-alanlar-abonelik
  • Dosya numarası alanına yazılacak bilgi, satıcının ilgili SGK birimi için tanımladığı abone numarası olmalıdır.

Mal/Hizmet Faturaları

Yukarıdakilerin dışında SGK’ya satılan diğer mal/hizmet satışlarında düzenlenmesi gereken faturadır. Yine aynı 5 alan yer alır:
sgk-faturalarinda-bulunmasi-zorunlu-alanlar-malhizmet
  • Bu fatura tipinde dikkat edilmesi gereken en önemli kısım “Dosya No” alanıdır. Satış yapılan SGK biriminin harcama referans numarası, yok ise harcama birim numarası yazılmalıdır.
  • Harcama referans numarasını ilgili birimin mali işler bölümünden öğrenebilirsiniz. Harcama birim numaralarını aşağıdaki tabloda görebilirsiniz:
sgk-faturasi-harcama-birim-no

Diğer Faturalar

Yukarıdaki durumların haricinde SGK’ya kesilen faturalar bu gruba girer. Yine aynı alanların yer alması zorunlu iken ilave fatura tipi mutlaka “Diğer” olarak yazılmalıdır:
sgk faturalarinda bulunmasi zorunlu alanlar diger

SGK Faturası Nasıl Kesilir?

Elektronik fatura mükellefi tüm işletmeler SGK’ya dakikalar içerisinde kolaylıkla fatura düzenleyebilir. Ancak hastane, eczane, optisyen ile medikal firmalar SGK fatura kesimine başlamadan önce; öncelikle SGK Medula uygulamasından işlemi kayıt ederek evrak referans numarası almayı unutmamalıdır. Ardından e-fatura kesme işlemiyle bütünüyle benzer olmakla birlikte fatura senaryosunu “Temel”, fatura tipini “SGK” olarak seçtikten sonra; eczane, hastane, optisyen, medikal, abonelik, mal/hizmet ve diğer seçenekleri arasından uygun olanı seçmelisiniz.

Sonrasında diğer fatura kalemlerini eklemeye devam edebilirsiniz. Öte yandan fatura tipini “SGK” seçtiğiniz zaman yukarıda bahsettiğimiz doldurulması zorunlu alanlar, satıcı grubuna bağlı olarak otomatik değişeceğinden gerekli yerleri unutmadan doldurabilirsiniz. Ayrıca alıcı her zaman SGK olacağı için alıcı kısmına kurum bilgileri otomatik gelecektir (Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı, Çankaya Vergi Dairesi, Vergi No: 7750409379, Çankaya/Ankara).

Tüm kalemleri eksiksiz ve doğru yazmanız; temel e-fatura iptal süreçlerinin diğerlerine kıyasla karmaşık olması ve özel formatı nedeniyle SGK tarafından detaylı kontrol edilmesi açısından önemlidir. Formata uygun olmayanlar SGK tarafından kabul edilmeyebilir. Geriye kalan süreç e-fatura oluşturma adımlarıyla aynı olmakla birlikte BirFatura’da nasıl kesildiğini “SGK’ya e-Fatura Nasıl Kesilir?” başlıklı içerikten öğrenebilirsiniz.

Okuma Önerisi:
e-Fatura Nasıl Kesilir?

SGK Fatura İptali Nasıl Yapılır?

Mali mühür/e-imza sertifikanızı bilgisayarınıza takın. e-Fatura İptal/İtiraz Portalı hesabınıza giriş yapıp iptal etmek istediğiniz faturanın 16 haneli numarasını yazarak işlem sahibi kısmında “Satıcı”yı seçin. “İptal Talebi Oluştur” butonuna tıklayın. Talebiniz alıcıya, yani SGK’ya iletilecektir; 8 gün içerisinde talebe onay/red yanıtı vermesi gereklidir.

Ayrıca istanbuleczaciodasi.org.tr/upload/pdf/20220613iptal-ornek.pdf bu adresteki örnek SGK fatura iptal dilekçesini ilgili birime göre düzenleyip ıslak imzalı ve kaşeli olarak o birimin adresine kargolamalı ya da elden teslim etmelisiniz. İptal süreçleri hakkında detaylı bilgi için “e-Fatura İptali Nasıl Yapılır?” başlıklı yazıyı görüntüleyebilirsiniz.

SGK faturalarını BirFatura ile kolaylıkla kesebilir, güvenle saklayabilirsiniz.

BirFatura

BirFatura

Tüm pazaryerlerine entegre;
Hızlı, kolay ve güvenli faturalandırma sistemi!

Yazıyı paylaşın: