Bir Fatura İle Başlayın.

Ticaret Sicil Gazetesi Nedir, Ne İşe Yarar?

Ticaret Sicil Gazetesi: İşletmenizin Resmi İzini Sürün
İşletmelerin evrimsel basamakları, en iyi ticaret sicil gazetesi ile takip edilerek soy ağacına ulaşılabilir, desek abartmış olmayız. Yani tabi ki klasik gazete niteliği taşımayan bu yayınlar şirketler hakkındaki bütün ticari değişiklik, haber ve faaliyetlerin doğruluğunu ortaya koyan ticari gazetelerdir. Aynı zamanda gazeteye abone olan tüm şirketlerin de birbirlerinden haberdar olabildikleri bu baskıyı gazete bayilerinde bulmak mümkün değil. Dolayısıyla yazının devamında işletme kuran, kapatan kısacası tüm vergi mükelleflerinin ilan verebildiği ticaret sicil gazetesi hakkında cevap aradığınız her soruya yer vermeye çalıştık.

Türkiye Ticaret Sicil Gazetesi, mevzuatı 1956 tarihli 4/8513 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile belirlenen yönetmelik gereği, Ticaret Bakanlığı denetimi altında, Ankara’da Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından 1957’den beri yayınlanırken, günümüz şartlarına uyarlanması 2004’ü bulmuştur. Şu ana kadar 16 milyonun üzerinde sayısı bulunmasının yanı sıra 5.5 milyon sayfadan oluşan baskılarda 18.2 milyon ilan içerdiğinin bulunduğu belirtilmiştir. Aynı zamanda ülkenin ticari gelişiminin ayrıntılı bir raporu sayılan gazetenin tüm nüshaları dijitale aktarılmıştır.

Yönetim ve denetimi, gelir gider, ilan yayınlama ile arşivleme süreçlerinde yetkili merci tamamiyle, TOBB ve Ticaret Bakanlığı üyelerinden oluşan komitedir. Tatil günleri dışında, yalnızca iş günlerinde günlük yayınlanan gazetede mahkemeler, resmi kurumlar, tüzel kişilikler ticari işlerine ilişkin duyurular yayımlayabilir. Bir yılı aşkın süredir gazetenin basılı hali artık sunulmasa da ilan veren mükellefler ilanın bulunduğu sayfanın e-imzalı halini alabilir. Aboneliği olan kullanıcılara ise gazete dijital halde gelir.

Ticaret Sicil Gazetesinde Neler Yer Alır?

1 Ocak 2022’den itibaren online ticaret sicil gazetesi haline getirilen gazetenin kağıt baskısı kaldırılmıştır. Bununla birlikte hazırlanan web sitesinde 2010’dan bu yana şirketlere ait resmi istatistiklere erişme imkanı sunulur. Şirketler bu bilgilere, ticaretsicilgazetesi.gov.tr üzerinden üyelik oluşturup abonelik ücreti yatırarak “İlan Görüntüleme” ve Resmi İstatistikler” sekmesinden kolaylıkla ulaşabileceği gibi, firma sahibi ya da yetkilisi e-Devlet şifresiyle de sisteme giriş yapabilir.

Ayrıca “Ünvan Sorgulama” alanını, açmayı planladığınız şirket için düşündüğünüz isim ve unvan zaten var mı yok mu öğrenebilir veya diğer firmaların bilgilerine erişmek amacıyla kullanabilirsiniz. Web sitesinde ilan vermeden önce nasıl ilan metni oluşturabileceğinize dair “Örnek İlan Metinleri” de bulunur. Kısacası işletmelerle ilgili neredeyse bütün bilgiler yer alır. Duyurularda görebileceğiniz başlıklar genellikle aşağıdaki gibi olabilir:

  • Kapanan ve kurulan tüm şirket türlerine ilişkin tüm bilgiler
  • Aktif faaliyet gösteren işletmelerdeki yapısal değişiklikler
  • Genel ve yönetim kurullarında alınan kararlar
  • Şirket kuruluşlarına dair sözleşme değişiklikleri
  • İflas memurları tarafından verilen şirket iflas ve konkordato ilanları
  • Firma adres ve unvan değişiklikleri
  • Ticari ilanlarTescil edilen markalar ve patent duyuruları

Ticaret Sicil Gazetesi Neden İstenir?

Resmi kurumlar, e-ticaret pazar yerleri, bankalar ve daha pek çok önemli kuruluş şirketlerin hala faal olduğunu ve şirketten istenen özelliklerin varlığını doğrulamak amacıyla talep eder. Bununla birlikte gazetede yayınlanan değişikliklerin artık gerçekten geçerli olduğu herkese duyurulmakla birlikte diğer işletmelerin de bilgisine sunulmuş olur. Dolayısıyla ticaret sicil gazetesinin onaylı ve imzalı versiyonu her zaman hukuki evrak niteliği taşır. Aşağıda ıslak imzalı bir örneğini görebilirsiniz:
ticaret-sicil-gazetesi-ornegi
Aşağıdaki görsele tıklayarak Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Gizem Kesilmiş’in konuyu değindiği videoyu da izleyebilirsiniz:

Ticaret Sicil Gazetesi Kimlere Verilir?

Ticaret Sicili Yönetmeliğinin 15. maddesinde sicil içeriğini herkesin görme ve inceleme hakkında bir sınır olmaması sebebiyle abonelik alan herkes gazeteyi görüntüleyebilir.

Ticaret Sicil Gazetesi Zorunlu mu?

Ticaret siciline kayıt olma zorunluluğu Türkiye’de açılan tüm işletmeler için geçerlidir. Buna ek olarak ticaret sicil müdürlüklerinde tescili zorunlu tüm işlemlerin, gazete de yayınlanması zorunludur. “Ticaret Siciline Tescil İşlemleri Kolaylaşıyor” başlıklı yazıdan detaylı bilgi alabilirsiniz.

Ticaret Sicil Gazetesi Nasıl Alınır?

Nüshaların gönderilmesi için öncelikle ticaret sicil gazetesi web sayfasına tıkladıktan sonra “Giriş” sekmesinden e-Devlet şifreniz ile giriş yapın. Ticaret sicil numarası, ünvan, e-posta vb. bilgileri doldurun. Ardından “Abonelik” başlığı altında yer alan abonelik formunun çıktısını alarak doldurup imzalayın. 1, 2, 3 olmak üzere üç farklı düzeyde abonelik paketi mevcuttur. pdf dosyası şeklinde yollanan gazetedeki içeriklerin detayları düzeylere göre değişiklik gösterir. Gerekli bilgilerin hangisi olduğuna karar vererek ilgili düzeye ait ücreti belirtilen banka hesabına yatırın (Açıklamaya Abone Bedeli/Elektronik Gazete Talebi yazmayı unutmayın).

Dekont ile abonelik formunun ıslak imzalı halini hem [email protected] e-posta hem de ticaret sicil müdürlüğünü adresine gönderdikten sonra aboneliğiniz başlatılır. Öte yandan gazetenin CD’ye kaydedilerek adresinize kargolanmasını isterseniz ekstra ücret talep edilmektedir. Ticaret sicil gazetesi nereden alınır, nasıl alınır gibi konu başlıklarını detaylı görüntülemek için web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Ticaret Sicil Gazetesi Kaç Günde Çıkar?

Gazete günlük olarak, pdf dosyası halinde abonelerin e-posta adreslerine yollanır. Yaklaşık 1000 sayfadan oluşan gazete o günün ilanlarını seçtiğiniz abonelik düzeyine yönelik detaylarıyla birlikte içerir. İlana verilen duyuruların yayınlanması ise daha uzun sürmektedir.

Ticaret Sicil Gazetesi İlan Vermek için Gerekenler Nelerdir?

Öncelikle web sayfasına girerek “Örnek İlan Metinleri” alanını dikkatle inceleyin. Toplantıya çağrı-erteleme, birleşme/bölünme, sermaye azaltımı, tasfiye alacaklılarına çağrı, sermaye taahhüdü, şirket emtiası satışı vb. ilan vermek istediğiniz başlığın altındaki örneklerine tıklayıp bilgisayarınıza indirin. Boş hali olması sebebiyle işletmenizle ilgili yerleri doldurmanız gerekir. Konunuz orada yer almıyorsa nasıl yazacağınız ile ilgili mali müşavirinizden yardım alabilirsiniz. Sonrasında oluşturduğunuz ilanın kelime sayısını hesaplayın.

Kelime sayısını, kelime başına ücret ile çarparak çıkan sonucu gazetenin banka hesabına yatırın. Banka dekontunun aslını sicil müdürlüğüne postalayın. Artık ticaret sicil gazetesi MERSİS üzerinden ilan gönderimini kabul etmektedir. Ancak ilanın aslını mutlaka fiziki adresine de mutlaka postalamalısınız; faks ile gönderim kabul edilmez. İlan, MERSİS’ten gönderdikten yaklaşık 2 saat sonra yayınlanır. Bununla birlikte ilanınızın bulunduğu sayfayı, sistem üzerinden sadece elektronik imza ile alabilirsiniz. Satın almak için e-imza sayfamıza tıklayabilirsiniz. Henüz MERSİS’e kayıt yaptırmadıysanız “Mersis Kaydı Nasıl Yapılır?” başlıklı yazıya mutlaka göz atın.

Şahıs Şirketleri Ticaret Sicil Gazetesinde Yayınlanır mı?

Şahıs şirketi sahibi esnaf grubundaki işlerde faaliyet gösteriyorsa gazetede ilan vermesine gerek yoktur. Ancak basit usul değil de gerçek usulde vergilendirmeye tabi ise yayınlayabilir.

Ticaret Sicil Gazetesi İlan Bedeli Ne Kadar?

Ücretler, ilandaki içeriğin kelime sayısına göre hesaplanmaktadır. İlan ücretlerine buradan ulaşabilirsiniz.

Elektronik Fatura Dahil Dilediğiniz e-Belgeyi BirFatura ile Kesmeye Hemen Başlayın!
Üstelik 1 ay ücretsiz denedikten sonra kararınızı verin.
BirFatura

BirFatura

Tüm pazaryerlerine entegre;
Hızlı, kolay ve güvenli faturalandırma sistemi!

Yazıyı paylaşın: