Bir Fatura İle Başlayın.

Vergi Levhası Nedir, Nasıl Alınır?

İşletmenizin Kimliği Vergi Levhası Nasıl Alınır, Ne İşe Yarar

Bir iş yerine girer girmez duvara asılı çerçevelerde gördüğünüz vergi levhası, aslında o işletmenin yasal kimliğidir denebilir. Vergi ödemekle yükümlü her şirketin vergi levhası alması ise bir zorunluluk. Bunun aksine vergi levhası çıkarma işlemleri eskiye kıyasla artık o kadar kolay ki, hem online olarak hem de saniyeler içerisinde oluşturmanıza imkan tanıyor.

Adından da anlayabileceğiniz gibi özünde şirketlerin hangi vergiyi ödemekle yükümlü olduğunu belgeliyor. Ayrıca ticaret sicil gazetesi, faaliyet belgesi vb. belgeler ile birlikte iş yaptığınız çeşitli kuruluşlar tarafından da sıklıkla talep ediliyor. Dolayısıyla yazının devamında şirketinizi yakından ilgilendiren vergi levhası nereden alınır başta olmak üzere sizlerden gelen her soruyu yanıtladık.

213 numaralı Vergi Usul Kanunu (VUK), vergi mükellefinin yükümlü olduğu vergi türü ile beyan ettiği ve ödemesi gereken tutarı gösteren yasal belgeler olarak tanımlanır. Formatını Maliye Bakanlığı’nın belirlediği belge, kazancın yasal olduğunu ortaya koyması nedeniyle ticari anlaşmalar, kurum başvuruları gibi pek çok alanda mükelleften talep edilir.

Geçmiş yıllarda vergi dairesine bizzat başvurarak alınırken, 2006 itibariyle internet ortamına taşınması sayesinde işletmelerin işini oldukça kolaylaştırmıştır. Bu sayede kişiler artık e-vergi levhası şeklinde kolaylıkla alabilirler. Her mükellef ilgili vergi döneminin ödeme süresinin sonunda ve Mayıs ayının sonuna kadar vergi levhalarını alabilirken, senede bir defa alınması yeterlidir. Dilerseniz Serbest Muhasebe Mali Müşavirimiz Gizem Kesilmiş’in konuyu anlattığı videoyu da izleyebilirsiniz:

Vergi Levhası Kimlere Verilir, Almak Zorunlu mu?

Maliye Bakanlığına bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) VUK 408 sıra numaralı tebliğine göre kısaca hem şirket kuruluşu sırasında, hem de faaliyete geçen tüm vergi mükellefleri tarafından ilgili vergi dönemlerinin akabininde alınmak zorundadır. Dolayısıyla “Adi ortaklık vergi levhası olur mu?” vb. konular için tümüne evet yanıtı verilebilir. Buna ek olarak tebliğde kurum; gelir ve kurumlar vergisi ödeyen herkesi dahil etmiştir.

Ayrıca komandit, kollektif ve adi ortaklı şirket türlerinde her bir ortağın ayrı ayrı alarak bulundurmak zorunda olduğu belirtilmiştir. VUK’un 5. maddesinde ifade edilen merkezlerde, satış mağazalarında ve şubelerde görünür yerde asma zorunluluğu, levhayı yalnızca alma ile değiştirilerek asma mecburiyeti kaldırılmıştır.

Yani şirket sahipleri yılın sadece belli dönemlerinde elektronik ortamda alıp bulundurabilirler. Buna göre şirket kuranların işe başlama tarihini gösterir halini, gelir vergisi ödeyenler ile sermaye şirketlerinin ise ilgili yılın Mayısının son gününe kadar alması gerekir. Kanuna istinaden vergi levhası oluşturma mecburiyeti olanları aşağıdaki gibi gruplandırmak daha anlaşılır olacaktır:

vergi-levhasi-zorunlulugu

Göstermek gerekirse aşağıda yeni iş yeri açmış işletmeye ait e-ticaret vergi levhası örneğini inceleyebilirsiniz. Gördüğünüz gibi bir şahıs şirketi sahibine ait olan levhada ad-soyad, ticaret unvanı, iş yeri adresi, vergi dairesi, vergi kimlik no, TC kimlik no ve işe başlama tarihine ek olarak yıllık gelir vergisi yükümlüsü olduğu için vergi türü olarak bu şekilde yazılmıştır. Ayrıca ana faaliyet kodu ve adında ise şirketin NACE kodu, yani faaliyet kodu e-ticaret yaptığı anlamına gelen 479114’tür.

Belgenin en altında takvim yılı, beyan olunan matrah ile tahakkuk eden vergi ve GİB tarafından verilen onay kodu yer alır. Yeni başlaması sebebiyle beyan olunan matrah kısmında “Yeni işe başlama”, tahakkuk eden vergide ise başlama tarihi yazılmıştır. Faaliyete geçen şirketlerde buradaki boşluklara son üç takvim yılı için, o yıllarda beyan edilen vergi tutarıyla birlikte ödenen tutarlar yazılır. Bazı durumlarda ise matrah yazmayabilir.

vergi-levhasi-ornegi

Bulunması zorunlu bilgileri aşağıdaki tabloda net görebilirsiniz:

vergi-levhasinda-bulunan-bilgiler

Vergi Levhası Renkleri Ne Anlama Gelir?

İsteğe bağlı olarak renkli alabilirsiniz. Renkli alma mecburiyeti olmamak ile birlikte sadece kanunda belirtilen sürenin sonuna kadar alınması gerekmektedir. Bu durumda levhadaki renklerin kanunda bir anlam ifade etmediği rahatlıkla söylenebilir.

Matrahsız Vergi Levhası Ne Demek?

Matrah gösterilecek herhangi bir tutar olmaması anlamına gelir. Başka bir ifadeyle işletmenin kar etmemesi sebebiyle vergi çıkmadığı durumlarda levhada yazmaz.

Vergi Levhası Olmadan POS Cihazı Alınır mı?

POS cihazı alınabilmesi için öncelikle bir işletme kurmuş olmak gerekir. Yalnızca işletmelerin alabilmesi sebebiyle bu evrak olmadan POS almak mümkün değildir.

Vergi Levhası Nasıl Çıkarılır?

Vergi levhası nereden indirilir, ne zaman çıkar vb. soruları sıklıkla alıyoruz. Ancak dijitalleşen çağa ayak uyduran Maliye Bakanlığı ile birlikte artık vergi levhası almak için vergi dairesine gitmeniz gerekmiyor. Bununla birlikte herhangi bir belge sunmadan e-vergi levhası olarak Dijital Vergi Dairesi üzerinden alabilirsiniz.

Kurumlar vergisi ile gelir vergisi ödeme zamanlarını takiben belgeler, dijital vergi dairesi hesabınıza aktarılır. Yani gelir vergisinden sorumlu olanlar 1 Nisan’dan, kurumlar vergisi mükellefleri ise 1 Mayıs’tan Mayıs sonuna kadar hesabına giriş yapıp levhayı bilgisayarına indirebilir. Kendiniz yapamıyorsanız mali müşaviriniz bu konuda yardımcı olacaktır. Vergi levhası çıkarmak için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:

  • GİB ana sayfasından “Dijital Vergi Dairesi” sekmesine basarak ya da direkt olarak dijital.gib.gov.tr/portal/login linkinden tıklayın.
  • TC kimlik numarası ve e-Devlet şifreniz ile giriş yapın (e-Beyanname gönderdiğiniz hesap olmalı).
  • Açılan sayfa üzerindeki sol menü üzerinde yer alan “Sorgulama” bölümüne gelip “Bilgiler” bölümüne tıklayın.
  • Buraya gelir vergisi mükellefleri TC kimlik no ile vergi kimlik numarasını birlikte girerken, kurumlar vergisi ödeyenlerde bu kısım boş bırakılarak yalnızca şirket vergi kimlik numarası yazılır (Kollektif ve adi şirket ortaklığı var ise her ortak için ayrı girilerek alınır).
  • Sorgulamanın ardından oluşturup onaylayarak bilgisayarınıza indirebilir, çıktısını alabilirsiniz.

Vergi Levhası için Gerekli Belgeler Nelerdir?

İşlemlerin online yapılması sayesinde çıkarmak için artık herhangi bir belge istenmemektedir. Ancak ilk vergi levhasını almak için önce şirket kurmanız gerektiğinden istenen birçok belgeyi sunmanız gerekir. Şirket kurma hakkında detaylı bilgi almak için “Şirket Nasıl Kurulur?” ve “Online Şirket Nasıl Kurulur?” başlıklı yazılara göz atabilirsiniz.

Vergi Levhası Kaç Günde Çıkar?

İşletmenizi açıktan sonra ilk defa alıyorsanız GİB, levhanızı sisteme yaklaşık 1 ay içerisinde yansıtmış olacaktır. Faaliyette olan şirketler yıllık vergilerini ödedikten sonra ve senede bir kez mayısın sonuna kadar alabilir.

Basit Usul Vergi Levhası Nasıl Çıkarılır?

Kazancı basit usulde tespit edilen mükelleflerin alma zorunluluğu olmamakla birlikte yine aynı şekilde Dijital Vergi Dairesi üzerinden elektronik olarak oluşturması mümkündür.

Vergi Dairesi Adres Değişikliği Nasıl Yapılır?

İş yerinizin adresi değiştiyse taşınmayı takiben en geç 30 gün içinde bildirim yapmanız gerekir. Ticaret siciline tescil işlemlerinin birçoğunun artık MERSİS üzerinden yapılabilmesi sayesinde oradaki hesabınız üzerinden adres değişikliği yapıp vergi yoklama memurlarının yeni adresi ziyaret ederek onaylamasından sonra alacağınız levhadaki adres değişmiş olur.

Vergi Levhası Ücretli mi?

Şirket açma masraflarının haricinde vergi levhası ücreti alınmamaktadır.

e-Vergi Levhası Sorgulama Nasıl Yapılır?

Vergi levhası sorgulama işlemlerini e-Devlet hesabınız üzerinden yapabilirsiniz. Giriş yaptıktan sonra panel üzerindeki arama çubuğuna yazarak hızlı bir şekilde hizmete erişebilirsiniz. Sorgulama başlığını seçerek vergi kimlik ve TC kimlik numarası ile il-vergi dairesi filtrelerini kullanıp kayıtlı levhalara ulaşabilirsiniz

Elektronik Faturaya Geçerek Maliyetleri Azaltın.

BirFatura’da güvenli ve uygun fiyatla fatura kesebilirsiniz. Hem bütün online mağazalarınız için tek yerden fatura kesmenin kolaylığını yaşayın, hem de 30 gün ücretsiz deneyerek kararınızı verin.

BirFatura

BirFatura

Tüm pazaryerlerine entegre;
Hızlı, kolay ve güvenli faturalandırma sistemi!

Yazıyı paylaşın: